Ligament incrucisat anterior (LIA)

20. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Ligament incrucisat anterior

 

Ligamentul incrucisat anterior (LIA) este o banda de tesut dura, al carei rol este acela de a uni osul coapsei cu osul tibiei, la articulatia genunchiului. Acest ligament trece prin interiorul genunchiului si ofera stabilitate articulatiei. Ligamentul incrucisat anterior ajuta la controlul miscarilor inainte" si inapoi" de la acest nivel. Deteriorarea sau ruperea ligamentului incrucisat anterior determina limitarea miscarii si imposibilitatea realizarii activitatilor fizice. Tratarea leziunilor poate viza chiar si o interventie chirurgicala de reconstructie. 

Ligamentul incrucisat anterior (LIA) este unul dintre cele doua ligamente incrucisate care ajuta la stabilizarea articulatiei genunchiului. Printre cele mai frecvente accidentari la nivelul genunchiului se numara deteriorarea sau ruptura LIA, ce apare, in special, la jucatorii de fotbal, tenis, schi, rugby sau baschet, cand miscarile realizate pun presiune mare pe genunchi. 

Ce este ligamentul incrucisat anterior (LIA)? 

Articulatia genunchiului este o structura la nivelul careia se reunesc trei oase - femur, tibia si rotula, legate intre ele prin ligamente. Articulatia genunchiului prezinta patru ligamente. Un astfel de ligament poate fi descris ca o formatiune de la nivelul genunchiului care tine oasele impreuna si ajuta la controlul miscarilor articulatiei. Pe fiecare parte a genunchiului exista un ligament, ligamentele colaterale sunt in exterior, iar in interior se afla doua ligamente care se incruciseaza - ligamentul incrucisat anterior (LIA) si ligamentul incrucisat posterior (LIP). Aceste doua ligamente din interiorul genunchiului se prind cu un capat de coapsa, la femur si cu celalalt de tibie. 

In miscare, LIA tine sub control distanta pana la care se poate deplasa inainte tibia fata de femur, adica te ajuta sa isi mentii echilibrul si te impiedica sa pasesti mult prea inainte. Nu este vorba de o restrictionare de miscare, ci doar de asigurarea mersului si a posturii normale. O miscare mult prea in fata poate deteriora structurile genunchiului, prin presiunea exercitata pe ligamente, ceea ce poate insemna afectiuni osoase pe termen lung pentru unele persoane. (1)

Cele patru ligamente de la nivelul genunchiului mentin stabilitatea articulatiei si ingradesc deplasarea anormala a oaselor tibiei si coapsei. Intinderea ligamentelor fara ruperea acestora se numeste entorsa. Leziunea ligamentului incrucisat anterior poate fi partiala sau completa. Atunci cand apare ruptura de LIA este foarte posibil sa mai ai si alte probleme, precum ruptura de menisc. (2)

Cum apar leziunile ligamentului incrucisat anterior (LIA)?

Traumatismul LIA se poate manifesta in urma unor presiuni si miscari bruste ce pot rezulta dintr-o activitate fizica intensa la locul de munca, intr-un accident de masina, cel mai adesea in cadrul sporturilor precum fotbal, fitness, tenis, baschet, rugby, squash sau schi. Nu ai cum sa nu resimti puternic o astfel de leziune. Nu vei mai putea continua activitatea, vei resimti o durere puternica si imediat nu iti vei mai putea controla miscarile. (1)

Cauze ale aparitiei leziunilor LIA: 

  • incetinire brusca si schimbarea directiei;
  • pivotare;
  • oprirea brusca din alergare;
  • aterizare anormala dupa un salt;
  • primirea unei lovituri directe in genunchi. (2), (3)

Simptome ale leziunilor ligamentului incrucisat anterior (LIA)

  • Zgomot puternic in zona genunchiului concomitent cu accidentarea;
  • Durere de genunchi puternica, ascutita;
  • Umflarea genunchiului;
  • Instabilitatea la nivelul genunchiului;
  • incapacitatea mentinerii propriei greutati pe genunchiul afectat. (3)

Vizita la medic este necesara si urgenta intr-o astfel de situatie, mai ales ca ruptura ligamentului incrucisat anterior poate provoca leziuni mult mai grave la nivelul articulatiei genunchiului daca nu este tratata corespunzator. 

Factori de risc

  • Sexul - femeile pot suferi mai des leziuni ale ligamentului incrucisat anterior comparativ cu barbatii;
  • Practicarea unor sporturi solicitante;
  • O stare de sanatate precara;
  • Realizarea incorecta a unor miscari sau a incalzirii inainte de inceperea unei activitati sportive;
  • Utilizarea unor echipamente sportive inadecvate;
  • Purtarea unor perechi de incaltari nepotrivite activitatilor;
  • Desfasurarea activitatilor sportive pe un teren artificial. (2)

Diagnosticarea leziunii de ligament incrucisat anterior (LIA)

 

Diagnosticarea leziunii de LIA

 

  • Examinare fizica;
  • Radiografie;
  • RMN;
  • Ecografie a genunchiului. (2)

Tratamentul leziunii ligamentului incrucisat anterior (LIA)

Interventia chirurgicala reparatorie si de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior care s-a rupt este recomandata de medicul specialist. Deoarece exista mai multe tipuri de leziuni LIA terapiile pe care medicul le are in vedere sunt variate. 

Remedii non-chirurgicale

Pentru unele cazuri masurile luate sunt non-chirurgicale si vizeaza modelul de ingrijire RICE care include: 

  • odihna;
  • gheata aplicata pe genunchi;
  • fixarea unui bandaj de compresie pe care il poti achizitiona din farmacii ca produs destinat recuperarii medicale;
  • pozitionarea genunchiului mai sus, sprijinit pe o perna cand stai intins in pat. (2)

Alte produse recomandate pentru aceasta situatie pot fi dispozitive de sustine pentru a evita distribuirea greutatii pe genunchi, astfel incat prin exercitii fizice usoare, individualizate si cu un tratament prescris pentru analgezice si antiinflamatoare sa poti beneficia de ameliorarea durerii si reducerea inflamatiei, iar ulterior sa iti recapeti si flexibilitatea articulatiei. (2)

Reabilitare medicala

Cand nu este vorba de o accidentare serioasa, poti primi indicatie de reabilitare medicala fizica, cu ajutor oferit din partea unui fizioterapeut sau a unui kinetoterapeut. Exercitiile fizice vor fi efectuate conform instructiunilor pentru eficienta. (1)

Interventie chirurgicala

Operatia de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior este indicata in unele situatii si este complexa, deoarece presupune indepartarea ligamentului rupt sau a resturilor si atasarea de nou tesut provenit de la tine, dintr-o alta zona a corpului. Ca orice operatie, interventia prezinta unele riscuri, iar recuperarea dupa poate fi diferita de la o persoana la alta. Teoretic la 6 luni de la operatie vei putea sa te consideri recuperat, vei continua sa faci terapie fizica, dar poate trece mai bine de un an pana cand iti vei putea relua activitatile fizice sau sportive normale. (4)

In cazul copiilor si al adolescentilor, cresterea este inca in desfasurare, iar tratamentul pentru ruptura de ligament este deosebit, deoarece procesul normal de dezvoltare si evolutie nu trebuie afectat. 

Acest articol este informativ si prezinta date generale despre ligamentul incrucisat anterior (LIA). Daca te-ai accidentat la genunchi sau simti durere in aceasta regiune, mergi de urgenta la medic si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare: 

1. Anterior Cruciate Ligament (ACL) Injury or Tear - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/acl-injury-or-tear

2. ACL injury - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acl-injury/symptoms-causes/syc-20350738#:~:text=The%20anterior%20cruciate%20ligament%20(ACL,%2C%20soccer%2C%20tennis%20and%20volleyball.

3. Anterior Cruciate Ligament (ACL) Injuries - https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/anterior-cruciate-ligament-acl-injuries/

4. Knee ligament surgery - https://www.nhs.uk/conditions/knee-ligament-surgery/

 

  • Plasturii elastici Dr. Max sunt potriviti pentru ranile minore pe partile mobile ale corpului (de ex. genunchi, coate). De asemenea, sunt adecvati pentru activitatile sportive. Sunt permeabili pentru aer si au actiune blanda.
  • Plasturii elastici Dr. Max sunt potriviti pentru ranile minore pe partile mobile ale corpului (de ex. genunchi, coate). De asemenea, sunt adecvati pentru activitatile sportive. Sunt permeabili pentru aer si au actiune blanda.
  • Compresa calda/rece este un sistem de incalzire sau racire cu gel. Este destinat utilizarii repetate.
  • Banda adeziva din material elastic. In caz de incidente grave, raportati producatorului si autoritatii competente.

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor