Morcovul - beneficii, proprietati, contraindicatii

25. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Beneficiile morcovului

 

Morcovul este o leguma radacinoasa, de un portocaliu aprins, care creste de 2 ori pe an. Radacina este partea comestibila a acestei plante. Explicam in acest articol care sunt cele mai importante beneficii ale morcovului asupra santatii, ce proprietati are aceasta leguma si care sunt contraindicatiile sale.

Valorile nutritionale ale morcovului

 

Morcovi

 

Morcovul este o sursa bogata nu doar de betacaroten, ci si de apa. Carotenoizii sunt cele mai importante substante pentru ca au proprietati antioxidante care ajuta la buna functionare a organismului. Principalii carotenoizi sunt:

  • betacarotenul;
  • alfa-carotenul;
  • luteina;
  • licopenul;
  • antocianinele;
  • poliacetilenele.

Morcovul contine:

  • apa 88%;
  • calorii 41;
  • proteine 0,9 g;
  • carbohidrati 9,6 g;
  • zaharuri (sucroza si glucoza): 4,7 g;
  • fibre solubile si insolubile.

Morcovul contine si alti nutrienti importanti precum: 

  • vitamina A;
  • vitamina B6;
  • vitamina B7: biotina sau vitamina H, este implicata in metabolismul proteinelor si grasimilor;
  • vitamina K: joaca un rol esential in procesul de coagulare al sangelui;
  • antioxidanti.

Beneficiile morcovului

 

Sucul de morcovi

 

Morcovii au numeroase beneficii importante precum:

Mentin sanatatea ochilor

Morcovii sunt bogati in carotenoizi (betacarotenul) si vitamina A, ambele cu rol de sustinere a tesuturilor oculare. Carotenoizii joaca un rol important in mentinerea vederii. Morcovii pot imbunatati vederea pe timp de noapte, pot intarzia aparitia cataractei, dar si a altor afectiuni oculare. Morcovii nu pot vindeca persoanele cu afectiuni oculare grave si nici nu vor face dioptriile sa dispara, insa pot fi de folos in preventia agravarii afectiunii oculare cu care se confrunta pacientul. Carotenoizii ajuta de asemenea la mentinerea unui sistem imunitar puternic si functional (3)

Mentin supletea pielii

Morcovii intineresc pielea, tot datorita betacarotenului. Atentie insa, consumarea unor mari cantitati de morcovi poate duce la ingalbenirea pielii. 

Au proprietati cicatrizante

Morcovii ajuta la tratarea acneei si a ranilor superficiale pentru ca au un efect antiseptic, antiinflamator si cicatrizant. 

Detoxifica organismul

Morcovii mentin tesuturile sanatoase si intarzie imbatranirea. Pentru ca aceasta radacinoasa contine antioxidanti, ajuta la eliminarea mai eficienta a toxinelor din organism si impiedica formarea celulelor canceroase si raspandirea acestora. Antioxidantii din morcov ajuta toate sistemele si organele din corp. Toxinele sunt eliminate (detoxifiere), digestia se normalizeaza, rinichii functioneaza mai bine, la fel si sistemul cardiovascular. 

Sustin sanatatea inimii

Morcovii contin fibre, compusi vegetali (carotenoizi si vitamina C) toate acestea jucand un rol important in protectia inimii. Mai mult decat atat, morcovii ajuta la normalizarea nivelului de colesterol. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pe oameni pentru a putea confirma un beneficiu cu privire la protectia inimii.

Ajuta la pierderea in greutate

Morcovii ajuta la slabit pentru ca sunt saraci in calorii si bogati in fibre. Morcovii sunt adesea recomandati in diete, pentru ca ajuta la instalarea senzatiei de satietate mult mai repede. 

Sustin sanatatea intestinala

Legumele au rol prebiotic, ceea ce inseamna ca fibrele sunt o sursa buna de combustibil pentru bacteriile benefice care se afla in intestin. 

Tin diabetul sub control

Morcovii, fie fierti, copti sau cruzi au un indice glicemic scazut, acest lucru inseamna ca este putin probabil sa declanseze o crestere a nivelului zaharului in sange. Consumul unei diete bogate in fibre poate ajuta la prevenirea dezvoltarii diabetului de tip 2. 

Proprietatile morcovilor

Sunt cateva proprietati ale morcovilor care trebuie amintite:

  • Betacarotenul are un efect pozitiv asupra functiei pulmonare. Aceasta componenta se transforma in vitamina A, foarte utila celor care sufera de insuficienta vizuala (1).
  • Vitamina A ajuta si la mentinerea sanatatii membranei mucoaselor, de aceea morcovii sunt recomandati pentru a trata beriberi, poliartrita si tulburari ale ficatului, inimii, stomacului (1).
  • Morcovii sunt recomandati pentru sanatatea gingiilor. In plus, acestia reduc numarul de bacterii din cavitatea bucala.
  • Morcovii fierti sunt recomandati in diabet, pentru ca sunt bogati in zaharuri simple. 
  • Sucul de morcov este cunoscut pentru ca intareste sistemul imunitar si sistemul nervos. In plus, sucul de morcov usoreaza oboseala si creste pofta de mancare. Este util in cazul in care se administreaza antibiotice, pentru ca reduce efectele toxice asupra organismului.

Morcovul este o leguma foarte sanatoasa, care are numeroase beneficii si este usor de adaugat in dieta zilnica in diverse forme, crud, fiert, copt sau sub forma de suc.

Contraindicatiile morcovilor

Pentru cele mai multe persoane, morcovii sunt alimente sigure, pot fi inclusi intr-o dieta echilibrata si sanatoasa. Cu toate acestea, morcovii nu sunt indicati persoanelor alergice la morcovi. Alergia la morcovi este asociata cu reactivitatea incrucisata dintre polen si aliment. 

De asemenea, daca sunt consumati in exces, morcovii pot declansa o afectiune numita carotenemie (carotenoza), in care pielea capata un aspect galbui/portocaliu. Aporturile de aproximativ 1kg pe zi de suc de morcovi sau morcovi cruzi este asociat cu neutropenie (nivel scazut de globule albe) si amenoree (incetarea menstruatiei)  

Important de stiut!

  • Morcovii nu trebuie sa fie inclusi in regimul alimentar in caz de ulcer gastric, sau inflamatie a membranelor mucoase.
  • Este indicat sa se monitorizeze gradul de sanatate in cazul in care se consuma pentru prima data morcovi. In cazul in care pielea devine galben-portocalie dupa consumul de morcovi, cantitatea acestor radacinoase trebuie redusa (2).
  • Supradozajul de morcovi poate provoca somnolenta, letargie, greata si oboseala.
  • Ratia zilnica sigura de morcovi nu trebuie sa depaseasca 300 de grame, ceea ce corespunde la 3-4 fructe de dimensiuni medii.  

Surse suplimentare de informare:

  1. „Carrots - useful properties and contradictions”: https://htgetrid.com/en/morkov-poleznye-svojstva-i-protivopokazaniya/
  2. „Carrot - uses, side effects, and more”: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1472/carrot
  3.  „What are the health benefits of carrots”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/270191

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor