Ingrijirea tenului vara: Alimentatie, suplimente, cosmetice

8. 8. 2020 · 22 minute de citit

Este foarte adevarat ca, in zilele noastre, acidul hialuronic si botoxul repara consecintele trecerii timpului asupra tenului, dar cel mai bine ar fi sa-l poti pastra frumos si sanatos, la orice varsta, indiferent de anotimp si de conditiile meteorologice.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Ingrijirea tenului vara: Alimentatie, suplimente, cosmetice

Pielea imbatraneste odata cu noi. Exista doua cauze pentru imbatranirea ei inainte de vreme:

  • mostenirea genetica;
  • expunerea la razele ultraviolete (UV).

Iata ce ar trebui sa stii si sa faci pentru a avea un ten intinerit, proaspat, dar mai ales sanatos. Acest articol iti spune:

  • ce sa mananci;
  • ce suplimente sa iei;
  • cum sa-ti ingrijesti tenul.

Daca vei tine seama de aceste recomandari, tenul tau isi va pastra prospetimea, iar pielea ta va fi sanatoasa.

Cum sa te hranesti pe timp de vara

Este stiut, fructele si legumele reprezinta o sursa naturala bogata de elemente nutritive. Este foarte simplu sa-ti compui un meniu zilnic care sa contina fructe si legume. Fara ele pielea ta ar avea de suferit. De ce sunt fructele si legumele atat de recomandate? Ce substante benefice aduc pielii si tenului nostru?

Vitamina E

Vitamina E este considerata vitamina tineretii si isi merita cu prisosinta aceasta titulatura. Gasesti surse naturale de vitamina E in legume verzi, nuci, ficat, uleiuri vegetale.

  • protejeaza pielea de actiunea nociva a radicalilor liberi, razel ultraviolete, poluare, chiar si de stres;
  • pastreaza elasticitatea pielii;
  • previne aparitia ridurilor;
  • intarzie imbatranirea pielii. 

Vitamina C

Vitamina C o gasesti in citrice, varza, salata, morcovi, broccoli, ardei gras. Are un efect uimitor asupra pielii:

  • ajuta la producerea colagenului;
  • stimuleaza procesul de refacere a celulelor pielii;
  • protejeaza pielea de razele de soare;
  • imbunatateste circulatia.

Vitamina A

Vitamina A se gaseste in morcovi, rosii, ceapa, ardei, sfecla, dovleac, piersici, caise, ananas, coacaze. In ceea ce priveste efectul vitaminei A asupra pielii:

  • stimuleaza regenerarea celulelor;
  • accelereaza cicatrizarea.

Ce suplimente alimentare poti lua vara

Substantele nutritive de care pielea noastra are nevoie nu pot fi luate doar din alimentatie, uneori avem nevoie si de suplimente alimentare numai ca nu orice supliment poate fi luat oricand. Iata cele mai importate suplimente alimentare care pot fi luate pentru a pastra aspectul suplu si tanar al pielii. Aceste substante sunt de altfel si substante antiaging pe care propriul nostru corp le sintetizeaza, numai ca, odata cu inaintarea in varsta, se inregistreaza deficite ale acestor substante in corpul nostru, ajungandu-se la imbatranire prematura si aparitia ridurilor.

Colagen

Colagenul este o proteina importanta care se gaseste in toate tesuturile conjunctive ale corpului (oase, piele, ligamente). Exista foarte multe tipuri de colagen (28 identificate pana in prezent), dar dintre acestea doar formele I-IV sunt importante pentru mentinerea sanatatii pielii. Colagenul este un component structural important pentru organism, indiferent de varsta, cu toate acestea aceasta substanta este produsa din ce in ce mai putin, pe masura ce inaintam in varsta. De asemenea, expunerea la razele ultraviolete sau poluarea sunt alte cauze ale scaderii cantitatii de colagen din organism. Acesta este motivul pentru care, dupa varsta de 30 de ani, aportul de colagen poate deveni necesar. 

Coenzima Q10

Coenzima Q10 se gaseste in toate celulele organismului. Are proprietati de vitamina. Este esentiala pentru producerea energiei. In absenta coenzimei Q10, celula nu mai poate elibera energie si moare. Cea mai mare nevoie de coenzima Q10 au celulele musculare, cerebrale, hepatice si cardiace, tocmai pentru ca ele sunt cele mai mari consumatoare de energie. Interesant este ca organismul nostru nu mai produce coenzima Q10 dupa 30 de ani, iar acest lucru pare a avea legatura cu procesul de imbatranire a organismului. Coenzima Q10

  • are un puternic efect antioxidant;
  • actioneaza impotriva degradarii tesuturilor in urma actiunii radicalilor liberi;
  • incetineste procesul de imbatranire;
  • stimuleaza productia de colagen;
  • previne aparitia ridurilor;
  • diminueaza ridurile deja aparute;
  • furnizeaza celulelor energia de care au nevoie pentru regenerarea pielii.

Resveratrol

Resveratrolul este un compus care se extrage din coaja strugurilor. A intrat in componenta produselor de ingrijire a tenului pentru ca are efect antioxidant. Aceasta substanta 

  • actioneaza impotriva radicalilor liberi care accelereaza degradarea celulara, in special la nivelul pielii; 
  • amelioreaza petele pigmentare care apar pe fata in cursul verii;
  • fiind un antioxidant te protejeaza de razele ultraviolete;
  • mentine elasticitatea pielii;
  • are actiune energizanta. 

 Licopen

Soarele este benefic pentru sanatatea noastra. Cu toate acestea, o expunere prelungita poate favoriza aparitia cancerului de piele. Exista un supliment alimentar care poate preveni aceasta problema: licopenul. Sursa naturala de licopen o reprezinta rosiile. In cazul in care nu consumi prea des rosii, poti lua acest supliment. Chiar daca il iei, este nevoie sa-ti protejezi pielea cu o lotiune cu factor de protectie ridicat.

Ce cosmetice sunt esentiale in timpul verii 

Paradoxal, ritualul de ingrijire vara este mai dificil, desi temperaturile ridicate si alimentatia mai usoara ar trebui sa lucreze in favoarea noastra si sa simplifice foarte mult ingrijirea tenului. Ingrijirea personala este foarte diferita, de la persoana la persoana, cu toate acestea exista cateva produse cosmetice care nu ar trebui sa-ti lipseasca nici in aceasta vara. 

Crema de protectie solara

Crema de protectie solara este indispensabila pe perioada verii, pentru ca folosirea ei nu tine de aspect, ci de sanatatea pielii. O crema cu factor de protectie ridicat este cel mai bun scut impotriva razelor ultraviolete si previne aparitia cancerului de piele. Crema de protectie solara nu se foloseste numai atunci cand mergi la plaja ci ori de cate ori iesi din casa. Important este sa o aplici pe pielea care va fi expusa la soare (decolteu, fata, urechi, gat, brate, picioare) cu 30 de minute inainte de a iesi din casa, pentru a-i da timp sa intre in piele.

Crema de hidratare pentru zona ochilor

In jurul ochilor, pielea este foarte sensibila, tocmai de aceea este si prima care se rideaza. Pentru ea ai nevoie de o crema pe baza de acid hialuronic, dar si un cocktail de vitamine care sa-ti hraneasca pielea, sa reduca liniile fine si sa estompeze cearcanele.

Crema hidratanta

Este foarte sanatos sa consumi cel putin 2 litri de apa pe zi, pielea ta se va mentine frumoasa si sanatoasa. Cu toate acestea, cei 2 litri de apa nu sunt suficienti in zilele caniculare, prin urmare trebuie intervenit cu o crema care sa ajute pielea sa se pastreze elastica si hidratata. Opteaza pentru o crema cu o textura usoara, nu foarte grasa, potrivita pentru vara. Este necesar sa-ti hranesti tenul dupa ce a fost agresat de factori de mediu, precum poluarea sau vantul.

Balsam de buze cu factor de protectie

Buzele trebuie si ele sa fie hidratate si hranite cu atentie pe timpul verii. Cel mai bine ar fi sa renunti la ruj si sa folosesti un balsam de buze cu factor de protectie ridicat. Soarele afecteaza buzele si exista pericolul ca ele sa devina uscate si crapate.

Apa termala

Apa termala este bogata in oligoelemente si minerale, stiut fiind faptul ca vara pierdem multe minerale prin transpiratie. Apa termala reface tenul afectat de poluare si de alti factori de mediu.

Tipuri de ten

Ingrijirea pe timpul verii a tenului depinde de tipul acestuia. Exista 5 tipuri de ten: normal, uscat, gras, mixt, sensibil.

Ten normal

Tenul normal este caracteristic mai mult tinerilor, pe parcursul timpului acest tip de ten isi va pierde din caracteristici. Tenul normal nu este nici foarte gras dar nici foarte uscat, nu are pete si nici puncte negre. Aspectul pielii este ferm, iar granulatia este fina. Tenul normal este, fara indoiala, tenul cel mai echilibrat. 

Ingrijirea tenului normal

Tenul normal are nevoie de ingrijire pe timpul verii, chiar si acest tip de ten are nevoie sa fie curatat, hidratat, revigorat. Pentru demachierea tenului uscat ai nevoie de un demachiant usor pe care trebuie sa-l folosesti dimineata si seara. Dupa demachiere, trebuie aplicata o lotiune tonica, fara alcool. Tenul uscat are nevoie de crema de zi cu protectie solara, hidratanta, dar nu in exces, iar pentru noapte poti folosi o crema hranitoare pe baza de vitamine. O data la 10 zile tenul uscat are nevoie de exfoliere.

Ten uscat

Tenul uscat nu retine apa, iar glandele sebacee secreta sebum in cantitati mici. Acest tip de ten nu este foarte elastic, se exfoliaza usor si este mai mult aspru decat fin. Aspectul lui este tern si mat. Tenul uscat este foarte sensibil si ridurile apar mult mai repede decat la celelalte tipuri de ten. 

Ingrijirea tenului uscat

Pentru curatarea tenului uscat trebuie sa folosesti un demachiant bogat in grasimi si substante nutritive puternice. Pentru zi, ai nevoie de o crema cu factor de protectie pe care trebuie s-o aplici cu jumatate de ora inainte de a te expune la soare. Seara trebuie sa aplici in jurul ochilor un ser sau gel hidratant, iar pe fata si pe gat o crema de noapte speciala pentru tenul uscat. Foloseste creme si lotiuni care contin miere de albine si laptisor de matca.

Ten gras

Caracteristic tenului gras este un dezechilibru al glandelor sebacee (cele care secreta o cantitate mare de sebum). Acest tip de ten are un aspect lucios, pielea este mai groasa, iar porii sunt dilatati. Avantajul tenului gras este acela ca se rideaza greu.

Ingrijirea tenului gras

Tenul gras trebuie ingrijit cu produse destinate excesului de sebum si care inchid porii. Daca ai ten gras trebuie sa te demachiezi de cel putin doua ori pe zi, mai ales pe vreme de vara (dimineata si seara) si sa aplici o lotiune astringenta, pe baza de alcool, pentru ca pielea sa fie degresata eficient si porii sa fie inchisi. Crema pe care o folosesti trebuie sa fie pentru ten gras, adica trebuie sa aiba o textura lejera si sa aiba proprietati antiseboreice. De asemenea, crema de zi trebuie sa aiba si factor de protectie solara. Tenul gras trebuie exfoliat saptamanal.

Ten mixt

Tenul mixt combina caracteristicile celorlalte tipuri de ten. Specific tenului mixt este faptul ca se ingrasa in zona T (frunte, nas, barbie). Restul fetei are caracteristicile tenului normal sau uscat. In mod evident, acest tip de ten are nevoie de o intretinere diferentiata. 

Ingrijirea tenului mixt

Ingrijirea tenului mixt necesita o grija mai mare, presupune mentinerea unui echilibru intre zona uscata si cea grasa. Sunt doua variante de ingrijire:

  • fie folosesti produse in ingrijire pentru ten mixt;
  • fie folosesti produse de ingrijire corespunzatoare zonei respective.

Demachierea trebuie facuta de doua ori pe zi (dimineata si seara) si cel mai bine ar fi sa folosesti apa micelara. Lotiunea tonica trebuie sa nu aiba alcool (doar pentru zona T), iar crema trebuie sa fie hidratanta si hranitoare. Pentru vara se recomanda cremele de zi care contin fotoprotectie. Pentru acest tip de ten se poate folosi apa termala (hidrateaza, hraneste, revigoreaza). Exfolierea tenului mixt trebuie facuta o data pe saptamana.

Ten sensibil

Tenul sensibil este cel mai predispus la acnee si alergii. Acest tip de ten se caracterizeaza printr-o piele fina, delicata. Prezinta tendinta de inrosire si iritare.

Ingrijirea tenului sensibil

Tenul sensibil are nevoie de produse de ingrijire dermatocosmetice cu textura usoara si cu proprietati tonifiante. De asemenea, nu se recomanda apa fierbinte sau foarte rece, aerul rece, expunerea directa la soare, poluare (fum de tigara). Demachierea trebuie sa o faci dimineata si seara, fie cu apa micelara fie cu alte produse. Crema (de zi sau de noapte) trebuie sa fie nutritiva, usor hidratanta si cu un pH neutru. Pentru cremele de zi foloseste-le pe cele cu fotoprotectie solara. Exfolierea trebuie s-o faci o data la doua saptamani si numai cu produse care nu agreseaza pielea.

Ten deshidratat

Tenul deshidratat poate fi o consecinta a 

  • tratamentelor antiacneice;
  • inaintarii in varsta; 
  • modului de ingrijire defectuos.

Tenul deshidratat este un ten inestetic si ridat. Pentru un astfel de ten trebuie consultat un dermatolog si urmat indicatiile acestuia. 

Ingrijirea tenului vara

Cea mai buna protectie pentru ten pe timpul verii este sa te feresti de soare. Daca esti la plaja, nu uita sa stai sub umbrela. In rest, poarta palarii de soare. Important este sa te feresti de ultraviolete. Iata cum ar trebui sa-ti ingrijesti tenul, chiar si pe vreme de vara:

Curatarea tenului

Curatarea tenului este obligatorie dimineata si seara, indiferent daca te machiezi sau nu. Curatarea dimineata inlatura celulele moarte adunate in timpul noptii si pregateste pielea pentru aplicarea cremei sau a produselor de machiaj, care se vor aplica mult mai bine pe un ten curat. Curatarea de seara indeparteaza machiajul, praful, celulele moarte si pregateste tenul pentru aplicarea cremei de noapte. Daca nu cureti tenul corect, acesta va arata obosit si isi va pierde din stralucire.

Iata ce trebuie sa faci:

  • foloseste un gel de curatare, sterge fata cu un prosop moale si aplica demachiantul pentru a desfunda porii;
  • fa un masaj usor cu un scrub facial, cu scopul de a curata fata de celule moarte;
  • restabileste pH-ul cu o lotiune tonica (pe baza de suc de castravete sau apa de trandafiri);
  • aplica o crema hidratanta, potrivita tenului tau.

Exfoliere

Exfolierea tenului este foarte importanta pentru toate tipurile de ten si pentru toate anotimpurile. Exfolierea este necesara pentru ca elimina celulele moarte si confera pielii un aspect sanatos. Fiecare om elimina aproximativ 50 de milioane de celule pe zi. Majoritatea celulelor se desprind singure din matricea celulara, dar nu toate, de aceea exfolierea este importanta. In lipsa exfolierii, tenul va arata tern, uscat si obosit. Tenul trebuie exfoliat mai ales daca ai probleme precum: acnee, pete sau riduri. Prin exfoliere se indeparteaza celulele moarte din stratul superior al pielii. Exfolierea te ajuta sa:

  • micsorezi dimensiunea porilor;
  • previi acneea;
  • previi aparitia ridurilor; 
  • previi aparitia cosurilor si a punctelor negre;
  • ai un ten care va absorbi mai usor produsele de hidratare.

Daca ai un ten mixt sau gras, exfolierea este necesara de doua ori pe saptamana, iar daca ai un ten uscat sau sensibil este suficient sa faci exfolierea o singura data. Exfolierea nu trebuie facuta in exces, mai ales daca ai tenul sensibil. 

Exfoliant cu zahar

Iata o reteta de exfoliant pe baza de zahar, miere de albine (are proprietati antioxidante si antibacteriene) si lamaie (ajuta la curatarea tenului). Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • o jumatate lingurita de miere;
  • 1 lingurita de zahar;
  • 1 lingura suc de lamaie.

Amesteci ingredientele ca sa devina o pasta. Maseaza fata cu miscari circulare. Lasa amestecul sa actioneze 10 minute, apoi indeparteaza-l de pe fata cu apa calduta.

Exfoliant cu zat de cafea

Cafeaua are efect stimulant si antiinflamator asupra pielii. In plus, cafeaua stimuleaza si productia de colagen. Particulele de zat pot fi un exfoliant excelent (dar atentie, mai puternic). 

  • 1 lingura zat de cafea;
  • 1 lingura de apa sau ulei de masline.

Amesteci zatul cu apa sau uleiul de masline, il aplici cu miscari circulare pe fata si lasi amestecul sa actioneze 10 minute, apoi clatesti cu apa calduta si tamponezi fata cu un prosop moale.

Tonifiere

Tonifierea este necesara pentru a avea pielea curata si pentru a elimina grasimea de pe ea. Porii nu mai sunt atat de evidenti. Ai nevoie de o lotiune tonica pentru ten cu un PH neutru. Daca vei gasi un produs care sa contina si glicerina va fi cu atat mai bine, pentru ca glicerina iti va hrani pielea si o va lasa catifelata la atingere. De asemenea, poti acorda mai multa atentie zonei T (frunte, nas, barbie) care secreta mai mult sebum. Lotiunea tonica va indeparta impuritatile ramase dupa demachiere, va improspata tenul si va reechilibra pH-ul.

Hidratare

Pe timpul verii trebuie sa te hidratezi foarte bine. Este necesar sa bei apa pentru ca pielea ta sa fie hidratata si pentru a elimina toxinele din corp. De asemenea, daca bei suficienta apa te vei simti revigorat. 

Si tenul are nevoie de hidratare, mai ales daca vrei sa eviti aparitia ridurilor. Poti sa-ti hidratezi tenul cu un hidratant usor, care sa nu fie gras. Daca ai un hidratant cu protectie solara este cu atat mai bine. Daca ai nevoie de o hidratare suplimentara poti folosi si o crema antirid cu extracte naturale, care va actiona in profunzime. Vei avea o piele catifelata si neteda. Crema hidratanta reface rezervele de apa din piele si impiedica deshidratarea tenului. Creme de zi trebuie sa aiba factor de protectie solara, crema de noapte poate fi nutritiva sau antiaging, in functie de necesitatile tale. 

Pe perioada verii nu trebuie sa folosesti creme cu colagen, cu acid hialuronic sau creme foarte grase. De asemenea, pentru tenul acneic, atentie la combinatia: acnee, crema, fond de ten, temperaturi ridicate.

Mai poti folosi si un spray cu apa termala.

Improspatarea ochilor

Ochii sunt foarte importanti, nu ai vrea sa arate obositi sau incercanati. Pentru a avea privirea improspatata ar trebui sa apelezi la niste trucuri:

  • pune crema de ochi in frigider inainte de a o folosi. 
  • poti folosi pliculetele de ceai (negru sau de musetel de preferat) in frigider cateva minute. Aplica-le apoi pe ochi, cateva minute, pana revin la temperatura normala.

Machiaj

Ar fi bine ca pe perioada verii sa folosesti cat mai putine produse de machiaj, pentru a lasa pielea sa respire. Daca totusi nu poti iesi din casa fara machiaj, poti folosi un produs hidratant colorat cu SPF (solar protection factor). De asemenea, poti folosi o pudra de fata pentru a evita aspectul neuniform. In orice caz, pentru ochi evita machiajul excesiv. In ceea ce priveste buzele, poti inlocui rujul cu un balsam de asemenea cu factor de protectie solara

Pentru demachiere, foloseste un lapte demachiant natural cu rol calmant. Pentru eliminarea machiajului este important sa folosesti produse de calitate. 

Protectie solara

Protectia solara este necesara pentru perioada de vara. Expunerea in exces la razele UV poate afecta pielea (arsuri, riduri, imbatranire prematura). Ar fi bine sa folosesti produse pentru protectie solara cu spectru larg (SPF 30 cel putin, dar persoanele sensibile ar trebui sa incerce produse cu SPF 40) si ar trebui sa le aplici de doua ori pe zi pe pielea care este expusa. De asemenea, nu uita sa aplici crema cu cel putin 30 de minute inainte de a te expune la soare, pentru ca sa aiba timp sa intre in piele. 

Ar fi foarte bine daca ai folosi produse naturale pentru protectie solara, pentru ca acestea nu au radicali liberi (care iti pot afecta organismul pe termen lung) si nici substante chimice nocive.

Reguli de baza pentru ingrijirea tenului

Ritualul de ingrijre a tenului pe timpul verii este diferit de ritualul de ingrijire a tenului iarna. Iata ce nu trebuie sa uiti pentru aceasta vara:

  • foloseste produse cosmetice speciale pentru tipul tau de piele;
  • acorda atentie zonelor speciale (ochi, buze);
  • curata tenul delicat. Pentru a respecta echilibrul natural, foloseste un demachiant cu pH neutru;
  • exfolierea este necesara tuturor tipurile de ten;
  • hidratarea este esentiala, foloseste o crema care echilibreaza nivelul de apa din piele;
  • pentru machiaj foloseste produse de calitate, hipoalergenice;
  • indiferent de anotimp, alege produse de ingrijire care includ filtre solare. Soarele nu este un foarte bun prieten pentru tenul tau, pentru ca accelereaza imbatranirea;
  • nu numai soarele are efecte negative asupra tenului, dar si poluarea, fumul de tigara, stresul. Nu uita sa cureti tenul bine cand te intorci acasa; 
  • nu neglija buzele folosind, atunci cand este cazul, si o crema reparatoare. 

Sfaturi pentru ingrijirea tenului vara

  • iti dai seama ca ai tenul curat atunci cand, dupa demachiere si tonifiere, discheta ramane alba;
  • curata si buzele de urmele de ruj de peste zi;
  • pentru ochi, opteaza pentru un demachiant special;
  • cremele de fata se absorb mai usor in piele daca se aplica prin masaj;
  • masajul facial inainte de culcare detensioneaza musculatura fetei si ajuta la prevenirea ridurilor de expresie;
  • zona ochilor are nevoie de produse speciale, este o zona mai sensibila si predispusa aparitiei ridurilor;
  • demachiaza-te intotdeauna inainte de culcare. Daca n-o faci, murdaria se va acumula in pori, ceea ce poate duce la aparitia cosurilor;
  • nu aplica fondul de ten cu degetele, pentru ca se pot acumula microbi pe fata. Foloseste un burete special;
  • curata/dezinfecteaza regulat instrumentele de machiaj, pentru a preveni ca murdaria de pe ele sa ajunga in contact cu tenul tau;
  • poti scapa de pungile de sub ochi sau de cearcane cu felii de castravete sau comprese cu ceai de musetel;
  • sterge zilnic ecranul telefonului, fiindca bacteriile si microbii de pe telefon intra in contact cu pielea fetei;
  • vara este recomandat sa mananci morcovi si afine, pentru ca beta carotenul te ajuta sa fii protejat din interior impotriva soarelui. De asemenea, ai nevoie si de vitamina C (din surse naturale ar fi cel mai bine);
  • hidratarea interna nu presupune numai apa, desi aceasta este cea mai importanta (stii regula, 2 litri apa pe zi, iar daca depasesti spre 3 litri nu se supara nimeni). In plus, mai ai nevoie si de acizi Omega 3 (ori de la Plafar, ori peste gras: ton, somon, macrou);
  • Adopta un regim de viata echilibrat si sanatos: alimentatie corecta (fructe si legume), odihna (poti apela la suplimente ajutatoare) si hidratare corespunzatoare.

Greseli frecvente in ingrijirea tenului

Facem greseli in ceea ce priveste ingrijirea tenului, in principal din doua cauze: fie pentru ca nu stim, fie pentru ca suntem pe fuga. Aceste greseli de intretinere si ingrijire, daca sunt repetate, vor costa mult. Iar in cazul tenului, greselile sunt vizibile.

  • nu folosesti produse potrivite tipului tau de ten;
  • nu consulti un medic dermatolog daca ai tenul deshidratat;
  • nu respecti ritualul de ingrijire a tenului (curatare, tonifiere, hidratare); 
  • exfoliezi tenul prea des, sau alegi produse prea dure. Exfolierea nu inseamna iritare.
  • folosesti acelasi prosop pentru fata si pentru corp. Fata este mai sensibila, are nevoie de un prosop numai pentru ea. De asemenea, nu uita ca prosopul este un mediu propice dezvoltarii bacteriilor, din cauza umezelii, prin urmare ar trebui schimbat la 2-3 zile. 
  • stergi tenul prin frecare, nu prin tamponare.
  • nu schimbi destul de des fata de perna (mai ales daca ai piele sensibila sau ai acnee);
  • iti atingi prea des fata cu mana;
  • iti speli fata cu apa fierbinte (accelerezi deshidratarea si o iriti). Foloseste apa calduta si clateste cu apa rece;
  • nu folosesti protectie solara. Aceasta protectie este necesara pentru ca razele ultraviolete ajung pe pamant indiferent de anotimp. Ele iti usuca si iti imbatranesc tenul, chiar daca intensitatea lor este mai redusa (iarna); 
  • nu verifici etichetele produselor. Este necesar sa te uiti nu numai la ingrediente, dar si la termenul de valabilitate al produselor;
  • nu te odihnesti suficient. Daca vrei sa ai un ten plin de vitalitate, ferm, luminos,fara riduri si ochi fara cearcane dormi 7-8 ore pe noapte. 

Cum sa-ti alegi produsele de ingrijire pentru ten

Fii atent la ingredientele mentionate pe eticheta produsului

Informatii despre produs se gasesc pe eticheta, dar se pot gasi si in interiorul ambalajului. Eticheta ofera informatii si despre ingrediente, perioada de valabilitate, cui se adreseaza. Inainte de a alege un produs cosmetic ar fi bine sa te uiti ce ingrediente contine si care sunt efectele asupra tenului tau.

  • alfa hidroxi acizi: este vorba despre mai multi acizi: glicolic, lactic, tartric, citric. Acesti acizi ajuta la reducerea ridurilor, ameliorarea petelor, micsorarea porilor.
  • acid salicilic: ajuta la indepartarea celulelor moarte, amelioreaza simptomele acneei. Acidul salicilic este mai putin iritant decat alfa hidroxi.
  • hidrochinona: aceasta substanta ajuta la reducerea petelor, multe dintre ele aparand odata cu inaintarea in varsta.
  • retinol: este o substanta derivata din vitamina A, care se gaseste de cele mai multe ori in cremele antiaging. Imbunatateste aspectul pielii, reduce petele si ridurile. 
  • acid hialuronic: odata cu inaintarea in varsta, nivelul de acid hialuronic din tesuturi scade. Produsele de ingrijire care contin acid hialuronic sunt foarte bune pentru hidratarea tenului si pentru reducerea ridurilor. De altfel se regaseste in componenta celor mai multe creme antirid.
  • acid alfa-lipoic: este un antioxidant care ajuta la regenerarea pielii. Combate efectele negative ale radicalilor liberi. Confera pielii un aspect sanatos si reduce ridurilor.

Sunt de preferat produsele care contin cat mai putin parfum sau alcool si in general produsele care contin peste 20 de ingrediente trebuie evitate.

Tipuri de ten

Produsele de ingrijire trebuie alese in functie de tipul de ten. Daca folosesti produse necorespunzatoare, vei dezechilibra pH-ul sau vei provoca aparitia unor afectiuni dermatologice.

Varsta

Produsele de ingrijire care se adreseaza unei anumite varste au acest lucru specificat pe eticheta. Daca un produs prezinta indicatia ten matur inseamna ca se adreseaza persoanelor trecute de 40 de ani.

Termen de valabilitate

Nu trebuie niciodata sa folosesti un produs cosmetic a carui perioada de valabilitate a expirat. Nu numai ca un produs de ingrijire cu termenul de valabilitate expirat isi pierde proprietatile, dar daca este folosit acesta va declansa iritatii si alergii. Intotdeauna verifica termenul de valabilitate pentru produsele cosmetice pe care le folosesti. 

Gramaj

Cel mai bine ar fi sa folosesti produse cu gramaj mic, din doua motive:

  • daca il folosesti pentru prima data nu stii cum va interactiona cu pielea ta;
  • prin deschiderea repetata a recipientului intra aer si produsul se poate altera.

Verifica daca folosesti produse care trebuie pastrate la frigider. Acest detaliu este intotdeauna trecut pe eticheta.

Anotimp

Nu toate produsele sunt pentru toate anotimpurile. Produsele cele mai hidratante, de exemplu, sunt recomandate in sezonul rece, atunci cand pielea se deshidrateaza mai mult din cauza frigului, vantului sau precipitatiilor. Vara in schimb, tenul are nevoie sa respire mai mult, ai nevoie de o crema cu o textura mai lejera, care sa nu favorizeze transpiratia si sa nu dea senzatia de ten gras.

Locul de achizitionare

Produsele de ingrijire trebuie achizitionate din magazine si farmacii. In nici un caz de pe strada, de la vanzatorii ambulanti sau din alte spatii care nu respecta standardele de igiena si depozitare. Chiar daca un produs este sigilat, daca este pastrat necorespunzator se va altera. 

Produse bio sau naturale

In mod evident, produsele organice de ingrijire sunt de preferat. Putini dintre noi stim care e diferenta intre bio si natural.

Produse bio

Aceste produse au mentionata pe eticheta acest aspect si in plus au si certificarea avizata de Uniunea Europeana. Unele firme dau avizare bio fara ca produsele sa respecte conditiile impuse de reglementarile europene. Trebuie sa urmaresti stampila formata din 12 stele pe un fundal verde asezate sub forma de frunza.

Produse naturale

Termenul de natural este o gaselnita de marketing, nu impune constrangeri legale si nu este sustinut de reglementari. Consumatorul poate fi indus in eroare foarte usor.

Atentie! 

Acest articol este informativ si nu inlocuieste un consult medical specializat.

Surse relevante de informatii:

12 essential skin care tips to follow this summer: https://parenting.firstcry.com/articles/12-essential-skin-care-tips-to-follow-this-summer/

How To Take Care Of Your Skin In Summer : 15 Tips For All Skin Types:https://www.stylecraze.com/articles/simple-tricks-to-get-glowing-skin-in-summer-arshi/

The Dermatologist-Approved Guide to Summer Skin Care: https://www.allure.com/story/summer-skin-care-tips-from-dermatologists

Summer skin care tips you must follow this season: https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/beauty/summer-skin-care-tips-you-must-follow-this-season/articleshow/57911669.cms

How to look after your skin in summer, https://www.wikihow.com/Look-After-Your-Skin-in-Summer

How your skin can survive summer, https://www.webmd.com/beauty/features/how-your-skin-can-survive-summer#1

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice