Luxatia genunchiului: cauze, simptome, tratament
Luxatia genunchiului este o leziune foarte grava, in care oasele genunchiului nu mai sunt pozitionate corect, structurile genunchiului sunt anormale sau ligamentele care sustin articulatia genunchiului sunt intinse sau rupte. In unele situatii, osul coapsei (femurul) nu se mai afla in contact cu tibia, sau se poate intampla sa fie vorba despre o dislocare a rotulei de la capatul femurului. Luxatia genunchiului implica miscarea partiala sau completa a unei parti a genunchiului, poate fi foarte dureroasa si poate afecta mobilitatea persoanei, sau abilitatea acesteia de a-si mentine echilibrul.
Luxatia genunchiului poate fi cauzata de traumatisme (accidentari in timpul practicarii sporturilor de contact sau lovituri puternice la nivelul genunchiului, in urma unei caderi de exemplu). De asemenea, artrita si osteoporoza pot predispune la luxatii ale genunchiului.
In acest articol explicam care sunt cauzele luxatiei genunchiului, simptomele si tratamentele comune.
Ce este genunchiul?
Genunchiul este o articulatie complexa, sunt 3 oase care se intalnesc aici:
femur;
rotula;
tibie.
Pentru a functiona corect, genunchiul mai are nevoie de cartilaje, ligamente, tendoane (3).
Ce este luxatia genunchiului?
Un genunchi dislocat este o situatie grava, care se caracterizeaza prin deplasarea anormala a articulatiei. Acest lucru se poate intampla daca ligamentele care leaga oasele genunchiului sunt intinse sau rupte, sau daca oasele nu se mai afla la locul lor.
In cazul unei asemenea luxatii, femurul si tibia pot fi complet deplasate. Exista si situatii in care rotula este deplasata de la locul ei, in literatura medicala acest lucru poarta numele de subluxatie patelara (2).
Luxatia genunchiului este mai frecventa in randul copiilor si adolescentilor, datorita schimbarilor hormonale care au loc in organismul lor. De asemenea, persoanele care practica activitati fizice intense si cei cu varsta peste 65 de ani sunt predispusi la aceasta afectiune. La fel, persoanele care sufera de artrita sunt mai predispuse la luxatii ale genunchiului din cauza slabei rezistente a ligamentelor la nivelul articulatiilor.
Desigur, complicatiile pe care le poate produce luxatia genunchiului pot fi destul de grave si includ durerea cronica si incapacitatea de a folosi articulatia corect. De asemenea, exista si alte riscuri, cum ar fi leziuni ale nervilor, probleme legate de circulatie si chiar infectii. Din aceasta cauza, este important ca luxatia genunchiului sa fie tratata rapid, pentru a evita orice complicatii ulterioare.
Cauzele luxatiei genunchiului
O dislocare a genunchiului (luxatie) poate fi congenitala, dar poate aparea si din alte cauze, cum ar fi:
traumatisme: poate fi vorba despre caderi sau accidente de masina de exemplu. Uneori, rotatiile prea bruste sau fortate ale genunchiului pot provoca deplasari ale oaselor genunchiului sau ale ligamentelor acestuia. In unele situatii poate fi vorba despre un traumatism la nivelul articulatiei genunchiului;
leziuni sportive: dislocarea de poate produce in timpul practicarii unui sport. Acest lucru este mai putin frecvent decat accidentele de masina, dar este posibila dislocarea genunchiului in urma unei ciocniri violente cu un alt jucator sau cand genunchiul este suprasolicitat. De asemenea, dislocarea genunchiului poate aparea in cazul schiorilor sau alergatorilor care pierd controlul si cad cu toata greutatea pe un genunchi (2);
afectarea meniscului genunchiului: este o alta cauza frecventa a luxatiei genunchiului. Meniscul face parte din cartilaj, rolul sau este acela de a stabiliza articulatia si de a proteja oasele impotriva uzarii prin frecare. In cazul in care meniscul are de suferit fie in urma unor conditii medicale, fie din alte motive, el poate sa nu mai protejeze articulatia, provocand luxatia genunchiului;
unele probleme de sanatate pot creste riscul de luxatie a genunchiului: artrita reumatoida sau unele boli cronice pot afecta articulatiile, ceea ce afecteaza ligamentele si structurile care sustin articulatia, crescand riscul de luxatie;
uneori, o luxatie a genunchiului poate fi provocata de o schimbare anormala a pozitiei genunchiului.
Simptomele luxatiei genunchiului
Luxatia genunchi se poate manifesta prin:
durere de genunchi intensa si senzatia de intepatura in jurul zonei afectate. Senzatia de disconfort poate iradia spre picioare si fese;
umflarea, inrosirea si limitarea mobilitatii la nivelul genunchiului;
senzatia de blocare sau de instabilitate la nivelul genunchiului. Uneori, pacientii se plang de faptul ca-si simt articulatiile blocate, ceea ce poate duce la restrictii de miscare. De asemenea, daca ligamentele sunt slabite sau deteriorate, pacientul isi poate simti genunchiul instabil;
dificultatea de a merge pe jos sau de a-si misca genunchiul;
muschi si tendoane intinse sau rupte la nivelul piciorului, in urma unei leziuni la nivelul genunchiului. Pacientul poate simti tensiune musculara si inflamarea zonei respective. Este nevoie de tratament urgent pentru prevenirea complicatiilor ulterioare (1).
Chiar si in cazul unei luxatii partiale pacientul trebuie sa faca un control imediat, pentru confirmarea diagnosticului si inceperea tratamentului. Daca o luxatie partiala nu este tratata adecvat, ea poate duce la deformarea permanenta a articulatiei si la imposibilitatea persoanei de a se deplasa.
Tratamentele luxatiei genunchiului
Repozitionarea si imobilizarea genunchiului sunt tratamentele cele mai frecvente pentru luxatia genunchiului. In cazul in care ligamentele sunt afectate, medicul poate recomanda reconstructia ligamentului cu ajutorul unei grefe, iar acest lucru se face printr-o incizie in jurul articulatiei, care permite chirurgului repozitionarea osului si refacerea ligamentelor.
Fizioterapia poate fi o optiune de tratament in cazul luxatiei genunchiului, cu rol de a imbunatati forta si stabilitatea muschilor din jurul articulatiei, precum si de a creste flexibilitatea si mobilitatea articulatiilor.
Medicul poate prescrie, de asemenea, antiinflamatoare nesteroidiene pentru calmarea durerii si reducerea inflamatiei sau medicamente injectabile cu corticosteroizi pentru reducerea inflamatiilor si a durerilor generate de leziunile articulare. Aceste injectii sunt insa administrate numai de catre medicul specialist si in cazuri severe de luxatie a genunchiului.
Medicul poate recomanda folosirea unei atele care sa imobilizeze genunchiul si sa permita restabilirea corecta a articulatiei. Atela trebuie purtata pe tot parcursul procesului de vindecare (4-6 saptamani dupa interventia chirurgicala). In cazurile mai usoare se poate folosi o orteza.
In general, tratamentele comune pentru luxatiile genunchiului necesita repozitionarea corecta a oaselor, imobilizarea articulatiei si restabilirea fortei si mobilitatii musculare adecvate, prin fizioterapie, terapie si exercitii specializate. Utilizarea medicamentelor antiinflamatoare si administrarea injectiilor cu corticosteroizi sunt alte 2 tratamente indicate pentrru luxatia genunchiului, fiindca pot ameliora durerea si inflamatia.
Ce trebuie retinut?
Luxatia genunchiului este o afectiune dureroasa, care poate fi cauzata de traume sportive sau accidente, in cele mai multe cazuri.
Se poate preveni prin exercitii regulate.
Pacientii cu luxatii ale genunchiului pot beneficia de tratamente pe baza de repaus, terapie fizica, interventii chirurgicale in cele mai severe cazuri.
Pentru a preveni luxatiile genunchiului, pacientii trebuie sa faca exercitii de intarire a muschilor (stretching si cardio).
Schimbarile in stilul de viata pot de asemenea sa duca la evitarea cazurilor de luxatii ale genunchiului.
Disclaimer
Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul tau. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
Verywellhealth, Knee dislocation symptoms, causes and treatment: https://www.verywellhealth.com/knee-dislocation-2549341
WebMD, Knee dislocation: https://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/knee-dislocation
Healthline, Dislocated knee: What you need to know: https://www.healthline.com/health/dislocated-knee