Infectiile acute ale cailor respiratorii la copii: simptome, prevenire, tratament
Trecerea de la temperaturile negative la cele pozitive face ca numarul de consultatii medicale sa creasca – ponderea cea mai mare o au infectiile acute de tract respirator.

Continutul articolului
Infectiile respiratorii acute (guturaiul, faringita acuta, faringoamigdalita, otita acuta, sinuzita acuta) determina peste jumatate din bolile copilului de varsta frageda si 30-40% din problemele de sanatate ale prescolarului si scolarului. La inceput pot aparea infectii de cai respiratorii superioare care netratate corespunzator se pot complica cu infectii de cai respiratorii inferioare: laringite, bronsite, bronsiolite, pneumonii. Din punct de vedere etiologic, virusurile sunt responsabile de 90% din cazurile de imbolnavire, de aceea prezentarea la medicul de familie pentru o diagnosticare corecta si un tratament adecvat este foarte importanta.
Semne si simptomele infectiilor respiratorii la copii
Initial copilului i se infunda nasul, apoi incep sa curga secretii apoase. Poate aparea tusea (mai rar) sau febra. Copilul mai mare acuza durere in gat. Simptomele pot dura o saptamana. in amigdalita acuta, copilul respira pe gura, sforaie in timpul somnului sau doarme cu gura deschisa, este incarcat de secretii care se pot scurge in caile aeriene inferioare dand impresia de "harait". in otita acuta, copilul mai mare poate acuza dureri de urechi, sugarii pot fi agitati si plang mai mult decat o fac de obicei. In sinuzita, copilul mare acuza dureri de cap si nasul ii curge purulent. Cel mai important simptom care ne indica severitatea bolii este starea generala a copilului. Daca atunci cand ii scadem febra copilul devine vioi, se joaca si are pofta de mancare, cel mai probabil are o infectie usoara.
Cum se pot preveni infectiile respiratorii la copii?
- evitarea contactelor cu copiii si adultii cu infectii respiratorii;
- evitarea aglomeratiilor in perioada epidemiilor de infectii virale;
- aerisirea incaperilor;
- igiena stricta: spalatul mainilor.
Abuzul de antibiotice nu se justifica, deoarece la copil majoritatea infectiilor respiratorii sunt virale. Evita sa-i administrezi antibiotice copilului tau fara un consult medical in prealabil.
Tratamentul infectiilor respiratorii la copii
Desfunda-i nasul cu ser fiziologic sau apa de mare si ai grija sa-i aspiri secretiile cu o para sau aspirator nazal.
Pentru febra, administreaza-i antitermice. Daca copilul face febra peste 38,5ºC sau are varsta mica este recomandata o schema alternativa din patru si patru ore paracetamol sirop si ibuprofen. Daca febra creste brusc peste 38,5ºC sunt indicate supozitoare pentru copii.
Tusea nu trebuie combatuta decat daca este frecventa si nu permite copilului sa se odihneasca sau sa se alimenteze.
Pentru dureri de gat sau de urechi si poti administra paracetamol sirop si bomboane de supt cu rol antiseptic la nivelul cavitatii bucale.
Foarte importanta este hidratarea adecvata a copilului, deoarece atunci cand este febril se deshidrateaza foarte usor.
Expert: Dr. Doina Mihai
Medic specialist medicina de familie
Clinina Anima Titan