![Broccoli](/_i/63121060.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.ro%2Fmedia%2Fwysiwyg%2FBlog%2Fb022f0e6dbf26_Broccoli.jpg&format=webp)
Broccoli - beneficii, proprietati, contraindicatii
![Broccoli](/_i/63121060.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.ro%2Fmedia%2Fwysiwyg%2FBlog%2Fb022f0e6dbf26_Broccoli.jpg&format=webp)
„Broccoli” este denumirea pe care o are o leguma crucifera originara din regiunea mediteraneana. Iti prezentam in cele ce urmeaza care sunt beneficiile sale, ce proprietati il fac potrivit pentru a fi integrat in alimentatie si in ce cazuri se recomanda sa fie evitat.
Beneficiile consumului de broccoli
Consumul de broccoli ofera multe potentiale beneficii. Aceasta leguma crucifera este inrudita, in principal, cu varza alba, cea de tip kale, conopida si cu varza de Bruxelles si este renumita pentru proprietatile sale care sprijina organismul in diferite modalitati.
Exista multi nutrienti in broccoli, printre care fibre, vitamina C, vitamina K, fier, potasiu, proteinele sunt in proportie mai mare decat in majoritatea celorlalte legume. Se poate consuma atat in stare cruda, cat si gatita, iar cercetarile recente arata ca prin calire sau fierbere usoara ofera cele mai multe beneficii pentru sanatate. [1]
Contribuie la scaderea colesterolului
Colesterolul are mai multe functii importante in organism, iar printre acestea se afla faptul ca este un element-cheie in formarea acizilor biliari, care contribuie la digerarea grasimilor. Oricand consumi alimente care contin grasimi, acizii biliari se formeaza in ficat, se depoziteaza in vezica biliara si se elibereaza in sistemul digestiv.
Ulterior, acizii biliari sunt absorbiti din nou in sistemul circulator si refolositi. Substantele din broccoli se unesc cu cele din acizii biliari in intestine si cresc excretia lor, prevenind, in acest mod, reutilizarea lor de organism. In urma acestui proces rezulta sinteza acizilor biliari noi din colesterol, ce reduc nivelurile totale ale markerului din organism. [1]
Are rol in sanatatea oculara
Problemele de vedere sunt o consecinta des intalnita a procesului de inaintare in varsta. Luteina si zeaxantina, doi carotenoizi din broccoli, sunt asociati cu reducerea riscului de a dezvolta tulburari la nivelul ochilor care pot aparea pe fondul inaintarii in varsta.
Deficienta de vitamina A poate duce la slaberea vederii pe timp de noapte, fapt care este reversibil prin aportul indeajuns de mare din aceasta. Betacarotenul din broccoli este convertit de organism in vitamina A, care poate intari vederea celor care au deficienta. [1]
Ajuta la gestionarea diabetului
Studiile arata ca sulforafanul din broccoli poate avea un rol in scaderea glicemiei. Este posibil ca acest aliment sa fie util in gestionarea diabetului zaharat de tip 2 si a obezitatii, prin prisma scaderii glicemiei, aspect care este mai pronuntat decat in cazul altor legume. [2]
Sprijina lupta impotriva cancerului
Cancerul se caracterizeaza prin dezvoltarea anormala a celulelor si este adesea relationat cu stresul oxidativ. Specialistii sunt de parere ca in broccoli se gasesc multi compusi care pot ajuta organismul sa lupte contra cancerului. [1]
In urma studiilor, expertii au observat ca exista o legatura intre consumul de legume crucifere, printre care si broccoli, cu o reducere a riscului de a dezvolta diverse forme de cancer, precum cel de plamani, colorectal, pancreatic, de san, de prostata, gastric. Expertii sugereaza ca acest lucru are la baza structura compusilor din crucifere, care difera de a altor legume. [1]
Proprietati
![Broccoli - proprietati](/_i/-1580394952.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.ro%2Fmedia%2Fwysiwyg%2FBlog%2Fc84890e6dbf26_Broccoli_-_proprietati.jpg&format=webp)
In broccoli exista o cantitate ridicata de apa (90%), 7% de carbohidrati, 3% grame de proteine si o cantitate extrem de redusa de grasimi. Iata ce proprietati are o cana de broccoli crud (91 de grame):
- 89% apa;
- 31 grame de calorii;
- 6 grame de carbohidrati;
- 2.5 grame de proteine;
- 2.4 grame de fibre;
- 1.5 grame de zaharuri.
In broccoli exista si cantitati ridicate de vitamine: A, folati, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), B6, B12, D, E, K. Unele minerale se regasesc si ele in broccoli: calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc. [2]
Contraindicatii
In general consumul de broccoli este tolerat de majoritatea persoanelor, iar alergiile au loc rar. Cu toate acestea, exista situatii in care este contraindicat.
Persoanele care sufera de afectiuni ale glandei tiroide ar trebui sa evite aceasta leguma, deoarece este goitrogena, astfel ca in cantitati mari poate avea influenta negativa la cele care prezinta sensibilitate. Este posibil ca efectele nedorite sa fie reduse in cazul alimentului gatit. [1]
Consumul de broccoli este contraindicat si celor care se afla sub tratament medical pentru subtierea sangelui. Medicatia poate interfera cu aportul ridicat de vitamina K din broccoli. [1]
Daca nu te confrunti cu sensibilitate la broccoli si nu urmezi o medicatie pentru subtierea sangelui, poti integra aceasta leguma intr-o alimentatie sanatoasa. Discuta cu medicul tau daca ai neclaritati si doresti sa afli mai multe informatii despre broccoli. Numai medicul iti poate oferi detalii personalizate, care sa fie pliate pe caracteristicile organismului tau.
Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de referinta:
1. Bjarnadottir, Adda. “Broccoli 101: Nutrition Facts and Health Benefits.” Healthline, Healthline Media, 10 May 2019, www.healthline.com/nutrition/foods/broccoli, accesat la 10 august 2022;
2. Booth, Stephanie. “Broccoli: Nutrition, Health Benefits, & How to Prepare.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-broccoli, accesat la 10 august 2022.