Osteomalacie: cauze, simptome, tratament

14. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Osteomalacie

Oasele ne sustin corpul, ne permit sa ne miscam, ne protejeaza creierul, inima si alte organe. Pentru a se mentine insa puternice si sanatoase, ele au nevoie de calciu, vitamina C si alti nutrienti. In lipsa acestora, pot aparea diverse probleme, intre care si osteomalacia.[1] In acest articol poti afla ce inseamna de fapt aceasta boala, pe cine afecteaza ea si cum, dar si optiuni exista cand vine vorba de tratamentul sau. 

Ce este osteomalacia 

Osteomalacia este o afectiune caracterizata prin slabirea sau „inmuierea” oaselor, ce apare pe fondul mineralizarii defectuoase a acestora. Ea nu permite oaselor sa se intareasca asa cum ar trebui, ceea ce le face sa fie mai fragile si mai predispuse la fracturi.

Este o boala pe care doar adultii o pot avea (cand afecteaza copiii, demineralizarea si slabirea oaselor poarta denumirea de rahitism) si care este mai frecvent intalnita in randul femeilor, in special a celor insarcinate.[4]

Cauzele osteomalaciei

Osteomalacia se dezvolta de obicei din cauza unui deficit prelungit de vitamina D in organism. Vitamina D este esentiala pentru a permite corpului sa absoarba calciul necesar pentru formarea si intarirea oaselor. Desi ea se gaseste si in anumite alimente, cea mai importanta sursa este expunerea (corecta) la soare. Riscul de dezvoltare a unei carente de vitamina D este deci mai ridicat in cazul persoanelor care nu petrec prea mult timp in aer liber, obisnuiesc sa poarte haine care acopera cea mai mare parte a pielii, folosesc produse cu factor de protectie solara ridicat ori au pielea inchisa la culoare.[3][4]

Riscul este si mai ridicat atunci cand aportul de vitamina D din alimentatie este scazut, cum se intampla in cazul persoanelor cu intoleranta la lactoza, care nu consuma lapte si produse lactate, ori care au adoptat o dieta vegetariana. De asemenea, exista posibilitatea ca organismul sa nu poate absorbi corect vitamina D. Acest lucru se poate intampla, de exemplu, dupa o operatie de bypass gastric ori din cauza unei afectiuni gastrointestinale.[3][4]

Alte posibile cauze ale osteomalaciei sunt: 

  • cancerul; 
  • insuficienta renala; 
  • acidoza; 
  • bolile de ficat; 
  • tratamentul cu medicamente anticonvulsivante sau antiepileptice.[3]

Simptomele osteomalaciei 

Osteomalacia poate provoca simptome precum:

  • oase fragile, predispuse la fracturi; 
  • senzatia de oboseala; 
  • durere
  • rigiditate;
  • dificultati la ridicarea din sezut sau urcarea scarilor; 
  • slabiciune musculare la nivelul bratelor si picioarelor.[4]

Ca urmare a nivelului scazut de calciu din organism, mai pot aparea si simptome precum: 

  • amorteala zonei din jurul gurii; 
  • amorteala/furnicaturi in brate si picioare; 
  • crampe musculare.[3]

Teste necesare pentru diagnosticarea osteomalaciei 

Pentru a confirma diagnosticul de osteomalacie, se pot efectua mai multe teste si investigatii, inclusiv: 

  • analize de sange - pot ajuta la masurarea nivelului de vitamina D si calciu si la detectarea eventualelor carente; 
  • radiografii;
  • biopsii osoase.[4]

Tratamentul osteomalaciei 

Tratamentul osteomalaciei depinde si de cauza acestei afectiuni. Daca se c onfirma o carenta de vitamina D, ti s-ar putea recomanda sa incluzi in dieta ta alimente precum: 

  • cerealele; 
  • branza; 
  • ouale; 
  • pestele; 
  • ficatul; 
  • laptele; 
  • iaurtul. 

Ti s-ar mai putea recomanda, de asemenea, sa petreci mai mult timp in aer liber ori sa iei suplimente alimentare cu vitamina D, calciu sau fosfor. Este insa foarte important sa discuti cu medicul tau privind dozele recomandate, in special daca organismul tau nu poate absorbi corect nutrientii de care are nevoie.

In cazurile foarte severe, pot fi necesare interventii chirurgicale sau alte proceduri pentru a trata fracturile sau deformarile oaselor.[3][4] 

Metode de preventie a osteomalaciei

Pe langa adoptarea unei diete echilibrate si expunerea adecvata la soare, alte metode de a avea oase sanatoase si puternice sunt: 

  • renuntarea la fumat (tutunul afecteaza sanatatea oaselor si poate creste riscul de fracturi); 
  • limitarea consumului de alcool (afecteaza oasele si creste riscul de cadere si fracturi); 
  • activitatea fizica regulata (cel putin 30 de minute pe zi ori 150 de minute pe saptamana); 
  • administrarea de suplimente cu vitamina D (la recomandarea medicului si conform indicatiilor acestuia).[1][2]

Osteomalacia este o boala ce afecteaza doar adultii. De cele mai multe ori, se dezvolta pe fondul unui deficit de vitamina D si duce la inmuierea oaselor si fragilizarea acestora. Cauzele si factorii de risc pentru aceasta afectiune sunt numerosi si diversi, incluzand atat expunerea limitata la soare, cat si anumite afectiuni sau tratamente medicamentoase. Simptomele sunt destul de vagi si dificil de recunoscut, dar, odata diagnosticata, boala nu este dificil de tratat. De cele mai multe ori, tratamentul presupune modificarea stilului de viata. In functie de particularitatile fiecarui caz, se poate apela, de asemenea, la suplimente alimentare ori la alte metode de tratament. 

Atentie! Acest articol are caracter strict informativ si nu reprezinta o sursa suficienta de autodiagnosticare. Daca ai observat prezenta unor simptome ce pot fi asociate cu osteomalacia sau crezi ca exista riscul sa suferi de aceasta afectiune, mergi la medic. El este singurul in masura sa stabileasca un diagnostic si, daca este cazul, sa faca recomandari privind optiunile de tratament potrivite. 

Bibliografie: 

  1. „Bone Health Basics”, OrthoInfo - AAOS, 2020, orthoinfo.aaos.org/en/staying-healthy/bone-health-basics/. Accessed 12 July 2023.
  2. Dresden, Danielle. „What to Know about Osteomalacia”, Medical News Today, 24 Nov. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/osteomalacia. Accessed 12 July 2023.
  3. „Osteomalacia”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2020, medlineplus.gov/ency/article/000376.htm. Accessed 12 July 2023.
  4. Rachel Reiff Ellis. „What Is Osteomalacia?”, WebMD, 21 May 2016, www.webmd.com/osteoporosis/what-is-osteomalacia. Accessed 12 July 2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor