Parapsoriazis: ce este, cauze, simptome, tratament

3. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Parapsoriazis

 

Pielea este cel mai mare organ al corpului si la fel ca orice alta structura din organism, aceasta poate fi afectata de numeroase boli.

Afectiunile aparute la nivelul pielii pot avea cauze genetice sau factori asociati cu stilul de viata si se pot manifesta prin eruptii cutanate, inflamatie, schimbari la nivelul pielii etc.

Cateva dintre cele mai cunoscute probleme includ acneea, eczema, psoriazisul, cancerul de piele si parapsoriazisul, acesta din urma fiind insa mai rar intalnit [1].

Ce este parapsoriazisul?

Parapsoriazisul este termenul folosit pentru un anumit grup de afectiuni cutanate care sunt asemanatoare psoriazisului, dar care au cauze si manifestari diferite. Aceasta este o afectiune mai rara, care apare, de obicei, in randul adultilor aflati la varsta mijlocie.

Atat parapsoriazisul, cat si psoriazisul pot prezenta simptome similare cum ar fi pielea solzoasa (placi) si eruptii cutanate. Cu toate acestea, chiar daca cele doua par similare cu ochiul liber, sub microscop insa, se poate face o diferentiere clara intre cele doua.

Exista doua tipuri de parapsoriazis, si anume:

  • parapsoriazis cu placi mici - care este o afectiuni cronica si benigna, ceea ce inseamna ca are sanse mici de a deveni canceroasa;
  • parapsoriazis cu placi mari - problema care reprezinta de obicei o dermatoza premaligna si care are un risc mai mare de a se transforma in cancer [2].

Cauzele parapsoriazisului

Cauza parapsoriazisului este necunoscuta. Cu toate acestea, expertii sunt de parere ca afectiunea reprezinta un stadiu al evolutiei de la dermatita cronica la tulburari limfoproliferative, probleme caracterizate prin cresterea necontrolata a limfocitelor [3].

Parapsoriazisul este rezultatul unei interactiuni anormale dintre celulele pielii si sistemul imunitar care duce la acumularea in exces a celulelor cutanate si la formarea placilor. Chiar daca aspectul poate fi asemanator psorizasului, cauza principala difera, acesta fiind un lucru foarte important pentru diagnosticarea corecta a bolii [4].

Simptomele parapsoriazisului

Semnele si simptomele parapsoriazisului variaza in functie de tipul bolii. In general insa, leziunile aparute din cauza afectiunii nu tind sa fie dureroase, insa unele persoane pot prezenta senzatie de mancarime (prurit).

In ceea ce priveste parapsoriazisul cu placi mici, aceasta problema se poate manifesta prin eruptii cutanate de culoare rozalie sau galbena, care au forma ovala sau rotunda si care au un aspect solzos. Acestea tind sa apara la nivelul abdomenului sau extremitatilor.

Parapsoriazisul cu placi mari este caracterizat prin eruptii cutanate mult mai mari, care au forma neregulata si care au aspectul solzos de culoare rosie sau maronie. De cele mai multe ori, aceste leziuni apar in zonele expuse rar la soare cum ar fi coapsele, sanii, fesele sau partea inferioara a abdomenului.

Chiar daca ambele tipuri de parapsoriazis pot fi asimptomatice, pe langa manifestarile mentionate mai sus, parapsoriazisul cu placi mari poate evolua insa si spre cancer de piele, motiv pentru care trebuie monitorizat cu atentie [2].

Optiuni terapeutice pentru parapsoriazis

Tratamentul prescris de catre medicul specialist depinde de tipul bolii si de simptomele prezentate.

In cazul parapsoriazisului cu placi mici, medicul poate prescrie un tratament cu corticosteroizi topici, care va fi folosit intre 8 si 12 saptamani. In cazul in care persoana nu doreste tratament specific, se poate recomanda aplicarea altor creme si unguente pentru hidratarea pielii si pentru ameliorarea simptomelor, multe dintre ele putand fi obtinute si fara prescriptie medicala.

Daca dermatologul nu observa o ameliorare a eruptiilor dupa tratamentul cu corticosteroizi topici, acesta poate recomanda terapie prin lumina care implica expunerea pielii la raze ultraviolete.

Pentru parapsoriazisul cu placi mari, medicul poate recomanda aplicarea de corticosteroizi puternici timp de aproximativ 12 saptamani sau poate incepe direct cu fototerapie, daca exista un numar mare de leziuni.

Chiar daca tratamentul pentru ambele tipuri de parapsoriazis pare similar la inceput, medicul va verifica afectiunea cu placi mari mult mai frecvent (cel putin o data la 6 luni), pentru a se asigura ca boala nu progreseaza spre cancer de piele [4].

Prognosticul parapsoriazisului

Parapsoriazisul este o afectiune cronica, ceea ce inseamna ca poate fi prezenta pe tot parcursul vietii, revenind la diferite intervale de timp. Din acest motiv, este posibil ca persoana afectata sa necesite tratament de lunga durata pentru a gestiona simptomele si pentru a reduce numarul de episoade.

In timp ce parapsoriazisul cu placi mici este benign, cel cu placi mari poate deveni malign si poate evolua in cancer cum ar fi limfomul cutanat cu celule T sau mycosis fungoides.

Limfomul cutanat cu celule T poate fi greu de diagnosticat intrucat:

  • este posibil ca testele de sange sa nu arate celulele canceroase;
  • afectiunea arata de obicei ca o boala de piele comuna cum ar fi eczema sau psoriazisul;
  • este posibil ca biopsia sa nu evidentieze celule canceroase.

Mycosis fungoides in schimb, poate fi depistat mai usor intrucat se dezvolta foarte lent. Daca acesta este depistat in stadiile incipiente si se incepe tratamentul din timp, majoritatea persoanelor cu acest tip de cancer tind sa aiba o speranta de viata normala.

In cazul in care cancerul este mai avansat, atunci medicii se vor axa pe incetinirea raspandirii acestuia, pe reducerea tumorilor si pe imbunatatirea calitatii vietii.

Chiar daca nu exista tratament curativ pentru ambele tipuri de parapsoriazis, medicii pot gestiona insa simptomele in mod eficient. Din acest motiv trebuie efectuate analize si investigatii medicale cat mai curand posibil, pentru a primi tratamentul corespunzator si pentru a reduce riscul de complicatii [2].

Discuta cu un medic specialist daca prezinti simptome specifice acestei afectiuni sau daca ai orice abateri de la normal!

 

Referinte:

  1. “Skin Diseases: Types of, Symptoms, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21573-skin-diseases. Data accesarii: 28.01.2023
  2. “Parapsoriasis: Causes, Treatment, and More.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/parapsoriasis. Data accesarii: 28.01.2023
  3. Charleson, Kimberly. “Parapsoriasis: Overview and More.” Verywell Health, Verywell Health, www.verywellhealth.com/parapsoriasis-5185070. Data accesarii: 28.01.2023
  4. Nall, Rachel. “Parapsoriasis: Types, Symptoms, Link with Skin Cancer, and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/skin-disorders/parapsoriasis#what-it-is. Data accesarii: 28.01.2023

 

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor
    checkout.warnings.Notice