Nectarine: beneficii, proprietati, contraindicatii

18. 8. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Nectarine

 

Nectarinele nu sunt numai un fruct delicios, ci si foarte sanatos. In acest articol, iti spunem ce trebuie sa stii despre caracteristicile nectarinelor, care este valoarea lor nutritionala, ce beneficii ale nectarinelor sunt cunoscute si care sunt contraindicatiile acestor fructe.

Ce sunt nectarinele

Nectarinele (Prunus persica) sau in varianta turtita (Prunus persica nucipersica) sunt un fruct de vara delicios. Ele sunt de fapt un tip de piersici, dar au coaja neteda si lucioasa, le lipseste pielea pufoasa cunoscuta a piersicilor. Din cauza popularitatii crescande a acestui fruct, livezile de nectarine inlocuiesc rapid livezile de piersici in multe regiuni din aceasta lume.

Din punct de vedere nutritional, nectarinele contin numeroase vitamine si minerale. Nu este de mirare, asadar, ca aceste fructe au numeroase beneficii pentru sanatate. In cazul unei nectarine medii, de 142 de grame, cei mai importanti nutrienti sunt:

  • calorii: 62,5;
  • proteine: 1,5 g;
  • carbohidrati: 15.1 g;
  • lipide: 0,45 g;
  • fibre: 2,4 g;
  • vitamina C: 7,7 mg;
  • niacina (vitamina B3): 1,6 mg;
  • potasiu: 285 mg;
  • cupru: 0,122 mg;
  • luteina: 185 mcg (micrograme).

Beneficiile cunoscute ale nectarinelor

Iata 7 beneficii ale nectarinelor, sustinute de stiinta:

  • sunt pline de substante nutritive: nectarinele sunt relativ bogate in fibre si sarace in calorii. De asemenea, ele au numeroase substante nutritive, inclusiv potasiu, cupru si vitaminele B3 si C. Vitamina C poate sustine sanatatea imunitara prin stimularea productiei de celule albe din sange (fagocite si limfocite), care protejeaza organismul impotriva infectiilor. Nectarinele contin, de asemenea, cantitati mici de vitamina A, luteina, zeaxantina, mangan, zinc, fier, magneziu si fosfor.
  • ajuta la prevenirea anemiei: consumul de nectarine in tandem cu alimente bogate in fier poate ajuta la prevenirea anemiei, o afectiune care rezulta din lipsa hemoglobinei, sau a celulelor rosii din sange. Deoarece celulele rosii din sange transporta oxigenul prin corp, cei cu anemie se pot simti obositi. De asemenea, vitamina C poate ajuta organismul sa absoarba mai bine fierul din alimente, ceea ce ajuta la prevenirea anemiei.
  • sunt bogate in antioxidanti care lupta impotriva bolilor: antioxidantii ajuta la reducerea stresului oxidativ, care este cauzat de un dezechilibru al moleculelor instabile numite radicali liberi. In timp, stresul oxidativ poate provoca boli precum diabetul, Alzheimer si bolile de inima. Alti antioxidanti din nectarine includ flavonoidele si antocianinele, care contribuie la aspectul, gustul si aroma multor fructe si legume. Flavonoidele pot ajuta la prevenirea declinului functiei cerebrale legat de varsta, in timp ce antocianinele joaca un rol in reducerea inflamatiilor si a bolilor de inima. Nectarinele contin de asemenea compusi fenolici - un tip de antioxidant polifenol care protejeaza organismul de daunele provocate de radicalii liberi.
  • ar putea reduce riscul de cancer: exista studii care sustin o asociere semnificativa intre un aport crescut de fructe, inclusiv nectarine, si o scadere a riscului de cancer pulmonar la barbati. Este important de retinut, totusi, ca sunt necesare mai multe cercetari. De asemenea, exista cercetari preliminare care indica faptul ca extractul de piersica poate ajuta la inhibarea proliferarii celulelor de cancer de san. Totusi, lipsesc studiile pe oameni.
  • pot ajuta la pierderea in greutate: pentru ca sunt o sursa buna de fibre, care sustine senzatia de satietate. In plus, acest fruct este in mod natural sarac in calorii si grasimi. Consumul unei cantitati mari de fructe si legume cu putine calorii poate sustine in mod natural pierderea in greutate atunci cand sunt consumate in locul gustarilor cu multe calorii si putine substante nutritive.
  • sustin sanatatea pielii: pielea este cel mai mare organ al corpului si are nevoie de o bună nutritie pentru a se mentine sanatoasa. Nectarinele pot sustine sanatatea pielii datorita continutului lor in cupru. Cuprul stimuleaza cresterea celulelor din stratul dermului, al doilea strat cel mai exterior al pielii. De asemenea, protejeaza pielea de deteriorari, previne imbatranirea pielii si sustine productia de colagen, cea mai abundenta proteina din corp.
  • reduc riscurile din timpul sarcinii: nectarinele pot reduce anumite riscuri asociate sarcinii datorita continutului lor de potasiu. Tensiunea arteriala ridicata este asociata cu mai multe rezultate adverse pentru sanatate in randul gravidelor, inclusiv nasterea prematura, nasterea prin cezariana si decesul matern. Cu toate acestea, cresterea aportului de potasiu poate scadea tensiunea arteriala.

Contraindicatiile nectarinelor

 

Contraindicatiile nectarinelor

 

In cele mai multe cazuri, nectarinele nu reprezinta o problema pentru sanatatea persoanelor care le consuma. Chiar si asa insa, trebuie sa stii ca exista cateva precautii importante:

  • alergie: nu se recomanda consumul de nectarine in cazul persoanelor care sunt alergice la piersici, corcoduse, prune sau cirese.
  • tulburari digestive: persoanele care sufera de tulburari digestive nu ar trebui sa consume nectarine pentru ca acestea contin fructan, o fibra solubila care provoaca balonare, flatulenta, dureri abdominale si constipatie. In astfel de cazuri, consumul de nectarine trebuie redus.

Ce trebuie retinut despre nectarine

  • Denumirea de nectarine inseamna „dulce ca nectarul”.
  • Nectarinele, la fel ca piersicile, cel mai probabil sunt originare din China, in urma cu mai bine de 2.000 de ani, si au fost cultivate in Persia antica, Grecia si Imperiul Roman. Au fost cultivate in Marea Britanie la sfarsitul secolului al XVI-lea sau la inceputul secolului al XVII-lea si au fost introduse in America de catre spanioli. Tarile producatoare de nectarine sunt situate de-a lungul intregului bazin mediteranean, Africa de Sud, Statele Unite (California, peste 95% dintre nectarinele cultivate in SUA), China si Australia.
  • Nectarina este o piersică cu coajă netedă din familia Rosaceae.
  • Se deosebeste de piersica prin aroma, textura, gust, dar seamana cu ea prin culoare, marime.
  • Spre deosebire de piersica, are pielea neteda, nu are tricomii pufosi ai piersicilor.
  • Poate avea pulpa galbena sau alba, iar pulpa se poate lipi de sambure, sau nu.
  • Există peste 100 de soiuri de nectarine.
  • Pomii de nectarine sunt la fel ca pomii de piersici și practic nu se pot distinge unul de altul. Arborele creste pana la 7 m inaltime. Cu toate acestea, atunci cand sunt taiati corespunzător, arborii au de obicei 3-4 m inaltime.
  • Frunzele sunt lanceolate, lungi de 7-16 cm, late de 2-3 cm, cu nervuri penate.
  • Florile sunt produse la inceputul primaverii, inaintea frunzelor; sunt solitare sau pereche, cu diametrul de 2,5-3 cm, de culoare roz, cu cinci petale.
  • La fel ca si piersicile, nectarinele contin multi nutrienti. Sunt un furnizor bogat de vitamina A, vitamina C, complex B, calciu, potasiu, fosfor, cupru. Sunt sarace in calorii, nu contin grasimi saturate sau colesterol si sunt o sursa buna de fibre alimentare.

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

Healthline, „7 health benefits of nectarines, backed by science”: https://www.healthline.com/nutrition/nectarine-benefits

Medical News Today, „6 health benefits of nectarines”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/nectarine-benefits

Healthy Family Project, „Nectarines”: https://healthyfamilyproject.com/produce-tips/nectarine/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice