Tumorile benigne: cauze, simptome si optiuni de tratament

6. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Tumorile benigne

Tumorile benigne nu sunt periculoase si nu determina cancer. Tumorile benigne apar intr-un singur loc la nivelul organismului si nu se raspandesc in alte zone. Desi multe nu necesita tratament, daca se dezvolta si preseaza organele pot determina complicatii. Tratamentul rapid, dupa diagnostic, poate gestiona adecvat tumorile benigne. 

 

 

 

 

Tumorile benigne sunt cresteri anormale de celule noi in corp, fara a fi insa canceroase. Tumorile benigne pot sa apara oriunde, in exteriorul sau interiorul corpului, cand celulele se inmultesc mai mult decat ar trebui. O tumoare benigna creste intr-un ritm mai lent decat celulele canceroase, dar poate fi la fel de periculoasa in anumite situatii. 

Consultul medical este important, iar investigatiile esentiale pentru a stabili natura tumorilor si modul de tratament potrivit. 

Ce sunt tumorile benigne?

O tumoare este o masa de tesut nou format, care se poate dezvolta într-un organism, prin inmultirea exagerata a celulelor. 

Celulele cresc si se divid pentru a forma noi celule, atunci cand are loc dezvoltarea organelor si sistemelor sau atunci cand organismul are nevoie de noi structuri. In acelasi timp, celulele adulte imbatranesc si mor, iar cele noi, le inlocuiesc. 

Cand apar situatii anormale, celulele noi se pot forma chiar si cand organismul nu are nevoie de ele, in timp ce vechile celule nu mor la timp. Astfel, inmultirea si diviziunea celulara, necontrolata si continua, poate determina aparitia tumorilor. 

Tipuri de tumori benigne

Exista mai multe tipuri de tumori benigne in regiuni diferite ale corpului. De obicei sunt clasificate in functie de locul in care apar. Prezentam in continuare o lista cu cele mai frecvent diagnosticate. 

Adenom

Adenoamele pot sa apara intr-o glanda sau pe ea, dar si la nivelul unor organe si structuri interne. In glanda pituitara, glandele suprarenale, in colon sau pe ficat pot sa se formeze adenoame benigne, precum si fibroadenoame - tumori benigne la san. Tumorile benigne la san pot fi intalnite la femei, dar si la barbati. In cazul barbatilor, cancerul de san trebuie diferentiat de ginecomastie

La nivelul colonului, unele adenoame pot deveni adenocarcinoame, care sunt canceroase. 

Lipom

Lipoamele apar din celulele grase si sunt printre cele mai cunoscute tumori benigne, care cresc imediat sub piele. Vorbim de o tumoare benigna care se poate manifesta la orice varsta, insa este diagnosticata des la persoanele intre 40 si 60 de ani.  

Lipoamele se dezvolta pe umeri, brate, gat sau pe spate si sunt cunoscute foarte putine cazuri in care devin maligne. 

Condrom

Condroamele sunt neoplasme benigne, formate la nivelul cartilajului, tesutul conjunctiv flexibil din corp. 

Fibrom

Fibroamele sunt tumori necanceroase care pot creste in tesutul fibros din tot corpul, dar se regasesc in piele, gura, pe picioare, la femei si in uter - fibroame uterine sau mioame uterine. Fibromul uterin este o tumora benigna ovariana solida. 

Hemangiom

Hemangioamele sunt neoplasme benigne care cresc din vasele de sange si apar adesea pe pielea bebelusilor. In interiorul corpului, hemangioamele se pot forma la nivelul ficatului, colonului, dar si al creierului. 

Unele hemangioame pot sa dispara de la sine, altele necesita tratament de specialitate si chiar interventie chirurgicala pentru indepartare, cand afecteaza vederea sau auzul. 

Meningiom

Meningioamele se dezvolta in meninge, adica in tesutul din jurul creierului. Influenta lor asupra maduvei spinarii si a creierului este mare. In ciuda faptului ca sunt benigne, pot creste foarte mult in dimensiuni si pot pune in pericol creierul. 

In cazul unei tumori pe creier sanse de supravietuire sunt daca diagnosticarea si tratamentul incep la debutul afectiunii. 

In cazuri destul de rare meningioamele pot sa devina maligne si sa apara tumori la creier. 

Neurom

Neuroamele sunt neoplasme de tip benign care apar in interiorul nervilor, oriunde in corp. Schwannoamele cresc pe tecile sistemului nervos periferic, in timp ce neurofibroamele apar in piele si in interiorul corpului, in vezica urinara. 

Osteom

Osteoamele sunt formatiuni anormale ale noului os ce creste peste cel vechi. Osteocondromul este o tumora benigna osoasa acoperita cu cartilaj. 

Unele osteoame nu necesita tratament si nu sunt dureroase, in timp ce altele trebuie indepartate chirurgical. 

Tumori benigne ale pielii

Sunt destul de multe tumori benigne ale pielii, dintre acestea amintim: hiperplazia sebacee, karatozele seboreice, dematofribroamele. 

Tumori benigne vs. tumori maligne

Tumorile pot fi benigne, cele care nu sunt celule canceroase si de regula pot sa nu necesite tratament pentru ca nu sunt periculoase. In situatii aparte, tumorile benigne pot duce la complicatii. 

Tumorile benigne au caracteristici destul de diferite fata de cele maligne, iar acestea vizeaza: margini netede, crestere lenta, nu invadeaza alte parti ale corpului in afara zonei in care se formeaza. 

Tumorile maligne, care sunt canceroase, au nevoie de tratament de specialitate, de lunga durata si un control periodic riguros, pentru a putea fi atent monitorizate schimbarile. Uneori tumorile maligne sunt fatale. 

Caracteristicile tumorilor maligne sunt: dezvoltare rapida, margini neregulate, crestere in tesuturi si in jurul organelor corpului, raspandire si in alte zone ale corpului. 

 
Tumori

Cauzele tumorilor benigne

Specialistii nu stiu cauza aparitiei tumorilor benigne in organism. Cu toate acestea sunt cateva aspecte pe care le au in vedere in ceea ce priveste motivul declansarii tumorilor benigne:

  • Infectiile si inflamatiile;
  • Substantele chimice, toxinele sau radiatiile;
  • Mostenirea genetica;
  • Traumatisme sau raniri;
  • Dieta dezechilibrata;
  • Stresul. 

Tumorile benigne: simptome

Unele tumori benigne nu manifesta simptome care sa atraga atentia. Altele, mai ales cand sunt localizate in organe sau in zone sensibile, cresc si determina presarea unor structuri din vecinatate. Acesta este momentul in care apar simptome specifice. 

Durere si disconfort

Durerile in anumite regiuni apar cand tumorile cresc foarte mult si apasa formatiunile si organele din imprejurimi. Intensitatea si durata episoadelor dureroase variaza in functie de tipul tumorilor, marimea si pozitionarea acestora. 

Durerile de cap sunt simptome ale mai multor tipuri de tumori benigne, localizate in creier, dar si in alte zone ale corpului, asa cum este colonul sau ficatul. 

Sangerari sau absenta ciclului menstrual

Femeile care au fibroame uterine se pot confrunta cu sangerari vaginale intre menstruatii sau chiar cu lipsa ciclului menstrual, ceea ce le poate duce cu gandul la menopauza. In acelasi timp, fibroamele pot produce transformari semnificative in corpul femeilor, care merg pana la schimbarea culorii pielii si chiar caderea accentuata a parului. 

Pierderea apetitului

Tumorile benigne de la nivelul stomacului sau al intestinelor pot determina lipsa poftei de mancare, ceea ce duce in timp la slabire accentuata. 

Crize si pierderea cunostintei

Durerile de cap, febra, tremurul, frisoanele, transpiratiile reci, lesin si pierderea cunostintei sunt simptome care apar in tumori benigne la creier sau ficat. 

Alaturi de acestea pot sa se produca si decolorari ale pielii in tumori benigne care sunt localizate la nivelul pielii, in apropierea epidermei sau chiar in derma. 

Cum se diagnosticheaza tumorile benigne?

Medicul va face anamneza si examinarea clinica a pacientului, apoi urmeaza testele de laborator specifice pentru a determina daca este vorba de o tumoare benigna sau una maligna. 

 
Cum se diagnosticheaza tumorile benigne

Alaturi de acestea, vor fi recomandate si alte investigatii imagistice in functie de locul aparitiei si manifestari: RMN, CT, mamografie, radiografii, ecografii. 

Informati medicul cu privire la istoricul medical, tratamentele cu prescriptie medicala sau cele fara reteta administrate, precum si remediile naturale sau suplimentele alimentare utilizate inainte de consult. 

Abia dupa ce are toate informatiile si rezultatele investigatiilor medicul va putea pune un diagnostic corect si va indica si o schema de tratament, personalizata, benefica fiecarui pacient in parte. 

Tumori benigne: optiuni de tratament

Tumorile benigne pot sa dispara si fara tratament, dar pentru altele medicul poate prescrie si recomanda utilizarea unor procedee si produse specifice. 

Metoda observatiei

Tumorile benigne mici si fara simptome evidente pot fi doar urmarite in timp pentru a se vedea daca au modificari in ceea ce priveste forma si structura anatomica. 

Tratament medicamentos

Hemangioamele pot fi tinute sub control cu creme si geluri speciale. Reducerea sau micsorarea unor tumori benigne se poate realiza si cu ajutorul unor produse pe baza de steroizi, rolul lor fiind si acela de eliminare a durerii si de reducere a inflamatiei. 

Tratamentul cu radiatii

Terapia cu radiatii poate fi prescrisa pentru reducerea dimensiunii tumorilor benigne, astfel incat sa se opreasca din dezvoltare. 

Tratamentul chirurgical

Tumorile benigne de mari dimensiuni, cele care determina simptome puternice sau alte complicatii pot fi indepartate chirurgical, cu ajutorul tehnicilor endoscopice. Evolutia tehnicii medicale ofera solutii variate pentru a elimina tumorile benigne. Uneori poate fi vorba si de efectuarea unor biopsii, colonoscopie sau endoscopie, proceduri care nu necesita o perioada mare de recuperare dupa efectuarea lor. 

In cazul unor interventii chirurgicale complexe, recuperarea se poate face ceva mai greu, iar pentru rezultate optime este posibil sa fie necesare si alte tratamente de ajutor, asa cum este terapia ocupationala, fizioterapia, kinetoterapia sau logopedia, dupa o operatie pe creier. 

Suportul familiei si al prietenilor este important, pentru ca identificarea unei tumori, fie ea si benigna, poate fi o experienta traumatica, psihoterapia fiind si ea o varianta la care pacientii pot apela. 

Aparitia unei tumori benigne presupune schimbarea stilului de viata, urmarea unei diete echilibrate, odihna de calitate, hidratare corespunzatoare, miscare si exercitii fizice periodice, renuntarea la vicii si excese. 

Atentie: nu exista remedii naturale pentru a trata tumorile benigne, tratamentul recomandat de medicul specialist fiind singura cale de urmat. 

Tumorile benigne sunt formatiuni de celule crescute excesiv, care pot sa apara in orice parte a corpului, in tesuturi, in interiorul sau exteriorul organelor, si nu sunt canceroase. Unele tumori benigne pot sa dispara fara interventie, in timp ce pentru altele este nevoie de un management potrivit. Diagnosticarea si tratarea timpurie a tumorilor benigne, ce pot duce la complicatii, creste sansele ca acestea sa fie tinute sub control. 

Sunt multe tipuri de tumori benigne care nu au simptome si nu se trateaza. Diagnosticul corect si la timp poate preveni aparitia complicatiilor.  

Surse de informare:

1. Benign Tumors - https://www.healthline.com/health/benign

2. Benign Tumor - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22121-benign-tumor#:~:text=A%20benign%20tumor%20is%20an,other%20parts%20of%20your%20body.

3. Benign Tumors - https://www.webmd.com/a-to-z-guides/benign-tumors-causes-treatments

4. Benign Tumors - https://medlineplus.gov/benigntumors.html

5. What are the different types of tumor? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/249141

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice