Piciorul tal valg: cauze, manifestari si optiuni de tratament

29. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Piciorul tal valg

 

La nastere, unii copii se pot naste cu deformari la nivelul picioarelor. Uneori, talpile sunt intr-o pozitie anormala, fie intr-o parte, fie in jos sau in sus. Piciorul tal valg este o astfel de deformare posturala. Aceasta se caracterizeaza prin indoirea exagerata a labei piciorului in sus, care poate atinge fata antero-laterala a gambei. Multi parinti se sperie cand vad pe biletul de externare din maternitate diagnosticul de picior tal valg, dar deformarile picioarelor la nastere sunt comune si pot fi corectate. Din fericire, exista optiuni de tratament, care trebuie insa aplicate fara intarziere. Descopera in continuare care sunt cauzele si manifestarile piciorului tal valg si cum se poate trata.

Cauzele piciorului tal valg

Deformarea piciorului apare ca urmare a pozitiei fatului in uter. Piciorul tal valg apare cand labele picioarelor se indoaie din cauza ca nu au loc in uter. Cauzele pozitiei deficitare pot fi:

  • oligohidramnios, o problema de sanatate in sarcina care se manifesta prin prezenta unei cantitati insuficiente de lichid amniotic in raport cu stadiul de evolutie a sarcinii [2];
  • sarcina multipla, care limiteaza spatiul disponibil pentru fiecare fat;
  • greutate mare a fatului; un fat foarte dezvoltat poate intampina probleme de asezare;
  • membre pelvine in extensie [2];
  • pozitionarea anormala la nastere; in mod normal, fatul se asaza intr-o pozitie care sa-i permita sa treaca prin canalul de nastere mai intai cu capul, dar uneori se pozitioneaza cu picioarele sau fesele inainte.

Manifestarile piciorului tal valg

Piciorul tal valg este vizibil de la nastere si se manifesta prin hiperflexia dorsala a labei piciorului. Poate fi prezent la un singur membru sau la ambele. Existenta acestei deformari se asociaza deseori cu alte probleme, ca displazia de sold, deformarea posterior-mediala a tibiei (piciorule este deformat si mai scurt in partea afectata), talus vertical (pozitionarea deficitara a osului talus, care face ca toata laba piciorului sa para deformata), dezechilibru muscular sau afectarea nervilor [1].

Copiii cu picior tal valg au sanse mai mari de a dezvolta picior plat valg la varsta mersului. Acesta este si momentul in care multi parinti sesizeaza problema si ii duc la medic. Cand tratamentul se aplica intre 1 si 3 ani, deformarea statica se poate corecta complet in 2-3 ani, iar cea dinamica se poate atenua mult. Cand tratamentul se aplica tarziu, dupa 3 ani ori chiar dupa 7, pot aparea alte manifestari, ca durerea dupa sederea indelungata sau in timpul desfasurarii de activitati fizice.

 

Manifestarile piciorului tal valg

 

Optiuni de tratament

In cazurile usoare

Cu cat tratamentul initial se aplica mai devreme, cu atat sansele de restabilire anatomica si functionala a piciorului cresc. Daca deformarea este usoara, se face kinetoterapie. Miscarile labei piciorului se fac usor si se suplimenteaza cu masaj in zona corespunzatare scobiturii plantare si pe partea interioara a gambei, astfel incat sa se stimuleze musculatura intrinseca si extrinseca a gambei [3]. Muschii din aceasta zona au rolul de a pastra arcul plantar longitudinal medial in pozitie normala. Masajul se realizeaza in reprize de 10-15 minute, de 3-4 ori pe zi, fie de catre kinetoterapeut, fie de catre parinti, dupa ce au fost instruiti. Tratamentul efectuat corect limiteaza deformarii piciorului, iar dupa varsta de 1 an arcul plantar longitudinal medial este normal. Kinetoterapia poate corecta piciorul tal valg chiar in primele 3-6 luni [3]. 

In cazurile severe

Cazurile severe de picior tal valg care limiteaza mult flexia plantara si se manifesta prin inversiunea piciorului necesita tratament corectionar precoce. Se folosesc kinetoterapia si atelele ghipsate fixe. Daca se intervine devreme, in jurul varstei de 6-8 luni apar rezultate favorabile [2]. Refacerea boltei plantare in primii 3 ani de viata se realizeaza si prin exercitii fizice care dezvolta musculatura intrinseca si extrinseca a piciorului. Muschii vizati sunt, in special, fibularul lung, tibialul anterior si tibialul posterior. Pentru o stimularea eficienta a acestora este nevoia de vizita regulata la kinetoterapeut si deprinderea exercitiilor de catre parinti.

Tratamentul pentru picior tal valg dupa primul an de viata

Cand copiii incep sa mearga, tratamentul pentru picior tal valg trebuie sa continue. Pe langa masaj si exercitii, este nevoie de purtarea unor ghete cu sustinator plantar si caramb inalt, care ofera sustinere si ajuta la coordonarea miscarilor. Folosirea unor talonete ortopedice este eficienta doar pentru continuarea tratamentului inceput in primul an de viata. Utilizarea lor dupa varsta de 3 ani nu ajuta decat la pastrarea arcului plantar la un anumit nivel de angulatie si la prevenirea prabusirii complete a acestuia. 

Dupa implinirea varstei de 7 ani, copilul nu mai beneficiaza de efectul corector al talonetelor ortopedice. Totusi, acestea pot preveni durerile puternice de la nivelul piciorului. Corectarea corecta a piciorului tal valg necesita o cooperare eficienta intre parinte, copil, ortoped si kinetoterapeut. Este important ca tratamentul sa inceapa devreme si sa continue sustinut, fara pauze si intarzieri.

 

Tratamentul pentru picior tal valg

 

Bebelusii pot avea multe probleme de sanatate, de la reflux gastroesofagian la hernie ombilicala. La fel ca alte probleme, piciorul tal valg se poate corecta. Mergi la medic daca observi manifestari specifice acestei deformari la copilul tau.

Surse: 

  1. https://www.mayoclinic.org/medical-professionals/orthopedic-surgery/news/complex-foot-deformities-a-case-study/mcc-20422622;
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/medgen/395489;
  3. https://www.wsh.nhs.uk/CMS-Documents/Patient-leaflets/Physiotherapy/5397-2TalipesCalcaneovalgus.pdf.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor