Napraznic: beneficii, proprietati, utilizari

9. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Napraznic

 

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au invatat ca exista multe plante ce, utilizate corect, ii pot ajuta sa se simta mai bine atunci cand se confrunta cu simptome neplacute sau sufera de anumite afectiuni. Chiar si in prezent, in ciuda numeroaselor progrese facute in medicina, plantele medicinale nu au fost uitate si continua sa fie apreciate pentru proprietatile lor. In acest articol ne vom opri asupra napraznicului, o planta pe care poate ai vazut-o prin paduri sau pe la marginea paraielor fara sa-i acorzi prea multa atentie. Continua sa citesti pentru a afla ce proprietati are ea si ce beneficii ii sunt atribuite, dar si cum poate fi utilizata. 

Ce este napraznicul 

Napraznicul sau Geranium robertianum este o planta anuala sau bienala, originara din Asia si Europa Centrala si Meridionala, cu tulpina rosiatica, ramificata, flori mici, delicate, roz sau violacee, si frunze de un verde deschis, uneori cu o margini rosiatice. Inaltimea sa poate varia intre 10 si 60 cm si, dupa cum mentionam anterior, prefera zonele umede si umbroase. Una dintre cele mai cunoscute caracteristici ale sale este insa mirosul destul de neplacut, intepator.

Atat florile, cat si tulpina si frunzele sale sunt adesea folosite in medicina traditionala, ca remediu pentru o varietate de tulburari ale sistemului digestiv, dar si in alte scopuri.[2] 

Proprietatile napraznicului 

Napraznicul contine mai multe substante active importante, in special taninuri, flavonoide (quercetina, kaempferol) si acizi fenolici. Datorita compozitiei sale chimice, are numeroase proprietati benefice pentru sanatate. De exemplu, este cunoscuta pentru proprietatile sale antioxidante, antibacteriene, antiinflamatorii si citotoxice. 

Compozitia bogata in flavonoide ii mai confera napraznicului, pe langa cele mentionate mai sus, si proprietati hepatoprotectoare, antitrombotice, antivirale, antialergice, imunostimulante si antifungice.[1][3]

Beneficiile napraznicului pentru sanatate 

Date fiind proprietatile sale, este evident ca napraznicul poate avea efecte pozitive asupra sanatatii. Iata cateva dintre acestea: 

  • ajuta la ameliorarea diareei
  • contribuie la reducerea inflamatiei rinichiului, a vezicii urinare si a vezicii biliare; 
  • previne formarea de calculi renali (pietre la rinichi), vezicali (pietre la vezica urinara) sau biliari (pietre la fiere); 
  • ajuta la ameliorarea durerilor de cap;
  • contribuie la mentinerea in limitele normale a valorilor glicemiei; 
  • calmeaza durerile in gat;
  • ajuta la ameliorarea simptomelor artritei; 
  • contribuie la tratarea infectiilor virale si bacteriene; 
  • ajuta la reglarea ciclului menstrual si la ameliorarea simptomelor asociate;[1][2]

Pe langa cele mentionate mai sus, aceasta planta medicinala mai este recomandata ca remediu pentru gripa, probleme ale sinusurilor, colesterol ridicat, herpes, hipertensiune arteriala, sciatica, precum si ca leac pentru imbunatatirea imunitatii sau pentru a preveni intepaturile de tantari.

Napraznicul mai este folosit in medicina populara si ca adjuvant in tratamentul cancerului, avand, conform mai multor studii, un efect citotoxic semnificativ asupra celulelor canceroase[1][3]. De asemenea, este utilizat in mod traditional ca remediu pentru tumori benigne, infertilitate si impotenta. 

Cum se poate utiliza napraznicul 

Napraznicul poate fi folosit atat intern, cat si extern, sub forma de ceai, tinctura, extract sau comprimate. Infuzia este una dintre cele mai comune metode de administrare si poate fi preparata prin adaugarea de frunze si flori uscate de napraznic in apa clocotita: se lasa 10-15 minute, dupa care se poate consuma. Tinctura este o alta forma populara de administrare, ca si comprimatele. Indiferent de forma de administrare pe care o preferi, le gasesti pe toate in farmaciile Dr. Max. 

Atentie! Dozajele recomandate pentru napraznic pot varia de la o persoana la alta, in functie si de varsta acesteia si starea sa de sanatate. De aceea, este important sa respecti de fiecare data instructiunile relevante de pe etichetele produselor si consulti farmacistul sau medicul inainte de a le utiliza.[2]

Precautii si contraindicatii 

Chiar daca este vorba de o planta, exista anumite precautii de care este bine sa tii cont. Nu este recomandata utilizarea de napraznic de catre femeile insarcinate sau care alapteaza: nu exista suficiente date privind siguranta utilizarii sale in timpul sarcinii sau alaptarii si eventualele efecte adverse pe care le-ar putea provoca. 

Discuta intotdeauna cu medicul tau inainte de a folosi remedii naturiste sau suplimente alimentare daca ai fost diagnosticat cu anumite afectiuni sau urmezi un tratament medicamentos. Plantele medicinale pot interactiona cu unele medicamente.[2]

In concluzie, napraznicul este o planta medicinala folosita adesea in medicina traditionala ca remediu naturist si apreciata pentru actiunea sa antioxidanta, antibacteriană, antivirala, antiinflamatoare. De asemenea, a fost folosita ca adjuvant in tratamentul cancerului si al tumorilor benigne, precum si ca leac pentru infertilitate si impotenta. Este insa important sa se consulte un specialist inainte de a o utiliza si sa se respecte intocmai instructiunile acestuia in ceea ce priveste modul de administrare si dozele recomandate, in special in cazul persoanelor cu afectiuni preexistente sau care urmeaza un tratament medicamentos. 

Atentie! Acest articol are caracter strict informativ si nu poate inlocui opinia unui specialist. Daca vrei sa afli mai multe de proprietatile napraznicului si efectele sale terapeutice, adreseaza-te unui medic. Acesta este singurul in masura sa faca recomandari concrete in ceea ce priveste utilizarea plantelor medicinale pentru mentinerea sanatatii si ameliorarea anumitor simptome. 

Bibliografie:

  1. Graça, Vânia C, et al. „Phytochemical Composition and Biological Activities of Geranium Robertianum L.: A Review”, Vol. 87, 1 Sept. 2016, pp. 363–378, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669016302886, https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.04.058. Accessed 15 May 2023.
  2. „HERB ROBERT: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews” Webmd.com, 2017, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-24/herb-robert. Accessed 15 May 2023.
  3. Neagu, Elena, et al. „Cytostatic Activity of Geranium Robertianum L. Extracts Processed by Membrane Procedures”, 1 May 2017, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878535213003262, https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2013.09.028. Accessed 15 May 2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor