Monturile: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Monturile reprezinta o deformare la nivelul degetului mare de (halucele) - mai rar, al degetului mic - de la picior, manifestata prin aceea ca varful degetului este orientat catre degetele mai mici, in timp ce baza halucelui devine proeminenta, catre exterior. Uneori, aceasta proeminenta ramane asimptomatica, dar de cele mai multe ori devine dureroasa.
Care sunt cauzele monturilor?
Monturile (hallux valgus, in termeni de specialitate) pot avea mai multe cauze, printre care enumeram:
- cauze genetice: structura defectuoasa a piciorului poate fi mostenita genetic;
- platfusul;
- flexibilitatea exagerata a ligamentelor, determinata in general de cauze hormonale;
- traumatisme la nivelul antepiciorului;
- poliartrita reumatoida [1].
Specialistii nu au reusit sa se puna de acord, deocamdata, daca incaltamintea stramta are vreo legatura de cauzalitate cu aparitia monturilor sau daca doar agraveaza situatia in cazul unei structuri deja anormale a metatarsienelor [2].
Factori de risc pentru monturi
Exista unii factori care, chiar daca nu produc in mod direct monturile, favorizeaza aparitia lor:
- Tocurile inalte purtate frecvent imping degetele de la picioare in spatiul stramt de la varful pantofului;
- Pantofii nepotriviti - prea stramti, prea ingusti sau cu varful ascutit - favorizeaza aparitia monturilor;
- Istoricul familial - daca ai in familie rude apropiate cu monturi, ai un risc crescut de a le dezvolta, la rândul tău [3].
Tipuri de monturi
Din punct de vedere medical, exista mai multe tipuri de monturi, clasificate dupa cum urmeaza:
- Monturile comune;
- Monturi cu hallux limitus, cu gama limitata de miscare a degetului mare, ce poate ajunge pana la blocarea articulatiei degetelor picioarelor;
- Montul croitorului se formeaza pe exteriorul degetului mic;
- Monturi juvenile, aparute in adolescenta, cu evolutie lenta si simptomatologie manifesta dupa varsta de 40 ani;
- Monturi statice, aparute la menopauza, cu evolutie foarte rapida. Influenta hormonala poate determina modificari severe ale piciorului [4].
Monturi - simptome
Monturile sunt usor vizibile, fie pe partea mediala a talpii, la baza halucelui, fie pe exterior, in dreptul degetului mic. Existenta lor se asociaza cu:
- umflare, roseata si durere determinate de frecarea pielii subtiri cu incaltamintea;
- bataturi si calusuri, cel mai adesea intre haluce si degetul urmator;
- durere locala, inclusiv in repaos;
- mobilitate redusa a halucelui;
- bataturi in zona plantara a degetului mare [1].
Durerea determinata de monturi poate fi suficient de puternica incat sa creeze dificultati la deplasare, prin urmare e de dorit sa contactezi medicul atunci cand nu mai reusesti sa gasesti incaltaminte confortabila din cauza monturilor sau daca mobilitatea degetelor este deja afectata.
Complicatiile monturilor
Avand in vedere faptul ca monturile progreseaza, in absenta unui tratament adecvat, ele pot determina aparitia a diverse complicatii:
- Bursita, o afectiune in care bursa articulara a degetului mare se inflameaza si determina durere;
- Metatarsalgia, inflamatia articulatiei metatarsiene;
- Deget in ciocan, o deformare articulara dureroasa a degetelor [3].
Diagnosticarea monturilor
Observarea piciorului pacientului este suficienta pentru a stabili ca acesta sufera de monturi, dar nu e indeajuns de detaliata pentru a permite recomandari de ordin medical pentru gestionarea situatiei.
Examenul clinic are ca scop evaluarea mobilitatii locale si a eventualelor modificari (calusuri, deformari) aparute consecutiv prezentei monturilor.
O radiografie permite identificarea precisa a modificarilor structurale aparute si, ulterior, remedierea chirurgicala, daca este cazul.
Analizele de sange il ajuta pe medic sa realizeze diagnosticul diferential cu artrita reumatoida [4].
Cum se trateaza monturile?
In functie de dimensiunile monturilor, de intensitatea durerii si de cauzele care le-au determinat aparitia, medicul poate recomanda metode de tratament chirurgical sau conservator.
Tratamentul conservator al monturilor
Tratamentul conservator al monturilor reprezinta o optiune in cazul monturilor mici, fara modificari structurale importante, in care mobilitatea piciorului este conservata. El are ca scop ameliorarea disconfortului si prevenirea agravarii leziunilor.
Pentru tratamentul conservator al monturilor se recomanda:
- Incaltaminte cu talpa flexibila, capabila sa preia socurile si cu varful larg, astfel incat degetele sa se poata misca in voie;
- Aplicarea de benzi de fixare pe zona montului, pentru corectarea pozitiei degetelor;
- Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene pentru controlul durerii;
- Purtarea de branturi si inserturi ortopedice care sa sustina bolta piciorului [4].
Dispozitive ortopedice pentru tratarea monturilor
Exista numeroase dispozitive ortopedice destinate persoanelor care se confrunta cu problema monturilor, dar acestea trebuie alese cu sprijinul unui specialist care a evaluat, in prealabil, situatia si stie ce ar putea fi de ajutor:
- Distantieri si protectori prefabricati sau facuti la comanda - reduc presiunea pe zonele deformate si sunt confectionati, cel mai adesea, din silicon;
- Corectori - sunt utili in perioada de dezvoltare a monturilor, inainte de aparitia unor deformari semnificative. Au ca scop intarzierea progresiei monturilor prin corectarea pozitiei degetelor;
- Branturile ortopedice nu sunt de natura sa remedieze sau sa corecteze problema, dar amelioreaza durerea prin corectarea dezechilibrului la mers, generat de lipsa de sprijin adecvata [3].
Tratamentul chirurgical al monturilor
Interventia chirurgicala este recomandata atunci cand modificarile sunt importante sau cand metodele conservative nu dau rezultate. In timpul operatiei se urmareste corectarea pozitiei halucelui prin indepartarea unor fragmente osoase si eliminarea tesuturilor proliferative de la nivelul articulatiei afectate.
Recuperarea completa dupa interventia chirurgicala poate dura pana la 8 saptamani, dar in cele mai multe cazuri, pacientul se poate deplasa fara ajutor imediat dupa incheierea procedurii [4].
Prevenirea monturilor
Cel mai eficient mod de a preveni aparitia monturilor este grija fata de propriile picioare. Incaltamintea confortabila, cu spatiu suficient in zona degetelor de la picioare, este cea care ii permite piciorului sa isi pastreze forma [2].
Monturile sunt o problema relativ frecventa, dar care poate fi prevenita si controlata prin mijloace conservative, cata vreme se intervine din timp. Nu ezita sa consulti medicul in cazul aparitiei durerilor de picioare!
Bibliografie
- “Bunions - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bunions/symptoms-causes/syc-20354799 accesat la 27.09.2022;
- “Bunions: Causes, Symptoms, and Diagnosis.” Healthline, 6 Nov. 2015, www.healthline.com/health/bunions accesat la 27.09.2022;
- “Bunions: What Causes Them, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/14386-bunions-hallux-valgus#:~:text=A%20bunion%20is%20a%20bump accesat la 27.09.2022;
- “Hallux Valgus: Practice Essentials, Anatomy, Pathophysiology.” EMedicine, 30 Apr. 2021, emedicine.medscape.com/article/1232902-overview accesat la 27.09.2022.