Sportul pentru copii: de ce este important?
Practicarea unui sport organizat ofera numeroase beneficii. Sportul pentru copii este esential, activitatile individuale si cele de echipa le ofera acestora sansa de a se concentra pe atingerea unor obiective, de a capata rezistenta treptat, de a intelege mai bine cine sunt si ce vor sa faca.
Sportul pentru copii este o parte importanta a dezvoltarii acestora. Parintii joaca un rol cheie in ghidarea copiilor prin viata, iar identificarea unui sport care sa le fie pe plac este o misiune complexa. Interesul pentru o activitatea sportiva trebuie cultivat si intretinut prin experiente pozitive, distractie si activitati relaxante, lipsite de presiune si obligativitate.
Care sunt implicatiile sportului pentru copii?
Sportul pentru copii are mai multe implicatii psihologie si sociale decat activitatea fizica propriu-zisa. Cu cat sunt dezvoltate si antrenate abilitatile de lucru individuale si in echipa, alaturi de alti copii si de adulti, cu atat cresc sansele ca viitorul adult sa fie mai pregatit sa gestioneze mai bine problemele intalnite in viata. (1)
Importanta sportului in viata omului este privita dintr-o perspectiva diferita de adult fata de copii, dar beneficiile sportului sunt incontestabile la orice varsta. Pentru cei mici activitatea fizica este o modalitate de descoperire a mediului inconjurator. Cand mai cresc sunt interesati de unele activitati sportive organizate. Competitivitatea sportiva nu trebuie inoculata copiilor de mici, ea este utila si ii ajuta pe copiii mai mari sa gestioneze munca fizica in cadrul competitiilor sportive. Spiritul sportiv si implicarea activa a parintilor in sportul pentru copii ar trebui sa aiba in vedere, in primul rand, placerea acestora si nevoia lor de a profita la maxim de pe urma unui eveniment care sa ii stimuleze si sa ii bucure, deopotriva. In plus, sportul practicat in familie ofera satisfactii majore si consolideaza relatia parinti-copii. (2)
Beneficiile sportului pentru copii
Dezvoltare fizica armonioasa
Sportul pentru copii vine in intampinarea nevoilor lor de a dezvolta o mai buna coordonare a miscarilor motorii, de a percepe distantele intre obstacole si de a putea obtine rezistenta sporita in timp. Practicarea unui sport aduce multiple beneficii sanatatii copiilor:
- dezvoltarea si mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor, articulatiilor;
- un bun control al greutatii corporale;
- coordonare si echilibru mult imbunatatite;
- postura corecta;
- odihna de calitate;
- intarirea imunitatii;
- echilibrarea sistemului endocrin.
Importanta practicarii unui sport devine vitala, sportul pentru copii previne aparitia bolilor cronice, a problemelor legate de hipertensiunea arteriala, a afectiunilor cardiovasculare sau a celor legate de instalarea obezitatii. Prin sporirea interesului pentru activitatile organizate se poate ajunge de la pasiune la practicarea unor activitati la nivel profesionist.
Printre beneficiile sportului se numara si eliminarea sedentarismului si a inactivitatii care incepe sa isi puna amprenta asupra tinerei generatii pasionata mai degraba de timpul petrecut in fata dispozitivelor moderne decat de miscarea in aer liber. Reducerea inactivitatii contribuie la cresterea nivelului energetic si deci la o mai mare dorinta de a practica exercitii fizice in mod organizat, regulat. (3)
Mentinerea sanatatii mintale
Beneficiile sportului se extind si la nivelul sanatatii mintale a celor mici. Sportul pentru copii ofera o mai mare incredere in fortele proprii, prin extinderea abilitatilor personale si sociale, o mai buna cooperare si chiar favorizeaza aparitia primelor notiuni de leadership.
Practicarea sportului la copii inseamna activitate fizica ce contribuie la eliberarea serotoninei in organism, iar acest lucru determina starea de bine. Exercitiile fizice amelioreaza stresul, depresia si anxietatea la copii pe care acestia le experimenteaza si care nu trebuie trecute cu vederea. Cand vorbim despre sport si sanatate nu trebuie sa uitam ca pastrarea copiilor in cadrul unui sport organizat o perioada indelungata le ascute si mintea si le ofera sansa de a se descurca mai bine in imprejurari diferite, contribuind chiar si la cresterea performantei scolare. (4)
Imbunatatirea abilitatilor sociale
Sportul pentru copii ii poate ajuta pe acestia sa isi dezvolte abilitatile sociale de care au nevoie pe tot parcursul vietii. Prin cooperare si munca in echipa copiii invata sa ii asculte si pe ceilalti, sa nu se gandeasca numai la ei, isi construiesc un cerc de prieteni si devin fiinte sociale si in afara casei si a scolii.
Disciplina ce se impune in activitatile sportive pentru copii ii determina sa urmeze reguli, sa invete despre decizii, sa accepte unele greseli, sa inteleaga esecul, dorinta de castig si sa admita indicatii de la alti copii si adulti pentru a performa. (1)
Sentimentele de inadaptare si emotiile negative sunt parte a evolutiei copiilor pe care trebuie sa stie sa le controleze. Sportul pentru copii are si rolul de a le arata acestora situatii noi permanent si de a le oferi lectii de viata valoroase. Comunicarea, munca in echipa, respectul pentru ceilalti, jocul cinstit respectand regulile cresc stima de sine si increderea in fortele proprii in mod natural, fara constrangeri, contribuind la succesul obtinut de copii mai tarziu in viata. (4)
Sfaturi si recomandari
Incurajarea practicarii sportului pentru copii poate veni din partea parintilor nu doar la nivel declarativ, ci prin puterea exemplului. Beneficiile sportului asupra organismului trebuie dublate de activitati practicate in familie. Sprijinul acordat copiilor pentru practicarea unui sport este esential. Parintele implicat este prezent la fiecare activitate, sprijinind de pe margine copiii sau incurajandu-i atunci cand pierd. (3)
Consultarea copiilor pentru activitatea sportiva urmata este un element care le va demonstra acestora ca opiniile lor sunt importante. Pot fi situatii in care identificarea sportului pentru copii potrivit necesita timp si incercari succesive, dar cu rabdare, intelegere si sustinere activitatile sportive vor prelua din timpul de inactivitate de acasa.
Sportul pentru copii practicat in mod regulat imbunatateste starea emotionala si fizica generala. Practicarea unui sport aduce beneficii incontestabile pentru sanatate, dar conduce si la dezvoltarea stimei de sine si a increderii, ceea ce pe termen lung ii ajuta pe copii sa fie mai siguri pe abilitatile lor si sa devina adulti echilibrati fizic, psihic si emotional.
Dr. GORAN VALENTINA LIGIA
Medic specialist medicina de familie
Anima Veteranilor
Programari: 021/9838
anima.veteranilor@clinica-anima.ro
www.clinica-anima.ro
Surse de informare:
1. Developing life skills through sports - https://www.healthdirect.gov.au/developing-life-skills-through-sports#:~:text=of%20becoming%20resilient.-,Playing%20sport%20helps%20children%20learn%20to%20control%20their%20emotions%20and,what%20they%20do%20in%20school.
2. Sports and Children - https://www.aacap.org/AACAP/Families_and_Youth/Facts_for_Families/FFF-Guide/Children-And-Sports-061.aspx
3. Sport and children - https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/sport-and-children
4. The impact of sport on the development of children - https://athletics.carleton.ca/2014/impact-sport-development-children/