Ienupar: proprietati, beneficii, utilizari

17. 4. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Ienupar

 

Ienuparul impreuna cu fructe sale mici a fost folosit in scopuri culinare si ca remediu naturist din cele mai vechi timpuri, iar cercetarile actuale sugereaza ca acestea pot oferi diverse beneficii pentru sanatate.

Ce este ienuparul si unde se gaseste?

Ienuparul este un conifer din familia cupresaceelor. Acesta este un arbust vesnic verde care creste in multe parti ale lumii, inclusiv in America de Nord, Europa si Asia [1]. In Romania poate fi intalnit la munte, la altitudini de la 700 la 1400 metri si creste izolat sau grupat, in paduri si in apropierea acestora.

Acesta produce conuri de seminte care sunt cunoscute sub numele de boabe de ienupar. Culoarea fructelor variaza, dar cele mai multe sunt albastru intens si au o aroma picanta.

Cate tipuri de ienupar exista?

Ienuparul cuprinde peste 50 de specii si este cunoscut in popor si sub alte denumiri precum jneap, bradisor sau chiparos. Iata cateva dintre cele mai cunoscute tipuri de ienupar!

Ienupar albastru

Juniperus Blue Arrow este originar din America de Nord si are forma cea mai ingusta dintre toate tipurile de ienupar, cu o inaltime de 6-8 metri.

Juniperus Blue Star este o specie de ienupar pitic din Asia Centrala, cu forma rotunjita, cu frunzisul albastru-argintiu cu inaltime de pana la 1 metru.

Ienupar chinezesc

Juniperus Chinensis este originar din nord-estul Asiei, cu forma arbustiva, dar si arborescenta, cu inaltime de pana la 20 de metri, cu frunze solziforme si aciculare, cu doua linii albe pe revers si conuri negre albastrui.

Ienupar tarator

Juniperus Horizontalis este un arbust cu inaltimea de maxim 1 metru, cu ramuri care cresc orizontal, frunzele aciculare de culoare verde-albastruie.

Ienupar columnar

Juniperus scopulorum este un arbust cu forma conica din America de Nord cu inaltime de pana la 5 metri, cu frunzis verde albastrui.

Bradisor

Juniperus Sabina este o specie autohtona, din Carpatii Orientali cu forma arbustiva, cu o inaltime de pana la 3 metri, cu frunzis verde albastrui, frunze aciculare si solziforme si conuri negre albastrui.

Ienupar Comun

Juniperus communis este o specie spontana care creste in Romania, din zonele montane cu forma arbustiva si inaltime de pana la 5 metri, cu aciculare de culoare verde deschis, cu o linie albastruie pe partea superioara si conuri albastru-inchis.

Proprietati

 

Proprietatile ienuparului

 

Ienuparul este bogat in [1]:

  • uleiuri aromatice,
  • zaharuri invertite,
  • rasini,
  • catechine,
  • acid organic,
  • acizi terpenici,
  • leucoanthocyanidin,
  • alcaloizi,
  • flavonoide,
  • taninuri,
  • lignine,
  • ceara.

Boabe de ienupar sau extractul de plante a fost folosit in mod traditional ca diuretic, anti-artrita, anti-diabet, antiseptic, precum si pentru ameliorarea simptomelor unor probleme gastrointestinale si autoimune [1].

Uleiurile esentiale si extractele de ienupar au fost documentate experimental pentru actiuni antioxidante, antibacteriene, antivirale si antifungice. Studii recente au descoperit, de asemenea, efecte antiinflamatorii, citotoxice, hipoglicemice si hipolipidemice ale fructelor de padure in modelele experimentale [1], [2].

Ienupar: beneficii pentru organism

Din vechi timpuri, se cunoaste ca fructele au efect antiseptic si au fost utilizate pentru ameliorarea simptomelor tuberculozei infantile. Partile aeriene au fost utilizate in cistita acuta si cronica, albuminurie, catar al vezicii urinare, supresia renala, leucoreea si amenoreea.

Scoarta plantei a fost utilizata in astm, gonoree, artrita, afectiuni respiratorii, diabet, afectiuni ale vezicii urinare, pielonefrita cronica, tuse, probleme abdominale si boli de piele. Intreaga planta a fost folosita ca antiinflamator, antiseptic urinar, diuretic, sudorific, carminativ si digestiv [1].

Iata cateva dintre beneficiile potentiale ale ienuparului pentru organism [2]!

Sursa in nutrienti si compusi puternici 

La fel ca majoritatea celorlalte fructe de padure, cele ale ienuparului sunt o sursa buna de vitamine. Vitamina C este esentiala pentru sanatatea sistemului imunitar, sinteza colagenului si functia vaselor de sange. De asemenea, actioneaza ca un antioxidant puternic, protejand celulele de daunele cauzate de molecule instabile numite radicali liberi. 

Fructele contin multi compusi vegetali, inclusiv antioxidanti flavonoidi, uleiuri volatile si cumarine, care sunt compusi chimici cu diverse proprietati protectoare.

Uleiurile volatile din boabele de ienupar contin substante cunoscute sub numele de monoterpene cu potentiale proprietati antiinflamatorii, anticancerigene, antioxidante si antibacteriene.

Consumul acestei plante poate proteja impotriva afectiunilor cronice, inclusiv a bolilor cardiace si neurodegenerative.

Efecte antiinflamatorii si antioxidante

Boabele de ienupar sunt bogate in uleiuri esentiale si flavonoide care functioneaza ca antioxidanti puternici si pot ajuta la reducerea inflamatiei si protejarea organismului impotriva radicalilor liberi.

De asemenea, uleiul esential de boabe de ienupar poate reduce inflamatiile in celulele pielii, un efect pe care cercetatorii l-au atribuit concentratiei ridicate de monoterpene a uleiului.

Boabele de ienupar sunt bogate in flavonoide, luteolina si apigenina, despre care studiile au aratat ca pot actiona ca agenti puternici antioxidanti si antiinflamatori.

Proprietati antidiabetice

Boabele de ienupar au fost folosite in practicile de medicina traditionala pentru ameliorarea simptomelor diabetului, iar studii recente confirma faptul ca acestea pot avea proprietati antidiabetice. Cercetatorii considera ca aceste efecte antidiabetice se datoreaza concentratiei ridicate de antioxidanti.

Promovarea sanatatii cardiace

Boabele de ienupar pot contribui la sanatatea inimii prin imbunatatirea nivelului de colesterol HDL (bun) si reducerea nivelurilor ridicate de trigliceride, precum si colesterol rau LDL si colesterol total. Unele cercetari sugereaza ca extractul de boabe de ienupar poate imbunatati factorii de risc ai bolilor de inima.

Activitatea antibacteriana si antifungica

Boabele de ienupar au proprietati antibacteriene si antifungice puternice atribuite compusilor puternici din uleiul de extract de ienupar.

Extractul poate avea efecte antibacteriene impotriva multor bacterii, inclusiv Campylobacter jejuni, care cauzeaza frecvent intoxicatii alimentare si Staphylococcus aureus, bacterie care poate provoca infectii ale pielii, plamanilor si oaselor.

Cum se poate utiliza?

 

Utilizarea ienuparului

 

Planta poate fi utilizata in diverse forme precum [2],[3]:

  • consum pe cale orala. Boabele de ienupar si extractul de ienupar pot fi consumate in limite alimentare normale. Nu este recomandat sa consumi mai mult de 10 grame de boabe de ienupar sau mai mult de 100 mg de extract de ienupar sau sa administrezi ienupar pentru mai mult de 4 saptamani;
  • ceai.Se obtine prin infuzarea a 2-3 linguri de boabe uscate si maruntite cu 300 ml de apa clocotita;
  • suplimentele alimentare. Nu este stabilita o doza zilnica recomandata. Cele mai multe etichete de supliment boabe de ienupar recomanda administrarea a 1-6 grame pe zi, in mai multe doze. Suplimentele alimentare pot interactiona cu anumite medicamente, cum ar fi diuretice si medicamente psihiatrice. Aceste suplimente nu sunt adecvate pentru copii;
  • aplicare cutanata. Planta poate fi aplicata sub forma de tincturi pe portiuni mici de piele sanatoasa. Utilizarea ienuparului pe piele poate provoca iritatii, arsuri, roseata si umflaturi la unele persoane. Nu aplica produsul pe pielea iritata!

Consulta medicul specialist si farmacistul inainte de a utiliza suplimente alimentare pe baza de ienupar!

Remediile naturiste si consumul de suplimente alimentare nu pot inlocui un tratament medical. Daca te confrunti cu efecte adverse, opreste cura si adreseaza-te unui medic specialist!

Ceai de ienupar

Spre deosebire de alte fructe de padure, boabe de ienupar sunt de obicei folosite numai in cantitati mici. Ele au un gust astringent, asemanator pinului, ceea ce le face un ingredient popular pentru condimentarea si infuzarea bauturilor.

Ceaiul de boabe de ienupar poate fi achizitionat sub forma de pliculete de ceai sau facut acasa, folosind boabe de ienupar zdrobite. Este un preparat indicat in cazurile de boli renale - pietre la rinichi, calculi renali, reumatism si artroza.

Tinctura de ienupar

In Romania, fructele de ienupar sunt folosite in mod traditional ca tinctura pentru diferite afectiuni dermatologice.

Ulei de ienupar

Uleiul esential de ienupar este utilizat in aromaterapie si poate contribui in ameliorarea unor probleme precum calmarea pruritului, tonifierea tesuturilor conjunctive, prevenirea crampelor si relaxarea musculara. 

Atentie! Retine faptul ca ca uleiurile de aromaterapie nu trebuie ingerate.

Boabe de ienupar

Exista mai multe tipuri de ienupar si nu toate boabele de ienupar sunt comestibile. Boabele de Juniperus communis sunt cel mai frecvent utilizate in aplicatii culinare.

Cura cu boabe de ienupar poate ameliora simptomele in conditii precum enterite, colite, reumatism articular, afectiuni neuromusculare, tusea si infectiile de la nivelul gatului. Este important ca bobitele sa fie mestecate indelung si inghitite treptat pentru ca substantele curative sa poate actiona lent.

Fructe de ienupar

Fructele au marimea boabelor de mazare, cu o culoare albastru-violet si un gust usor acidulat si sunt bogate in flavonoizi, tanini, antociani. Fructele de ienupar sunt folosite in mod traditional pentru efecte diuretice, digestive si antiseptice.Mestecate sau consumate ca atare, fructele au efect calmant, fiind un sedativ perfect pentru accesele de tuse.

Contraindicatii si efecte adverse

Printre principalele contraindicatii si efecte adverse se numara [4]:

  • sarcina si alaptarea. Efectele ienuparului asupra uterului ar putea interfera cu fertilitatea sau ar putea provoca un avort spontan. De asemenea, cel mai bine este sa eviti utilizarea ienuparului daca alaptezi;
  • diabet. Boabele de ienupar ar putea scadea glicemia prea mult la persoanele cu diabet zaharat;
  • stomac si tulburari intestinale. Boabe de ienupar ar putea irita stomacul si intestinele;
  • hipertensiune arteriala, tensiune arteriala scazuta. Boabe de ienupar ar putea afecta tensiunea arteriala si ar putea face controlul tensiunii arteriale mai dificil;
  • interventii chirurgicale. Ienupar ar putea afecta nivelul de zahar din sange, ceea ce face controlul glicemiei mai dificil in timpul si dupa o interventie chirurgicala. Nu folosi ienupar cu cel putin 2 saptamani inainte de o interventie chirurgicala programata.

Atentie! Articolul are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate.

Ienuparul poate fi folosit in scopuri culinare si pentru ameliorarea simptomelor unor afectiuni medicale. Daca te confrunti cu probleme de sanatate, adreseaza-te medicului pentru a urma cel mai adecvat tratament!

Surse de informare:

[1] Raina R, Verma PK, Peshin R, Kour H. Potential of Juniperus communis L as a nutraceutical in human and veterinary medicine. Heliyon. 2019 Aug 31;5(8):e02376. doi: 10.1016/j.heliyon.2019.e02376. Accesat in 30.03.2023.

[2] Kubala, Jilian. 5 Emerging Benefits of Juniper Berries. Healthline, 2019,

https://www.healthline.com/nutrition/juniper-berries Accesat in 30.03.2023.

[3] Baum, Isadora. Move Over Vitamin C: Juniper Is Another Sickness-Busting Ingredient You Need to Know About., Wellandgood, 2019, https://www.wellandgood.com/juniper-benefits/ Accesat in 30.03.2023.

[4] Webmd. Juniper - Uses, Side Effects, and More., Webmd, 2023, 

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-724/juniper#:~:text=In%20foods%2C%20juniper%20berry%20is,fragrances%20in%20soaps%20and%20cosmetics. Accesat in 30.03.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor