Muguri si seminte de pin: beneficii, proprietati si utilizari
In ciuda numelor lor, mugurii si semintele de pin sunt, de fapt, comestibile si pot fi adaugate cu usurinta in dieta zilnica pentru un stil de viata sanatos si echilibrat.
Semintele de pin sunt o gustare nutritiva si pot fi consumate atat crude, cat si prajite. Pot fi adaugate in salate sau amestecate a ca parte a sosurilor pentru carne si garnituri.
Mugurii si semintele de pin se gasesc in emisfera nordica din Asia, in Europa si in America de Nord.
Proprietati
Muguri de pin
Proprietatile benefice ale mugurilor de pin sunt foarte extinse, deoarece compozitia lor chimica include multe vitamine si alte substante valoroase pentru sanatate (1):
- Vitaminele A si B;
- Tocoferoli si acid ascorbic (vitamina C);
- Vicasol;
- Rasini si uleiuri esentiale;
- Pinen, limonen, cadinena si borneol;
- Taninuri;
- Fitoncide si amidon;
- Acid oleic.
Seminte de pin
Aceste seminte mici contin o varietate de nutrienti esentiali pentru sanatate, inclusiv, vitamine, minerale si grasimi importante pentru inima.
Echilibrul grasimilor sanatoase, proteinelor si fibrelor dintr-o portie moderata de seminte de pin poate ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, la gestionarea diabetului si la sustinerea sanatatii inimii (2).
Pentru 34 de grame de seminte de pin (3):
- Calorii: 227;
- Colesterol: 0 miligrame;
- Grasimi: 23 de grame;
- Sodiu: 1 miligram;
- Potasiu: 0 grame;
- Carbohidrati: 4 grame;
- Fibre: 1 gram;
- Zahar: 1 gram;
- Proteine: 5 grame.
Beneficii
Muguri de pin
Mugurii de pin consumati sub forma de bautura pot ajuta la (1):
- Scaderea temperaturii in caz de febra si promovarea expectoratiei. De asemenea, calmeaza inflamatia in gat si in tractul respirator, eliminand virusii;
- Stimularea contractiilor muschilor netezi ai tractului biliar, care contribuie la cresterea secretiei de bila;
- Ingrosarea sangelui si formarea cheagurilor de sange datorita continutului ridicat de taninuri;
- Dezinfectarea taieturilor sau a altor daune asupra pielii si a membranelor mucoase. Flavonoidele si substantele rasinoase din compozitia mugurilor de pin elimina bacteriile si contribuie la vindecarea rapida a ranilor;
- Intarirea sistemului imunitar.
Seminte de pin
Pot sustine sanatatea inimii
Acidul pinolenic este un acid gras polinesaturat regasit exclusiv in uleiul din seminte de pin. Acesta poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL (rau) din sange (4).
Unele studii stiintifice au sugerat ca acidul pinolenic stimuleaza ficatul sa metabolizeze mai mult colesterol LDL din sange.
Mecanismul specific prin care se intampla acest lucru nu este cunoscut complet si sunt necesare cercetari suplimentare.
Pot imbunatati nivelul de zahar din sange
Unele studii stiintifice au demonstrat contributia extractului de seminte de pin in scaderea nivelului de glucoza din sange (5). Inlocuirea unui aliment bogat in carbohidrati cu grasimi nesaturate (cum sunt cele gasite in semintele de pin) poate avea efecte benefice asupra nivelului de zahar din sange.
In plus, semintele de pin contin polifenoli (sau compusi fenolici) care au capacitati antioxidante si alte beneficii pentru promovarea sanatatii (6).
Pot ajuta la mentinerea unei greutati optime
Semintele de pin contin o combinatie de proteine, fibre si grasimi sanatoase, toate acestea promovand senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga.
Chiar daca acest aliment este bogat in calorii, nu contribuie la cresterea in greutate (7).
Asigura-ti o dieta echilibrata cu produse naturale.
Pot sustine sanatatea creierului
Omega-3 sunt acizi grasi esentiali pe care trebuie sa ii adaugi in dieta zilnica.
Semintele de pin sunt o sursa buna de acizi grasi Omega-3, continand 31,4 miligrame pentru fiecare 28 de grame consumate. Potrivit Institutului National de Sanatate (8), aportul zilnic recomandat pentru adulti este de 1,1 grame pentru persoanele de gen feminin si 1,6 grame pentru persoanele de gen masculin.
Utilizari
Muguri de pin
Mugurii de pin sunt frecvent folositi pentru a concepe diverse bauturi sanatoase: ceai, sirop, si suc natural.
Tot din acelasi ingredient, poti face miere de casa, tincturi pentru vindecarea ranilor (uz extern) si chiar crema hidratanta pentru pielea iritata, uscata sau inflamata.
Seminte de pin
Semintele de pin sunt frecvent utilizate in sosul pesto datorita gustului lor untos. Pot fi adaugate, de asemenea, in diferite feluri de mancare sau consumate sub forma de gustare intr-o dieta echilibrata.
Atunci cand achizitionezi seminte de pin, verifica data de expirare a acestora pentru a te asigura ca sunt proaspete. Poti stoca semintele in frigider sau congelator pentru o depozitare corespunzatoare.
Iata cateva modalitati de a utiliza semintele de pin in retetele culinare:
- Amesteca semintele cu branza, usturoi, busuioc, branza si ulei de masline pentru a face sosul de pesto;
- Presara semintele de pin intr-un iaurt cu fructe si cereale integrale;
- Adauga-le in forma cruda sau prajita in salate;
- Foloseste semintele de pin pentru a face hummus de casă;
- Adauga-le in preparatele de legume, cum ar fi conopida prajita, broccoli sau fasolea verde.
Mugurii si semintele de pin sunt ingrediente extrem de benefice pentru sanatate, sprijinind sanatatea inimii, controlul zaharului din sange si controlul greutatii corporale. Cu toate acestea, este contraindicat consumul de muguri si seminte daca observi o reactie adversa care-ti pune in pericol sanatatea.
Disclaimer: Acest articol este redactat in scop informativ. Adreseaza-te medicului cu privire la consumul de muguri si seminte de pin.
Surse de informare:
(1) WebMD Editorial Contributors (2022). Health Benefits of Pine Nuts. Medically Reviewed by Sachdev, P. Pine Nuts: Health Benefits, Nutrients per Serving, Preparation Information, and More (webmd.com)
(2) Harvard Medical School (2017). Why nutritionists are crazy about nuts. Harvard Health Publishing. Why nutritionists are crazy about nuts - Harvard Health
(3) WebMD Ingredients Guide. WebMD Ingredients Guide - Nutritional Information for Fresh Ingredients
(4) Lee, J.W. et al. (2004). Selective increase in pinolenic acid (all-cis-5, 9, 12 - 18:3) in Korean pine nut oil by crystallization and its effect on LDL-receptor activity. Lipids. Selective increase in pinolenic acid (all-cis-5,9,12-18:3) in Korean pine nut oil by crystallization and its effect on LDL-receptor activity - PubMed (nih.gov)
(5) Zulfqar, F. et al. (2020). Chemical characterization, antioxidant evaluation, and antidiabetic potential of Pinus gerardiana (Pine nuts) extracts. Journal of Food Biochemistry. Chemical characterization, antioxidant evaluation, and antidiabetic potential of Pinus gerardiana (Pine nuts) extracts - PubMed (nih.gov)
(6) Aryaeian, N., Sedehi, S.K. & Arablou, T. (2017). Polyphenols and their effects on diabetes management> A review. Medical Journal of the Islamic Republic of Iran. Polyphenols and their effects on diabetes management: A review - PubMed (nih.gov)
(7) APD Hallal, F. (2021). 4 Impressive Health Benefits of Pine Nuts. Medically Reviewed by LDN, RD Marengo, K. 4 Health Benefits of Pine Nuts, According to Science (healthline.com)
(8) National Institutes of Health. Omega-3 Fatty Acids. Omega-3 Fatty Acids - Health Professional Fact Sheet (nih.gov)