Obnubilare: ce este si ce trebuie sa stii despre ea
Obnubilarea este o tulburare a starii de constiinta in care functiile psihice sunt incetinite, iar gradul perceptiei pacientului este afectat. Consecintele sunt ingreunarea perceptiilor, a capacitatii de orientare. Acest simptom nu este urmat de amnezie. In acest articol explicam ce este obnubilarea si iti spunem ce trebuie sa stii despre acest simptom.
Ce este obnubilarea
Obnubilarea reprezinta un set de simptome pe care le experimenteaza anumite persoane. Nu este o afectiune medicala in adevaratul sens al cuvantului, dar simptomatologia sa o face sa fie o manifestare frustranta si obositoare. Obnubilarea se mai numeste ceata cerebrala, oboseala mentala, sau tulburarea constiintei.
Simptomele obnubilarii
Simptomele cetii cerebrale pot include:
- uitarea;
- declinul cognitiv;
- gandirea neclara;
- senzatia de oboseala;
- problemele de memorie;
- incapacitatea de concentrare;
- dificultatea in rezolvarea problemelor.
Ce cauzeaza obnubilarea?
Exista numeroase tulburari care ar putea afecta creierul si care ar putea provoca tulburarea starii de constiinta. Ar putea fi vorba despre lipsa somnului, o tulburare medicala, o deficienta alimentara sau o alta cauza. Iata care sunt cele mai frecvente cauze:
- stresul: toata lumea se confrunta cu stres din cand in cand. Cu toate acestea, nivelurile de stres crescute in mod cronic pot provoca o crestere a hormonului de stres al organismului, cortizolul. Cortizolul poate avea multe efecte daunatoare in organism, inclusiv afectarea memoriei, a functiei cognitive si accentuarea oboselii.
- lipsa somnului: uneori poate fi dificil sa cresti numarul de ore de somn. Cu toate acestea, lipsa somnului poate fi unul dintre cele mai usoare remedii pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor de obnubilare. In plus, odihna suficienta este o componenta importanta a sanatatii generale. Desi numarul recomandat de ore de somn pentru adulti poate varia de la persoana la persoana, este important sa afli cate ore sunt necesare pentru tine si pentru creier, pentru a ameliora simptomele de abnubilare.
- dieta: poate duce la deficiente de vitamine, ceea ce este daunator pentru sanatate. S-a demonstrat ca nivelurile scazute de vitamine importante, cum ar fi B12, contribuie la ceata cerebrala. In plus, dietele nesanatoase pot contine alimente pro-inflamatorii care perturba echilibrul hormonal al corpului si al creierului, cauzand oboseala cronica si ceata. Unele persoane considera ca problemele legate de sistemul lor digestiv pot cauza simptome nedorite asupra creierului.
- sindromul oboselii cronice: tulburarea starii de constiinta poate fi un simptom al sindromului oboselii cronice. Alte simptome includ dificultati de somn, oboseala persistenta, modificari ale functiei cognitive, dureri musculare si depresie. Daca esti ingrijorat ca ai sindromul oboselii cronice, este recomandat sa discuti acest lucru cu un medic.
- menopauza sau alte modificari hormonale: fluctuatia hormonilor la femei in timpul sarcinii, menopauzei sau sindromului Cushing poate provoca obnubilare. Poate fi nevoie pur si simplu de timp pentru ca nivelul hormonilor sa se echilibreze de la sine sau poate fi nevoie de ajutorul unui medic care poate stabili diagnosticul si apoi gestiona medical problema.
- afectiunile medicale: anumite afectiuni medicale care afecteaza sanatatea pot provoca obnubilarea. Nivelurile scazute de hormoni tiroidieni din organism (hipotiroidismul) pot provoca acest sindrom dar si alte simptome de incetinire mentala. Multe alte afectiuni, cum ar fi, de exemplu, scleroza multipla, cancerul, traumatismele craniene, pot, de asemenea, sa afecteze creierul. In plus, dementa usoara va altera, de asemenea, perceptia.
- conditiile de sanatate mintala: multe alte conditii de sanatate care afecteaza creierul, cum ar fi depresia, pot avea ca simptom obnubilarea. O alta cauza posibila a cetii este tulburarea de deficit de atentie. Un medic psiholog sau psihiatru poate sugera remedii, daca aceasta este asociata cu o afectiune mentala.
- expunerea la metale grele: se stie ca expunerea la metale grele, cum ar fi mercurul, plumbul sau arsenicul, afecteaza creierul si provoaca ceata, ameteli si confuzie. Plumbul poate fi gasit in vopseaua locuintelor mai vechi si in jucarii care pot fi ingerate accidental. Un medic poate efectua un simplu test de sange pentru a verifica nivelurile de metale grele.
- infectie cronica: unele infectii pot persista pentru perioade lungi de timp si pot deveni cronice. Infectiile fungice, cum ar fi Candida, pot persista luni sau ani de zile. Infectiile cronice duc la inflamatii cronice care sunt daunatoare pentru creier, afectand functia cognitiva dar si sanatatea generala. In cazul in care exista ingrijorare cu privire la infectiile cronice, un medic poate efectua un test simplu care sa verifice prezenta infectiei.
Remedii pentru ameliorarea starii de constiinta
Nu exista un tratament simplu si unic pentru obnubilare. In schimb, tratamentul vizeaza, de obicei, corectarea tulburarii de baza, daca este posibil. Acest lucru poate fi simplu in cazul unei deficiente de vitamine sau al unui efect secundar al medicamentelor. Cu toate acestea, atunci cand cauza de baza este necunoscuta, a pune capat tulburarii de constiinta poate fi foarte dificil. Exista cateva lucruri care pot fi facute pentru a incerca o ameliorare a starii:
- mai mult somn: respecta un regim de somn corect in fiecare noapte, pentru a te bucura de o buna sanatate a creierului.
- adopta o dieta mai sanatoasa: consuma multe fructe si legume pentru a te asigura ca indeplinesti cerintele de vitamine.
- redu, pe cat posibil, stresul: activitatile de reducere a stresului, cum ar fi meditatia sau yoga, pot ajuta la scaderea hormonilor de stres care au un impact negativ asupra creierului.
- efectueaza un test de sange pentru a verifica nivelurile de hormoni si vitamine: un simplu test de sange ajuta la identificarea unei probleme daca exista o problema de sanatate care afecteaza creierul dumneavoastra.
- discuta cu medicul despre efectele secundare ale tratamentelor medicamentoase.
Daca obnubilarea persista si iti afecteaza activitatile de zi cu zi, poate fi momentul sa discuti problema cu medicul. Acesta poate identifica o posibila cauza medicala a obnubilarii, cum ar fi sindromul oboselii cronice. Odata identificata cauza, poti incepe tratamentul care amelioreaza starea.