Mancarimea ochilor: cauze si remedii

30. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Mancarimea ochilor, cauze si remedii

Mancarimile la nivelul ochilor nu sunt neaparat cele mai grave afectiuni, dar sunt cu siguranta deranjante si, lasate netratate, pot duce la complicatii destul de neplacute. Chiar daca in majoritatea cazurilor vorbim de alergii, se prea poate si ca alti factori de mediu sa declanseze usturimea si mancarimea ochilor. In cele ce urmeaza vom analiza cauzele mancarimii la ochi si-ti vom propune si cateva remedii. 

Cauze si factori de risc

De ce ma mananca ochii? Cel mai probabil din cauza alergiilor oculare, declansate de o multime de factori, cei mai des intalniti fiind polenul, praful, parul animalelor de companie, mucegaiul, fumul sau chiar solutiile pentru lentilele de contact sau lotiunile pe care le aplici pe ten. Va fi nevoie de un test alergologic pentru a-ti da seama ce provoaca mancarimi la ochi si nas, de exemplu. Iata care sunt cele mai comune cauze asociate cu mancarimea la nivelul ochilor sau/si cu ochii rosii

Conjunctivita alergica

De cele mai multe ori, mancarimea ochiului drept, stang sau a ambilor ochi este cauzata de iritatia provocata de alergeni precum polenul, praful, buruienile, acarienii, parul animalelor de companie sau substantele iritante (produse de machiaj, lotiuni, solutii folosite pentru lentilele de contact). Afla mai multe despre conjunctivita alergica

Conjunctivita papilara giganta

Acest tip de conjunctivita apare in general ca urmare a reactiilor alergice si este caracterizata de formarea unor umflaturi destul de mari sub pleoape. Alte cauze sunt purtarea lentilelor de contact, utilizarea lacrimilor artificiale, sau keratoconjunctivita atopica. 

Conjunctivita infectioasa

Un alt tip de conjunctivita este si cea infectioasa, cauzata fie de infectiile bacteriene, fie de cele virale. Bacteriile care cauzeaza in general conjunctivita infectioasa sunt Neisseria meningitides, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Chlamydia trachomatis si N. gonorrhoeae. In plus, infectiile virale au si ele o frecventa destul de ridicata si pot fi cauzate de herpes simplex, herpes zoster sau de catre adenovirus. Ce putem spune despre mancarimea ochilor si covid? Conjunctivita este posibil sa fie un simptom al COVID-19, iar anumiti experti oftalmologi recomanda testarea. 

Conjunctivita cauzata de lentilele de contact

Mancarimea ochilor poate fi cauzata inclusiv de purtarea lentilelor de contact, caz in care exista riscul de deteriorare si cicatrizare a corneei. 

Dermatita atopica

Este o forma de eczema, usor de recunoscut din cauza aparitiei unor pete pe piele. Aceste pete vor prezenta piele uscata si solzoasa. Pielea din jurul ochiului va fi iritata si va provoca mancarimi. 

Keratoconjunctivita atopica

Aceasta afectiune se caracterizeaza prin inflamarea corneei si a conjunctivei, adica membrana care acopera ochiul (partea din fata). De obicei are cauze genetice. Pe scurt, organismul va provoca o reactie alergica anormala la un anumit alergen sau o serie de alergeni. Indivizii care sufera de aceasta afectiune vor prezenta un numar mai mare de anticorpi decat in mod obisnuit. 

Keratoconjunctivita vernala

La fel ca in cazul keratoconjunctivitei atopice, si in cazul celei vernale pacientul se confrunta cu inflamarea conjunctivei. Aceasta afectiune este mai des intalnita la cei care sunt afectati de keratoconjunctivita atopica, dar si la barbatii tineri. Desi este descrisa drept o afectiune sezoniera, anumite persoane sufera din cauza ei pe tot parcursul anului. 

Sindrom de ochi uscat

O tulburare reprezentata de lubrifierea insuficienta si umiditatea scazuta a suprafetei ochiului, sindromul de ochi uscat determina o sensibilitate crescuta la praf sau la alte particule din aer. 

Blefarita

Blefarita este reprezentata de inflamatia pleoapelor, afectiune cauzata in general de o infectie, fie cu acarieni, fie cu bacterii stafilococice. 

Disfunctia glandelor meibomiene

Aceste glande sunt situate in pleoapele inferioare si superioare si au rolul de a produce uleiurile naturale pentru lubrifiere. Exista situatii in care glandele sunt infundate si astfel lacrimile nu mai contin destul ulei, fapt ce duce la uscarea ochilor. 

