Tulburari de ritm cardiac: cauze, simptome, optiuni de tratament

7. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Tulburari de ritm cardiac

 

Tulburarile de ritm cardiac apar cand inima ta bate prea tare, prea incet sau neregulat. Ele sunt un tip de aritmie. Inima este un organ complex, format din valve, camere si alte elemente care controleaza cum si cand se pompeaza sangele. Daca functiile organului vital au de suferit din diferite cauze, ritmul cardiac se poate modifica. Practic, semnalele electrice care coordoneaza ritmul batailor nu functioneaza adecvat. Tulburarile de ritm cardiac pot sa nu aiba simptome sau sa manifesteste prin disconfort, palpitatii si chiar dureri.  Aparitia lor impune vizita la medic, pentru ca doar acesta poate sa-ti analizeze situatia si sa-ti prescrie un tratament adecvat. 

Tipuri de tulburari de ritm cardiac

Tahicardie

Tahicardia se manifesta prin batai de inima prea rapide. In mod normal, inima are 60-100 de batai pe minut, in repaus. Persoanele cu tahicardie au un ritm cardiac de peste 100 de batai pe minut [1]. Tahicardia poate aparea in camerele superioare ale inimii (supraventriculara), in cele inferioare (ventriculara) si in situatii de boala sau excitatie nervoasa (sinusala). 

Fibrilatie atriala

Cea mai comuna aritmie este fibrilatia atriala. Se manifesta in camerele superioare ale inimii si apare cand semnale electrice instabile produc miscarea necontrolata a atriilor. Ritmul cardiac creste si devine neregulat. Poate ajunge la 100-200 batai pe minut, cu mult peste normal.

Flutter atrial

Fluterrul atrial apare de obicei in atriul drept, dar uneori apare si in cel stang. Problema apare cand un semnal electric trece rapid prin atriul afectat. Rezultatul este un ritm cardiac rapid, dar mai regulat ca al altor tulburari de ritm cardiac [1]. 

Bradicardie

Daca esti bradicardic, inseamna ca ai un ritm cardiac incet (sub 60 de batai pe minut). Bradicardia apare atunci cand semnalul electric care trece din atrii spre ventricule. Totusi, persoanele foarte active pot avea un ritm cardiac scazut fara sa aiba o problema de sanatate. De fapt, in cazul lor, bataile putine ale inimii sunt un indicator al conditiei fizice excelente [1].

 

Mulaj inima

 

Fibrilatie ventriculara

Fibrilatia ventriculara poate opri inima si duce la pierderea brusca a functiei inimii. Apare in ventricule, care nu mai pot pompa sange in corp din cauza batailor neregulate. Fibrilatia ventriculara este o tulburare de ritm cardiac grava, care poate produce deces daca nu este tratata imediat [2].

Contractii premature

Medicul descopera contractiile premature cand, la luarea pulsului de la incheietura sau piept, inima pare sa sara peste o bataie. Bataia „sarita” este, de fapt, atat de slaba, incat nu se percepe. Contractiile premature pot aparea atat in atrii, cat si in ventricule.

Cauzele tulburarilor de ritm cardiac

Tulburarile de ritm cardiac pot avea diverse cauze [1]:

  • hipertensiunea;
  • aparitia unor depozite de colesterol sau alte substante pe artere (boala coronariana);
  • medicamente si substante ca betablocantele, amfetaminele si cafeina;
  • schimbari ale muschiului inimii ca urmare a unor boli sau traumatisme;
  • convalescenta dupa operatie pe cord;
  • nivel redus de potasiu si alti electroliti;
  • defecte ale inimii;
  • alte afectiuni.

Simptomele tulburarilor de ritm cardiac

In unele cazuri, o tulburare de ritm cardac nu produce simptome, iar pacientul o descopera cand se duce la medic pentru alte probleme de sanatate. Atunci cand produce simptome, acestea sunt:

  • palpitatii;
  • dureri in piept;
  • piele palida;
  • transpiratii;
  • puls neregulat;
  • senzatie de ameteala sau lesin;
  • senzatie de sufocare.

 

Simptomele tulburarilor de ritm cardiac

 

Optiuni de tratament pentru tulburarile de ritm cardiac

Metode de diagnosticare

Pentru a identifica tulburarile de ritm cardiac, medicul te consulta. Examenul medical include si o electrocardiograma, pentru examinarea impulsurilor electrice ale inimii. Astfel, poate descoperi tulburarea si cauza ei. Pentru diagnosticare se mai folosesc si:

  • ecocardiograma - un test imagistic care foloseste ultrasunete;
  • monitorizare Holter - un dispozitiv mobil, care permite monitorizarea ritmului cardiac timp de 24 de ore;
  • test de efort.

Metode de tratament

Tratamentul tulburarilor de ritm cardiac depinde de cauzele lor. Este posibil ca medicul sa-ti recomande schimbari ale stilului de viata, ca modificari in dieta (de exemplu, renuntarea la cafea), cresterea activitatii fizice si renuntarea la fumat [1]. Este posibil sa ai nevoie de medicatie pentru controlul ritmului cardiac si diminuarea simptomelor. De exemplu, persoanelor cu tahicardie li se pot prescrie medicamente care restabilesc ritmul cardiac. In cazul celor cu fibrilatie atriala, medicul poate recomanda un medicament de subtiere a sangelui, pentru evitarea formarii de blocaje pe vase. Este important sa iei medicamentele exact cum ti le-a prescris medicul, ca sa eviti complicatiile [2]. 

Tratamentul pentru tulburarile de ritm cardiac poate fi si chirurgical, in anumite cazuri. Se pot realiza diferite interventii [2]:

  • Ablatie prin cateter - presupune introducerea unui cateter pana la inima. electrozii de la capatul lui creeaza mici cicatrici pentru a bloca semnalele electrice anormale.
  • Implantarea unui pacemaker - pacemakerul este un dispozitiv cu electrozi care se implanteaza in piept pentru a trimite semnale electrice care corecteaza ritmul cardiac. 
  • Operatie de corectare a unei anormalitati a cordului.
  • Implantarea unui defibrilator cardiac, pentru situatii in care aritmia poate avea consecinte grave.

Tulburarile de ritm cardiac au manifestari diferite de la un pacient la altul. Mergi la medic daca suspectezi ca ai o astfel de problema de sanatate!

Surse:

1. https://www.healthline.com/health/abnormal-heart-rhythms#outlook;
2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-arrhythmia/diagnosis-treatment/drc-20350674.

 

  • Produsul este un dispozitiv medical cu rezultate rapide.
  • FDBP-A4 este un Tensiometru de brat care masoara in mod simultan tensiunea sistolica, diastolica si pulsul pe baza principiului oscilatiei presiunii.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor
    checkout.warnings.Notice