Cancerul pancreatic: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

20. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Cancerul pancreatic

Cancerul este o afectiune caracterizata prin inmultirea necontrolata a celulelor si raspandirea acestora in tesuturile si organele inconjuratoare.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii [1], cancerul reprezinta a doua cauza majora de deces la nivel global, fiind reprezentat de mai multe tipuri cum ar fi cel mamar, cel pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul de colon si cancerul pancreatic, printre multe altele.

Ce este cancerul pancreatic?

Cancerul pancreatic este acel tip de cancer care isi are debutul in tesuturile pancreasului, un organ care produce hormoni pentru gestionarea glucozei din sange si care ajuta procesul de digestie prin eliberarea unor enzime specifice.

Intrucat cancerul pancreatic nu produce, de cele mai multe ori, simptome in stadiile incipiente, acesta este rareori detectat la timp. Asta inseamna ca majoritatea cazurilor sunt diagnosticate abia atunci cand celulele anormale s-au raspandit si in alte parti ale corpului.

Tipuri de cancer pancreatic

In functie de celulele afectate, cancerul pancreatic poate fi de mai multe tipuri. Cu toate acestea, doua dintre ele pot fi considerate tipuri principale si anume:

Cancerul pancreatic exocrin

Acest tip de cancer pancreatic apare la nivelul celulelor exocrine (care au secretie externa) si include glanda exocrina si canalele excretoare.

Cancerul pancreatic exocrin este impartit mai departe in alte tipuri de cancer cum ar fi adenocarcinomul, carcinomul cu celule scuamoase si carcinomul adenoscuamos, acestea reprezentand aproximativ 95% din totalul cazurilor de cancer pancreatic.

Cancerul pancreatic neuroendocrin

Acest tip de cancer apare la nivelul celulelor glandei endocrine care are rolul de a elibera insulina direct in sistemul sangvin pentru a ajuta la gestionarea glucozei prezente.

Spre deosebire de cancerul pancreatic exocrin, cancerul neuroendocrin este mult mai rar intalnit, reprezentand doar 5% din totalul cazurilor de cancer pancreatic.

Stadiile cancerului pancreatic

Stadiile cancerului pancreatic descriu evolutia acestuia, cum ar fi marimea, raspandirea si numarul tesuturilor invadate.

Pentru a determina gradul de severitate si cat de repede evolueaza cancerul pancreatic, acesta este impartit in patru stadii care iau in considerare marimea tumorii, raspandirea in nodulii limfatici si prezenta sau absenta metastazelor.

Stadiul 0

Cancerul pancreatic aflat in stadiul 0 se refera la acel tip de cancer care nu a parasit partea superioara a canalului pancreatic si care nu a invadat straturile mai adanci de tesut.

Acesta nu s-a raspandit mai departe de pancreas, nu a invadat niciun nodul limfatic si nu s-a metastazat in alte parti indepartate din corp.

Stadiul 1

In stadiul 1, cancerul pancreatic este limitat la pancreas, insa prezinta tumori de diferite dimensiuni (sub 2 cm sau maxim 4 cm).

Acesta nu s-a raspandit nici in nodulii limfatici si nici in alte parti indepartate din corp.

Stadiul 2

Cancerul pancreatic aflat in stadiul 2 poate varia de la tumori mai mari de 4 cm, dar care nu s-au raspandit in alti noduli si tesuturi inconjuratoare, la tumori mai mari de 2 cm sau 4 cm dar care s-au raspandit in maxim 3 noduli limfatici.

In acest stadiu, chiar daca boala s-a raspandit si in alti noduli, cancerul este inca limitat la pancreas si nu a ajuns si in alte parti indepartate din corp.

Stadiul 3

Stadiul 3 al cancerului pancreatic este caracterizat prin tumori care pot varia in dimensiune de la sub 2 cm la peste 4 cm si la raspandirea acestuia in 4 sau mai multi noduli limfatici.

Este posibil ca in acest stadiu cancerul pancreatic sa nu mai fie limitat la pancreas, acesta putand creste si in vasele sangvine majore din apropiere. Cu toate acestea, cancerul nu s-a raspandit in alte parti indepartate din corp.

Stadiul 4

Cancerul aflat in stadiul 4 s-a raspandit si in alte zone indepartate din corp cum ar fi plamanii, ficatul sau peritoneul (membrana care captuseste abdomenul).

In ceea ce priveste marimea tumorilor, acestea pot fi de diferite dimensiuni si pot fi prezente sau nu si in nodulii limfatici.

Cauzele cancerului pancreatic

Acest tip de cancer apare atunci cand celulele pancreasului sufera anumite mutatii ale ADN-ului lor.

In mod normal, ADN-ul unei celule contine informatii care controleaza felul in care aceasta functioneaza. Atunci cand sunt prezente mutatii, acestea pot determina celula sa se multiplice necontrolat si sa isi continue ciclul de viata cu mult peste limitele normale.

Chiar daca nu sunt stiute cu exactitate cauzele cancerului pancreatic, de-a lungul timpului au fost identificati anumiti factori de risc cum ar fi fumatul sau anumite mutatii genetice mostenite.

Factori de risc in cancerul pancreatic

Chiar daca oricine poate dezvolta acest tip de cancer, exista o probabilitate mai mare sa se instaleze boala daca o persoana:

  • are varsta mai mare de 75 de ani; cancerul pancreatic poate sa apara la orice varsta, insa cazurile sunt mai putine in randul persoanelor cu varsta sub 40 de ani.
  • are anumite afectiuni sau probleme de sanatate cum ar fi pancreatita cronica sau diabetul;
  • are un istoric familial de cancer pancreatic;
  • are o greutatea corporala peste limitele normale (obezitate).

Mai mult decat atat, multe tipuri de cancer pancreatic au fost asociate si cu stilul de viata practicat sau cu anumite vicii asa cum este fumatul.

Simptomele cancerului pancreatic

Simptomele cancerului pancreatic

De cele mai multe ori, semnele si simptomele cancerului pancreatic nu sunt prezente in stadiile incipiente, acestea fiind evidente abia dupa ce boala a evoluat. Atunci cand cancerul pancreatic prezinta simptome, acesta se poate manifesta prin:

  • durere abdominala care radiaza si in spate;
  • pierderea poftei de mancare si scaderea neintentionata in greutate, ambele fiind cauzate cel mai probabil de insuficienta pancreatica exocrina;
  • icter (coloratia galbena a pielii si a albului ochiului);
  • urina de culoare inchisa;
  • stare de oboseala;
  • diagnostic nou de diabet sau agravarea diabetului existent deja;
  • scaune de culoare deschisa etc.

Complicatii cancer pancreatic

Odata cu evolutia cancerului pancreatic, acesta poate cauza anumite complicatii cum ar fi:

  • scaderea in greutate - aceasta poate fi cauzata de consumul energiei corpului de catre cancer, de starea de greata si varsaturi sau de dificultatea corpului de a extrage nutrientii din mancare, deoarece pancreasul nu elibereaza enzimele necesare.
  • icter - cancerul pancreatic care blocheaza caile biliare poate duce la aparitia icterului, o complicatie care isi poate face simtita prezenta prin coloratia galbena a pielii si a albului ochilor, urina de culoare inchisa si scaune de culoare deschisa; de cele mai multe ori, icterul apare fara a fi acompaniat si de durere abdominala.
  • durere in cancerul pancreatic - deoarece tumora poate creste in dimensiune, aceasta poate pune presiune pe nervii abdomenului, ducand astfel la aparitia durerii.

Diagnostic

Pentru a diagnostica acest tip de cancer, medicul specialist va cere anumite teste si analize cum ar fi:

  • teste imagistice - ajuta medicul sa observe organele interne cum ar fi pancreasul; aceste tehnici de diagnosticare pot include imagistica prin rezonanta magnetica (RMN sau IRM), tomografie computerizata (CT) sau imagini prin ultrasunete.
  • ecoendoscopie - tehnica prin care medicul poate obtine imagini ale pancreasului din interiorul abdomenului, dispozitivul fiind trecut printr-un tub subtire numit endoscop;
  • biopsie - procedura implica prelevarea unei probe de tesut pentru examinare sub microscop;
  • analize de sange - acest test de laborator este important pentru evidentierea proteinelor specifice cancerului pancreatic (markeri tumorali).

Optiuni de tratament

Tratamentul cancerului pancreatic depinde de stadiul in care se afla acesta, de localizare si de sanatatea generala a persoanei afectate. Acesti factori pot oferi informatii si despre durata de viata in cancerul de pancreas.

Chiar daca prima optiune este de obicei cea de indepartare a cancerului, atunci cand aceasta abordare nu este posibila, medicul poate alege in schimb tratamente care pot ameliora simptomele prezentate si care pot incetini raspandirea bolii.

Tratament pentru indepartarea cancerului

Aceasta optiune terapeutica implica fie interventie chirurgicala de extirpare a cancerului, fie chimioterapie si radioterapie sau o combinatie a acestora.

  • Operatia chirurgicala - In functie de localizarea cancerului, medicul poate incerca sa indeparteze portiunea afectata sau chiar intregul pancreas, persoana in cauza fiind nevoita apoi sa apeleze la insulina si la inlocuitor de enzime pe tot parcursul vietii.
  • Chimioterapia - Este o optiune de tratament care foloseste medicamente specifice pentru a distruge celulele canceroase. Aceste medicamente pot fi injectate intravenos sau pot fi administrate oral.
  • Radioterapie - Prin aceasta tehnica sunt distruse celulele canceroase cu ajutorul razelor X. Aceasta optiune poate fi folosita inainte sau dupa operatia chirurgicala sau in combinatie cu chimioterapia.

Tratament paliativ

Atunci cand boala se afla intr-un stadiu foarte avansat, iar optiunile de mai sus nu pot oferi rezultatele necesare, medicul specialist poate alege optiunea de tratament paliativ, adica axarea pe ameliorarea simptomelor si pe cresterea cat mai mult posibil a calitatii vietii.

Ingrijirea paliativa este oferita de obicei de o echipa multidisciplinara, formata din medici, asistenti si alti profesionisti special instruiti.

Atat in timpul tratamentului de indepartare a cancerului cat si in timpul celui paliativ, dieta si nutritia au un rol important intrucat corpul are nevoie de energie si de nutrienti. Prin urmare, in functie de fiecare caz in parte, medicul specialist va crea o lista de alimente permise in cancerul de pancreas, care va lua in considerare si alte posibile probleme de sanatate.

Preventie

In momentul de fata, nu exista o cale sigura de prevenire a cancerului pancreatic. Mai mult decat atat, anumiti factori de risc – varsta, genul si istoricul familial–nu pot fi evitati.

Cu toate acestea, exista anumite schimbari care pot fi efectuate pentru a reduce riscul de dezvoltare a acestei boli si anume:

  • Renuntarea la fumat - Pe langa numeroasele efecte negative pe care fumatul le are asupra sanatatii generale, acest viciu reprezinta si un factor semnificativ care poate creste riscul de dezvoltare a cancerului pancreatic.
  • Mentinerea unei greutati corporale corespunzatoare - Chiar daca este indicat ca mentinerea greutatii corporale sa se realizeze prin exercitii fizice si dieta sanatoasa, se poate opta totusi si pentru anumite suplimente sau remedii naturiste. Trebuie mentionat, insa, ca nu exista inca suficiente dovezi stiintifice despre beneficiile acestor suplimente sau compusi naturali, asa ca este necesara discutia prealabila cu un medic specialist.
  • Dieta - Pentru a reduce riscul de cancer pancreatic si pentru a imbunatati sanatatea generala, este recomandata o dieta axata pe fructe, legume si cereale integrale.

Intrucat cancerul pancreatic este o boala foarte grava si chiar fatala, consultatiile medicale regulate pot fi de ajutor pentru ca pot identifica din timp orice schimbari aparute. In acest fel, exista posibilitatea de a incepe tratamentul corespunzator cat mai curand posibil.

Nu ezita sa apelezi la un medic specialist daca prezinti anumite abateri de la normal, mai ales daca ai anumiti factori de risc precum un istoric medical familial de cancer pancreatic.

Referinte:

  1. “Cancer.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/health-topics/cancer#tab=tab_1.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice