Ingrijirea orala: ce trebuie sa stii?
Cavitatea bucala este poarta de intrare a hranei in sistemul digestiv si una dintre deschiderile aparatului respirator. Importanta ei este mare si pentru vorbire. Aspectul dintilor si sanatatea lor influenteaza si aspectul facial si atractivitatea. Oamenii cu o sanatate orala buna sunt mai increzatori cand vorbesc cu alte persoane sau in public, iar acest lucru este important pentru succesul in activitatile profesionale si personale. Gura este insa expusa riscurilor de sanatate. Afectiunile orale sunt comune, in special cele de la nivelul dintilor si gingiilor. Netratate, acestea se pot agrava si afecta si alte zone ale organismului. Din fericire, poti preveni multe probleme de sanatate, daca iti ingrijesti cavitatea orala cu atentie.
Legatura dintre sanatatea orala si cea generala
La fel ca alte zone din organism, si cavitatea orala contine bacterii, dintre care cele mai multe sunt inofensive. Insa, in anumite conditii, aceste bacterii pot cauza probleme. In lipsa ingrijirii orale corespunzatoare, bacteriile se inmultesc prea mult si pot produce infectii, carii si afectiuni gingivale. Fumatul, care afecteaza sistemul respirator si intreg organismul, este si o cauza importanta a afectarii sanatatii orale. Si alcoolul este daunator, pentru ca usuca mucoasa bucala, este acid si contine zahar.
De asemenea, anumite medicamente, ca decongestionante, antihistaminice, analgezice, diuretice si antidepresive, pot afecta productia de saliva [3]. Saliva indeparteaza resturile de hrana si neutralizeaza acizii produsi de bacteriile din gura, protejandu-te de acestea. Stiinta a demonstrat ca bacteriile din gura si inflamatia provocata de boala parodontala pot contribui la aparitia anumitor boli [3], ca:
- endocardita (infectarea tesutului inimii);
- boli cardiovasculare;
- probleme in sarcina si complicatii la nastere;
- pneumonie.
Masuri esentiale de ingrijire orala
Spala-te pe dinti de 2 ori pe zi!
Curatarea dintilor trebuie realizata cu regularitate, de 2 ori pe zi. In caz contrar, placa bacteriana se fixeaza si iti creeaza probleme gingivale si dentare. Foloseste o periuta cu dinti moi, pentru ca, in timp, o periuta prea abraziva distruge smaltul dintilor. Periuta trebuie sa aiba un design care sa-ti permita sa cureti complet toate suprafetele dentare. Nu uita sa o schimbi la 12 saptamani sau mai devreme, daca observi ca se toceste. De asemenea, alege o pasta cu fluor, care intareste dintii. Periaza corect, altfel nu indepartezi placa bacteriana. Fa miscari scurte, fara sa apesi tare si curata toate suprafetele dentare. Periajul ar trebui sa dureze minim 2-3 minute.
Nu ignora importanta atei dentare si a apei de gura!
Multe persoane ignora folosirea atei dentare considerand ca periajul este de ajuns. Insa, in zonele interdentare raman deseori resturi. De aceea, trebuie sa le cureti zilnic, cu ajutorul atei dentare. Trece ata dentara printre dinti cu blandete, miscand-o inainte si inapoi, pana ajungi la gingie. Apa de gura este utila pentru indepartarea resturilor ramase dupa periaj si anihilarea bacteriilor.
Mergi regulat la control!
Igiena dentara corespunzatoare este esentiala, dar trebuie sa mergi la medic regulat, daca vrei sa-ti pastrezi sanatatea orala. Un control la 6 luni este de ajuns pentru majoritatea persoanelor, dar cele cu risc ridicat de paradontoza trebuie sa mearga la fiecare 3-4 luni. Este in interesul tau sa mergi des la medic. Astfel, problemele pot fi identificate si tratate din timp, ceea ce inseamna mai putina suferinta si mai cheltuieli reduse pe termen lung [2].
Vizita regulata la medic nu este utila doar pentru probleme obisnuite ale dintilor, ca depunerile de tartru, cariile sau infectiile, ci si pentru identificarea unor probleme mai grave, cel mai important fiind cancerul oral. Daca este identificat din timp, sansele de reusita a tratamentului cresc.
Renunta la fumat si limiteaza consumul de bauturi alcoolice!
Fumatul contribuie la aparitia afectiunilor gingivale si creste riscul de cancer oral. Acelasi lucru este valabil si pentru consumul de alcool. In plus, aceste obiceiuri afecteaza intregul organism, uneori cu consecinte foarte grave. Si aspectul dintilor are de suferit daca fumezi sau bei. Tigarile si alcoolul pateaza dintii. In plus, este posibil sa te confrunti cu respiratia urat mirositoare. Alcoolul usuca gura, ceea ce creste riscul de inmultire a bacteriilor si aparitia de miros urat. Tutunul provoaca, de asemenea, respiratie neplacuta, atat din cauza efectelor asupra cavitatii bucale, cat si a compozitiei sale.
Adopta o alimentatie sanatoasa!
Impactul dietei asupra sanatatii orale este semnificativ. Ni s-a spus tuturor in copilarie ca dulciurile duc la aparitia cariilor. Este adevarat, dar realitatea este mai complexa. Multe persoane nu realizeaza ca si carbohidratii in exces, in special cei rafinati, afecteaza cavitatea bucala. Motivul este ca, in momentul in care patrund in cavitatea bucala, carbohidratii contribuie la aparitia unui mediu acid, propice dezvoltarii bacteriilor daunatoare. De aceea, trebuie sa consumi cu precadere carbohidrati intregi, ca cei prezenti in cerealele integrale ori fasole si sa eviti carbohidratii rafinati, prezenti in orezul alb, painea alba sau paste [2].
Evita zaharul, bauturile dulci si acidulate si consuma multe alimente bogate in antioxidanti, vitamine si minerale. Semintele, fructele si legumele trebuie sa domine in dieta, in raport cu alimentele procesate. De asemenea, consuma grasimi sanatoase si proteine de calitate.
Ingrijirea orala este esentiala pentru sanatate, de aceea este important sa nu o neglijezi si sa mergi regulat la medicul stomatolog.
Surse:
- https://www.cdc.gov/oralhealth/basics/adult-oral-health/tips.html;
- https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health#surgery
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/dental/art-20047475.