Deficit de vitamina B12 (cobolamina): cauze, simptome, recomandari
![Vitamina B12 Vitamina B12](/_i/1916922221.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.ro%2Fmedia%2Fwysiwyg%2FVitamina_B12.jpg&format=webp)
Vitaminele permit organismului sa functioneze corespunzator si sa se dezvolte. Acestea joaca, de asemenea, roluri importante in functiile corpului, cum ar fi metabolismul, imunitatea si digestia.
La nivel general, exista 13 vitamine esentiale, inclusiv vitaminele A, C, D, E si vitaminele K si B, cum ar fi riboflavina (vitamina B2), acidul folic (vitamina B9) si cobolamina (vitamina B12). Cel mai bun mod de a satisface aceste nevoi de vitamine este prin adoptarea unei diete echilibrate care contine o varietate de alimente.
In acest articol, vom discuta despre deficitul de vitamina B12 si ce poate face acesta in organism daca nu este tratat imediat.
Ce este vitamina B12?
Vitamina B12 sau cobolamina joaca un rol esential in formarea celulelor rosii din sange, in metabolismul celular, in functia nervoasa si in sanatatea moleculelor din interiorul celulelor care transporta informatii genetice (1).
Lista surselor alimentare de vitamina B12 include: carne de pui, peste si produse lactate. De asemenea, vitamina B12 este adaugata in alte alimente, cum ar fi cerealele fortificate, si este disponibil ca supliment alimentar oral. In majoritatea cazurilor, suplimentele naturale sunt prescrise pentru tratarea deficitului de vitamina B12.
Persoanele adulte au nevoie de aproximativ 2,4 micrograme (mcg) de vitamina B12 in fiecare zi, iar persoanele insarcinate sau care alapteaza au nevoie de o cantitate mult mai mare. Totodata, cantitatea de vitamina B12 de care au nevoie bebelusii si copiii in stadiul de dezvoltare variaza in functie de varsta (2).
Adreseaza-te medicului pentru cele mai bune orientari in privinta aportului de vitamina B12 de care ai nevoie pentru o viata sanatoasa!
Ce este deficitul de vitamina B12?
Deficitul de vitamina B12 (deficit de cobolamina) apare atunci cand organismul tau fie nu primeste cantitatea recomandata de vitamine prin consumarea alimentelor, fie nu mai are puterea de a absorbi suficienta vitamina B12 din alimentele pe care le consumi si de care organismul are nevoie pentru a functiona corespunzator (2).
Pe termen lung, deficitul de vitamina B12 poate provoca probleme fizice, neurologice si psihologice (2).
Orice persoana se poate confrunta cu un deficit de vitamina B12 de-a lungul vietii. Persoanele care au varsta de 60 de ani sau mai in varsta sunt mai susceptibile de a avea un deficit de vitamina B12, comparativ cu alte grupe de varsta.
Simptomele deficitului de vitamina B12
Daca te confrunti cu un deficit de vitamina B12, exista posibilitatea sa ai si o lipsa de globule rosii in organism, adica anemie.
O deficienta usoara de vitamina B12 poate sa nu provoace niciun simptom. Dar, daca este lasata netratata pentru mai mult timp, deficitul poate duce la simptome precum:
- senzatie de slabiciune, oboseala constanta sau delir;
- palpitatii cardiace si dificultati de respiratie;
- piele palida;
- constipatie, diaree, gaze sau pierderea poftei de mancare;
- probleme la nivelul functiei nervoase, cum ar fi amorteala,
- furnicaturi si slabiciune musculara;
- probleme cu vederea;
- afectiuni mintale, cum ar fi tulburarile de anxietate, depresia, pierderile de memorie sau modificarile comportamentale drastice (3).
Simptomele deficitului de vitamina B12 se pot dezvolta lent si se pot agrava in timp. Unii oameni nu se confrunta cu niciun simptom in ciudat unui nivel foarte scazut de vitamina B12 in organism.
Cauzele deficitului de vitamina B12
Situatiile si conditiile care pot provoca un deficit de vitamina B12 in organism sunt:
- lipsa vitaminei B12 in dieta zilnica. Persoanele care nu consuma suficiente alimente care au un continut natural de vitamina B12 sau nu consuma alimente fortificate pot dezvolta un deficit in aceasta directie;
- gastrita. Gastrita este o inflamatie a mucoasei stomacului si, de asemenea, o cauza comuna a deficitului de vitamina B12. Din cauza lipsei de acid clorhidric in stomac, necesar pentru absorbtia vitaminei B12, se produce deficitul;
- afectiuni digestive. Bolile care afecteaza in mod direct sistemul digestiv, cum ar fi boala Crohn si boala celiaca (intoleranta la gluten), pot impiedica organismul sa absoarba complet vitamina B12;
- consumul de alcool excesiv. Acesta poate deteriora sistemul digestiv si poate provoca deficitul de vitamina B12;
- anemie pernicioasa. Persoanele diagnosticate cu anemie pernicioasa (afectiune medicala rara), nu sunt capabile sa produca proteina in stomac pentru absorbtia vitaminei de B12;
- deficit de transcobolamina II. Aceasta este o tulburare genetica rara care afecteaza transportul de vitamina B12 in organism;
- interventie chirurgicala gastro-intestinala. Persoanele care au trecut printr-o interventie chirurgicala gastro-intestinala pot avea dificultati in absorbtia vitaminei B12 (2).
Cum este diagnosticat deficitul de vitamina B12?
Diagnosticarea precisa a deficitului de vitamina B12 poate fi dificila in cazul in care simptomele nu sunt prezente. In plus, unele simptome mentionate anterior sunt similare cu alte deficiente nutritionale.
Personalul medical va cere, de obicei, analize de sange de rutina pentru a verifica nivelul de vitamina B12 din organism.
Tratament pentru deficitul de vitamina B12
Deficitul de vitamina B12 poate fi tratat doar prin administrarea vitaminei in sine. Depinzand de cauza care provoaca deficienta, pacientul poate avea nevoie de tratament temporar, pana cand nivelul de vitamina B12 revine la normal sau poate avea nevoie de terapie permanenta cu vitamina B12.
Vitamina B12 poate fi administrata zilnic, la recomandarea medicului, cu ajutorul suplimentelor alimentare cu vitamine.
Recomandari
Majoritatea oamenilor pot preveni deficitul de vitamina B12 prin consumarea alimentelor si bauturilor care contin aceasta vitamina. Optiunile pentru consumul de vitamina B12 includ:
- produse alimentare de origine animala: carne rosie, carne de pui, peste, oua, lapte si alte produse lactate care contin vitamina B12;
- alimente fortificate: Alimentele fortificate sunt alimente care au in compozitia lor anumite vitamine si nutrienti care au fost adaugati in procesul de productie si pe care nu le contin in mod natural. Alimentele fortificate includ anumite tipuri de cereale pentru micul dejun, drojdie nutritiva, lapte vegetal etc. Citeste valorile nutritionale de pe ambalaj pentru a vedea continutul de vitamina B12;
- suplimente alimentare cu vitamina B12: Multe complexe de multivitamine contin vitamina B12. Exista, de asemenea, suplimente alimentare care au doar vitamina B12. Adreseaza-te medicului sau farmacistului Dr. Max pentru a te ajuta sa alegi cel mai bun supliment pentru tine!
Alte lucruri pe care le poti face pentru a preveni deficitul de vitamina B12:
- evita consumul excesiv de alcool! Consumul frecvent de alcool poate deteriora sistemul digestiv si poate ingreuna absorbtia vitaminei B12;
- gestioneaza, pe cat posibil, afectiunile digestive (daca este cazul)! Daca ai fost diagnosticat cu o boala digestiva, cum ar fi boala Crohn sau boala celiaca, asigura-te ca urmezi intocmai recomandarile medicului pentru a preveni agravarea!
Daca te confrunti cu simptomele deficitului de vitamina B12 sau prezinti un risc pentru a dezvolta acest deficit, adreseaza-te medicului pentru a vedea daca ar trebui sa faci un set de analize de sange pentru a masura nivelul de vitamina din organism. Daca deja ai fost diagnosticat cu deficit de vitamina B12 si te confrunti cu simptome noi, discuta cu medicul tau de urgenta!
Disclaimer: Urmatorul articol este redactat in scopuri informative si nu inclocuieste consultatiile medicale specializate. Pentru administrarea suplimentelor alimentare, multivitaminelor si mineralelor, adreseaza-te medicului sau farmacistului!
Surse de informare:
- Mayo Clinic Staff. Vitamin B-12. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-b12/art-20363663
- Cleveland Clinic. Vitamin B12 Deficiency. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22831-vitamin-b12-deficiency
- WebMD Editorial Contributors. (2021) Vitamin B12: What you need to know. Medically Reviewed by MD Nazario, B. https://www.webmd.com/diet/vitamin-b12-deficiency-symptoms-causes