Negi genitali: cauze, simptome, tratament

13. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Negi genitali

 

Descurajanti ca si aspect, negii genitali pot ridica probleme mari legate de increderea in sine. In ciuda disconfortului pe care il creaza, cel mai adesea negii genitali sunt beningni, nu prezinta riscuri de complicatii si pot fi tratati. In acest articol poti afla ce sunt negii genitali, de ce apar si care sunt optiunile de tratament.

Ce sunt negii genitali?

Negii genitali sunt excrescente carnoase care apar in zona genitala. Ei pot determina durere, disconfort sau prurit.

Negii genitali intra in categoria infectiilor cu transmitere sexuala determinate de tulpini cu rusc scazut de papilomavirus: HPV 6 si HPV 11 sunt cel mai adesea implicate in aparitia acestor leziuni. 

Conform statisticilor, negii genitali sunt cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala. Practic, toti indivizii activi din punct de vedere sexuali sunt susceptibili la infectia cu HPV, inclusiv la aparitia negilor genitali [1]. 

Cauzele aparitiei negilor genitali

Conform statisticilor, aproximativ 90% dintre negii genitali sunt determinati de infectia cu tulpinile 6 sau 11 ale papilomavirusului uman. Exista 30 - 40 de tulpini de HPV care pot afecta zona genitala, dar doar cateva dintre ele determina negi.

Virusul HPV se transmite cu usurinta prin contactul piele pe piele, astfel incat majoritatea persoanelor active din punct de vedere sexual se infecteaza la un moment dat. Totusi, virusul nu determina intotdeauna complicatii - de cele mai multe ori, sistemul imunitar al unui organism sanatos il elimina singur [2]. 

Simptomele negilor genitali

Negii genitali se transmit in urma activitatii sexuale care poate include sexul oral, vaginal sau anal. Este foarte posibil ca negii sa inceapa sa apara abia la cateva saptamani sau luni dupa infectie.

Negii genitali nu sunt intotdeauna usor de observat. Multi dintre ei au dimensiuni reduse si sunt pigmentati similar pielii. Uneori, partea superioara a excrescentei are aspect conopidiform. La atingere, ei sunt netezi sau sunt perceputi similar unor denivelari. 

Negii genitali pot fi unici sau pot creste grupat.

La barbati, negii genitali sunt localizati pe penis, scrot, in zona inghinala, pe coapse, in interiorul sau in jurul anusului. La femei, negii genitali apar in interiorul si in exteriorul orificiilor anal si vaginal si chiar pe suprafata cervixului.

Negii genitali pot aparea si pe buze, pe mucoasa orala, pe limba sau la nivelul laringelui unei persoane care a avut contact sexual oral si s-a infectat in timpul acestuia.

Chiar daca, uneori, nu sunt vizibili, negii genitali pot genera simptome: scurgere vaginala, prurit, sangerare sau senzatie de arsura. In cazul negilor de dimensiuni mari, acestia pot deveni de-a dreptul durerosi [3].

 

Human papilloma virus

 

Tratamentul negilor genitali

Negii genitali vizibili dispar, adeseori, odata cu trecerea timpului. Pe de alta parte, virusul HPV poate persista in stare latenta in interiorul celulelor pentru perioade indelungate , ceea ce inseamna ca eruptiile pot reaparea de mai multe ori pe durata vietii.

In acest context, gestionarea corecta a simptomelor este foarte importanta pentru ca previne raspandirea virusului. Virusul poate fi transmis de la o persoana la alta chiar si in absenta leziunilor vizibile.

Majoritatea pacientilor spera sa trateze negii genitali cu ajutorul produselor eliberate fara prescriptie medicala, dar acest lucru nu este posibil decat rareori. Consecutiv unei consultati medicale, poti primi o reteta pentru medicamente eficiente.

In cazul in care negii vizibili nu dispar de la sine si nu par sa isi modifice aspectul ca urmare a tratamentului medicamentos, exista solutia indepartarii lor pe cale chirurgicala. Exista mai multe metode eficiente impotriva lor: electrocauterizarea, crioterapia, tratamentul cu laser sau excizia chirurgicala. Toate acestea sunt interventii minore, efectuate cu anestezie locala, care nu necesita spitalizare [4].

Prevenirea aparitiei negilor genitali

Prevenirea aparitiei negilor genitali nu este simpla si nu este intotdeauna posibila, dar vaccinurile impotriva HPV si folosirea constanta a prezervativului si a altor metode de bariera pot ajuta.

Vaccinurile ofera protectie impotriva majoritatii tulpinilor de HPV care determina aparitia negilor genitali si impotriva celor incriminate in aparitia cancerului cervical. Orice persoanal cu varsta cuprinsa intre 9 si 45 de ani poate fi vaccinata cu 2 sau 3 doze, in functie de varsta. Vaccinul trebuie administrat inainte de inceperea vietii sexuale, pentru eficienta maxima, dar poate fi facut si dupa aceea [1]. 

Utilizarea metodelor contraceptive de bariera ofera un anumit grad de protectie impotriva virusului. Totusi, leziunile pot exista si in zone neprotejate de metodele de bariera. 

Complicatiile infectiei cu HPV

Negii genitali sunt produsi de tulpini de HPV cu risc redus pentru cancerul de col uterin. Pe de alta parte, tulpinile 16 si 18 sunt implicate in majoritatea cazurilor de cancer cervical.

Alte tulpini de HPV pot favoriza aparitia cancerului vulvar, a cancerului de penis, cancerului anal sau cancerului esofagian. Prin urmare, vaccinarea si aplicarea tuturor masurilor de preventie devin extrem de importante pentru sanatatea individuala pe termen lung [3]. 

Negii genitali sunt determinati de infectia cu anumite tulpini de HPV. Desi aceste tulpini nu au risc crescut de aparitia a cancerului, vaccinarea si practicarea sexului in siguranta sunt importante pentru a preveni eventuale complicatii. 

Bibliografie

1. Genital Warts - Symptoms and Causes. Mayo Clinic, 2016, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/genital-warts/symptoms-causes/syc-20355234, accesat pe 10.03.2023;

2. Genital Warts | Cleveland Clinic. Cleveland Clinic, 2014, my.clevelandclinic.org/health/diseases/4209-genital-warts, accesat pe 10.03.2023;

3. Nall, Rachel. Genital Warts. Healthline, Healthline Media, 2018, www.healthline.com/health/std/genital-warts, accesat pe 10.03.2023;

4. NHS. Genital Warts. Nhs.uk, 21 Nov. 2017, www.nhs.uk/conditions/genital-warts/, accesat pe 10.03.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice