Diareea calatorului: cauze, simptome si tratament
Diareea calatorului este una dintre cele mai intalnite si neplacute afectiuni care apare la persoanele care cutreiera lumea. Diareea calatorului este cauzata de o infectie bacteriana ce se manifesta pe fondul consumului de apa sau de alimente contaminate.
Continutul articolului
Nu conteaza cat de grijuliu crezi ca esti in perioada in care calatoresti, cel mai neinsemnat amanunt te poate face sa resimti simptome si disconfort pentru cateva zile. De regula, diareea calatorului poate trece fara prea multe interventii, dar sunt si situatii in care poate pune grave probleme de sanatate.
Iti prezentam in continuare in acest material informatii esentiale despre diareea calatorului, pentru ca tu sa recunosti simptomele, sa stii ce sa faci in eventualitatea in care te vei cronfrunta cu aceasta afectiune si cand sa ceri ajutor de specialitate.
Ce este diareea calatorului?
Diareea calatorului este o problema medicala comuna la persoanele care calatoresc din tarile dezvoltate, industrializate, spre tari in curs de dezvoltare. Aceasta afectiune are si denumiri mai „colorate", cum ar fi „razbunarea lui Montezuma", „burta Delhi" sau „diaree de Turcia". Zonele cu risc crescut pentru aparitia diareei calatorului includ tari din Africa, Asia, Orientul Mijlociu si America Latina. Zonele cu risc scazut sunt tarile dezvoltate din America de Nord, Europa Centrala, Australia si Japonia.
Diareea calatorului este o infectie gastrointestinala ale carei simptome vizeaza crampe abdominale puternice si diaree persistenta. Desi neplacuta, aceasta afecteaza pentru cateva zile persoanele care se deplaseaza in alte tari si apare pe fondul igienei precare si a practicilor insalubre din zonele vizitate. O astfel de infectie se manifesta la orice varsta, atunci cand intri in contact cu agenti patogeni cu care nu esti familiarizat, care nu sunt specifici locului in care traiesti. Poate sa se manifeste in perioada calatoriei sau imediat ce ajungi acasa. (1)
Diareea calatorului - cauze si etiologie
De obicei, boala apare ca urmare a infectiei cu o bacterie. Bacterii cum sunt Escherichia Coli (E.Coli), Campylobacter, Shigella sau Sallmonela, sunt cele mai frecvente microorganisme care pot produce boala. Sursele cele mai obisnuite de infectie cu aceste bacterii sunt reprezentate de mancarea cruda sau insuficient preparata termic, mancarea contaminata sau apa contaminata, inclusiv cuburile de gheata.
Diareea calatorului se poate manifesta atat in cadrul vizitelor scurte, cat si in cele pe o perioada indelungata. Chiar daca ai facut o data diareea calatorului, nu vei capata imunitate pentru o excursie viitoare, deoarece vorbim de agenti patogeni diferiti in arii variate. Totusi, aceasta infectie pare sa fie mai frecvent intalnita in zonele cu clima mai calda. Iata care sunt principalele cauze de aparitie a diareei calatorului:
Igiena si dezinfectie precare
Spalatul pe maini dupa folosirea toaletei si dupa suflarea nasului, alaturi de dezinfectarea frecventa a suprafetelor comune asigura o igiena corespunzatoarea si limitarea raspandirii microbilor si infectiilor.
Alimente si apa contaminate
Lipsa refrigerarii si a mentinerii alimentelor la temperaturi scazute pentru a le pastra corect, ape provenite din surse nesigure si poluate, lipsa apei potabile sunt factori de risc amajor pentru aparitia infectiilor.
Manipularea improprie a alimentelor
Curatarea frecventa a suprafetelor si a ustensilelor folosite pentru prepararea hranei, igiena lucratorilor, precum si manipularea in conditii de igiena a produselor alimentare sunt factori majori pentru pastrarea sanatatii tuturor. Orice derapaj creste ratele de infectare si de aparitie a diareei calatorului. (2)
Lipsa instalatiilor sanitare
In zonele unde nu exista sistem de colectare a apelor uzate, apa potabila curenta si instalatii sanitare, infectiile se pot propaga mult mai usor. (3)
Diareea calatorului - simptome
Diareea calatorului poate fi usoara sau severa. Majoritatea persoanelor care dezvolta boala, prezinta simptomatologie in primele 2 saptamani, cel mai frecvent in primele 2 - 3 zile, de la sosirea intr-o tara in curs de dezvoltare.
Simptomatologia include:
- nevoia urgenta si frecventa de a merge la toaleta;
- diaree;
- crampe abdominale sau durere abdominala intensa;
- deshidratare usoara sau severa;
- astenie (slabiciune, oboseala);
- greturi, varsaturi;
- febra;
- scaune cu sange si mucus;
Aceasta simptomatologie este indicatorul unei boli diareice severe, care foarte probabil va duce la instalarea deshidratarii. Deshidratarea poate altera efectele unor medicamente cum sunt contraceptivele orale sau antimalarice. (4)
Metode pentru diagnosticare si investigatii
Simptomele descrise, explicatiile oferite despre calatoriile efectuate si zonele vizitate pot fi informatii relevante pentru medic in vederea stabilirii unui diagnostic de diareea calatorului. In cazuri deosebite, medicul poate sa iti recomande efectuarea unor analize de laborator pentru fecale pentru identificarea tipului de infectie si a parazitului responsabil pentru simptomatologie. Abia dupa ce are rezultatul analizei specialistul iti poate prescrie tratamentul corect pentru ingrijire adecvata. (2)
Complicatii specifice afectiunii
Cea mai frecventa complicatie in diareea calatorului si cea mai severa este deshidratarea. Pentru ca mergi des la toaleta si ai multe scaune moi, pierzi saruri si minerale din organism, ceea ce poate conduce rapid la deshidratare, in conditiile in care aportul de lichide nu poate compensa pierderile.
Deshidratrea poate fi mai grava in perioadele calde si este severa in diareea calatorului la copii. Deshidratarea poate pune viata in pericol atat celor mici, cat si persoanelor varstnice, precum si celor ce au un sistem imun compromis. De aceea este important sa fie recunoscute imediat semnele deshidratarii:
- gura foarte uscata;
- sete intensa;
- slabiciune musculara si letargie;
- urinare redusa, episoade de urinare rare;
- urina inchisa la culoare;
- ameteala;
- ochi scufundati in orbite;
- dureri de cap;
- confuzie;
- plans fara lacrimi la copii. (1), (4)
Uneori, dupa trecerea infectiei propriu-zise unele persoane se pot confrunta cu:
- infectii subiacente diareei calatorului;
- sindrom de colon iritabil post-infectios;
- boli inflamatorii intestinale; (1)
- sindrom hemolitic uremic;
- artrite reactivate;
- malabsorbtie;
- septicemie. (2)
Diareea calatorului - tratament
Tratamentul diareei calatorului include consumul de lichide pentru evitarea deshidratarii, medicamente ce nu necesita reteta si uneori antibiotice si lichide administrate intravenos.
Se recomanda stoparea alimentatiei pentru cateva ore, pentru a lasa stomacul sa se odihneasca. La reluarea acesteia sunt recomandate inghitituri mici si frecvente de apa, care poate fi in prealabil fiarta, sau solutie de rehidratare si consumul de biscuiti sarati, in inghitituri mici.
Daca este posibil, este indicata administrarea unei solutii care contine saruri de rehidratare orala. Acestea sunt aprobate de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) si se gasesc sub forma de prafuri ambalate in plicuri, de vanzare in farmacie, in majoritatea tarilor in curs de dezvoltare. Sarurile se dizolva in apa fiarta, conform instructiunilor de pe pachet. Solutia este buna pentru consum timp de 12 ore de la prepararea ei, daca se pastreaza la temperatura camerei sau 24 de ore daca se pastreaza la frigider. Exista si varianta sarurilor de rehidratare gata preparate ce pot fi achizitionate de la farmacie.
Regimul alimentar recomandat in diaree este important pentru ameliorarea simptomelor. Reluarea consumului de alimente se face cu produse usoare, care nu irita sistemul digestiv si care de obicei vor ajuta la ameliorarea diareei. Dieta obisnuita se poate relua cand diareea va disparea. (4)
Remedii naturiste
Daca ai diareea calatorului va trebui sa eviti unele produse precum cofeina, alcoolul sau lactatele, deoarece acestea pot agrava simptomele neplacute, creascand riscul de pierdere a lichidelor si aparitia deshidratarii. Administrarea de lichide este importanta, asa cum precizam si anterior, cu mentiunea ca pentru o hidratare optima trebuie sa bei cat mai multa apa, sucuri de fructe conservate, ceai slab, supa limpede, solutii de rehidratare pentru a inlocui minerale si electrolitii pierduti.
Pe masura ce simptomele se mai amelioreaza si numarul de scaune se reduce, poti incepe sa mananci biscuiti sarati, cereale, banane, mere coapte, orez cu morcov, cartofi, taitei simpli, paine prajita, covrigei uscati, inainte de a reveni la dieta normala, in care vei introduce treptat alimentele bogate in fibre, lactatele si in final bauturile cu efect diuretic. (4)
Medicamente ce nu necesita reteta
Acestea pot fi de folos in tratamentul diareei. Se utilizeaza atunci cand nu exista alte semne de boala cum ar fi febra, crampele abdominale sau disconfortul abdominal, scaune cu sange. In cazul in care sunt prezente aceste simptome se pot administra antibiotice recomandate de medic.
Medicamentele fara reteta care trateaza diareea sunt eficiente si pentru tratarea diareei calatorului. Agentii anti-motilitate folositi pot reduce insa eficacitatea unor pastile luate pentru prevenirea malariei, de aceea nu trebuie administrate pentru mult timp si in orice conditii, ci doar cu recomandare medicala. Astfel de medicamente nu sunt indicate sugarilor, persoanelor cu febra si diaree cu sange deoarece ar putea intarzia eliminarea organismelor infectioase, ceea ce duce la agravarea afectiunii.
Medicamentele impotriva diareei trebuie administrate cu grija, iar efectele urmarite pentru ca agravarea simptomelor si durerile abdominale puternice inseamna ca este nevoie sa consulti medicul de urgenta, fiind nevoie de investigatii suplimentare si tratament specific. (4)
In cazul persoanelor care sufera de boli cu risc crescut, cum este diabetul sau cancerul, care iau medicamente ce provoaca diaree sau calatoresc insotiti de un copil mai mic de 11 ani, se recomanda consult medical inainte de plecare, pentru a stabili de ce medicamente are nevoie persoana respectiva in calatorie. Trebuie retinut ca deshidratarea cauzata de diaree poate afecta eficacitatea altor medicamente luate pentru alte conditii medicale.
Diareea calatorului la copii
Diareea la copii poate fi extrem de grava. Copiii in varsta de pana la 2 ani au un risc crescut de a se deshidrata din cauza diareei. Pentru a preveni acest lucru, copilul trebuie sa primeasca, pe langa dieta lui obisnuita, solutia OMS de rehidratare pana cand diareea inceteaza. In cazul in care copilul este prea mic pentru a bea solutia, aceasta trebuie administrata cu lingurita in inghitituri cat mai dese. Alimentarea la san poate continua normal. Sugarii care primesc lapte cu biberonul trebuie hraniti cu formule de lapte cu continut scazut sau fara lactoza.
Copilul trebuie sa consume cereale, iaurt, fructe si legume. Consultul medical de urgenta se impune atunci cand copilul are diaree cu sange, febra sau varsaturi persistente.
In deshidratarea severa la copii cand febra, varsaturile si scaunele sunt frecvente, poate fi nevoie de spitalizare pentru monitorizare medicala, cu administrarea solutiilor de rehidratare intravenos, alaturi de antibiotice si alte lichide pentru restabilirea echilibrului organismului.
Unele medicamente ce pot fi achizitionate fara prescriptie medicala, precum suplimentele alimentare pentru sanatatea sistemului digestiv, sunt create special pentru a fi administrate si copiilor pentru reducerea frecventei scaunelor si scurtarea perioadei de recuperare, dar numai respectand indicatiile de administrare, citind cu atentie prospectul si cu intreruperea tratamentului la primele manifestari adverse, plus vizita de urgenta la medic. (4)
Diareea calatorului - profilaxie
Cea mai buna metoda de a preveni diareea calatorului este evitarea consumului de mancare sau apa contaminate. Fructele de mare crude si produsele din lapte sunt de obicei cu risc crescut de contaminare. Alimentele uscate ca painea sau fructele care pot fi cojite pot fi consumate in siguranta. Se recomanda evitarea consumului de apa locala.
Bauturile care sunt sigure includ:
- cafeaua sau ceaiul preparate cu apa fiarta;
- apa carbogazoasa imbuteliata sau sucurile carbogazoase imbuteliate;
- berea si vinul la sticla.
Apa poate fi, de asemenea, filtrata sau tratata cu iod pentru a fi buna de consum. Trebuie retinut ca apa contaminata poate fi folosita pentru a spala legume sau fructe, pentru a curata tacamuri sau farfurii sau pentru a face cuburi de gheata. Riscul de infectie poate exista si in cazul spalarii pe dinti cu apa contaminata.
Se recomanda, de asemenea, evitarea consumului de alimente de la vanzatorii ambulanti, unde mustele, modul de preparare si stocare mai putin igienic, cresc riscul de contaminare. Dupa achizitionarea de alimente dintr-o piata in aer liber, se recomanda fierberea, prajirea sau cojirea inainte de consum.
Spalarea mainilor cat mai des si corect este foarte importanta in prevenirea raspandirii bolilor infectioase. Spalarea mainilor cu sapun, curatarea cu servetele cu alcool sau geluri antibacteriene, sunt metode eficiente de reducere a riscului infectiei bacteriene.
Diareea calatorului este o infectie neplacuta resimtita dupa vizitarea unor zone in care conditiile de igiena, de preparare si pastrare a alimentelor si bauturilor nu sunt respectate. Desi este o problema ce trece in cateva zile, in unele situatii sunt necesare masuri medicale suplimentare pentru a nu se ajunge la situatii grave.
Acest articol contine informatii generale despre diareea calatorului, o afectiune cu care te poti intalni oricand, atunci cand mergi in vacanta in alte tari. Daca te confrunti cu simptome ca cele descrise in acest material si tratamentul administrat nu isi face efectul, mergi la medic si respecta indicatiile specialistului!
Surse de informare:
- Traveler's Diarrhea - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7315-travelers-diarrhea
- Travelers Diarrhea - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459348/
- Travelers' Diarrhea - https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/preparing-international-travelers/travelers-diarrhea
- Traveler's diarrhea - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/travelers-diarrhea/symptoms-causes/syc-20352182#:~:text=Traveler's%20diarrhea%20is%20a%20digestive,most%20people%20%E2%80%94%20it's%20just%20unpleasant.