Jurnalul mamicii - nasterea

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit

Nasterea reprezinta totalitatea fenomenelor mecanice si fiziologice care duc la expulzia fatului si anexelor sale in afara cailor materne. Nasterea la termen are loc intre a 38-a si a 42-a saptamana de amenoree. Nasterea prematura este considerata intre 25 si 37 saptamani de amenoree. Acest moment culminant al sarcinii este diferit pentru fiecare femeie in parte, fiind un proces care aduce schimbari ale corpului viitoarei mamici. Multe gravide se gandesc cu frica la momentul nasterii: sunt inspaimantate de ceea ce urmeaza, de durerea despre care au auzit din diferite surse ca este insuportabila. Din aceasta cauza, unele dintre ele isi programeaza o nastere prin operatie cezariana fara a se gandi insa la riscuri si recuperare. Alte gravide isi doresc totusi sa nasca pe cale vaginala, dar vor sa recurga la anestezia epidurala.

Avantajele si dezavantajele nasterii naturale 

Atuurile unei nasteri vaginale: perioada scurta de recuperare, intensitatea interactivitatii mama-fat, comunicarea cu mediul, impactul psihic al procesului nasterii asupra maternitatii, alaptare imediata si reluarea activitatii sexuale. Dezavantajele nasterii naturale: ruptura de perineu. Aceasta este o afectiune a zonei perineale ce se caracterizeaza prin fisurarea tesutului local si este cauzata de slabirea aparatului musculo-aponevrotic al perineului. Acesta reprezinta principala cauza a incontinentei urinare sau a disconfortului sexual.

Nasterea prin operatie cezariana 

|n timp ce OMS recomanda ca numai 30% din totalul femeilor insarcinate  sa nasca prin cezariana si numai cand sunt inregistrate conditiile speciale, aproximativ 70% dintre romance apeleaza la nasteri pe cale chirurgicala. Iata cateva dintre conditiile care impun cezariana: bebelusul este situat intr-o prezentatie dificila (transversa sau pelviana), copilul are o suferinta sau anomalie deja cunoscuta, exista mai multi fetusi, mama are un herpes genital care poate fi transmis copilului printr-o nastere vaginala, placenta praevia sau abruptio, preeclampsia materna, exista in antecedente operatii uterine invazive sau cezariene. O mama ce naste prin cezariana are risc crescut de a face complicatii si are nevoie de o perioada mai lunga de recuperare. Complicatiile posibile sunt: infectia, pierderile semnificative de sange, traumele  mamei si copilului legate de actul chirurgical. Desi majoritatea femeilor se recupereaza fara complicatii, acestea necesita un timp mai indelungat pentru recuperare si ingrijiri medicale speciale postoperatorii; recuperarea completa este de patru-sase saptamani.

Nasterea in apa 

Acesta este unul din tipurile de nastere a carei popularitate este in crestere. Sustinatorii nasterii in apa considera ca apa calda usureaza si scurteaza travaliul viitoarei mamici, o relaxeaza si o ajuta sa faca mai usor anumite miscari sau sa adopte anumite pozitii pentru a usura nasterea. Cercetarile privind nasterea in apa au constatat ca femeile care aleg aceasta metoda nu au nevoie si de alte interventii pentru ameliorarea durerii si ca apa reduce considerabil durata tra-valiului. Vestea buna este ca bebelusul se afla in siguranta in apa si scad mult sansele ca acesta sa contacteze o infectie neonatala. Aceasta metoda poate ajuta viitoarea mamica sa se simta mai relaxata, fapt ce are un efect pozitiv asupra copilului si ii furnizeaza acestuia cantitatea necesara de oxigen. Desi per total nasterea in apa este destul de  sigura, sunt si cazuri in care nu este recomandata: cand bebelusul este in prezentatie pelviana, cand travaliul nu este bine stabilit (dupa cinci cm dilatatie), exista contraindicatii pentru bebelus, mama are HIV, BCF anormale, are temperatura sau hipertensiune arteriala, au fost administrate analgezice in ultimele patru ore.

Bagajul mamei pentru maternitate 

Acesta trebuie pregatit cu cel putin o luna inainte de data probabila de nastere, deoarece contractiile pot incepe oricand. Va avea nevoie de camasi de noapte (pentru alaptat) sau cu nasturi in fata, papuci, halat, prosop,articole de igiena personala, vata medicinala, unguent pentru sani, supozitoare cu glicerina.

Bagajul pentru bebe trebuie sa contina: 

• scutece de unica folosinta 

• imbracaminte 

• servetele umede pentru igiena bebelusului 

• prosop din bumbac 

• sapun pentru bebelusi 

• ulei de corp 

• hainute pentru a fi scos din spital.

 

Expert: Dr. Torkahvan Constantina 

Medic specialist obsterica-ginecologie 

Anima Delfinului

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice