Noradrenalina: ce trebuie sa stii?

23. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Noradrenalina

 

Noradrenalina este atat neurotransmitator, cat si hormon produs natural, cu rol esential la nivelul organismului pentru raspunsul generat in situatiile tensionate de tipul celor „lupta sau fugi”. Ca medicament, noradrenalina poate fi utilizat, pe termen scurt, pentru cresterea sau mentinerea tensiunii arteriale, sub supraveghere medicala, pentru ca pot sa apara efecte secundare puternice. 

Noradrenalina se mai numeste si norepinefrina. Iti prezentam in acest material informatii generale despre noradrenalina, rolul si actiunile pe care le realizeaza in organism, precum si raspunsurile generate. 

Ce este noradrenalina?

Noradrenalina sau norepinefrina este un neurotransmitator, dar si un hormon natural, produs in organism. Noradrenalina este clasificata ca fiind catecolamina cu o grupare catecol, adica un inel benzenic cu doua grupari hidroxil, legata de o grupare amina, care contine azot. De aici si formula chimica: C8H11NO3. Prin adaugarea unei grupari metil la gruparea amina a noradrenalinei, rezulta epinefrina sau adrenalina. 

Adrenalina, noradrenalina si dopamina sunt neurotransmitatori deosebit de importanti ai sistemului nervos central, cu rol esential in multe procese importante ale organismului. (1)

In calitate de neurotransmitator, noradrenalina este un mesager chimic, constituit din dopamina, cu rol in transmiterea semnalelor nervoase in organism. Noradrenalina provine din celulele nervoase din zona trunchiului cerebral si din celule din apropierea maduvei spinarii. 

Hormonul noradrenalina este secretat si eliberat de glandele suprarenale, pozitionate deasupra rinichilor. 

Norepinefrina este parte a sistemului nervos simpatic, implicat in sistemul de raspuns urgent in caz de pericol, un raspuns medical la stres acut sau care este cunoscut si ca „lupta sau fugi”. (1)

Ce face noradrenalina in organism?

Creste ritmul cardiac

Impreuna cu adrenalina, noradrenalina accelereaza ritmului cardiac la primele semnale de pericol, iar acest lucru determina cresterea cantitatii de sange care este pompat de inima. Efectul continua prin ingustarea vaselor de sange, ceea ce face ca tensiunea arteriala sa fie tot mai mare. Atunci cand viata iti este pusa in pericol, toate aceste pregatiri te ajuta sa depasesti greutatile prin faptul ca ai la dispozitie o rezerva mai mare de energie si forta. (2)

Iti confera mai multa energie

Actiunea noradrenalinei este indreptata catre descompunerea grasimilor si cresterea nivelului de zahar in sange pentru un boost de energie atunci cand apare o situatie de pericol in care trebuie sa decizi daca lupti sau fugi. 

Noradrenalina iti confera mici impulsuri de fiecare data cand trebuie sa faci un efort, atat in timpul unui antrenament fizic intens, cat si in momentele in care esti foarte obosit si totusi gasesti resursele pentru a continua inca o perioada. Pentru explozia brusca de energie este responsabila noradrenalina. (2)

Mentine echilibrul metabolismului

Organismul tau functioneaza pe baza unor cicluri, adica functiile importante din corp au loc periodic, la intervale bine stabilite. Noradrenalina este implicata in buna functionare a acestora, in caz contrar, atunci cand nivelul noradrenalinei nu este pe masura nevoilor, aceste cicluri sunt perturbate. (2)

O noapte nedormita nu este un motiv de ingrijorare si totusi, aceasta modificare a ciclului somn-veghe determina nervozitate sau neliniste si incordare tocmai pentru ca organismul secreta prea multa noradrenalina pentru a face fata unei situatii atipice, stresante. 

Asigura functionarea corecta a organelor

Muschii netezi ai organelor interne sunt mentinuti sub control de noradrenalina. Miscarea acestora asigura buna functionare a corpului si starea de sanatate. 

Ingerarea hranei declanseaza procesul digestiei, noradrenalina fiind responsabila de generarea acestui semnal. (2)

Ce este mecanismul „lupta sau fugi” declansat de noradrenalina?

Este vorba de raspunsul de lupta sau de fuga pe care organismul il are fata de o situatie stresanta. Cand apare un astfel de moment, percepi pericolul si semnalul nervos ajunge la maduva spinarii si apoi in restul organismului. Mesajul sistemului nervos al creierului este transmis de noradrenalina. Neurotransmitatorul ajunge la organe si tesuturi si determina reactii rapide din partea acestora:

  • dilatarea pupilelor pentru a patrunde mai multa lumina si a vedea mai bine;
  • sangele este directionat mai mult spre muschi pentru a reactiona si mai putin la nivelul pielii, ceea ce face ca aceasta sa fie mai slab vascularizata, deci mai deschisa la culoare;
  • inima pompeaza o cantitate mare de sange, rapid, pentru a putea transmite sange oxigenat in zonele in care este nevoie de acesta;
  • muschii primesc mai mult sange oxigenat si pot reactiona cu putere, forta si viteza sporite;
  • glicogenul din ficat este transformat in gluzoca pentru mai multa energie;
  • respiratia este rapida, intensa si mai mult oxigen ajunge la muschi;
  • glandele suprarenale elibereaza in continuare adrenalina si noradrenalina care, prin intermediul sangelui, ajung la nivelul intregului organism pentru a tine corpul in alerta, reactionand pana cand pericolul dispare. (1)

Folosirea noradrenalinei ca medicament

 

Folosirea noradrenalinei ca medicament

 

Noradrenalina poate fi utilizata ca medicament pentru cresterea si mentinerea tensiunii arteriale, pe termen scurt, in situatii deosebite: stop cardiac, septicemie, transfuzii de sange, reactii la medicamente. 

Norepinefrina este administrata in combinație cu alte medicamente pentru obtinerea unor rezultate rapide. De aceea, noradrenalina poate fi folosita in tratarea socului septic, in soc neurogen, hipotensiune arteriala critica etc. 

Utilizarea noradrenalinei se face sub supraveghere medicala, efectele adverse sunt intense: reactii alergice, dificultati respiratorii, ritm cardiac anormal, palpitatii, dureri in piept. (1)

Reactiile organismului la noradrenalina

Cantitate prea mica de noradrenalina

  • Anxietate;
  • Depresie;
  • Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie - ADHD;
  • Dureri de cap, probleme de memorie;
  • Dificultati de somn;
  • Modificari ale tensiunii arteriale si ale ritmului cardiac;
  • Hipoglicemie;
  • Deficit de dopamina beta-hidroxilaza. (1)

Stresul cronic, alimentatia inadecvata si unele medicamente te pot face mai sensibil la noradrenalina si chiar pot favoriza producerea unei cantitati mai mici decat ar trebui de norepinefrina si epinefrina. (3)

Cantitate prea mare de noradrenalina

  • Hipertensiune arteriala;
  • Batai neregulate ale inimii;
  • Transpiratie excesiva;
  • Piele rece sau palida;
  • Dureri de cap puternice;
  • Nervozitate, iritabilitate;
  • Atac de panica. (2)

De asemenea, unele afectiuni medicale - feocromocitom, paragangliom, obezitate, stres cronic - determina producerea unei cantitati  mari de noradrenalina in organism. (3)

Acest articol prezinta informatii generale despre noradrenalina, un neurotransmitator si un hormon natural produs la nivelul organismului uman, ce isi manifesta actiunile in special in momentele de pericol si de stres acut. Daca doresti sa afli detalii suplimentare despre acesta in cadrul organismului tau, adreseaza-te medicului! 

Surse de informare:

1. Norepinephrine (Noradrenaline) - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22610-norepinephrine-noradrenaline#:~:text=Norepinephrine%20(Noradrenaline),short%2Dterm%20serious%20health%20situations.

2. What is Noradrenaline? - https://mhanational.org/what-noradrenaline

3. What’s the Difference Between Epinephrine and Norepinephrine? - https://www.healthline.com/health/epinephrine-vs-norepinephrine

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor