Nistagmus: cauze, simptome, tratament

18. 4. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Nistagmus

 

Nistagmusul inseamna miscari ritmice si involuntare ale globului ocular, care sunt cauzate de o anumita disfunctie oculara. In acest articol iti spunem care sunt cauzele nistagmusului, cum se manifesta si cum se stabileste diagnosticul, care sunt optiunile de tratament. In plus, vei intelege mai bine impactul pe care nistagmusul il are asupra sanatatii ochilor si calitatii vietii. 

Este important de spus ca aceste miscari pot afecta vederea, dar si echilibrul si coordonarea pacientului. Aceste miscari involuntare ale ochilor pot aparea din orice directie, iar consecinta este aceea ca ochii nu sunt in masura sa vizualizeze in mod constant obiectele. Persoanele care au nistagmus este posibil sa dea din cap sau sa-si mentina capul in pozitii neobisnuite pentru a compensa starea. In cele mai multe cazuri, nistagmusul este un simptom al unei probleme medicale. Oboseala si stresul pot inrautati nistagmusul, dar cu toate acestea cauza exacta a nistagmusului nu este cunoscuta.

Tipuri de nistagmus

Formele de nistagmus pe care le mentioneaza literatura medicala sunt:

  • infantil: acest tip de nistagmus se dezvolta pana la 2-3 luni, iar ochii tind sa se miste orizontal. Poate fi asociat cu alte afectiuni, cum ar fi albinism, cataracta congenitala, nervi optici subdezvoltati;
  • spasmus nutans: de obicei apare intre 6 luni si 3 ani si este posibil ca starea sa se imbunatateasca intre 2-8 ani. Copiii care au nistagmus au tendinta de a da adesea din cap si de a-si inclina capul. Ei isi pot misca ochii in orice directie. Acest tip de nistagmus poate sa nu necesite tratament;
  • nistagmus dobandit: este o forma de nistagmus care se dezvolta mai tarziu in copilarie sau in perioada adulta. Cauza este necunoscuta, se crede ca este vorba despre sistemul nervos central, abuz de alcool sau droguri (1).

Cauzele nistagmusului

Nistagmusul pare sa fie cauzat de o problema neurologica prezenta inca de la nastere sau dezvoltata in copilarie. Nistagmusul dobandit, care apare mai tarziu in viata, poate fi simptomul unei alte afectiuni (accident vascular cerebral, scleroza multipla, traumatisme). 

Alte cauze ale nistagmusului ar putea fi:

  • lipsa de dezvoltare a controlului normal al miscarii ochilor, la nastere;
  • albinism;
  • miopie sau astigmatism (eroare de refractie foarte mare);
  • cataracta congenitala;
  • inflamatia urechii interne;
  • medicamente (cum ar fi de exemplu cele anti-epilepsie);
  • afectiuni ale sistemului nervos central (1).

Simptomele nistagmusului

 

Simptomele nistagmusului

 

Simptomele nistagmusului pot afecta unul sau ambii ochi. Unele dintre cele mai frecvente manifestari includ:

  • miscarea incontrolabila a ochilor;
  • vedere incetosata;
  • probleme de echilibru;
  • ameteala;
  • sensibilitate la lumina;
  • probleme de vedere pe timp de noapte;
  • dificultati de vedere de aproape si de departe;
  • apropierea ochilor.

Exista posibilitatea ca persoanele care au nistagmus sa-si tina capul intr-o pozitie inclinata sau intoarsa. Acest lucru imbunatateste concentrarea (3). Simptomele nistagmusului variaza de la o persoana la alta si pot avea un impact semnificativ asupra vietii cotidiene. 

Impactul psihosocial al nistagmusului poate fi semnificativ. Persoanele care sufera de aceasta afectiune pot intampina dificultati in comunicare si interactiune sociala, ceea ce poate afecta increderea in sine si starea emotionala. Copiii cu nistagmus se pot confrunta cu dificultati la invatare si pot fi supusi unor situatii de discrinimare si bullying.

Daca observi simptome de nistagmus, consulta un medic oftalmolog sau un neurolog pentru o evaluare completa si un tratament adecvat. Informeaza-te despre nistagmus si posibilele lui cauze, pentru a face mai bine fata acestei afectiuni si pentru a-ti imbunatati calitatea vietii.

Diagnosticarea nistagmusului

Atunci cand nistagmusul este un simptom nou si se manifesta prin ameteala si vertij, pacientul trebuie sa fie consultat de un medic oftalmolog sau neurolog. Nistagmusul nu este o urgenta medicala, dar trebuie evaluat cu promptitudine. Medicul poate recomanda si alte teste precum:

  • RMN cerebral;
  • analize de sange.

Este important sa se excluda o cauza potential periculoasa a nistagmusului, cum este accidentul vascular cerebral (2).

De asemenea, testele de vedere pot fi utilizate pentru a evalua impactul nistagmusului asupra functiei vizuale si pentru a determina daca acesta afecteaza activitatile zilnice ale pacientului. Aceste teste indica si daca pacientul are nevoie de corectie optica sau de alte interventii, pentru imbunatatirea vederii.

Optiuni de tratament pentru nistagmus

Nistagmusul cauzat de o afectiune a urechii interne poate disparea atunci cand afectiunea este tratata. Persoanele cu nistagmus congenital nu se pot vindeca complet, dar simptomele pot fi gestionate cu un tratament adecvat. Exista cateva tratamente disponibile pentru nistagmus. Abordarea aleasa de medic este in functie de starea pacientului, istoricul de sanatate si preferintele acestuia:

  • ochelari sau lentile de contact: vederea mai clara poate ajuta la incetinirea miscarilor rapide ale ochilor asociate cu nistagmusul;
  • medicamente: exista tratamente medicamentoase care ajuta la reducerea nistagmusului; 
  • interventii chirurgicale: in cazurile grave chirurgul poate repozitiona muschii care misca ochii. Interventia chirurgicala nu vindeca nistagmusul, dar permite mentinerea capului intr-o pozitie mai confortabila, limitand astfel miscarea ochilor;
  • operatia de corectie a vederii: chirurgia cu laser nu vindeca nistagmusul, dar imbunatateste vederea, iar simptomele nistagmusului pot fi reduse.

Prevenirea nistagmusului

In prezent, nu exista nici o modalitate de a preveni nistagmusul. Dar poti reduce simptomele suparatoare prin tratarea cauzei care stau la baza acestuia (3).

In concluzie, nistagmusul este o afectiune oculara complexa, cu diverse cauze si simptome, care poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii unei persoane. Prin intelegerea factorilor care contribuie la aparitia nistagmusului si identificarea simptomelor asociate, poti lua masuri adecvate care sa ajute la ameliorarea simptomelor acestei afectiuni.

Disclaimer

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist. 

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) American Optometric Association, Nystagmus, accesta in data de 13.04.2023: https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/nystagmus?sso=y#:~:text=Nystagmus%20is%20a%20vision%20condition,or%20in%20a%20circular%20pattern.

(2) Johns Hopkins Medicine, Nystagmus, accesat in data de 13.04.2023: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/nystagmus

(3) Cleveland Clinic, Nystagmus, accesta in data de 13.04.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22064-nystagmus

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...

Aviz