Limfomul Hodgkin: cauze, manifestari si optiuni de tratament

29. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
limfomul hodgkin

Limfomul Hodgkin face parte dintr-un grup de cancere care apar in sistemul limfatic. Te invitam sa citesti in continuare pentru a afla care sunt cauzele acestei afectiuni, cum se manifesta, care sunt stadiile sale, in ce mod se stabileste diagnosticul si care sunt optiunile de tratament.

Ce este limfomul Hodgkin?

Acesta este un tip de limfom cunoscut si sub denumirile de „sindrom Hodgkin” sau „boala Hodgkin”. Limfoamele se refera la un grup de cancere la nivelul sangelui care se declanseaza in sistemul limfatic. 

In circumstante firesti, sistemul limfatic ajuta sistemul imunitar sa elimine toxinele si sa lupte cu infectiile. Celulele albe, numite limfocite, care se afla in sistemul limfatic, contribuie la protejarea organismului in fata germenilor si a infectiilor.

Limfomul Hodgkin isi are originea in limfocitele respective. Mai exact, are predilectie in a se dezvolta in limfocitele de tip B, care produc proteine ce, din punct de vedere medical, sunt cunoscute ca anticorpi si al carui rol este de a ataca agentii invadatori si a trimite semnale catre sistemul imunitar pentru a ii distruge. 

In cazul persoanelor cu aceasta afectiune, limfocitele de tipul B cresc in mod anormal si suprima celelalte celule albe. Pe masura ce stadiul se agraveaza, devine tot mai dificil pentru organism sa lupte cu infectiile. 

Ce declanseaza aparitia acestei afectiuni?

Ce declanseaza aparitia acestei afectiuni

Nu se cunosc cu exactitate cauzele care declanseaza aparitia limfomului Hodgkin. Cu toate acestea, boala se dezvolta atunci cand se produc schimbari la nivelul ADN-ului limfocitelor, ce provoaca inmultirea lor necontrolata. Este necesar sa se efectueze mai multe studii care sa arate de ce afectiunea apare doar la unele persoane. 

Factori de risc

Exista cativa factori ce cresc riscul de a fi diagnosticat cu limfomul Hodgkin. Dintre acestia fac parte:

  • Varsta. Cele mai multe persoane care dezvolta aceasta afectiune au varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani sau peste 55. [1];
  • Sexul masculin. Exista o incidenta mai mare in randul barbatilor decat al femeilor. In cazul copiilor, circa 85% dintre cei diagnosticati cu aceasta afectiune sunt baieti [1];
  • Infectia cu virusul Epstein-Barr. Acesta este una din cauzele mononucleozei, despre care se crede ca mareste riscul de aparitie a limfomului Hodgkin;
  • Istoricul familial. Este posibil ca limfomul sa se transmita genetic, astfel ca daca ai rude care au primit acest diagnostic, exista riscul sa il dezvolti si tu;
  • Sistemul imunitar slabit. De pilda, persoanele care sunt infectate cu HIV sunt predispuse la a face limfomul Hodgkin, la fel si cele care primesc medicamente imunosupresoare in urma transplantelor de organe.

Cum se manifesta limfomul Hodgkin?

Unul dintre cele mai comune simptome ale limfomului Hodgkin este inflamarea ganglionilor limfatici, care apar ca o formatiune proeminenta pe sub piele. De regula, aceasta nu este dureroasa, iar deseori apare in una din urmatoarele zone:

  • pe o parte a gatului;
  • in zona axilei;
  • in regiunea inghinala.

Limfomul Hodgkin are si alte simptome: prurit, instalarea febrei, oboseala cronica, transpiratii nocturne, durere in zona pieptului, pierdere in greutate ce are loc neintentionat, dificultati de respirare, tuse persistenta, splina marita, durere resimtita in noduli dupa ce ai consumat alcool.

Daca manifesti simptome ce pot fi asociate cu boala Hodgkin, mergi cat mai repede la un consult de specialitate! Aceste simptome pot semnala si alte afectiuni, astfel ca stabilirea diagnosticului timpuriu este deosebit de importanta in procesul de recuperare.

Stadiile limfomului Hodgkin

Acestea indica gradul de severitate, iar in functie de ele, medicul poate stabili optiunile de tratament si prognosticul. Exista patru stadii principale ale acestui tip de limfom:

Stadiul I

In acest stadiu, specialistul determina aparitia cancerului intr-un ganglion limfatic sau debuteaza in regiunea unui singur organ, precum splina, amigdale, vase limfatice.

Stadiul II

Acesta este un stadiu mai avansat, intrucat cancerul este descoperit in doi ganglioni limfatici intr-o parte a diafragmei sau in zona ganglionilor limfatici si intr-un organ din apropiere si vasele sale adiacente.

Stadiul III

Are un nivel de severitate mai crescut decat precedentele. Cancerul se observa atat in nodulii limfatici de deasupra diafragmei, cat si in zona de sub aceasta sau se descopera intr-un nodul limfatic si intr-un organ din partea opusa a diafragmei.

Stadiul IV

In ultimul stadiu, celulele canceroase sunt raspandite la mai multe organe, de exemplu, plamani, ficat.

Stabilirea diagnosticului de limfom Hodgkin

Stabilirea diagnosticului de limfom Hodgkin

Pentru a stabili diagnosticul, medicul va efectua o examinare fixica si iti va adresa intrebari cu privire la istoricul de afectiuni medicale. De asemenea, iti va solicita sa faci si analize. Limfomul Hodgkin se poate identifica in urma mai multor investigatii, printre care:

  • Teste imagistice: radiografii, scanari tomografice, tomografii cu emisie de pozitroni;
  • Biopsie a ganglionilor limfatici;
  • Analize de sange: hemoleucograma completa sau rata sedimentarii eritrocitelor pentru a masura nivelurile celulelor rosii, ale celor albe si ale trombocitelor.
  • Imunofenotipare;
  • Teste ce evalueaza modul de functionare a inimii si plamanilor, precum ecocardiograma si teste cu ultrasunete;
  • Biopsie a maduvei osoase.

Optiuni de tratament 

Limfomul Hodgkin se vindeca in majoritatea cazurilor, in urma tratamentului [2]. Principalele metode de tratament care se recomanda sunt chimioterapia si radioterapia. Dupa incheierea tratamentului, medicul va continua sa iti monitorizeze starea. Este important sa participi la toate controalele si sa respecti cu strictete indicatiile medicului. Iata care sunt optiunile de tratament:

Radioterapie

In general, aceasta contribuie foarte mult la distrugerea celulelor canceroase in cazul persoanelor care au aceasta afectiune. De regula, se administreaza in urma chimioterapiei pentru limfomul Hodgkin clasic. Medicii folosesc cantitatea minima de radiatii, pentru a reduce riscul de aparitie a efectelor secundare.

Chimioterapie

Aceasta implica administrarea unor medicamente orale sau injectabile in vena care distrug celulele canceroase.

Alte tratamente medicamentoase

Pe langa chimioterapie, medicul poate prescrie si alte medicamente, precum steroizi, imunoterapie, terapie tintita.

Transplant de maduva osoasa

Atunci cand pacientul nu raspunde la chimioterapie sau radioterapie, medicul propune transplantul de maduva, cunoscut si ca transplantul de celule stem. In acest mod, in organismul pacientului ajung celule stem sanatoase, care le inlocuiesc pe cele afectate din maduva spinarii.

Terapii alternative

Unele terapii alternative pot contribui la ameliorarea simptomelor limfomului Hodgkin, cu toate ca nu vor conduce la vindecare. Pot fi utilizate simultan cu tratamentul recomandat de medic, nu ca substitutie a acestuia. [1] Printre ele se afla:

  • acupunctura;
  • terapia prin masaj;
  • naturopatia;
  • abordarea unor tehnici de relaxare, precum yoga sau practicarea meditatiei.

Complicatii

Unele persoane pot experimenta probleme de sanatate de lunga durata, chiar daca limfomul Hodgkin s-a vindecat. Printre acestea se afla imunitatea scazuta, din cauza faptului ca organismul devine vulnerabil in fata infectiilor, motiv pentru care este posibil ca medicul sa prescrie antibiotice. Alte complicatii care se pot ivi sunt [2]:

  • Infertilitate temporara sau permanent;
  • Creste riscul de aparitie a altor tipuri de cancer, precum leucemie, cancer la san sau la plamani;
  • Exista posibilitatea sa apara alte afectiuni, precum boli cardiovasculare sau de plamani.

Informatiile despre limfomul Hodgkin  prezentate in cadrul acestui articol au caracter strict informativ si nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Numai un medic poate evalua pacientul tinand cont de particularitatile acestuia. In cazul in care prezinti simptome ce pot fi asociate cu limfomul Hodgkin, mergi la un consult de specialitate.

Surse de referinta:

  1. Herndon, Jaime. “Hodgkin's Lymphoma (Hodgkin's Disease): Treatment, Outlook.” Healthline, Healthline Media, 17 Sept. 2018, www.healthline.com/health/hodgkins-lymphoma, accesat la 14 octombrie 2022;
  2. NHS Choices, NHS, www.nhs.uk/conditions/hodgkin-lymphoma, accesat la 14 octombrie 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice