Insuficienta hepatica: cauze, simptome, tratament

19. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
inficienta hepatica

Atunci cand ficatul nu mai este capabil sa isi indeplineasca functiile, vorbim despre o afectiune numita insuficienta hepatica. Aceasta poate fi atat cronica, atunci cand se dezvolta treptat, cat si acuta, cand simptomele apar brusc, cea din urma constituind o urgenta medicala. In functie de severitatea manifestarilor, se pot recomanda mai multe modalitati de tratament.

Care sunt functiile ficatului?

Pentru a intelege mai bine ce se intampla cu organismul in cazul acestei afectiuni, este important sa intelegem cum functioneaza ficatul si care sunt rolurile acestuia. Ele includ:

  • productia de proteine prezente in sange, care ajuta la coagulare, la transportul de oxigen si la sustinerea sistemului imunitar1;
  • productia de bila, necesara pentru digestie1;
  • ajutarea organismului in stocarea de glucoza sub forma de glicogen1;
  • detoxifierea si indepartarea din sange a substantelor daunatoare, de exemplu alcoolul1;
  • sinteza grasimilor saturate si productia de colesterol1.

Ce este insuficienta hepatica?

Vorbim despre o astfel de afectiune atunci cand ficatul nu mai functioneaza asa cum ar trebui, drept consecinta nu mai poate indeplini rolurile mentionate mai sus.1 Fiind vorba despre functii importante ale organismului, insuficienta hepatica nu ar trebui ignorata si ar trebui intervenit rapid. Daca este vorba despre manifestari acute, vor fi necesare ingrijiri medicale imediate.

Cauze

Insuficienta hepatica poate aparea drept consecinta a anumitor probleme si afectiuni, precum hepatita B si C, steatoza hepatica (ficat gras cauzat de factori ce nu au legatura cu consumul de alcool), hemocromatoza (absorbtia unei cantitati prea mari de fier din alimente), dar si de consumul excesiv de alcool.1

In cazul insuficientei hepatice cronice, de cele mai multe ori cauza este ciroza1. Aceasta afectiune este caracterizata de afectarea ficatului in urma unor leziuni repetate sau de durata, precum cele cauzate de consumul de alcool sau de o infectie cu hepatita cronica. Pe masura ce tesutul ficatului se cicatrizeaza si cel sanatos este inlocuit, organul incepe sa isi piarda din functii.

Insuficienta hepatica acuta este cauzata de: infectii virale, precum cea cu hepatita B; excesul de anumite medicamente sau toxine, afectiuni metabolice sau vasculare (aici putem mentiona hepatita autoimuna sau boala Wilson).1

Factori de risc

Printre factorii ce duc la cresterea riscului de aparitie a insuficientei hepatice, se numara urmatorii:

  • infectiile hepatice cronice (hepatita b,c)1;
  • consumul de alcool in exces1;
  • afectiuni ale ficatului sau alte boli mentionate mai sus1.

Simptome

Insuficienta cronica se dezvolta de-a lungul mai multor ani si poate include simptome precum greata, oboseala, apetit scazut, diaree, varsaturi sau scaune cu sange.1 Acestea sunt similare cu manifestarile a numeroase alte afectiuni, de aceea pot fi dificil de diagnosticat in stadiile incipiente.

Pe masura ce boala avanseaza, simptomele incep sa se inrautateasca. In stadiile mai avansate, ele pot include icter, oboseala severa, senzatii de confuzie si dezorientare, precum si acumularea de lichid in abdomen si extremitati.1

Atunci cand are loc o deteriorare brusca a functiilor ficatului, vorbim despre insuficienta hepatica acuta. Aceasta se manifesta prin sangerari, schimbari ale starii mentale, respiratie urat mirositoare sau usor dulceaga, dificultati de miscare, pierderea apetitului, icter si stare generala proasta.1

Tratament

Metodele de tratament recomandate de medic difera in functie de gradul de severitate a afectiunii. Pentru insuficienta cronica, este vorba in principal de schimbari ale stilului de viata, precum:

  • evitarea alcoolului si a medicamentelor care pot fi prea puternice pentru ficat1;
  • evitarea consumului anumitor alimente (de exemplu carne rosie, oua, branza) sau a sarii1;
  • atingerea unei greutati optime si gestionarea mai buna a potentialilor factori de risc de ordin metabolic (hipertensiune arteriala, diabet etc.)1.

In cazul insuficientei acute, optiunile de tratament includ:

  • administrarea intravenoasa de fluide, pentru a mentine tensiunea arteriala la un nivel normal1;
  • medicamente sau alte tehnici pentru a indeparta rapid toxinele din organism1;
  • monitorizarea glicemiei si administrarea de glucoza in cazul in care nivelul acesteia scade brusc1;
  • transfuzii de sange, in caz de sangerare severa1.

Ambele tipuri de insuficienta hepatica pot afecta si alte organe daca nu se administreaza rapid un tratament, putand avea loc chiar si decesul. Daca functiile ficatului sunt pierdute complet, va fi necesar un transplant.1

Prevenire

Din fericire, poti contribui la scaderea riscului de a dezvolta o astfel de afectiune cu ajutorul a cateva masuri de precautie:

  • vaccineaza-te impotriva hepatitei b1;
  • redu consumul de alcool1;
  • adopta un stil de viata sanatos si fii cat mai activ din punct de vedere fizic1;
  • citeste intotdeauna prospectele medicamentelor pentru un dozaj corect si urmeaza tratamente doar la sfatul medicului1;
  • realizeaza periodic analize de sange si mergi la medic pentru a te asigura ca ai o stare de sanatate buna1.

Insuficienta hepatica este o afectiune grava, ce nu ar trebui ignorata. Chiar daca este vorba despre o forma acuta, tratamentele pot da rezultate si, cu multa grija si respectarea cu strictete a indicatiilor medicului, afectiunea poate fi tinuta sub control, iar pacientul poate duce o viata normala.

Atentie! Acest articol are scop informativ si nu ar trebui utilizat pentru plasarea unui diagnostic sau administrarea unui tratament. Nu poate inlocui sfaturile avizate acordate de catre un specialist, asadar nu ezita sa mergi la medic oricand ai de-a face cu simptome ingrijoratoare sau cand starea ta de sanatate se deterioreaza.

Surse:

  1. Liver Failure: Causes, Symptoms, Diagnosis, Treatments & Prevention. Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17819-liver-failure. Published July 6, 2018. Accessed January 19, 2023.

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice