Infiltratii genunchi: tipuri, utilizare, beneficii, riscuri

30. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Infiltratii genunchi

 

Durerile articulare si problemele de mobilitate la nivelul genunchilor pot cauza disconfort semnificativ si pot afecta calitatea vietii. O solutie eficienta si minim invaziva pentru aceste probleme o pot reprezenta infiltratiile in genunchi. Descopera in cele ce urmeaza care sunt principalele tipuri de infiltratii in genunchi, cum se efectueaza aceasta procedura si ce beneficii aduce, dar si care sunt riscurile si efectele secundare pe care trebuie sa le cunosti. Indiferent daca suferi de osteoartrita, leziuni meniscale sau tendinite, infiltratiile in genunchi pot fi o optiune terapeutica de luat in considerare.

Tipuri de infiltratii in genunchi

Exista mai multe tipuri de infiltratii utilizate pentru tratarea problemelor genunchiului, fiecare cu indicatii si beneficii specifice. Iata cele mai comune tipuri:

  • Infiltratiile cu analgezice - presupun injectarea de medicamente analgezice pentru a reduce durerea de genunchi. Aceste infiltratii pot oferi o ameliorare temporara si te pot ajuta sa iei parte la exercitii si terapie fizica fara sa resimti disconfort;
  • Infiltratiile cu antiinflamatoare - administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi corticosteroizii, ajuta la reducerea inflamatiei si a umflaturii asociate cu afectiuni precum artrita reumatoida, osteoartrita sau tendinita. Efectul apare, de regula, in 24-48 de ore [1];
  • Infiltratiile cu acid hialuronic - injectarea de acid hialuronic in genunchi poate imbunatati lubrifierea articulatiei. Acidul hialuronic este o substanta prezenta in mod natural in lichidul sinovial din articulatii, iar infiltratiile cu acest compus pot ajuta la reducerea durerii, cresterea mobilitatii si ameliorarea functiei articulatiei genunchiului [3].

Fiecare tip de infiltratie are avantaje si riscuri specifice, iar decizia privind administrarea trebuie luata doar in urma unei evaluari adecvate realizate de catre un specialist in domeniul sanatatii. Discuta cu medicul tau pentru a intelege beneficiile si riscurile asociate si pentru a determina ce optiune este potrivita pentru situatia ta particulara.

Cum se efectueaza infiltratiile in genunchi?

 

Efectuare infiltratiile in genunchi

 

In primul rand, medicul iti va examina genunchiul si va identifica punctul exact in care infiltratia trebuie efectuata. Apoi, acesta va curata si dezinfecta zona pentru a preveni infectiile. In unele cazuri, medicul poate aplica anestezie locala in jurul zonei de infiltratie pentru a reduce disconfortul resimtit in timpul procedurii.

Tehnica de infiltratie consta in introducerea acului in zona prealabil stabilita si injectarea substantei in interiorul articulatiei genunchiului. Medicul poate folosi o tehnica numita "aspiratie si injectare", in care aspire lichidul sinovial din articulatie inainte de a injecta substanta, pentru a asigura o distributie uniforma a acesteia in interiorul articulatiei.

Dupa finalizarea infiltratiei, medicul va aplica un pansament steril pe zona de injectare si iti va oferi instructiuni de ingrijire post-procedurala. Poti fi sfatuit sa eviti activitatile fizice intense pentru o perioada, sa aplici gheata pe genunchi pentru a reduce inflamatia si sa iei medicamente antiinflamatoare, daca este necesar [2].

Principalele beneficii

Infiltratiile in genunchi ofera o serie de beneficii importante in tratarea problemelor si afectiunilor articulatiei genunchiului, precum:

  • Ameliorarea durerilor - daca te confrunti cu dureri persistente si disconfort in aceasta zona, infiltratiile pot reduce durerea si inflamatia si iti pot creste gradul de confort. In cazul osteoartritei, reducerea durerii poate dura intre 6 si 12 saptamani [1];
  • Imbunatatirea mobilitatii - prin reducerea inflamatiei si a durerii, infiltratiile te pot ajuta sa iti recapeti libertatea de miscare. Acest lucru poate duce la o crestere a functionalitatii si a calitatii vietii in general;
  • Recuperarea functionalitatii - Prin diminuarea simptomelor poti beneficia de o recuperare mai rapida si mai eficienta a functiei genunchiului. Aceasta poate permite reluarea activitatilor de zi cu zi, precum si a exercitiilor si activitatilor sportive, intr-o maniera mai confortabila si mai placuta [2];

Este important de mentionat ca beneficiile infiltratiilor in genunchi pot varia in functie de afectiunea si nevoile individuale ale fiecarui pacient. Pentru a evalua beneficiile potentiale in cazul tau, programeaza o consultatie la un specialist.

Indicatii

 

Indicatii

 

Infiltratiile in genunchi sunt indicate intr-o serie de afectiuni care produc disconfort la acest nivel, precum:

  • Osteoartrita - aceasta afectiune degenerativa a articulatiei se caracterizeaza prin inflamatie si uzura cartilajului. Infiltratiile cu medicamente antiinflamatoare sau acid hialuronic pot reduce disconfortul, ameliora durerea si imbunatati mobilitatea [1];
  • Leziuni meniscale - in cazul unor rupturi sau deteriorari ale cartilajului meniscal din genunchi, infiltratiile pot reduce inflamatia si durerea asociate. Tratamentul este util in special in cazurile in care optiunile conservatoare, precum terapia fizica, nu au oferit o ameliorare adecvata;
  • Tendinite - inflamatia tendoanelor care conecteaza muschiul la os poate fi redusa prin infiltratii cu substante din clasa antiinflamatoarelor [4].

Indicatiile precise pentru utilizarea infiltratiilor in genunchi pot varia in functie de severitatea si specificul fiecarei afectiuni.

Riscuri si efecte secundare

Utilizarea infiltratiilor in genunchi poate fi benefica, dar exista si unele riscuri si efecte secundare asociate. Iata cateva dintre acestea:

  • Infectii - exista riscul de a dezvolta o infectie in zona de infiltrare. Este important ca procedura sa fie efectuata in conditii de igiena stricta pentru a minimiza acest risc. Daca apare inflamatie, roseata, durere sau febra dupa infiltrare, consulta imediat un medic;
  • Reactii alergice - unele persoane pot prezenta reactii alergice la medicamentele administrate. Aceste reactii pot include eruptii cutanate, mancarime sau umflaturi. Daca observi orice reactie neobisnuita in urma tratamentului, raporteaz-o imediat medicului;
  • Sangerare si vanatai - infiltratiile pot provoca uneori sangerari minore sau vanatai in zona tratata. Acestea sunt de obicei minore si se vindeca in mod natural intr-un timp scurt [2].

In concluzie, infiltratiile in genunchi reprezinta o optiune terapeutica eficienta pentru durerile articulare si mobilitatea redusa, mai ales in cazul anumitor afectiuni cum ar fi osteoartrita. Cu toate acestea, exista si riscuri asociate, de care trebuie sa fii constient. Daca te confrunti cu dureri articulare sau afectiuni ale genunchilor, discuta in detaliu cu medicul tau pentru un diagnostic precis si un plan de tratament adecvat!

Surse de informare:

[1] “Should You Give Injectables a Shot for Osteoarthritis Pain?” WebMD, 2022, www.webmd.com/osteoarthritis/features/injections-for-osteoarthritis-pain. Accesat in data de 26 iunie 2023.

[‌2] Pietrangelo, Ann. “Knee Injections for Osteoarthritis: Types, Side Effects, and More.” Healthline, Healthline Media, 22 Mai 2020, www.healthline.com/health/osteoarthritis/knee-injections-for-osteoarthritis#procedure. Accesat in data de 26 iunie 2023.

‌[3] “Hyaluronic Acid (Injection Route) Description and Brand Names - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2023, www.mayoclinic.org/drugs-supplements/hyaluronic-acid-injection-route/description/drg-20074557. Accesat in data de 26 iunie 2023.

[4] “Steroid Injections - Tendon, Bursa, Joint: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2018, medlineplus.gov/ency/article/007678.htm. Accesat in data de 26 iunie 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor