Ligament incrucisat posterior (LIP)
Ligamentul incrucisat posterior (LIP) este situat in interiorul genunchiului, in spatele ligamentului incrucisat anterior. Rolul acestui ligament este de a lega femurul de tibie la nivelul articulatiei genunchiului, impiedicand tibia sa se miste inapoi in raport cu osul coapsei. Leziunile ligamentului incrucisat posterior provin fie din activitati sportive, fie din accidente de masina. Tratamentul pentru aceasta conditie medicala poate fi non-chirurgical sau chirurgical.
Este nevoie de multa forta pentru ca ligamentul incrucisat posterior (LIP) de la nivelul articulatiei genunchiului sa aiba de suferit partial sau total. Se intampla, totusi, in destul de multe situatii, sa apare leziuni ale acestei structuri anatomice.
Ce este ligamentul incrucisat posterior (LIP) si care este rolul sau in articulatia genunchiului?
Ligamentul incrucisat posterior este unul din cele patru ligamente care sustin articulatia genunchiului si asigura legatura dintre femur, tibie si rotula, permitand piciorului sa se miste inainte si inapoi. Ligamentul incrucisat posterior (LIP) impreuna cu ligamentul incrucisat anterior (LIA) formeaza un X" sau o cruce in interiorul genunchiului. Rolul LIP este acela de a impiedica tibia sa se miste prea departe in spate Desi este mult mai rezistent decat LIA, poate suferi leziuni, chiar daca acest lucru se intampla mai rar. (1)
Cand LIP este intors sau se rupe te confrunti cu o leziune a ligamentului pentru care ai nevoie de ajutor medical. Uneori leziunile LIP pot determina si alte probleme - ruptura ligamentelor alaturate sau chiar deteriorarea unui os subiacent. (2)
Cand pot sa apara leziunile ligamentului incrucisat posterior (LIP)?
O astfel de accidentare i se poate intampla oricui, dar sunt mai des diagnosticate la cei care joaca fotbal, baschet rugby, tenis, schi, squash adica pe fondul unui traumatism sportiv sau al unui accident rutier, cand forta generata pe articulatie determina leziunea propriu-zisa, intinderea ligamentelor sau ruperea.
Cauzele aparitiei leziunilor LIP:
- caderea pe genunchiul indoit;
- indoirea exagerata a genunchiului;
- lovitura primita cu putere in genunchi;
- dislocarea genunchiului;
- aterizare anormala dupa un salt. (1)
Simptome ale leziunilor ligamentului incrucisat posterior (LIP)
In functie de gravitatea leziunii, simptomele pot fi mai puternice sau ceva mai moderate.
- Durere de genunchi care se agraveaza cu trecerea timpului;
- Inflamatie cu umflarea puternica a articulatiei genunchiului;
- Senzatie de instabilitate si imposibilitatea sustinerii propriei greutati;
- Dificultate majora in mers;
- Probleme la ridicarea sau coborarea piciorului, precum si la intinderea genunchiului;
- Rigiditate articulara si imposibilitatea realizarii miscarilor normale, precum coborarea scarilor. (1), (2)
Cum iti afecteaza leziunile ligamentului incrucisat posterior (LIP) corpul?
Daunele care apar la nivelul articulatiei genunchiului sunt de la usoare pana la grave. De regulă, evaluarea leziunilor LIP se face tinand cont de cateva categorii, dupa cum urmeaza:
- leziune a LIP de gradul I - ruptura partiala de ligament;
- leziune a LIP de gradul II - ruptura partiala determina o slabiciune a ligamentului;
- leziune a LIP de gradul III - ligamentul este complet rupt si genunchiul nu mai este stabil;
- leziune a LIP de gradul IV - ligamentul este rupt, dar sunt lezate si alte ligamente ale articulatiei genunchiului. (1)
Unele studii vorbesc de incadrarea leziunilor in 3 grade de afectare, sistemul are in vedere in acest caz translatia suferita de ligament. (3)
Simptomele resimtite la inceput usor se pot agrava in timp, la fel se poate intampla si cand afectarea LIP se realizeaza lent si nu ai cunostinta de leziune. Prin continuarea activitatilor fizice in ritm normal simptomele se vor agrava, iar daunele pot fi considerabil mai importante.
Tratamentul acordat in leziunile ligamentului incrucisat posterior (LIP)
Pentru tratarea acestei conditii medicale, medicul trebuie sa stabileasca un diagnostic corect. Mai greu de identificat uneori, leziunea LIP se evidentiaza prin examinare fizica, radiografii, RMN sau CT precum si pe baza informatiilor oferite despre istoricul medical. Optiunile de tratament sunt non-chirurgicale si chirurgicale.
Tratament non-chirurgical
Metoda RICE poate fi aplicata la domiciliu daca medicul considera ca nu ai o leziune a LIP grava si consta in:
- odihna;
- asezarea si mentinerea unei pungi de gheata pe genunchi;
- utilizarea unei genunchiere, a unui bandaj de compresie sau de sustinere pentru recuperare medicala existent in farmacii;
- ridicarea piciorului pe o perna, deasupra nivelului inimii cand esti intins pe pat. (4)
Medicamentele prescrise de medicul specialist pot fi analgezice si antiinflamatoare pentru diminuarea durerii si a inflamatiei. Poti primi indicatie si pentru alte variante de tratament medicamentos, in functie de gravitatea afectiunii, dar tinand cont si de celelalte boli cronice cu care te confrunti si care au fost diagnosticate anterior.
Dispozitivele medicale precum carjele sau cadrele metalice pot fi utile in perioada in care te recuperezi, astfel incat la deplasare sa nu exerciti prea multa presiune pe genunchiul lezat. (1)
Terapia fizica este esentiala in recuperarea dupa o leziune a articulatiei genunchiului, ea poate fi realizata cu ajutorului unui fizioterapeut sau a unui kinetoterapeut, singura sau in combinatie cu alte variante de tratament.
Tratarea non-chirurgicala a leziunilor usoare poate duce, odata cu imbatranirea, la afectiuni ale articulatiilor, asadar ai nevoie de ingriji de specialitate in timp. (4)
Tratament chirurgical
Interventia chirurgicala se realizeaza in cazurile grave in care ligamentul este rupt, iar genunchiul este rigid si destabilizat. Operatia presupune reconstruirea ligamentului incrucisat posterior si/sau a altor tesuturi din genunchi, urmata de terapie fizica de recuperare. (4)
Reabilitarea medicala dupa o leziune a ligamentului incrucisat posterior poate dura intre 6 si 12 luni, dar chiar si mai mult, iar schema de tratament trebuie urmata conform indicatiilor pentru rezultate de succes.
Ce masuri poti lua dupa o leziune a ligamentului incrucisat posterior (LIP)?
- Acorda atentie sporita incalzirii si activitatii fizice;
- Utilizeaza echipamentele sportive adecvate si incaltamintea corecta;
- Pastreaza postura corespunzatoare in mers, alergare si in repaus;
- Acorda atentie corpului si nevoilor sale atunci cand faci sport;
- Mergi la medic pentru controale periodice si la urgenta cand suferi o accidentare, pentru a beneficia de ingrijiri de calitate, in conformitate cu nevoile tale.
Acest material contine informatii generale despre ligamentul incrucisat posterior (LIP) si nu poate inlocui un consult medical de specialitate. Daca te confrunti cu simptome ca cele descriere in acest material, mergi la medic si respecta recomandarile acestuia!
Surse de informare:
1. Posterior Cruciate Ligament (PCL) Injury - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21793-pcl-posterior-cruciate-ligament-tears
2. Posterior Cruciate Ligament Injury - https://www.webmd.com/fitness-exercise/posterior-cruciate-ligament-injury
3. Posterior Cruciate Ligament Knee Injuries - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430726/
4. Posterior cruciate ligament (PCL) injury - aftercare - https://www.mountsinai.org/health-library/selfcare-instructions/posterior-cruciate-ligament-pcl-injury-aftercare