Nodulii mamari: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Nodulii mamari sunt formatiuni anormale care se dezvolta la nivelul sanilor si pot fi de mai multe tipuri. De obicei, acestia sunt de natura benigna (necanceroasa). Totusi, orice nodul mamar trebuie investigat de catre medic pentru un diagnostic corect.
Autoexaminarea lunara a sanilor este o metoda eficienta de depistare a nodulilor mamari, insa screeningul cancerului de san se realizeaza cu ajutorul mamografiei de rutina.
Iata ce sunt nodulii mamari, de ce apar si cum ii recunosti.
Ce sunt nodulii mamari?
Nodulii mamari reprezinta formatiuni localizate, sub forma de umflaturi sau protuberante, care se dezvolta in interiorul sanului. Acestea se deosebesc de restul tesutului mamar, din punct de vedere al texturii. Forma, consistenta si dimensiunea variaza in functie de tipul nodulului (1).
Tipuri de noduli mamari
Aceste formatiuni pot fi de mai multe tipuri, in functie de structura (1):
Noduli mamari necancerosi (benigni)
- Modificari fibrochistice: Fluctuatiile hormonale din timpul ciclului menstrual pot modifica temporar structura sanului. Modificarile fibrochistice se simt ca un singur nodul mic sau mare la nivelul fiecarui san. Formatiunea are consistenta dura si creste in volum inainte de menstruatie. Sanii devin, de asemenea, mai sensibili in aceasta perioada a lunii. Acest tip de nodul nu necesita tratament (1, 2).
- Chisturi mamare: Acestea au forma unor saculeti plini cu fluid, cu suprafata neteda si rotunda. Apar adesea la femei cu varste intre 30 si 50 de ani. Aceste formatiuni pot aparea la ambii sani. Marimea si consistenta chisturilor pot varia pe parcursul ciclului menstrual (1, 2).
- Abcese mamare: Un abces la nivelul sanului este o colectie de fluid infectat, care apare in contextul unei infectii bacteriene (mastita). Apare adesea in perioada alaptarii. Acesta provoaca durere, inflamatie, roseata si scurgeri din mamelon (1).
- Fibroadenoame mamare: Acestea sunt cele mai comune tumori benigne ale sanului. Acestea au o consistenta cauciucata, solida si margini rotunde. Sunt usor mobilizabile la palpare (1, 2).
- Papiloame intraductale: Aceste excrescente de dimensiuni mici se dezvolta in ductele mamare si sunt asemanatoare negilor. Apar sub mamelon si pot provoca secretii (1,2).
- Lipom: Reprezinta o masa de tesut adipos, mobila si moale la palpare (1). Lipomul creste, de obicei, imediat sub piele.
- Necroza tesutului adipos: Apare din cauza mortii celulare. Celulele grase din interiorul sanului sunt distruse atunci cand sunt private de oxigen. Acest tip de noduli se poate dezvolta in urma unor interventii chirurgicale, traumatisme sau biopsii la nivel mamar (1).
Noduli mamari cancerosi (maligni)
O tumoare canceroasa are consistenta dura si margini neregulate. Sanul poate fi sensibil, de forma si dimensiuni modificate. Pielea care acopera sanul poate fi mai rosie decat in mod normal, se poate descuama si poate prezenta gropite.
Cancerul de san poate fi usor confundat cu alte tipuri de formatiuni si nu cauzeaza intotdeauna noduli de san durerosi. De aceea, investigatiile medicale sunt esentiale (1, 2, 3).
Cauze
Unii noduli mamari pot aparea din cauza modificarilor hormonale obisnuite care au loc de-a lungul vietii sau pe parcursul ciclului menstrual. Altii sunt cauzati de infectii sau traumatisme la nivelul sanului (1, 2).
Sanul este alcatuit din vase de sange, tesut fibros, nervi, tesut adipos si ganglioni limfatici. Fiecare dintre aceste tesuturi poate reactiona diferit la fluctuatiile hormonale (1).
Factori de risc
Aparitia leziunilor necanceroase ale sanului a fost asociata cu prezenta cancerului de san in istoricul medical familial si cu terapia hormonala postmenopauza (4).
Chisturile mamare se intalnesc mai des la femeile care nu au avut nasteri (4).
Factorii care favorizeaza aparitia fibroadenoamelor mamare sunt sarcina, utilizarea terapiilor hormonale si menstruatia (3).
In cazul barbatilor, ginecomastia (marirea in volum a sanilor) reprezinta un factor de risc pentru noduli mamari. Totusi, acestia apar in special la femei (1).
Factorii de risc pentru tumorile canceroase la san sunt (5):
- genul feminin;
- inaintarea in varsta;
- istoric medical personal de modificari la nivelul sanului (cum ar fi hiperplazie atipica mamara);
- istoric medical familial de cancer de san;
- prezenta mutatiilor genetice asociate cu dezvoltarea cancerului mamar (BRCA1 si BRCA2);
- expunerea repetata la radiatii;
- obezitatea;
- aparitia primei menstruatii la o varsta frageda (sub 12 ani);
- debutul menopauzei la varste inaintate;
- prima sarcina dupa varsta de 30 de ani;
- absenta sarcinilor in istoricul personal (femei care nu au fost niciodata insarcinate);
- terapia hormonala postmenopauza;
- consumul de alcool;
Simptome
Simptomele nodulilor la san difera in functie de tipul lor si pot include (1, 3):
- modificari ale structurii sanului, sesizabile la palpare;
- umflatura la san sau formatiune solida in interiorul acestuia, cu margini netede sau neregulate, de dimensiuni variabile, mobila;
- pielea care acopera sanul are culoare sau textura schimbata (mai rosie, aspect de coaja de portocala, cu gropite);
- durere la nivelul sanului sau mamelonului;
- scurgeri din mamelon;
- modificarea formei si/sau dimensiunii sanului;
- inflamatia sanului;
- greata, febra, tegumente calde la nivelul sanului (in caz de abcese mamare);
Nodulii mamari nu sunt intotdeauna durerosi. Uneori, acestia sunt asimptomatici (1).
Autoexaminarea lunara a sanilor prin metode corecte ajuta la depistarea formatiunilor mamare.
Diagnostic
Daca ai identificat o leziune la nivelul sanului, este important sa te adresezi medicului pentru un diagnostic corect. Poate fi nevoie de urmatoarele investigatii (1, 2):
- examen clinic–examinarea sanilor de catre medic;
- analize de laborator–medicul poate recomanda o serie de analize de sange, pentru verificarea nivelurilor hormonale; daca prezinti o secretie mamelonara, poate trimite o proba catre laborator.
- mamografie–aceasta utilizeaza raze X pentru a prelua imagini ale tesuturilor mamare; in timpul procedurii, sanul este comprimat intre doua suprafete dure.
- ecografie mamara–presupune deplasarea unei sonde care preia imagini cu ajutorul ultrasunetelor;
- biopsie–presupune preluarea unei probe de la nivelul nodulului cu ajutorul unui ac sau unei incizii de mici dimensiuni; proba este examinata in laborator, pentru a stabili natura formatiunii.
- examen RMN (rezonanta magnetica nucleara) sau CT (tomografie computerizata)–se utilizeaza pentru a afla daca exista tumori canceroase si in alte zone ale corpului.
Optiuni de tratament
Tratamentele pentru nodulii la san difera in functie de tipul lor.
Chisturile mamare se indeparteaza prin aspiratie (punctie aspirativa cu ac fin) (1). Procedura presupune inserarea unui ac subtire in san si extragerea lichidului de la nivelul chistului sub ghidajul ecografiei mamare. Fluidul aspirat poate fi trimis catre laborator pentru investigatii suplimentare. Alta metoda de tratament pentru acest tip de noduli este terapia hormonala (6). Uneori, medicul poate recomanda doar monitorizarea chisturilor (1).
Interventia chirurgicala poate fi necesara in cazul fibroadenoamelor de dimensiuni mari si papiloamelor intraductale (1).
Chirurgia se utilizeaza si in tratamentul cancerului de san. Aceasta poate presupune indepartarea tumorii sau intregului san (mastectomie), precum si a ganglionilor limfatici vecini (ganglionii sanului si cei axilari). Chimioterapia, radioterapia si tratamentele hormonale sunt, de asemenea, utilizate in cazul tumorilor canceroase (7).
In ceea ce priveste abcesele mamare, este necesara drenarea acestora cu un ac fin si administrarea de antibiotice (1).
Modificarile fibrochistice nu necesita tratament, iar fibroadenoamele de dimensiuni mici s-ar putea micsora de la sine in timp. De asemenea, nici lipomul mamar nu impune, de regula, tratament (1).
Preventie
Ce poti face pentru a preveni aparitia nodulilor mamari (1, 5):
- Mentine un stil de viata echilibrat–mananca sanatos, fa zilnic miscare si evita excesul de alcool. De asemenea, este important sa pastrezi o greutate corporala normala.
- Limiteaza terapia hormonala postmenopauza–doze cat mai scazute si durata redusa a tratamentului. Discuta cu medicul in legatura cu alte metode de ameliorare a simptomelor menopauzei, cum ar fi remedii naturiste.
- Autoexaminarea sanilor–desi nu este considerata o metoda eficienta de screening, examinarea sanilor acasa ajuta la depistarea timpurie a formatiunilor mamare anormale.
- Screening pentru cancer mamar–consultul senologic de rutina, mamografia si ecografia de san (in completarea mamografiei) se pot utiliza in screeningul cancerului mamar. Intreaba medicul cat de des ar trebui sa efectuezi aceste investigatii.
- Mastectomie sau medicatie profilactica–in cazul femeilor cu risc ridicat de cancer mamar (mutatii genetice sau leziuni precanceroase), se poate opta preventiv pentru indepartarea chirurgicala a sanilor sau pentru administrarea anumitor medicamente.
Asadar, verifica-ti sanii in fiecare luna prin tehnici de autoexaminare si adreseaza-te medicului daca observi modificari la nivelul acestora.
Referinte:
- Brazier, Yvette. “What Are Breast Lumps?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 31 May 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/186084. Accessed 8 July 2022.
- “Breast Lumps: Causes and When to Call a Doctor.” WebMD, WebMD, 3 Oct. 2001, www.webmd.com/breast-cancer/guide/benign-breast-lumps. Accessed 9 July 2022.
- “Suspicious Breast Lumps - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/suspicious-breast-lumps/symptoms-causes/syc-20352786. Accessed 9 July 2022.
- Bilodeau, Kelly. “Risk Factors for Benign Breast Conditions Identified.” Harvard Health, 1 Dec. 2021, www.health.harvard.edu/womens-health/risk-factors-for-benign-breast-conditions-identified. Accessed 9 July 2022.
- “Breast Cancer - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/symptoms-causes/syc-20352470. Accessed 9 July 2022.
- “Breast Cysts - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cysts/diagnosis-treatment/drc-20370290#:~:text=Fine%2Dneedle%20aspiration%20may%20be,or%20new%20cysts%20are%20common.. Accessed 9 July 2022.
- “Breast Cancer - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/diagnosis-treatment/drc-20352475. Accessed 9 July 2022.