Micoza cutanata: cauze, simptome, optiuni de tratament

16. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit
Micoza cutanata

 

Micoza cutanata este o infectie fungica superficiala care afecteaza pielea, dar si parul si unghiile. Termenul medical de „micoza” se refera la o infectie cauzata de ciuperci, iar „cutanat” se refera la faptul ca este afectata pielea. 

Ciupercile sunt organisme vii care traiesc peste tot, inclusiv pe piele si in interiorul corpului. Ciupercile care traiesc pe suprafata pielii sunt inofensive. Exista insa cazuri in care acestea pot duce la dezvoltarea unor infectii, atunci cand se dezvolta prea mult si scapa de sub control sau cand patrund in piele printr-o rana.

Ciupercile prosperă in mediile calde, umede, acesta este motivul pentru care micozele cutanate afecteaza mai ales picioarele, zona inghinala sau alte pliuri ale pielii. Este important de stiut ca exista anumite medii care favorizeaza dezvoltarea micozei cutanate: clima calda, locuri aglomerate, dusuri comune, vestiare. 

In acest articol explicam cate tipuri de micoze exista, care sunt cauzele si simptomele micozei cutanate si care sunt optiunile de tratament.

Tipurile de micoze

Micozele sunt infectiile fungice care pot fi clasificate in:

  • Superficiale: sunt cauzate de ciuperci care afecteaza straturile superficiale ale pielii, parului si unghiilor. Micozele superficiale provoaca inflamatii care nu sunt severe.
  • Cutanate: micozele cutanate declanseaza un raspuns inflamator mai sever, care se manifesta prin inrosire cutanata si senzatia de mancarime a pielii.
  • Subcutanate: sunt infectii cutanate ale tesutului subiacent, ca urmare a intrarii printr-o rana (poate fi si o intepatura).  
  • Sistemice: afecteaza organele interne. Daca sistemul imunitar este slabit, se poate ajunge la infectie extinsa.

Cauzele micozelor cutanate

 

Cauzele micozelor cutanate

 

Cele mai importante cauze care favorizeaza dezvoltarea micozelor cutanate sunt:

  • incaltamintea din materiale sintetice;
  • mersul cu picioarele goale prin vestiare, sauna sau sala de sport;
  • varsta: cei mai predispusi la micozele cutanate sunt copiii si persoanele in varsta;
  • diabetul poate provoca dezvoltarea micozei cutanate la nivelul piciorului;
  • imunitatea scazuta.

Simptomele micozelor cutanate

Simptomele micozelor cutanate difera in functie de localizarea infectiei si de severitatea afectiunii. Cele mai importante manifestari ale micozelor cutanate sunt:

  • senzatia de mancarime;
  • senzatie de arsura;
  • inflamatia cutanata;
  • piele crapata;
  • ingrosarea unghiilor afectate.

La inceputul dezvoltarii, micoza poate sa nu dea simptome. Poate aparea in timp o mancarime, intre degetele de la picioare de exemplu, dar si exfoliere cutanata excesiva. In faza severa a micozei, pielea devine mai deschisa la culoare si unghia este deshidratata complet.

Cum se trateaza micozele cutanate?

 

Tratarea micozelor cutanate

 

O micoza cutanata se diagnosticheaza printr-un examen fizic. Exista insa situatii in care diagnosticul nu este foarte clar, de aceea este nevoie de teste suplimentare care ajuta medicul sa stabileasca diagnosticul (teste de microscopie, culturi fungice).

In ceea ce priveste tratamentul micozelor cutanate este nevoie in primul rand de igienizarea zonei (curatare, dezinfectare). Se recomanda ulterior aplicarea de unguente si intretinerea unei igiene corecte, mai ales cand este vorba despre cea a unghiilor. Medicul poate prescrie tratamente impotriva micozei cutanate. Astfel de tratamente sunt indelungate (pot dura si 14 zile). Este necesar ca perioada tratamentului sa fie respectata, ea poate fi si prelungita, chiar daca aparent infectia pare sa fie mai putin severa.

Este indicat sa se mearga la medic in cazul in care micoza cutanata afecteaza mai mult de un deget sau daca infectia recidiveaza. Se mai poate merge la medic si daca simptomele nu se amelioreaza sau nu dispar dupa cateva luni, chiar daca pacientul se afla sub tratament.    

Cum se pot preveni micozele cutanate?

Micozele cutanate pot fi prevenite. Iata cum:

  • Spala intotdeauna sosetele si lenjeria la cel putin 60 de grade Celsius!
  • Foloseste prosoape separate pentru picioare!
  • Nu purta aceeasi incaltaminte in fiecare zi!
  • Evita transpiratia la picioare, foloseste antiperspirante! Exista spray-uri de incaltaminte cu efect antimicotic
  • Pe cat posibil, foloseste incaltaminte din piele sau din material textil, nu sintetica!
  • Permite piciorului sa respire, indiferent de anotimp!

Ce trebuie sa retii despre micozele cutanate?

  • Micozele cutanate sunt infectii fungice care afecteaza pielea, parul, unghiile (de la maini si de la picioare).
  • Micozele cutanate sunt cauzate de diferite tipuri de ciuperci.
  • Se manifesta prin roseata, mancarime, eruptie cutanata.
  • Diagnosticul se stabileste prin examinarea clinica a leziunilor si se poate confirma prin teste suplimentare. 
  • Micoza cutanata poate fi prevenita printr-o igiena adecvata, imbracaminte care permite aerisirea pielii, mentinerea pielii curate si uscate.
  • Micoza cutanata se trateaza cu medicamente antifungice (topice sau orale). 

Disclaimer

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile medicale despre micoza cutanata au scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de gradul de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice