Infectia cu rotavirus: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Rotavirusul este singura si cea mai importanta cauza a diareei severe la bebelusi si copiii mici din intreaga lume [1]. Statistic, se considera ca, inainte de varsta de 5 ani, toti copiii, indiferent de mediul din care provin si de statutul socioeconomic, sunt infectati cel putin o data.
Ce este rotavirus?
Parintii se intreaba, adesea, ce este rotavirusul si de ce este atat de importanta vaccinarea impotriva infectiei cu rotavirus, la bebelusi, in primele saptamani de viata. Membru al familiei Reoviridae, rotavirusul include 3 grupe (A, B si C) cu potential patogen pentru om. Totusi, virusul de grup A este cel mai adesea implicat in declansarea diareii la copii [2].
Majoritatea copiilor trec prin infectia primara cu rotavirus intre 6 si 36 luni. Infectii ulterioare se produc si mai tarziu, dar in general nu mai au potentialul de a declansa boala diareica intensa, care sa necesite spitalizare. Rotavirusul la adulti trece, adeseori, neobservat sau evolueaza sub forma unei forme benigne de diaree, cu simptome gastrointestinale mult mai blande decat la copiii mici [3].
Care sunt cauzele infectiei cu rotavirus?
In cazul rotavirusului, transmiterea se face pe cale fecal-orala. Virusul este prezent in fecale si poate contamina si suprafetele prin intermediul mainilor nespalate corespunzator dupa folosirea toaletei sau dupa schimbarea scutecului. Un lucru interesant despre cum se transmite rotavirus este faptul ca exista purtatori sanatosi, care pot constitui surse de virus [1].
Desi calea de raspandire fecal-orala este cel mai frecvent incriminata, rotavirusul poate fi excretat si prin fluidele corporale emise in timpul stranutului sau tusei, de pilda. De asemenea, el se raspandeste prin intermediul obiectelor contaminate: clanta usii de la baie, jucariile copilului infectat si asa mai departe [2].
Care sunt simptomele infectiei cu rotavirus?
In cazul rotavirus, simptomele sunt orientate in zona digestiva. In plus, simptomele de rotavirus la copii sunt mult mai intense decat in cazul adultilor.
Rotavirusul la copii
Simptomele infectiei cu rotavirus la copii apar, in general, in interval de 2 zile dupa expunerea la agentul patogen. Cel mai frecvent simptom, si cel mai marcant, este diareea severa, care poate fi insotita de:
- varsaturi;
- epuizare;
- febra mare;
- iritabilitate;
- deshidratare;
- dureri abdominale [4].
In cazul copiilor, cea mai mare grija este legata de deshidratarea severa care se produce din cauza diareei si varsaturilor repetate. Cea mai mare vulnerabilitate are legatura cu pierderea de electroliti prin voma si diaree, care insoteste pierderea de fluide [2].
Infectia cu rotavirus poate fi, uneori, gestionata acasa, dar parintii trebuie sa fie in mod deosebit atenti la gradul de deshidratare al copilului si sa se prezinte de urgenta la spital daca micutul incepe sa manifeste urmatoarele semne:
- gura uscata;
- piele rece;
- absenta lacrimilor, inclusiv in timpul plansului;
- scaderea frecventei urinarilor;
- ochii afundati in orbite [5].
Rotavirusul la adulti
In cazul adultilor, infectia cu rotavirus poate ramane asimptomatica sau poate determina simptome mai usoare sau mai severe, in functie de cantitatea initiala de virus si de rezistenta individuala a organismului. Printre simptomele caracteristice se numara:
- varsaturi;
- oboseala severa;
- febra, uneori febra mare;
- iritabilitate;
- deshidratare;
- dureri abdominale [3].
Desi este posibil ca adultii sa aiba o stare generala proasta, simptomele sunt mai usoare decat in cazul copiilor si rareori necesita spitalizare.
Cum se trateaza infectia cu rotavirus?
Ca in cazul oricarei alte infectii virale, nu exista, pentru rotavirus, un tratament care sa vindece infectia. Scopul tratamentului este sa sustina organismul pacientului in lupta sa naturala. Pacientul trebuie sa se simta confortabil si sa fie hidratat adecvat, pana cand corpul reuseste sa elimine, singur, infectia [2].
Tratament medicamentos
Principala preocupare, atunci cand vine vorba despre infectia cu rotavirus, este reprezentata de riscul mare de deshidratare. In cazul in care pacientul - indiferent de varsta - nu poate consuma lichide din cauza varsaturilor, daca diareea este frecventa sau daca apar semne de deshidratare, trebuie apelat la ajutorul medicului.
Tratamentul medicamentos impotriva infectiei cu rotavirus consta in administrarea, pe cale intravenoasa, de lichide si electroliti. Medicatia antidiareica este contraindicata, conform celor mai noi protocoale medicale, deoarece accelerarea tranzitului contribuie la eliminarea mai rapida a virusului din organism [4].
Remedii casnice impotriva rotavirusului
In cazurile usoare, cand simptomele pot fi gestionate acasa, urmatoarele sfaturi pot fi utile pentru a accelera vindecarea:
- un consum suficient de lichide;
- consumul de supe si ciorbe;
- administrarea de saruri de rehidratare și solutii de electroliti, pentru a inlocui pierderile prin varsaturi si diaree;
- evitarea alimentelor grase si a celor cu un continut mare de zahar, care pot inrautati diareea [4].
Regimul alimentar nu mai este recomandat de catre comunitatea medicala, in cazul acestei afectiuni gastrointestinale. Pacientul este incurajat sa consume alimentele pe care le poate tolera, in limitele unei diete sanatoase, pentru a se bucura de o nutritie echilibrata si sanatoasa pe durata bolii [2].
Ceai pentru rotavirus
Hidratarea pacientului, cu ceai sau cu orice alte lichide, reprezinta o parte esentiala a tratamentului in cazul infectiei rotavirale.
- Ceaiul de menta este un bun antidiareic si un antiemetic eficient si poate ajuta la controlarea simptomelor.
- Ceaiul de ghimbir este indicat in afectiunile gastrointestinale, pentru actiunea antivomitiva si antispastica. Totusi, in cazul copiilor de varsta mica se recomanda prudenta in administrarea ceaiurilor si este preferabil ca acestea sa fie neindulcite [3].
In cazul instalarii simptomelor de deshidratare, mai ales la copiii mici, ceaiul nu poate inlocui interventia medicala specializata, deoarece nu exista un ceai pentru rotavirus care sa se adreseze infectiei propriu-zise.
Complicatiile infectiei cu rotavirus
Principala complicatie, in cazul infectiei cu rotavirus, este reprezentata de deshidratare. Daca in cazul adultilor ea poate fi, in general, gestionata prin consum de lichide, in cazul bebelusilor si al copiilor mici se poate dovedi periculoasa, ajungand pana la a pune viata in pericol, din cauza dezechilibrului electrolitic care o insoteste.
Masuri de prevenire a contaminarii cu rotavirus
Pentru a reduce riscul de infectie cu rotavirus, o igiena atenta si stricta a mainilor este necesara - si imposibil de realizat in cazul bebelusilor si al copiilor mici, care exploreaza inclusiv prin gustat. Dezinfectantii obisnuiti, pe baza de alcool, nu sunt eficienti impotriva rotavirusului [1].
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea sugarilor. Exista, pe piata, doua vaccinuri impotriva infectiei cu rotavirus, ambele considerate sigure si eficiente. Ambele se asociaza cu un mic risc de aparitie a invaginatiei intestinale, complicatie care necesita remediere chirurgicala. Vaccinul impotriva rotavirus la copii se administreaza in primele saptamani de viata; odata depasita aceasta fereastra de oportunitate, vaccinarea devine contraindicata [3].
Cand e obligatoriu sa contactezi medicul
E foarte bine sa incerci sa gestionezi infectia cu rotavirus la domiciliu, dar exista situatii in care devine obligatoriu sa contactezi de urgenta medicul.
Contacteaza medicul imediat in cazul in care copilul tau:
- are diaree de mai mult de 24 ore;
- varsa frecvent;
- are scaune negricioase, cu sange sau puroi;
- are febra mai mare de 38.9 grade Celsius;
- pare obosit, iritat sau ca are dureri;
- manifesta simptome de deshidratare [3].
Adultii ar trebui sa contacteze medicul daca:
- varsa de mai mult de 24 ore;
- au diaree de mai mult de 2 zile;
- au sange in voma sau fecale;
- au o temperatura mai mare de 39.4 grade Celsius;
- manifesta simptome de deshidratare [3].
Infectia cu rotavirus poate constitui o urgenta medicala din cauza potentialului de a determina deshidratare rapida, in special la copii. Singura modalitate eficienta de preventie este vaccinarea sugarilor.
Bibliografie
- “Disease Factsheet about Rotavirus.” European Centre for Disease Prevention and Control, 11 Sept. 2017, www.ecdc.europa.eu/en/rotavirus-infection/facts afisat la 30.09.2022;
- Health. “Rotavirus Infection.” Australian Government Department of Health and Aged Care, 11 Dec. 2017, www.health.gov.au/diseases/rotavirus afisat la 30.09.2022;
- Mayo Clinic. “Rotavirus - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rotavirus/symptoms-causes/syc-20351300 afisat la 30.09.2022;
- “Rotavirus Infection - Children’s Health Issues.” MSD Manual Consumer Version, www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/viral-infections-in-infants-and-children/rotavirus-infection afisat la 30.09.2022;
- “Rotavirus: Symptoms, Transmission, and Treatment.” Healthline, 2017, www.healthline.com/health/rotavirus afisat la 30.09.2022.