Masaj anticelulitic: efecte, avantaje, dezavantaje
Celulita este o problema frecvent intalnita, cu care multe femei se confrunta, dar care nu ii ocoleste nici pe barbati. Exista diverse solutii pentru a o combate sau ameliora, unele mai eficiente decat altele. Printre ele se numara si masajul anticelulitic. Continua sa citesti pentru a afla despre efectele si avantajele acestui tip de masaj, precum si despre dezavantajele si limitarile sale.
Ce este celulita
Pentru a putea intelege mai bine efectele masajul anticelulitic, este important sa intelegi in primul rand ce este celulita si cum apare ea. Cand vorbim despre celulita ne referim la acele depozite de grasime care se acumuleaza sub piele, impingand si distorsionand tesutul conjunctiv si ducand la aparitia acelui aspect de coaja de portocala, inestetic, dar altfel inofensiv.[1]
Atentia! Celulita estetica nu trebuie confundata cu celulita infectioasa. Aceasta din urma este o infectie bacteriana, dureroasa, a pielii, care, daca nu este tratata, poate cauza probleme severe de sanatate.[2]
In ceea ce priveste cauzele celulitei, trebuie mentionat faptul ca aceasta poate sa apara atat persoanele cu o greutate corporala mai mare, cat si la cele mai slabe. Tinde sa afecteze mai frecvent femeile deoarece acestea sunt mai predispuse sa acumuleze grasime pe solduri, coapse sau fese - zone in care se poate observa cel mai adesea celulita. De asemenea, la femei, tesutul conjunctiv este dispus vertical, ceea ce, din nou, favorizeaza aparitia celulitei. Inaintarea in varsta, alimentatia nesanatoasa, metabolismul lent, lipsa de activitate fizica si mostenirea genetica pot contribui si ele la aparitia celulitei.[1][3]
Ce poate face masajul anticelulitic
Masajul anticelulitic se concentreaza pe descompunerea acelor depozite de grasime despre care am vorbit mai sus si stimularea circulatiei in zonele afectate. Prin utilizarea unor miscari specifice, precum frictiunea, presiunea si rularea, masajul anticelulitic ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si limfatice, favorizand eliminarea toxinelor si a excesului de lichide din tesuturi.
Prin eliminarea lichidului in exces acumulat in tesuturi, redistribuirea celulelor adipoase si imbunatatirea circulatiei in zona afectata, se obtine o ameliorare a celulitei si o imbunatatire a aspectului pielii. Trebuie insa mentionat ca rezultatele masajului anticelulitic pot varia de la o persoana la alta si pot fi influentate de mai multi factori, cum ar fi gradul de severitate al celulitei si respectarea unui stil de viata sanatos, care include o alimentatie echilibrata si exercitii fizice regulate.[1][3]
Pe langa imbunatatirea aspectului pielii, masajul anticelulitic are si alte efecte pozitive. Te va ajuta sa te simti mai relaxata si poate contribui la ameliorarea tensiunii si rigiditatii musculare, dar si a stresului. Cu alte cuvinte, nu doar ca te va ajuta sa arati mai bine, ci si sa te simti mai bine.[3]
Masajul anticelulitic: avantaje vs. dezavantaje
Ca posibila solutie pentru celulita, masajul prezinta cateva avantaje importante:
- imbunatateste circulatia sangvina;
- contribuie la eliminarea fluidelor in exces si a toxinelor;
- imbunatateste aspectul pielii;
- ajuta la imbunatirea starii de spirit.[3]
Pe langa aceste beneficii, masajul anticelulitic mai prezinta si avantajul ca poate fi efectuat si acasa, cu conditia sa inveti tehnicile de masaj corecte si sa nu uiti sa folosesti produsele potrivite. In farmaciile Dr. Max vei gasi o gama larga de creme, lotiuni si uleiuri anticelulitice.
Dezavantajele si limitarile masajului anticelulitic
Masajul anticelulitic are multe beneficii, dar este important sa fim constienti de faptul ca acesta nu poate vindeca celulita. Desi poate imbunatati aspectul pielii pe termen scurt, efectele sale nu sunt permanente. Tine cont si de faptul ca ele nu sunt intotdeauna imediate si pot fi necesare mai multe sedinte de masaj pentru a obtine rezultatele dorite. In plus, pentru rezultate de lunga durata, este necesar un angajament fata de o rutina regulata de masaj si un stil de viata sanatos.[1][3]
Unele persoane pot experimenta durere sau disconfort in timpul sau dupa masajul anticelulitic. Acest lucru se datoreaza presiunii aplicate pe tesuturile adanci pentru a imbunatati circulatia si a descompune depozitele de grasime. Durerea poate fi mai accentuata in cazul persoanelor cu celulita severa sau tesuturi adipoase mai dense. Totusi, este important de mentionat ca durerea resimtita in timpul masajului poate varia de la o persoana la alta si poate fi gestionata prin comunicarea cu terapeutul si ajustarea presiunii exercitate.
Un alt lucru ce trebuie mentionat este acela ca, in functie de starea de sanatate si tratamentele medicamentoase pe care le urmezi, este posibil sa ti se recomande sa eviti masajul anticelulitic sau alte tipuri de masaje. Este indicat sa iti consulti medicul in prealabil, in special daca ai fost diagnosticata cu anumite afectiuni medicale sau esti insarcinata. Alege, de asemenea, un maseur cu experienta.
Masajul anticelulitic poate ajuta la reducerea aspectului de coaja de portocala, la tonifierea pielii si la imbunatatirea imaginii de sine si a starii de spirit. Totusi, nu ofera rezultate imediate si nici nu poate fi considerat o solutie permanenta. Rezultatele pot fi influentate de mai multi factori si pot varia de la o persoana la alta. Este important sa ai asteptari realiste si sa intelegi ca acesta nu reprezinta un tratament miraculos.
Atentie! Acest articol are caracter strict informativ. Daca vrei sa afli mai multe despre masajul anticelulitic si daca acesta reprezinta o solutie sigura si potrivita pentru tine, adreseaza-te unui specialist.
Bibliografie:
- Axtell, Beth. „Cellulite”, WebMD, 31 Jan. 2017, www.webmd.com/beauty/get-rid-of-cellulite. Accessed 14 July 2023.
- „Cellulitis: All You Need to Know”, Centers for Disease Control and Prevention, 2023, www.cdc.gov/groupastrep/diseases-public/Cellulitis.html. Accessed 14 July 2023.
- Christiano, Donna. „Massage for Cellulite: What Is It, Does It Work?”, Healthline, 22 Feb. 2019, www.healthline.com/health/massage-for-cellulite. Accessed 14 July 2023.