Alte cauze 

Pe langa toate cele de mai sus, mai pot exista si alte cauze pentru mancarimea ochilor. De cele mai multe ori putem vorbi despre medicamente cum ar fi: 

  • Anticonceptionale;
  • Antidepresive;
  • Beta-blocante;
  • Ibuprofen;
  • Acetaminofen;
  • Penicilina;
  • Decongestionate, de exemplu antihistaminice;
  • Medicamente pentru tratarea acneei

Alte semne si simptome

Pe langa mancarimea la nivelul ochilor este posibil sa te confrunti si cu alte simptome, caz in care iti recomandam sa nu amani o consultatie de specialitate. Asadar, da rapid o fuga la medic daca ai experimentat sau experimentezi: 

  • Pierderea vederii in mod brusc;
  • Dureri oculare intense;
  • Durere oculra si roseata. Descopera de ce apare durerea de ochi;
  • Vedere dubla sau vederea neclara cu aparitie brusca;
  • Umflaturi oculare;
  • Pleoape lipite, cu precadere la trezire;
  • Semne de infectie, de exemplu secretii sau cruste. 

Diagnostic

Inainte de administrarea unui remediu pentru mancarimea ochilor, va fi nevoie de un diagnostic. Acesta va putea fi stabilit de catre medicul oftalmolog in urma unui consult de specialitate. Pe durata examenului clinic medicul iti va cere mai multe informatii legate de afectiune, de pilda durata si frecventa simptomelor, dar si legate de plangerile sistemice cauzate de prurit sau de factorii agravanti.

In cazul in care medicul oftalmolog nu poate stabili un diagnostic, se va recomanda o vizita la medicul alergolog. Acesta va realiza un test cutanat pentru a determina daca pruritul este cauzat de alergeni specifici. 

Optiuni de tratament

Exista mai multe variante de tratament pentru mancarimea ochilor, in functie de diagnosticul obtinut. In general, medicul iti va recomanda sa: 

  • Eviti cauza mancarimilor;
  • Sa folosesti decongestionante eliberate fara reteta;
  • Sa aplici comprese calde sau reci;
  • Sa pastrezi o buna igiena oculara;
  • Sa cureti ochiul sau ochii cu o solutie pe baza de apa sarata;
  • Sa nu mai folosesti lentile de contact sau sa le schimbi cu alt tip de lentile;
  • Sa aplici solutii care ajuta la cresterea productiei de lacrimi;
  • Sa folosesti lacrimi artificiale;
  • Sa iei antihistaminice orale sau nazale;
  • Sa reglezi temperatura si umiditatea aerului la interior;
  • Sa iei antibiotice sau alt tip de medicamente pentru mancarimea ochilor;
  • Sa-ti administrezi atat antihistaminice, cat si decongestionante in combinatie;
  • Sa utilizezi stabilizatori mastocitari, vasoconstrictori topici sau corticosteroizi topici sau imunomodulatori. 

Desigur, pe langa toate acestea, se prea poate sa combati mancarimile oculare si cu ajutorul suplimentelor alimentare sau remediilor naturiste. Categoric, nu exista destule studii si dovezi stiintifice care sa confirme faptul ca suplimentele alimentare, infuziile si ceaiurile chiar pot rezolva astfel de probleme. 

Tratamentele naturale pentru mancarimea ochilor includ reflexoterapia si acupunctura, iar cele homeopatice se bazeaza pe Mercurius, Euphrasia sau Belladona. De asemenea, se recomanda infuzia cu afin, coacaz negru, silur sau soc. 

Sfaturi pentru prevenirea mancarimii

Exista si metode pentru a preveni aceasta afectiune? Da, din fericire! Pasul numarul unu va fi reprezentat tot de vizita la medic, pentru a intelege cauzele problemei. Specialistul va fi in masura sa-ti explice si cum poti reduce severitatea si frecventa problemelor cu care te confrunti. Cel mai probabil te va sfatui sa: 

  • Sa schimbi filtrele de la aparatul de aer conditionat, in conformitate cu recomandarile producatorului;
  • Sa umidifici aerul din locuinta;
  • Sa eviti frecarea ochilor;
  • Sa eviti fumatul si chiar si contactul cu fumul;
  • Sa eviti lumanarile parfumate, deoarece iritantii si funinginea pot afecta ochii;
  • Sa folosesti doar produse hipoalergenice in apropiere de ochi;
  • Sa consumi alimente bogate in vitamina A si acizi grasi omega-3;
  • Sa folosesti protectie pentru ochi atunci cand manevrezi lucruri murdare de nisip sau prafuite;
  • Sa ramai in casa daca nivelul polenului este ridicat, asta in cazul in care afectiunea este provocata de o alergie;
  • Sa eviti mirosurile puternice, precum cele produse de substantele chimice, parfumuri sau de mancarea animalelor de companie;
  • Sa eviti sa privesti indelung la ecrane. 

Dupa cum vezi, exista foarte multe tratamente, dar si metode de preventie, asa ca nu amana vizita la un specialist daca te chinuie o astfel de problema!

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice