Markeri tumorali: ce sunt si ce trebuie sa stii?

3. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Markeri tumorali

 

Un marker tumoral poate fi detectat prin intermediul unei analize sanguine sau prin biopsie si poate indica o modificare ce are loc la nivel celular. In cele mai multe cazuri, markerii tumorali nu sunt suficienti pentru a pune diagnosticul de cancer, ei sunt utili insa pentru a sugera posibilitatea dezvoltarii acestuia. Exista mai multe tipuri de markeri tumorali, antigenul carcinoembrionar (CEA), α-fetoproteina (AFP) si antigenul specific prostatic (PSA) sunt doar cateva exemple. Ceea ce trebuie retinut este faptul ca fiecare tip de marker tumoral are un rol unic in diagnosticarea cancerului si in monitorizarea evolutiei acestuia. Asadar, markerii tumorali joaca un rol important in medicina moderna, prin furnizarea informatiilor importante despre prezenta, progresia si raspunsul la tratamentul cancerului. Acestia pot ajuta medicii sa stabileasca un diagnostic precis si sa selecteze tratamentele adecvate pentru fiecare pacient.

Ce sunt markerii tumorali?

 

Ce sunt markerii tumorali

 

Markerii tumorali sunt proteine, hormoni si alte substante produse de celulele tumorale, care ajung in fluxul sanguin. Markerii se folosesc in medicina moderna pentru a detecta prezenta cancerului (esofagian, de san), pentru a monitoriza progresul acestuia si a evalua tratamentele aplicate (1). Acesti markeri pot fi detectati prin analize de sange sau alte teste specifice si pot ajuta la depistarea precoce a unor tipuri de cancer. Literatura medicala mentioneaza 2 tipuri de markeri tumorali: celulari (reprezentati de antigenele de la nivelul membranelor celulare) si umorali (substante care se pot detecta in concentratii mai mari in fluidele corpului).

Utilizarile markerilor tumorali

Nu se poate stabili diagnosticul de cancer numai in baza markerilor tumorali, dar acestia ajuta la preventie si la tratarea afectiunii, odata ce aceasta a fost diagnosticata. Markerii tumorali au si alte utilizari:

  • sunt folositi pentru a urmari modul in care cancerul raspunde la tratament. Daca nivelul lor scade, inseamna ca tratamentul functioneaza. Daca nivelul markerilor creste, inseamna ca afectiunea se extinde. Trebuie spus ca nivelul markerilor tumorali poate creste si daca exista alte probleme de sanatate. Tocmai de aceea, nivelul markerilor tumorali trebuie asociat cu rezultatele scanarilor radiologice (CT, RMN, ultrasunete);

  • pot fi folositi pentru a monitoriza progresia bolii (daca aceasta a fost diagnosticata), pentru a vedea daca celulele canceroase s-au extins la alte organe si tesuturi si, de asemenea, pot oferi informatii despre natura tumorii si gradul de agresivitate al acesteia;

  • in cazul unor tipuri de cancer, sunt folositi pentru a analiza recurenta cancerului;

  • pot furniza informatii despre raspunsul pacientului la chimioterapie sau radioterapie si pot ajuta medicii sa decida cand este necesara schimbarea tratamentului. De asemenea, markerii tumorali pot furniza informatii referitoare la supravietuirea unui pacient cu metastaze;

  • ajuta la identificarea stadiului cancerului, la identificarea sanselor de recuperare si a riscului de recidiva a cancerului.

Important de retinut!

  • Unele teste de marker tumoral care folosesc fluide corporale (in principal sange sau urina) au un rol limitat in screening-ul pentru anumite tipuri de cancer.

  • Testele marker tumorale care sunt folosite pentru depistarea cancerului nu pot diagnostica cancerul. Daca pacientul are un nivel ridicat de markeri tumorali, inseamna doar ca este mai probabil sa aiba cancer. O biopsie este de obicei necesara pentru a diagnostica sau exclude cancerul (2).

  • Cercetatorii lucreaza in mod constant la descoperirea si validarea noilor markeri tumorali pentru diferite tipuri de cancer. Acest lucru poate conduce la depistarea mai precisa a cancerului si poate oferi informatii importante despre stadiul bolii si prognosticul pacientului (3).

Cum te pregatesti pentru un test marker tumoral?

 

Pregatirea pentru un test marker tumoral

 

Testele de sange sunt cel mai frecvent tip de marker tumoral. Testele de urina sau biopsiile sunt, de asemenea, frecvent utilizate pentru a verifica markerii tumorali. Pentru un test de urina sau de sange nu este nevoie de o pregatire deosebita. In cazul unei biopsii, medicul poate indica pacientului sa nu manance sau sa bea cu cateva ore inainte de procedura. 

In ceea ce priveste riscurile asociate, acestea nu exista in cazul testului de urina sau sunt mici in cazul testului de sange (dureri usoare sau vanataie mica la locul intepaturii). In cazul biopsiei, pot aparea, de asemenea, vanatai sau sangerari si poate fi prezent un oarecare disconfort o zi sau doua.

Rolul important al markerilor tumorali in medicina moderna

Markerii tumorali sunt o parte importanta a medicinei moderne. Cu ajutorul lor, medicii pot detecta cancerul precoce si pot incepe tratamentul inaintea extinderii cancerului, ceea ce inseamna mai multe sanse de supravietuire pentru pacient. De asemenea, markerii tumorali sunt folositi pentru a monitoriza raspunsul la tratament, ceea ce permite medicilor sa personalizeze tratamentul in functie de fiecare caz.

Avand in vedere toate aceste beneficii, se poate spune cu siguranta ca markerii tumorali joaca un rol important in tratamentul cancerului si in medicina moderna. Utilizarea lor poate determina diagnosticarea precoce a bolii si poate conduce la rezultate mai bune in tratamentul acesteia. Markerii tumorali pot fi utilizati, de asemenea, pentru a monitoriza raspunsul la terapie si pentru a evalua riscul recurentei bolii, astfel incat tratamentul sa fie personalizat si eficient.

Concluzia acestui articol este ca markerii tumorali reprezinta un instrument vital in medicina moderna, datorita rolului lor in diagnosticul, tratamentul si monitorizarea cancerului. Markerii tumorali reprezinta o categorie importanta de biomolecule ce pot fi detectate in fluxul sangvin sau in alte tesuturi umane. Markerii tumorali au contribuit semnificativ la diagnosticul precoce si tratamentul cancerului, prin identificarea tumorilor primare, invazia metastatica si raspunsul la terapia anticanceroasa. De asemenea, markerii tumorali reprezinta un factor important in monitorizarea cancerului si recidivelor ulterioare. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a se dezvolta teste mai specifice si mai sensibile pentru depistarea precoce a cancerului. 

Disclaimer

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul tau. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. OncoLink, Patient Guide to tumor markers: https://www.oncolink.org/cancer-treatment/procedures-diagnostic-tests/blood-tests-tumor-diagnostic-tests/patient-guide-to-tumor-markers

  2. MedLine Plus, Tumor Marker Tests: https://medlineplus.gov/lab-tests/tumor-marker-tests/

  3. National Cancer Institute, Tumor markers: https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/diagnosis/tumor-markers-fact-sheet

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice