
Pareza faciala: Cauze, simptome, tratament

Pentru a explica ce este pareza, trebuie prima data sa discutam despre paralizie. Prin „paralizie" se intelege pierderea totala sau partiala a sensibilitatii si a posibilitatii de miscare a corpului sau a unei anumite parti a acestuia.
Paralizia poate avea numeroase cauze, unele temporare, iar altele permanente, care pot prezenta si alte riscuri pentru sanatatea generala.
In ceea ce priveste pareza, aceasta este o paralizie usoara, incompleta, care permite totusi anumite miscari, dar de o amplitudine redusa.
In functie de zona afectata, pareza poate fi de mai multe tipuri: cele mai cunoscute sunt monopareza (afectarea unui singur membru), parapareza (afectarea ambelor membre), tetrapareza (afectarea tuturor celor patru membre) si pareza faciala.
Ce este pareza faciala?
Pareza faciala este o problema caracterizata prin scaderea fortei musculare la nivelul fetei, aceasta afectand de obicei doar o parte a acesteia (paralizia Bell).
In majoritatea cazurilor, „slabirea" muschilor este temporara si se poate imbunatati odata cu trecerea timpului (semipareza faciala).
Din cauza scaderii fortei musculare, pareza de acest tip poate face ca o jumatate a fetei sa para „cazuta" si inactiva, zambetul, de exemplu, putand fi observat doar pe partea neafectata a fetei.
Pareza faciala poate fi intalnita la orice varsta si chiar daca nu este cunoscuta cauza exacta, expertii sunt de parere ca aparitia ei poate fi asociata cu inflamarea unuia dintre cei doi nervi care controleaza muschii de pe fiecare parte a fetei.
Daca suferi de aceasta problema, este recomandat sa apelezi la o consultatie specializata, medicul putand sa iti explice detaliat ce este semipareza faciala, paralizia Bell si in cat timp trece paraliza faciala, de obicei.
Tipuri de pareza faciala
In functie de muschii afectati, pareza faciala se poate imparti in doua tipuri principale si anume:
Pareza faciala centrala
Acest tip de pareza afecteaza partea inferioara a fetei, persoana in cauza mentinandu-si totusi abilitatea de a inchide ochii si de a-si misca muschii de la nivelul fruntii.
Deoarece acest tip de pareza faciala poate sa apara si in contextul unui accident vascular cerebral, este important de observat toate semnele care pot indica aparitia acestei situatii pentru a putea suna la numarul unic pentru apeluri de urgenta 112.
Din cauza acestui factor declansator al parezei faciale centrale, aceasta poate sa afecteze si membrul superior situat pe aceeasi parte a fetei.
Pareza faciala periferica sau paralizia Bell
Pareza faciala periferica este o problema cauzata de inflamarea unuia dintre cei doi nervi care controleaza muschii de pe fiecare parte a fetei.
Chiar daca nu este cunoscuta cauza acestei inflamatii, specialistii sunt de parere ca factorii declansatori ar putea fi asociati cu anumite infectii virale si bacteriene care pot produce initial si alte afectiuni precum:
- boala Lyme;
- HIV;
- herpes etc.
Opinia generala este ca anumiti factori declansatori pot reactiva infectiile virale si bacteriene latente mentionate mai sus, care, la randul lor, pot duce la aparitia paraliziei Bell. Cativa dintre factorii care pot declansa acest tip de paralizie includ bolile autoimune, stresul sau privarea de somn.
Cauze

Pareza faciala poate avea numeroase cauze, motiv pentru care trebuie efectuata o consultatie medicala specializata prin care se poate evidentia cu exactitate factorul declansator si tratamentul corespunzator. Cateva dintre cele mai frecvente cauze ale parezei faciale includ:
- tumori - care pot creste langa sau chiar pe nervul facial, fapt care poate duce la aparitia parezei in majoritatea cazurilor;
- pareza faciala prezenta la nastere - una dintre cauzele de pareza faciala la copii; aceasta poate sa apara atunci cand dezvoltarea nervului facial in uter este anormala sau cand acesta este lezat in timpul nasterii.
- paralizia Bell - slabire a fortei musculare din cauza inflamarii nervilor faciali, problema care poate duce in unele cazuri si la pareza faciala bilaterala;
- boli neurologice - pot afecta sistemul nervos central, periferic si autonom;
- traumatisme - cauzate fie de accidentari sau lovituri puternice, fie la nastere, aceste evenimente pot duce la pareza temporara sau permanenta;
- accident vascular cerebral (AVC) - aceasta cauza este des asociata cu pareza faciala, deoarece AVC-ul poate afecta printre altele si comunicarea creierului cu nervii faciali;
- infectii - un studiu publicat in 2011 [1] a mentionat ca tuberculoza auriculara, care seamana in mare parte cu otita cronica, poate duce la pareza faciala daca tratamentul este intarziat.
