Ingrijire ten gras: Sfaturi pentru o piele perfecta
Niciun machiaj nu poate inlocui, pe deplin, frumusetea si sanatatea unui ten proaspat si lipsit de imperfectiuni. Iata de ce, o strategie de ingrijire adaptata tipului de ten, in speta a celui gras, ajuta pielea sa isi recapete echilibrul estetic.
Continutul articolului
Afla, in continuare, sfaturi dedicate ingrijirii tenului gras, ce pot aduce luminozitatea si vitalitatea pielii, cu mentiunea ca acestea trebuie respectate constant atunci cand ne dorim ca tenul gras sa fie unul atragator.
Informatii generale despre tenul gras
Tenul gras se caracterizeaza prin exces de sebum, secretie uleioasa sau ceroasa declansata la nivelul pielii de glandele sebacee. Vital pentru piele, sebumul are rol de protectie impotriva factorilor externi (praf, caldura, umiditate in exces etc.) si de hidratare. Cand organismul secreta in exces aceasta substanta uleioasa, evitarea blocarii porilor si aparitia acneei par cea mai buna strategie de pastrare a sanatatii tenului.
Cauzele ingrasarii tenului
- Factorii genetici: tenul gras poate fi mostenit (fluctuatii hormonale);
- Stresul si starile de agitatie favorizeaza aparitia tenului gras prin dezechilibrele hormonale pe care le declanseaza;
- Varsta: in adolescenta, si chiar mai tarziu, glandele sebacee raman hiperactive si secreta mai mult sebum decat in a doua parte a vietii;
- Mediul in care traiesti, anotimpul si temperatura, caldura si umiditatea, pot creste secretia de sebum, tenul devenind mai gras decat de obicei;
- Marirea diametrului porilor, activata de acumularea in exces a greutatii corporale, poate favoriza aparitia sebumului in cantitati mai mari la nivelul pielii si a tenului;
- Aplicarea unor produse cosmetice nepotrivite tipului de ten pot duce la ingrasarea lui;
- Igienizarea in exces a fetei, cu produse de curatare, poate declansa excesul de sebum;
- Lipsa utilizarii unei creme hidratante pentru ten gras poate aduce dezechilibre. De aceea, tenul gras tolereaza o ingrijire naturala, cu produse realizate, exclusiv, din ingrediente de origine organica, fluide, care sa nu astupe porii si care sa se absoarba usor. Cremele pentru ten gras pot fi aplicate, la indicatia unui specialist, atat seara, cat si dimineata;
- Aplicarea produselor de machiaj care nu fac parte din cele recomandate pentru tenul gras. De exemplu, alegerea corecta a fondului de ten pentru piele grasa este vitala atunci cand dorim un ten lipsit de complicatiile aparitiei acneei.
Caracteristicile tenului gras
- Pielea are un aspect lucios si, la atingere, este uleioasa;
- Porii unui ten gras sunt intotdeauna dilatati si se pot vedea cu ochiul liber in zona nasului, fruntii si obrajilor;
- Pielea devine fragila si subtire sau se ingroasa in zona barbiei, nasului, a fruntii;
- Pe ten apar, constant sau ocazional, cosuri cu vezicule albe, cu sebum, sau pete rosii, care se infecteaza des si creeaza acel depozit alb la centru sau puncte negre.
Cum se ingrijeste corespunzator tenul gras?
Pe langa tratamentul cutanat indicat de un specialist (creme hidratante, lotiuni, geluri de curatare, masti purificatoare dedicate tenului gras), atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, de baza raman:
- o alimentatie bazata pe legume si fructe proaspete (cat mai putin procesate termic). Printre acestea se numara salata verde, spanacul, castravetii, rosiile, conopida, varza, morcovii, semintele de in, fulgii de ovaz, hrisca, meiul, fasolea verde, guliile, ridichile, ceapa verde, citricele, ananasul, bananele care contin substante care regleaza secretia de sebum de la nivelul corpului;
- consumul de apa cu lamaie din abundenta (elimina toxinele si ajuta pielea sa devina luminoasa);
- miscarea constanta si echilibrata - ajuta porii sa se detoxifice prin procesul de transpiratie;
- respectarea unui program odihna ajuta organismul sa-si recapete echilibrul, toate aceste aspecte facadu-se vizibile pe piele, care este un indicator desavarsit al starii noastre de sanatate. Lipsa somnului scade imunitatea si, implicit, asta se poate observa, la propriu, pe fata ta.
De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca in sezonul estival, expunerea la razele solare trebuie facuta cu masura, fiindca bronzul in exces intareste tesutul si blocheaza porii, favorizand aparitia cosurilor. Produsele pentru ingrijire solara dedicate tenului gras trebuie aplicate conform recomandarilor dermatologice si trebuie indepartate la final de zi, pentru ca reziduurile pot declansa acneea.
Dupa expunerea la soare, pielea cu tendinta de ingrasare trebuie hidratata cu lotiuni, spray-uri si creme pe baza de vitamina B, E, C, acid hialuronic, miere de Manuka, minerale naturale, extracte din fructe cu acizi grasi sau apa termala. Mai mult, este indicata evitarea produselor cosmetice care contin derivate de silicon, plastic, parfum, uleiuri chimice deoarece, in timp, blocheaza porii, iritandu-i si dezvoltand probleme de piele: exfoliere, roseata, prurit, chiar si usturime.
Remedii naturale pentru controlul excesului de sebum
O serie de solutii naturale ajuta tenul gras sa isi recapete tonusul:
- Mastile cu argila cosmetica, aplicate o data sau de doua ori pe saptamana;
- Cremele pentru ten gras cu zinc echilibreaza secretia de sebum si vindeca acneea;
- Apa termala hidrateaza si reduce inflamatia cauzata de porii dilatati;
- Gelurile de curatare cu ulei din arbore de cei curata porii de excesul de grasime;
- Servetelele cosmetice cu aloe vera sau jojoba inlatura grasimea de la nivelul tenului;
- Emulsiile pentru ten pe baza de miere (sau din alte produse apicole) au efect antiseptic si ajuta la mentinerea prospetimii porilor;
- Demachierea cu solutii matifiante pe baza de galbenele, nalba, ulei de cocos sau migdale;
- Infuzii cu petale proaspete de trandafir, tamponari cu lamaie verde sau cu otet organic din cidru de mere;
- Rondelele de castraveti aplicate pe zonele grase ale pielii (fata, gat, decolteu etc.) inaltura depozitele de grasime si limpezesc fata;
- Aplicarile locale cu pulpa de rosie zdrobita inchid porii si ii ajuta sa regleze excesul de grasime la nivel cutanat;
- Ceaiul verde preparat dintr-un pliculet la o cana cu apa limpezeste tenul si il lasa mat, pentru cateva ore;
- Masca din lapte caldut si cafea indeparteaza impuritatile si exfoliaza tesutul, lasand suprafata pielii curata si catifelata.
Cum alegi produsele cosmetice potrivite pentru tenul gras?
Ingrijirea cu ajutorul produselor naturale ajuta pielea sa-si recapete balansul, insa, atunci cand sunt folosite in exces pot dauna pielii si pot provoca inflamatie, aparitia unor pigmentari, a petelor rosii ori cuperozei.
La fel de sensibila poate deveni pielea si atunci cand utilizam, in exces, produse pe baza de acid salicilic, acid glicolic, acid beta-hidroxic sau a peroxidului de benzoil. Acestea sunt indicate des de specialisti fiind bine tolerate de piele, insa, neadaptate corespunzator nevoilor tale, pot face mai mult rau decat bine. Apeleaza cu incredere la farmacistul tau. El te poate sfatui cum sa le folosesti.
Pielea este un excelent indicator de sanatate cu ajutorul caruia se poate citi starea ta de sanatate. Asadar, bazeaza-te pe un stil echilibrat de viata si opteaza pentru solutii de lunga durata daca vrei sa te bucuri de efecte vizibile pe fata ta. Trateaza de la interior spre exterior pentru rezultate trainice si cu multiple beneficii pentru organism.
Atentie!
Acest articol este informativ si nu inlocuieste un consult medical specializat.
Surse informationale:
Top six home treatments for oily skin: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321090
7 Causes of Oily Skin: https://www.healthline.com/health/oily-skin-causes#takeaway
Health Tips for Healthy Living: https://www.medicinenet.com/healthy_living/article.htm