Osteodensitometrie: ce este, recomandari, beneficii, riscuri

Medicul poate recomanda investigatia medicala numita osteodensitometrie, daca pacientul prezinta fatori de risc pentru osteoporoza, precum fracturi anterioare (in special dupa varsta de 50 de ani), varsta inaintata, istoric familial (membrii ai familiei care au avut osteoporoza). Spus pe scurt, osteodensitometria este o investigatie pentru diagnosticarea osteoporozei.
De-alungul timpului, oasele au tendinta sa devina mai putin rezistente. Osteoporoza se manifesta atunci cand persoana pierde din masa osoasa mai rapid decat corpul poate crea noi tesuturi osoase. Este o boala care nu provoaca durere, nu manifesta simptome, astfel ca de multe ori este depistata cand pacientul isi fractureaza un os, in urma unui traumatism minor. Asadar, pentru ca osteoporoza sa fie depistata si sa poata fi prevenit un eveniment neplacut ca fracturarea osoasa, se recomanda efectuarea unei osteodensitometrii.
Osteodensitometrie - ce este?
Oasele sunt tesuturi vii, care se descompun si se refac in mod constant. Au loc procese de resorbtie si formare de os nou. Atunci cand procesul de regenerare este mai lent decat cel de degradare, se instaleaza osteoporoza. Este o afectiune caracterizată prin scaderea densitatii si diminuarea rezistentei osoase, rezultatul fiind oase fragile si un risc crescut de fracturare. Pentru a preveni aparitia osteoporozei sau pentru a-i incetini evolutia este necesara detectarea timpurie a bolii. Osteodensitometria este instrumentul esential care ajuta la diagnosticarea si monitorizarea osteoporozei.
Definitie: Osteodensitometria este o investigatie medicala imagistica, neinvaziva si nedureroasa, ce foloseste razele X pentru a masura densitatea minerala a oaselor (continutul de calciu). Ajuta la evaluarea rezistentei osoase si la determinarea riscului de fracturi. Este considerata a fi cea mai eficienta metoda de diagnostic pentru osteoporoza.
Osteodensitometria mai este cunoscuta si sub numele de analiza DEXA (Dual Energy X-ray Absortiometry). Metoda dureaza putin si nu este dureroasa. Se masoara densitatea minerala osoasa, iar ulterior scanarii, rezultatul obtinut se compara cu valoarea normala, adica valoarea medie a unui adult tanar si sanatos. Rezulta astfel scorul T, care este cel mai relevant indicator al prezentei osteoporozei si al riscului de fractura. Scorul T se interpreteaza astfel:
- valoarea normala a scorului T este mai mare sau egala cu -1;
- valorile intre -1 și -2,5 indica o reducere moderata a densitatii osoase, numita osteopenie;
- valori mai mici de -2,5 indica prezenta osteoporozei [1];
Este important sa se realizeze osteodensitometria potrivit recomandarilor, pentru a evalua daca oasele pacientului sunt slabite si daca prezinta risc crescut de fractura din cauza osteoporozei. Rezultatele obtinute ajuta medicul sa ofere un tratament adecvat pentru osteoporoza, dar si sa-i monitorizeze periodic eficienta - daca densitatea osoasa s-a imbunatatit, s-a inrautatit sau a ramas la fel.
De retinut: Diagnosticul precoce al osteoporozei este foarte important, deoarece exista metode de stopare a pierderii masei oasoase si, in consecinta, de diminuare a complicatiilor bolii.
Cum se desfasoara o osteodensitometrie?
Există două tipuri principale de osteodensitometrie utilizate in prezent:
1. DEXA (Dual Energy X-ray Absortiometry) - foloseste raze X cu doua niveluri de energie diferite (energie duala), fiind o investigatie imagistica de inalta performanta, care implica expunerea la o doza mica de radiatii ionizante; este cea mai comuna metoda utilizata in prezent pentru diagnosticul, tratarea si monitorizarea cu maxima acuratete a osteoporozei;
2. QCT (Quantitative Computed Tomography) - foloseste tehnologia clasica a tomografiei computerizate pentru a obtine imagini tridimensionale ale oaselor si masoara densitatea minerala osoasa in diferitele straturi ale osului; implica o expunere mai mare la radiatii;
Pentru ca DEXA este cea mai folosita metoda de masurare a densitatii osoase, la ea vom face referire in continuare. Retine ca foloseste raze X pentru a masura densitatea osoasa. Masurarea se face in general la nivelul colului femural (sold), la coloana vertebrala sau la incheieturile mainii. Iata exact ce se intampla in timpul procedurii:
- Pacientul se asaza pe masa aparatului in vederea scanarii, apoi un dispozitiv special, ca un brat, se misca deasupra corpului sau, trimitand fascicule de raze X;
- Scanerul converteste datele legate de densitatea osoasa in imagini si grafice;
- Rezultatele sunt analizate si interpretate de medicul radiolog, astfel incat pacientul sa beneficieze ulterior de tratamentul potrivit.
De stiut:
- Nivelul de radiatii este foarte mic, retine ca iradierea este nesemnificativa si fara efecte nocive. In schimb, precizia si sensibilitatea metodei sunt de nivel inalt.
- Investigatia nu este dureroasa.
- Procedura nu implica administrarea vreunei substante de contrast, nu necesita nicio injectie si nicio prelevare.
- Investigatia dureaza intre 10-20 de minute, in functie de cate regiuni ale corpului sunt scanate.
Cum ma pregatesc pentru osteodensitometrie?
- Nu ai nevoie de o pregatire speciala inainte de osteodensitometrie.
- Este recomandat sa porti o imbracaminte confortabila, care nu contine obiecte metalice. In caz contrar, vei fi rugat sa dai jos piesele vestimentare care contin obiecte metalice, precum fermoare, catarame ori bijuteriile.
- Cu 24 de ore inainte de investigatie, evita consumul de alimente bogate in calciu sau suplimentele alimentare cu calciu.
- Daca ai avut recent o examinare care a presupus administrarea unei substante de contrast, poti fi nevoit sa astepti cateva zile inainte de a efectua osteodensitometria (DEXA).
Cand se recomanda sa faci o osteodensitometrie (scanare DEXA)?
Osteoporoza este cea mai intalnita afectiune osoasa in randul populatiei lumii; afecteaza aproximativ 200 de milioane de oameni la nivel global si are ca rezultat peste 8,9 milioane de fracturi de fragilitate in fiecare an; aproximativ una din trei femei si unul din cinci barbati cu varsta de peste 50 de ani sufera de o fractura de fragilitate in timpul vietii [2]. Prin urmare, efectuarea osteodensitometriei in timp util poate ajuta la prevenirea complicatiilor si a pierderii calitatii vietii.
Exista anumite recomandari cu privire la momentul in care ar trebui sa efectuezi osteodensitometria. In general, se recomanda persoanelor cu varste peste 65 de ani, deoarece incidenta osteoporozei creste odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, ar trebui sa efectueze o astfel de investigatie, femeile aflate la menopauza, deoarece scaderea nivelului de estrogen poate afecta densitatea osoasa. Iata mai jos persoanele cu risc crescut de osteoporoza si care ar trebui asadar sa mearga sa realizeze o evaluare a densitatii osoase cu ajutorul scanarii DEXA:
Femeile:
Femeile sunt mai expuse riscului de a dezvolta osteoporoza decat barbatii, deoarece modificarile hormonale care au loc la menopauza afecteaza in mod direct densitatea osoasa.
Hormonul feminin, estrogenul, este esential pentru oasele sanatoase. Dupa menopauza, nivelul de estrogen se diminueaza. Acest lucru poate duce la o scadere rapida a densitatii osoase.
Femeile prezinta un risc si mai mare de a dezvolta osteoporoza daca au:
- o menopauza precoce (inainte de 45 de ani);
- o histerectomie (indepartarea uterului) inainte de varsta de 45 de ani, in special atunci cand sunt indepartate si ovarele;
- absenta menstruatiei mai mult de 6 luni, ca urmare exercitiilor fizice intense sau a unui regim alimentar strict [1];
Barbatii:
De cele mai multe ori, cauza osteoporozei la barbati este necunoscuta. Cu toate acestea, exista o legatura cu testosteronul, hormonul masculin, care ajuta la mentinerea oaselor sanatoase.
Barbatii continua sa produca testosteron pana la batranete, dar riscul de osteoporoza este crescut la barbatii cu niveluri scazute de testosteron.
Motivul exact al nivelului scazut de testosteron este necunoscut, dar cauzele cunoscute fac referire la:
- administrarea pe termen lung a unor tratamente medicamentoase cu steroizi;
- abuz de alcool;
- hipogonadism (afectiune care provoaca niveluri anormal de scazute de testosteron) [1].
Factori de risc pentru osteoporoza:
Factori de risc principali:
- varsta inaintata (peste 65 de ani in cazul femeilor si peste 70 de ani la barbati);
- fracturi anterioare;
- istoric familial (daca unul sau mai multi membri ai familiei au avut osteoporoza sau au suferit mai mult de o fractura);
Alti factori de risc:
- glanda tiroida hiperactiva;
- cantitati reduse de hormoni sexuali (estrogen si testosteron);
- boli ale glandei pituitare;
- hiperactivitate a glandelor paratiroide (hiperparatiroidism);
- un indice de masa corporala (IMC) de 19 sau mai putin;
- utilizarea pe termen lung a medicatiei cu doze mari de steroizi (folosita pentru afectiuni precum artrita si astmul);
- prezenta unei tulburari de alimentatie, precum anorexia sau bulimia;
- consum intens de alcool si tigari;
- artrita reumatoida;
- probleme de malabsorbtie, ca in cazul bolii Celiace sau a bolii Crohn;
- unele medicamente utilizate pentru a trata cancerul de san si cancerul de prostata, care afecteaza nivelul hormonilor;
- perioade lungi de inactivitate, cum ar fi repausul la pat pe termen lung [1].
De stiut: Este important ca pacientii cu osteoporoza sa adopte o dieta sanatoasa, bogata in calciu si vitamina D, sa renunte la fumat si alcool si sa adopte un stil de viata activ.

Osteodensitometrie - beneficii:
Principalul beneficiu al osteodensitometriei este diagnosticarea precoce a osteoporozei. Boala poate fi depistata in stadii incipiente, ceea ce permite medicilor sa ia masuri preventive sau sa recomande tratamentul adecvat pentru a reduce riscul de complicatii.
De asemenea, cu ajutorul acestei investigatii se poate monitoriza periodic eficienta tratamentului prescris pentru osteoporoza sau alte boli care afecteaza densitatea osoasa. In felul acesta, medicul poate ajusta tratamentul in functie de evolutie si poate preveni agravarea bolii.
Totodata, pentru ca osteodensitometria ofera informatii despre densitatea minerala osoasa, acest lucru ajuta la estimarea riscului de fractura. Cu cat densitatea osoasa este mai scazuta, cu atat riscul de fractura este mai mare. Rezultatele obtinute in urma investigatiei ajuta medicul sa stabileasca un plan de tratament si preventie, adecvat pentru fiecare pacient in parte.
In concluzie, osteodensitometria contribuie la prevenirea complicatiilor si la imbunatatirea calitatii vietii. Depistarea problemelor, inainte ca acestea sa devina severe, permite implementarea masurilor care sa reduca riscul de fracturi si complicatii si, astfel, sa conduca la o imbunatatire a calitatii vietii pacientului.
Osteodensitometrie - riscuri:
Osteodensitometria este o metodă sigura si precisa de evaluare a densitatii osoase, asadar nu implica riscuri si deci nu ai niciun motiv de ingrijorare. Iata ce trebuie sa mai stii:
- doza de radiatii la care esti expus in timpul osteodensitometriei (scanarii DEXA) este foarte mica, nu prezinta niciun risc pentru santate; este mai redusa decat in cazul unei radiografii toracice obisnuite;
- femeile insarcinate nu au voie sa realizeze investigatia de osteodensitometrie, dat fiind ca foloseste razele X;
- precizia rezultatelor poate fi influentata de anumiti factori, precum consumul alimentelor bogate in calciu sau suplimentele de calciu administrate cu mai putin de 24 de ore inaintea investigatiei; acest lucru poate duce la un fals rezultat pozitiv;
- osteodensitometria poate detecta doar scaderea densitatii osoase, nu si cauza acesteia; totodata, evaluarea riscului de fracturi trebuie sa ia in considerare nu doar densitatea minerala osoasa, ci si istoricul medical, stilul de viata si alti factori de risc.
In concluzie, osteodensitometria reprezinta o investigatie importanta pentru diagnosticarea precoce a osteoporozei. Rezultatele ajuta medicul sa ofere un tratament adecvat pentru osteoporoza, dar si sa monotorizeze priodic eficienta acestuia. Este o investigatie nedureroasa, nu necesita pregatire speciala, iar doza de iradiere este mai redusa decat in cazul unei radiografii obisnuite. Asadar, printr-o metoda simpla de diagnostic se poate semnala nevoia inceperii tratamentului de consolidare a masei osoase, prevenindu-se in acest fel o fractura cauzata de un os rarefiat, ce poate implica dureri si imobilizare prelungita.
Referinte:
1. Nhs.uk. Osteoporosis. 2022, https://www.nhs.uk/conditions/osteoporosis/. Accesat in 26 iunie 2023.
2. HealthEuropa.com. Osteoporosis, fragility fractures and the urgent need for prioritisation of care. 2020, https://www.healtheuropa.com/osteoporosis-fragility-fractures-and-the-urgent-need-for-prioritisation-of-care/98206/. Accesat in 26 iunie 2023.