Aditional, un studiu publicat in 2019 [2] sustine ca exista o posibilitatea ca stadiile incipiente ale sclerozei multiple sa fie diagnosticate gresit ca pareza faciala, motiv pentru care specialistii trebuie sa fie atenti la semnele si simptomele existente.
Semne si simptome
De cele mai multe ori, simptomele parezei faciale afecteaza doar o singura parte a fetei. Cu toate acestea, exista si cazuri cand pareza poate afecta si ambele parti.
Pareza faciala nu provoaca si slabirea muschilor de la nivelul bratelor sau al picioarelor. Daca acest simptom este prezent impreuna cu pareza faciala, atunci trebuie sunat imediat la numarul unic pentru apeluri de urgenta, deoarece poate fi vorba despre un accident vascular cerebral.
Pareza faciala a unei singure parti poate afecta fruntea, ochii, obrajii si gura, ceea ce inseamna ca nervul care controleaza musculatura nu poate transmite in mod corespunzator semnalele de la creier la muschi.
Unele cazuri de pareza faciala pot fi acompaniate si de durere, ceea ce inseamna ca anumiti nervi au fost lezati dintr-un motiv sau altul.
Tot din cauza acestei pareze, se poate pierde si senzatia la nivelul fetei si abilitatea de a clipi, problema care trebuie investigata cat mai rapid de catre un medic specialist.
Complicatii
Majoritatea persoanelor cu pareza faciala isi revin complet fara a prezenta complicatii. Cu toate acestea, exista insa si posibilitatea de aparitie a unor probleme aditionale atunci cand pareza este destul de severa.
Cateva complicatii asociate cu acest tip de pareza includ:
- lezarea nervului VII cranian;
- infectii, ulceratii sau pierderea vederii, daca pareza faciala afecteaza abilitatea de inchidere a ochiului;
- sincinezie, adica miscarea automata si involuntara a unei parti paralizate, atunci cand este miscata voluntar o parte sanatosa.
Chiar daca pareza faciala tinde sa dispara in majoritatea cazurilor, din pacate, unele persoane pot prezenta paralizie sau o „cadere a fetei” pe termen lung sau chiar definitiv.
Optiuni de tratament
Tratamentul pentru pareza faciala depinde de cauza acesteia si de severitatea ei. In cazul in care pareza este semnificativa si progreseaza spre paralizie faciala, medicul poate recomanda tratament chirurgical pentru a diminua compresia nervului sau pentru a-l repara.
Tratamentul pentru pareza faciala periferica poate include medicamente farmaceutice sau remedii naturiste pentru a reduce inflamatia, exercitii pentru pareza faciala etc. Aditional, medicul mai poate recomanda si antivirale sau antibiotice, daca exista o infectie cauzata de virusuri sau bacterii.
In ceea ce priveste gestionarea parezei faciale cu tratamente naturiste, multe dintre optiunile disponibile contin presupuse proprietati antiinflamatoare si neuroprotective, printre multe altele.
Nutrientii sunt si ei importanti, zincul de exemplu fiind un mineral important pentru functionarea normala a nervilor. Cu toate ca este indicat ca vitaminele si mineralele necesare organismului sa fie obtinute printr-o dieta sanatoasa si echilibrata, atunci cand nu este posibil acest lucru, medicul poate recomanda si anumite suplimente alimentare.
Trebuie mentionat insa, ca pana in acest moment, nu exista suficiente dovezi oferite de stiinta care sa confirme beneficiile remediilor naturiste cat si ale suplimentelor alimentare. De aceea, trebuie discutat initial cu un medic specialist inainte de a incepe aceste optiuni din propria initiativa.
Fizioterapia reprezinta si ea o metoda buna de recuperare in caz de pareza faciala periferica, aceasta putand avea un potential efect de accelerare a vindecarii.
Deoarece nu exista un tratament specific pentru pareza faciala, aceasta problema poate dura o perioada mai lunga de timp. Mai mult decat atat, deoarece unele cauze pot fi severe sau chiar fatale, este recomandata programarea la un consult medical specializat cat mai curand posibil.
Referinte:
- Quaranta, Nicola, et al. “Tuberculous Otitis Media with Facial Paralysis: A Clinical and Microbiological Diagnosis-A Case Report.” Case Reports in Infectious Diseases, Hindawi, 2 July 2011, www.hindawi.com/journals/criid/2011/932608/.
- Stadio, Arianna Di, et al. “Clinical and Radiological Findings of Facial Paralysis in Multiple Sclerosis.” Multiple Sclerosis and Related Disorders, Elsevier, 18 Oct. 2019, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211034819304456.