Mastoidita: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Mastoidita este o infectie bacteriana a celulelor pneumatice mastoidiene din jurul urechii interne si medii. Osul mastoidian, care contine aceste celule pneumatice, face parte din osul temporal al craniului. Celulele mastoidiene au rolul de a proteja structurile delicate ale urechii, ii regleaza presiunea si protejeaza osul temporal in timpul traumatismelor.
Ce este mastoidita?
Osul mastoidian este una dintre cele mai importante structuri din urechea interna. Pentru a functiona corect, acesta trebuie sa primeasca aer din alte parti ale urechii, inclusiv trompa lui Eustachio, care conecteaza urechea medie de partea din spate a gatului. Daca o infectie se dezvolta in urechea medie si blocheaza trompa lui Eustachio, aceasta poate duce ulterior la o infectie in osul mastoidian. Aceasta infectie grava este cunoscuta sub numele de infectie osoasa mastoidiana a craniului sau mastoidita [1].
Asadar, atunci cand celulele mastoide se pot infecta sau inflama, se poate dezvolta mastoidita care se poate manifesta pe partea stanga, dreapta sau bilateral. Deoarece atat de multe structuri vitale trec prin aceasta parte a corpului, infectia se poate raspandi in afara osului mastoidian si poate provoca complicatii grave de sanatate.
Mastoidita acuta afecteaza de obicei copiii, dar, uneori si adultii. Unele persoane pot suferi de mastoidita cronica, o infectie trenanta a urechii medii si a osului mastoidian care provoaca drenaj persistent din ureche. [2]
Cauze de aparitie a mastoiditei
Infectie a urechii medii
Mastoidita se dezvolta cel mai adesea ca urmare a unei infectii a urechii medii, otita medie acuta netratata sau tratata necorespunzator, care se raspandeste in osul mastoidian. Aceste infectii sunt cele mai frecvente la bebelusii cu varste de sub 2 ani. Cele mai multe infectii sunt cauzate de bacterii pneumococice. Vaccinurile pneumococice conjugate au scazut semnificativ declansarea infectiei, iar mastoidita este mai putin frecventa in zilele noastre [3].
Bacteriile responsabile se pot raspandi si in timpul tratamentului care nu este urmat in mod corespunzator. Acest lucru se poate intampla, de exemplu, daca o persoana inceteaza tratamentul inainte de a-l fi finalizat. De asemenea, se poate intampla ca bacteriile care provoaca infectia sa fie rezistente la antibioticele prescrise.
Aparitia unui colesteatom
Mai rar, o dezvoltare anormala a celulelor pielii in urechea medie, numita colesteatom, poate provoca un blocaj care permite bacteriilor sa se inmulteasca si duce la mastoidita. Colesteatomul poate provoca polipi in ureche, care pot duce la blocaje in interiorul acesteia.
Factori de risc
Cei mai frecventi factori de risc pentru mastoidita includ:
- infectie recenta a urechii medii care nu a fost tratata cu antibiotice;
- greutate mica la nastere;
- nastere prematura;
- varsta frageda;
- istoric medical de familie;
- anomalii craniofaciale;
- boala neuromusculara;
- sistem imunitar slab;
- anomalii ale pielii in urechea medie.
Complicatii
Complicatiile mastoiditei pot include [1], [2]:
- paralizia faciala;
- greata;
- varsaturi;
- vertij sau labirintita;
- pierderea auzului;
- abces cerebral sau meningita;
- modificari de vedere sau dureri de cap;
- cheaguri de sange;
- abces epidural, adica o colectie de puroi pe partea exterioara a creierului si maduvei spinarii;
- sepsis, adica raspandirea infectiei in tot corpul.
Atentie! Au nevoie de ingrijire medicala de urgenta persoanele cu mastoidita sau o infectie a urechii care prezinta:
- confuzie;
- febra mare;
- stare de oboseala;
- inflamatii craniene.
- Simptomele mastoiditei
Simptomele mastoiditei pot include [1] -[4]:
- febra sau frisoane;
- iritabilitate si letargie;
- inflamarea lobului urechii;
- roseata si sensibilitate in spatele urechii;
- drenaj din urechea afectata;
- durere de ureche;
- cefalee;
- pierderea auzului in urechea afectata;
- durere intensa, trepidanta in sau in jurul urechii;
- puroi sau alte fluide care provin din ureche;
- umflarea zonei localizate in spatele sau sub ureche;
- un miros urat care vine de la ureche;
- probleme de auz, cum ar fi zgomotele in urechi.
Iata cateva semne de mastoidita la copiii foarte mici [4]:
- modificari de dispozitie;
- plang frecvent;
- lovesc partea laterala a capului lor;
- se trag de urechi.
In unele cazuri, mastoidita poate duce la dezvoltarea unui abces cerebral sau a altor complicatii. Simptomele acestor conditii includ dureri de cap puternice si inflamatie in spatele ochilor. Aceasta este cunoscuta sub numele de papilledema.
Metode de diagnostic
Orice durere de urechi care se manifesta cu febra si sensibilitate la nivelul urechii posterioare, roseata sau inflamatie trebuie evaluata de un medic. Medicul va localiza mai intai infectia in interiorul urechii cu un instrument numit otoscop.
Mastoidita este mai putin frecventa in afara existentei unei infectii a urechii. Pentru analiza culturii bacteriene trebuie colectata o proba de lichid infectat.
Medicul poate efectua alte teste pentru a confirma diagnosticul. Acestea includ [1], [4]:
- teste de sange, deoarece un numar de celule albe din sange pentru a confirma prezenta unei infectii;
- scanare CT a urechii si a craniului;
- scanare RMN a urechii si a craniului;
- radiografie a craniului.
Daca testele confirma un diagnostic de mastoidita, medicul poate efectua o punctie lombara. Acest test ii va permite acestuia sa determine daca infectia este prezenta in coloana vertebrala.
Tratament pentru mastoidita
Tratamentul mastoiditei poate fi dificil, deoarece osul mastoidian este situat adanc in interiorul urechii. Tratamentul initial pentru o infectie grava poate include spitalizarea persoanei.
Daca este lasata netratata, mastoidita poate provoca complicatii grave, chiar care pun viata in pericol. Dar, cu un tratament antibiotic precoce si adecvat si drenaj, aceste complicatii pot fi de obicei evitate si persoana se poate recupera complet.
Tratament medicamentos: antibiotic pentru mastoidita
Terapia cu antibiotice este pilonul principal al tratamentului atat pentru mastoidita acuta, cat si pentru cea cronica.
Daca esti diagnosticat cu mastoidita acuta, poti fi internat in spital pentru a primi tratament si ingrijire de catre un otolaringolog, un medic specializat in tulburari ale urechii, nasului si gatului. Antibioticele vor fi administrate intravenos pentru a trata infectia.
Persoanelor care nu sunt grav bolnave le pot fi administrate in schimb antibiotice pe cale orala. Dupa acest tratament initial, medicii folosesc rezultatele culturii de laborator pentru a determina cel mai bun antibiotic de utilizat [4].
Operatie pentru mastoidita
- Miringotomie
De asemenea, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a drena lichidul din urechea medie, numita miringotomie. In timpul unei miringotomii, medicul face o mica incizie in timpan pentru a drena lichidul si a usura presiunea din urechea medie. Un tub mic poate fi introdus in urechea medie pentru a impiedica inchiderea inciziei, astfel incat sa permita continuarea drenajului. De obicei, tubul va cadea de la sine dupa sase pana la 12 luni.
- Mastoidectomie
Daca s-a format un abces in os sau infectia si inflamatia devin cronice, este necesara indepartarea chirurgicala a partii infectate a osului, adica o mastoidectomie si o interventie chirurgicala corectiva [4].
Mastoidita tratament naturist
Unele dintre cele mai frecvent indicate remedii naturiste pentru mastoidita in homeopatie sunt Mercurius solubilis, Mercurious-iodum flavum si rubrum, Asafetida, Kali iodum, Pulsatilla nigra, Tuberculinum etc. Homeopatia este recomandata in toate cazurile cronice de mastoidita. Consulta medicul specialist inainte de a utiliza astfel de remedii, care nu pot inlocui un tratament medical alopat [5].
Remediile naturiste si suplimentele alimentare nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si o alimentatie echilibrata. Daca te confrunti cu unele efecte adverse, intrerupe imediat administrarea acestora si consulta medicul curant!
Modalitati de preventie
Mastoidita poate fi prevenita prin tratarea eficienta si la timp a tuturor infectiilor urechii. Solicita asistenta medicala prompta si urmeaza sfatul medicului daca dezvolti o infectie a urechii. Aceasta poate include administrarea de antibiotice pe cale orala timp de 7 pana la 10 zile. De asemenea, poate fi util sa apelezi la unele suplimente alimentare pentru afectiuni ORL care pot contribui la ameliorarea unor simptome. Consulta medicul specialist inainte de a utiliza suplimente alimentare. Acestea nu inlocuiesc tratamentul medical prescris [1].
Daca un medic prescrie antibiotice, este esential sa urmezi intreg tratamentul conform instructiunilor, chiar daca simptomele dispar. Cu o doza partiala de antibiotice, este mai probabil ca infectia sa recidiveze.
O persoana nu ar trebui sa foloseasca in tratament medicamente antibiotice mai vechi, ramase de la o afectiune anterioara, cum ar fi cazul unei faringite. Administrarea antibioticelor potrivite pentru fiecare infectie este critica pentru o recuperare completa!
Pentru a reduce riscul de a dezvolta o infectie a urechii, urmeaza regulile de igiena, spala-te pe maini in mod regulat si eficient si evita contactul cu persoanele bolnave.
O persoana cu un sistem imunitar slabit sau care se afla sub tratament de diabet zaharat, ar trebui sa consulte un medic imediat despre orice semne de infectie [4].
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate.
Mastoidita este o afectiune grava cu care se pot confrunta mai ales copii, dar, uneori si adultii. Daca tu sau copilul tau suferiti de simptome ale bolii, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia!
Surse de informare:
[1] Burke, Darla. “Mastoiditis.” Healthline, 2017,
https://www.healthline.com/health/mastoiditis Accesat in 28.10.2022.
[2] Marks, Hedy. “Mastoiditis.” WebMd, 2021,
https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/mastoiditis-symptoms-causes-treatments Accesat in 28.10.2022.
[3] Miyamoto, Richard T. “Mastoiditis.”, MDS Manual, 2022,
https://www.msdmanuals.com/home/ear,-nose,-and-throat-disorders/middle-ear-disorders/mastoiditis Accesat in 28.10.2022.
[4] Villines, Zawn. “What is mastoiditis?.”, Medical News Today, 2022,
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324280 Accesat in 28.10.2022.
[5] Life Force. “Homeopathic Treatment for Mastoiditis.”, Askdrshah, 2022,
https://www.askdrshah.com/mastoiditis.aspx Accesat in 28.10.2022.