Obiceiuri mici, rezultate notabile
Evoluam cu pasi mici, uneori chiar subtili. Pasii mici pornesc de la obiceiurile marunte, pe care ni le putem impune; stiinta a demonstrat ca asa functioneaza creierul uman. Progresul presupune motivatie si mai ales vointa, iar aceste valori trebuie construite. Si cum altfel decat prin deprinderea obiceiurilor marunte, dar care ne pot transforma viata?
Afla, in continuare, de ce este importanta dezvoltarea personala, care este rolul ei si cum te poate ajuta sa obtii rezultate notabile prin obiceiuri mici.
Ce este dezvoltarea personala?
Dezvoltarea personala poate fi considerata un proces de evolutie, prin care iti cunosti mai bine dorintele, valorile, resursele si competentele si iti conturezi un plan prin care sa ajungi cat mai aproape de visurile pe care le ai, pentru a le indeplini.
Dezvoltarea personala este un cumul de experiente de viata, lectii invatate, dificultati depasite si reusite care te incurajeaza si iti confirma ca esti pe drumul care trebuie, drumul tau. Indiferent care este acesta si de cate ori te ratacesti, tine minte ca scopul final este sa fii mai bun si mai implinit azi ca ieri, si mai putin decat maine.
Ce rol are dezvoltarea personala?
Dezvoltarea personala are rolul de a te conecta la adevaratele tale valori si credinte, de a te invata sa apreciezi viata, impreuna cu experientele pe care ti le ofera, oamenii pe care ti-i scoate in cale si esecurile care te fac o persoana mai puternica. Dezvoltarea personala te invata cum sa vezi partea plina a paharului si cum sa creezi oportunitati din partea care, in aparenta, pare goala.
Modalitati de dezvoltare personala
- Participa la cursuri de dezvoltare personala, yoga, alimentatie sanatoasa etc.;
- Prinde curajul de a experimenta lucruri noi, care sa te scoata din zona de confort;
- Citeste carti de dezvoltare personala, dar si pe subiecte aleatorii care te intereseaza foarte mult sau pur si simplu din placere;
- Urmeaza-ti pasiunile si investeste in hobby-urile care te fac fericit;
- Invata tehnici de dezvoltare personala de la psihologi sau mentori care stiu sa le foloseasca si o fac in viata de zi cu zi;
- Ai grija de sanatatea ta fizica, psihica si emotionala;
- Participa la workshopuri, retreat-uri si programe unde se desfasoara activitati de dezvoltare personala;
- Petrece timp cu familia si persoanele apropiate, contribuie activ la relatiile pe care le ai sau pe care vrei sa le ai;
- Mergi la psiholog daca simti nevoia sau la sedinte de coaching atunci cand esti intr-un impas profesional sau personal;
- Apreciaza ceea ce ai, imbunatateste ceea ce nu iti place la tine, crede intr-o lume mai buna si asigura-te ca esti primul care contribuie la ea;
- Plimba-te in natura si conecteaza-te la adevaratele tale valori, fara a te abate de la ele.
• Incepe cu primul pas.
Da, orice drum incepe cu primul pas. Daca vrei sa slabesti, incepe chiar de azi sa faci zece minute de exercitii fizice si mananca sanatos pe tot parcursul zilei. In timp, te vei obisnui cu acest program si iti vei dezvolta o disciplina armonioasa. Incepe de undeva, cu un singur pas si vei vedea cat de departe vei ajunge.
• Fa ce ai promis ca faci.
Un om valoreaza cat cuvantul lui. Incearca intotdeauna sa iti respecti promisiunile, fiindca asa iti dezvolti obiceiuri bune si de lunga durata.
• Inconjoara-te de oameni care sunt deja ceea ce vrei si tu sa devii.
Cele mai bune surse de inspiratie pe care le poti avea sunt un mentor care sa te indrume sau diverse persoane care fac deja ceea ce tu iti doresti sa ajungi sa faci si te pot ajuta cu sfaturi, recomandari sau pur si simplu discutii pe baza carora sa poti invata din greselile lor. Totodata, indeparteaza-te de oamenii toxici si nu pierde vremea acolo unde nu te simti apreciat.
• Citeste.
Fa-ti un obicei din a citi cateva pagini pe zi. Cititul iti dezvolta inteligenta, vocabularul, imaginatia, creativitatea, perceptia, si te ajuta sa legi informatiile intre ele. Cititul deschide orizonturi si ofera noi perspective asupra tuturor fenomenelor lumii, te ghideaza pe calea potrivita tie si iti arata unde au gresit altii, pentru a nu mai fi nevoit sa faci aceleasi greseli.
• Mediteaza, observa si reflecteaza.
Obisnuieste-te sa stai cateva minute pe zi singur, sa observi ce se intampla in jur si sa reflectezi. Gaseste-ti pacea interioara, calmul launtric care nu poate fi influentat de niciun factor extern, iubirea de sine si increderea in fortele proprii. Gandeste-te la ce ai gresit si ce poti imbunatati, fii recunoscator pentru ceea ce ai si lucreaza la propriul plan de dezvoltare persoana pe termen lung.
• Invata-i pe altii.
Incepe prin a-i arata putin cate putin ceva din ce stii unui coleg aflat la inceput de drum, ca si cum i-ai fi mentor. Acest obicei iti va da o stare de bine care vine din faptul ca imparti ceva si ajuti o alta fiinta umana sa evolueze. Totodata, te va ajuta pe tine sa iti consolidezi informatiile, caci daca poti face pe altcineva sa inteleaga un anumit subiect, inseamna ca tu deja il stapanesti foarte bine.
• Urmeaza-ti pasiunile.
Pentru a avea un echilibru intre munca si viata personala, fa-ti un obicei din a-ti urma pasiunile. Daca iti place fotografia, atunci surprinde peisaje, figuri, cladiri. Daca iti doresti sa canti la un instrument, fa acest lucru. Nimic din ceea ce iti doresti nu poate fi irealizabil, asa ca viseaza si mergi in directia visurilor tale!
• Contorizeaza-ti progresele.
Reusitele te motiveaza intotdeauna si te fac sa mergi mai departe pe drumul dorit, astfel incat sa ajungi acolo unde iti doresti. Elanul se construieste treptat, dupa ce observi ca evoluezi putin cate putin.
Celebreaza fiecare reusita, fii optimist si bucura-te alaturi de cei care te sustin de fiecare succes profesional, personal sau social pe care il obtii.
Dezvoltarea personala este o suma de experiente prin care toti trecem mai mult sau mai putin constient, dar care poate fi imbogatita prin obiceiuri asumate, care sa te ajute sa devii cea mai buna versiune a ta.