Plan de ingrijire pacient imobilizat la pat
Ingrijirea la domiciliu a unui pacient imobilizat la pat reprezinta o provocare. Exista insa unele lucruri pe care le poti face pentru a ii oferi acestuia ingrijirea adecvata si conditii de confort. Iata ce ar trebui sa includa un plan de ingrijire pentru pacient imobilizat la pat!
Schiteaza planul de ingrijire al pacientului imobilizat la pat
In cazul in care pacientul poate comunica, discuta cu acesta despre eventuale preferinte ale sale in legatura cu modul in care isi doreste sa fie ingrijit. De asemenea, atunci cand incepi sa alcatuiesti planul de ingrijire, discuta si cu medicul care monitorizeaza cazul pacientului respectiv.
Medicul iti poate oferi recomandari pretioase despre cea mai potrivita ingrijire pe care i-o poti oferi persoanei care se afla imobilizata la pat.
Tipuri de ingrijire
Exista mai multe tipuri de ingrijire pe care iti recomandam sa le iei in considerare inca de la bun inceput.
Aspecte legate de igiena personala
Persoana imobilizata la pat necesita ajutor pentru imbaiere, imbracare, tuns, eventual si barbierit. Trebuie ajutata sa utilizeze toaleta.
Disconfortul poate fi crescut atat pentru pacient, cat si pentru persoana care il ingrijeste si este posibil sa fie nevoie de ajutor specializat pentru astfel de activitati - de exemplu, de un asistent medical care sa aiba forta fizica necesara pentru a ridica persoana si a o transporta la baie.
Medicatie si intretinere fizica
De regula, pacientul imobilizat la pat trebuie sa urmeze o schema de tratament medicamentos si sa faca fizioterapie cu scopul recuperarii sau al intretinerii fizice, pentru a preveni atrofia musculara.
Pentru a te organiza eficient si a nu omite administrarea medicamentelor recomandate de medic, utilizeaza un organizator pentru acestea si noteaza intr-o agenda (fizica sau digitala, pe telefon), programarile la consultatii si controale medicale.
Stabileste o lista cu intrebari pe care sa i le adresezi medicului, despre lucruri pe care le poti face pentru a contribui la cresterea nivelului de confort al pacientului si la imbunatatirea conditiei acestuia. Insoteste pacientul la consultatii si noteaza-ti sfaturile si indicatiile medicului!
Ajuta la treburile casnice
Pe langa ingrijirea propriu-zisa a persoanei imobilizate la pat, poti ajuta si la efectuarea treburilor casnice. Este necesar sa speli lucrurile, sa faci curatenie in locuinta, sa asiguri aprovizionarea cu alimente si produse de ingrijire, sa gatesti sau sa comanzi mancare. Daca persoana respectiva locuieste la curte si are si gradina, si spatiul exterior trebuie ingrijit.
Unele persoane imobilizate la pat necesita supraveghere permanenta, in vreme ce altele pot sta singure un interval de timp - in functie de situatie, te poti ocupa singur de restul activitatilor sau poti solicita sprijinul altor persoane de incredere sau a unui personal avizat.
Sprijin emotional
Ingrijirea pacientului imobilizat la pat nu se limiteaza doar la aspectele fizice. Sprijinul emotional ii poate fi de mare ajutor. De pilda, poate necesita sa petreci timp cu el, sa ii vorbesti sau, daca poate comunica, sa il asculti. Ii pot fi utile iesire in aer liber, atunci cand vremea permite, astfel ca este necesar un scaun cu rotile pe care sa il ai la indemana.
Daca exista rude sau prieteni in prezenta carora pacientul se simte confortabil, vizitele lor sunt incurajate. Persoanele imobilizate la pat pot deveni irascibile sau, daca sunt in varsta, sunt predispuse la a uita diverse lucruri, astfel ca, indiferent de situatie, este important sa ai o abordare calma fata de acestea si sa te comporti cu blandete in fiecare zi. Poti lua in calcul si psihoterapia pentru pacient.
Creeaza conditii optime in locuinta
Persoana care este imobilizata la pat necesita deplasare in exterior cu ajutorul caruciorului cu rotile si sa fie transportata in brate pana la baie. Asigura-te ca inlaturi covoarele care pot ingreuna accesul, ca sunt bare de sustinere in baie si ca exista rampa la intrarea in locuinta, pentru a facilita accesul caruciorului. Un alt aspect pe care este important sa il retii este ca trebuie sa ii asiguri pacientului o temperatura optima, atat corporala, cat si in locuinta.
Discuta cu medicul despre astfel de aspecte - de exemplu, intreaba-l la ce interval este indicat sa intorci persoana pe o alta parte si care este temperatura optima pentru ambianta.
Adapteaza planul in functie de evolutia afectiunii sau de imbunatatirea sanatatii
Informeaza-te constant despre afectiunea de care sufera pacientul imobilizat la pat si, daca apar modificari in evolutia sa, adapteaza-te in functie de recomandarile medicului. Intereseaza-te frecvent la acesta pentru optiunile disponibile si cere-i sfatul pentru cele care l-ar avantaja cel mai mult pe pacient.
In cazul in care conditia avanseaza foarte mult si nu ai pregatirea necesara pentru a ii oferi sprijin specializat, ia in calcul angajarea unei persoane din domeniul medical sau mutarea pacientului intr-un centru medical axat pe necesitatile sale.
Ai grija si de propria persoana
Un pacient imobilizat la pat necesita multe resurse personale, astfel ca este important sa nu te neglijezi. Pentru a ii putea oferi sprijinul necesar din mai multe puncte de vedere, trebuie sa ai grija si de sanatatea ta, sa te odihnesti indeajuns de mult si sa ai o dieta echilibrata. Atunci cand ai momente mai libere, incearca sa te relaxezi si sa faci activitati care sa iti creeze o stare de bine.
In concluzie, un plan de ingrijire pacient imobilizat la pat trebuie bine structurat, cu ajutorul medicului, pentru a acoperi atat necesitatile sale fizice, cat si cele emotionale.
Sursa de informare:
1. “Caregiving: Taking Care of Older Adults.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/healthy-aging/aging-caregiving-older-adults, accesat la 25 ianuarie 2023.