Mucozitatile in gat: cauze si remedii
Sistemul respirator este o functie vitala a organismului, acesta fiind responsabil de oxigenarea creierului si de mentinerea capacitatii sale si a corpului in parametri normali.
Continutul articolului
Componentele sale sunt protejate la interior de o substanta fluida cunoscuta si sub denumirea de mucus - rolul acestuia fiind de a capta praful, virusurile si bacteriile si de a bloca accesul acestora in interior.
In anumite situatii, membranele secreta cantitati mult mai mari de flegma care isi pot schimba culoarea sau vascozitatea, indicand de multe ori afectiuni adiacente.
Care este rolul mucusului in organism?
Atunci cand este sanatos, corpul uman produce in mod constant mucus; acesta poate ajunge si pana la cantitati de 1,5 litri pe zi. De cele mai multe ori, aceasta picura in partea din spate a gatului fara sa isi faca simtita prezenta in mod deranjant.
Mucusul este foarte important pentru membranele interne atat in cazul respiratiei, cat si al digestiei. Acesta contribuie la eliminarea germenilor nocivi, a corpurilor straine care nu ar trebui sa patrunda in caile respiratorii si filtreaza aerul umed pe care il inspiram. Este intotdeauna prezent in organism, insa cantitatea acestuia poate varia de la o persoana la alta.
Cauzele aparitiei mucusului in gat
Atunci cand este secretat in cantitati prea mari sau vascozitatea acestuia se schimba considerabil, mucusul poate deveni o problema. Cunoscut in termeni medicali si drept „sputa”, excesul de flegma din gat poate fi declansat de o serie de conditii medicale, cum ar fi:
- reflux gastro-esofagian;
- alergii;
- astm;
- infectii (precum racelile sezoniere);
- boli pulmonare, cum ar fi bronsita cronica, pneumonia, fibroza chistica si BPOC (boala pulmonara obstructiv-cronica).
Productia excesiva de mucus poate rezulta, de asemenea, din anumiti factori favorizanti care rezulta din stilul de viata sau mediul ambiant:
- un aer interior uscat;
- un consum redus de apa si alte fluide;
- consum ridicat de lichide care pot duce la deshidratare - spre exemplu, cafea, ceai si alcool;
- administrarea anumitor medicamente;
- fumatul.
Posibile simptome ale mucusului in gat
Desi nu reprezinta o afectiune in sine, flegma permanenta in gat poate genera anumite simptome ca:
- nevoia constanta de a va curata gatul;
- senzatia ca gatul tau este blocat;
- nas blocat sau infundat pe care nu il puteti sterge;
- guturai;
- senzatia de mucus care se scurge in partea din spate a gatului;
- tuse persistenta;
- dureri de cap sau dureri faciale;
- simtul mirosului si al gustului reduse;
- senzatia de „trosnet” in ureche si pierderea temporara a auzului.
Aceste probleme pot fi deranjante in activitatile de zi cu zi si pot afecta somnul, creand o stare de oboseala continua.
Optiuni de tratament
Tratamente medicale
Pentru eliminarea corespunzatoare a flegmei din gat, atat in cazul adultilor, cat si al copiilor, este necesar un consult medical. Specialistul va identifica motivul accentuarii secretiei de sputa si va va putea recomanda:
- medicamente fara prescriptie medicala - precum expectorantele, care pot subtia si slabi flegma, astfel incat aceasta sa fie eliminata din gat si din piept;
- medicamente cu prescriptie medicala - Mucolitice (substante care au rolul de a dilua secretia de mucus - care se inhaleaza cu ajutorul unui nebulizator). Daca excesul de mucus este declansat de o infectie bacteriana, medicul va prescrie cel mai probabil antibiotice.
Tratamente „pentru acasa”
De asemenea, exista si o serie de remedii naturiste pe care le puteti incerca in confortul propriei locuinte. Acestea nu ar trebui sa inlocuiasca un consult medical, avand ca scop doar ameliorarea simptomelor, nu si tratarea cauzelor.
- gargara cu apa sarata calda - aceasta metoda poate ajuta fluidizarea flegmei din gat si poate contribui la eliminarea germenilor;
- umidificati aerul - umiditatea din aer poate ajuta la mentinerea vascozitatii normale a mucusului;
- hidratarea corespunzatoare - consumul de lichide suficiente, in special apa, poate ajuta la diminuarea congestiei si la eliminarea surplusului de flegma; lichidele calde pot fi eficiente.
- ridicati-va capul - pozitia orizontala poate favoriza colectarea flegmei in gat;
- evitati substantele iritante precum parfumurile, substantele chimice si factorii de mediu poluanti; acestea pot irita membranele mucoase, semnaland organismului sa mareasca productia de flegma.
- evitarea fumatului - renuntarea la fumat este utila, in special in cazul bolilor pulmonare cronice– astm sau BPOC.
Alimente utile impotriva flegmei in gat
Anumite alimente pot avea un rol benefic in reglarea cantitatii si vascozitatii flegmei, precum:
- fructe si legume - usturoi, telina, ceapa, patrunjel, fructe de padure, portocale, verdeata, broccoli, varza de Bruxelles, ardei;
- supa de pui;
- peste gras, cum ar fi tonul, somonul, pastravul si heringul;
- ulei de masline.
Cand sa apelati la medic?
Este recomandat sa faceti de urgenta un consult medical daca:
- excesul de flegma in gat este permanent pentru o perioada mai mare de trei saptamani;
- mucusul devine din ce in ce mai vascos;
- experimentati dureri in piept, tuse accentuata si febra;
- flegma isi mareste volumul si isi schimba culoarea;
- va confruntati cu dificultati de respiratie;
- expectorati cu sange.
Secretia de mucus este un proces natural al organismului, acesta avand rolul de a proteja sistemul respirator si de a filtra aerul inhalat de impuritati. Daca observati schimbari ale vascozitatii acesteia sau mariri considerabile de volum ori cantitate secretata, este indicat sa consultati un medic pentru obtinerea unui diagnostic corect si a unui tratament corespunzator.