Piele uscata, foarte uscata si dermatita atopica – Gama E Pharmaceris
Descopera secretele pielii sanatoase! Afla cum afecteaza pielea uscata si sensibila atat nou-nascutii, cat si adultii. Exploreaza cauzele, solutiile si modul in care dermatita atopica influenteaza sanatatea pielii.
Continutul articolului
Cine se poate confrunta cu pielea uscata
Stiai ca 70% dintre persoanele adulte afirma ca pielea lor este sensibila si uscata?
Pielea uscata este cauzata de o bariera cutanata compromisa si de o disfunctie sau deficienta a grasimilor sanatoase necesare in stratul superior al pielii. In mod normal, stratul superior al pielii este alcatuit din celule moarte si uleiuri naturale, care ajuta la retinerea umiditatii pentru a mentine pielea moale si neteda. Daca nu exista suficienta apa in acest strat superior de celule, ceea ce se poate intampla daca uleiurile protectoare sunt diminuate, ar putea rezulta o piele uscata, foarte uscata.
Pielea uscata este extrem de frecventa, poate aparea la persoane de toate varstele, mai ales la nou-nascuti si copii, oriunde pe corp, de la maini si fata pana la membrele inferioare. Uscaciunea poate face ca pielea sa se inroseasca, sa se descuameze sau sa existe senzatia de mancarime.
Pielea bebelusilor, in special cea a nou-nascutilor, este mai fragila, mai predispusa la infectii si mai permeabila la agentii externi decat pielea copiilor mai mari si a adultilor.
Multi bebelusi se confrunta cu o piele uscata si descuamata in timpul copilariei. Uneori, pielea se descuameaza ca urmare a unor cauze naturale temporare, in timp ce alteori, iritantii, conditiile genetice sau conditiile de mediu determina descuamarea pielii.
Cercetatorii spun ca pielea uscata poate fi mostenita. Potrivit unui studiu, mutatiile in genele care controleaza productia proteinei filaggrin, care joaca un rol in formarea si hidratarea barierei cutanate, pot provoca mai multe afectiuni ale pielii. Persoanele cu aceste mutatii, estimate la aproximativ 10 la suta din populatie, sufera de piele mai uscata si au sanse mai mari de a dezvolta eczeme. Dermatita atopica este un tip comun de eczema.
Dermatita atopica (DA) este o afectiune cutanata frecventa, cu recurenta cronica, prezenta in special in tarile dezvoltate, afectand pana la 20% dintre copii si 10% dintre adulti. Pielea uscata este o constatare frecventa la pacientii cu AD, in afara de dermatita. DA se poate dezvolta pe orice zona a pielii la orice varsta; cu toate acestea, tinde sa apara in anumite locuri in functie de varsta persoanei. De exemplu, la sugari, este mai probabil sa apara pe fata; in cazul copiilor mici, se dezvolta adesea pe partea interioara a coatelor, iar multi adulti se pot confrunta cu DA pe maini.
Cauze si imbunatatirea pielii uscate, cu dermatita atopica
1. Parfumul are potentialul de a provoca iritarea pielii
Parfumul are tendinta de a irita pielea uscata sau de a o inrautati, asa ca evitati produsele de ingrijire a pielii care contin parfum.
EMOTOPIC este o linie specializata de dermo-cosmetice emoliente, dedicata ingrijirii zilnice a pielii uscate, foarte uscate, deshidratate si sensibile, predispuse la descuamare, mancarimi, iritatii, precum si a pielii cu dermatita atopica sau eczema. Gama nu contine parabeni, coloranti, alergeni, sapun, parfumuri, sls, sles, silicoane si propilen glicol. Se poate folosi inca din prima zi de viata.
2. Sapunul poate absorbi umezeala din piele si scalp
Multe sapunuri, geluri de spalare si sampoane sustrag umiditatea din piele si scalp, deoarece sunt formulate pentru a elimina uleiul. Folositi produse emoliente care nu dezbraca pielea de stratul de protectie natural.
Emolientii EMOTOPIC se bazeaza pe uleiuri naturale – o compilatie de ulei de canola si ulei de canepa – care calmeaza mancarimile, arsurile si inflamatiile. Uleiul din semintele de canepa este extrem de bogat in acizi grasi esentiali (AGE) si acizi grasi saturati, care formeaza o bariera de protectie a pielii impotriva agresorilor de mediu si a pierderii transepidermice de apa. De asemenea, contine vitaminele A, D, E si minerale. Uleiul de canola are un continut foarte ridicat de steroli naturali si este deosebit de bogat in vitamina E naturala. Proprietatile sale calmante si antiinflamatorii sunt comparabile cu cele ale steroizilor (1% de hidrocortizon). Impreuna, aceste doua uleiuri stimuleaza regenerarea microdeteriorarilor din piele si consolidarea barierei hidro-lipidice naturale.
3. Aerul uscat, in interior sau afara, poate creste simptomele pielii uscate
Un umidificator poate ajuta la restabilirea umiditatii in aerul din casa ta. Cel mai bine este sa il reglati intre 30 si 50% umiditate.
4. Spalarea mainilor poate duce la inrosire si iritatie
Evitati sapunurile pe baza de alcool si uscati-va mainile in loc sa le frecati cu un prosop. Aplicati crema Bariera Emolienta Emotopic dupa fiecare spalare.
5. Dusurile lungi si fierbinti pot contribui la deshidratarea pielii
Limitati dusurile la nu mai mult de cinci minute si mentineti temperatura apei calduta, nu fierbinte. Dupa aceea, aplicati o crema hidratanta in decurs de un minut de la iesirea din dus. Cremele hidratante actioneaza cel mai bine pe pielea umeda.
6. Anumite afectiuni medicale pot cauza pielea uscata
Problemele de piele, cum ar fi psoriazisul, dermatita atopica, pot face ca pielea sa fie mai predispusa la uscaciune si eczeme.
Eczema cauzeaza de obicei: mancarimi, piele uscata si sensibila, piele inflamata, decolorata si aspra, cruste, zone umflate. Multe persoane cu eczema si piele uscata isi pot gestiona afectiunea cu ajutorul unui tratament emolient.
- Purtati pe langa piele materiale moi si netede, de preferinta din bumbac 100%.
- Evitati materialele care zgarie, cum ar fi lana pura, poliesterul sau acrilicul. Ati putea incerca un material mixt din bumbac si sintetic - acesta este compatibil pentru persoanele cu eczeme.
- Indepartati etichetele de pe haine.
Sursa:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322499#causes
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/features/more-than-dry-skin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1466189/
https://www.everydayhealth.com/7-surprising-causes-of-dry-skin.aspx
https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/dermatitis/atopic-dermatitis-eczema