Platfus: cauze, simptome, tratament
Platfusul inseamna o aplatizare a arcului piciorului. Este o afectiune ce apare frecvent la copii, dar poate fi intalnita si la adulti. Toti bebelusii au picioare plate la nastere, arcadele se formeaza de obicei pana la varsta de 6 ani. Desi platfusul este o conditie medicala frecventa, cauzele sunt inca necunoscute. Oricum, exista tratamente eficiente ce pot reduce simptomele si deformarea asociata. Acest articol trece in revista cauzele posibile ale platfusului, simptomele si complicatiile acestei afectiuni, precum si tratamentele disponibile pentru prevenirea si corectarea acestei conditii.
Ce este platfusul?
Platfusul se mai numeste si picior plat. Este o afectiune care presupune o scobitura a talpii aplatizata, ceea ce afecteaza postura corpului. In general, platfusul afecteaza ambele picioare si poate fi diagnosticat prin examinarea si masurarea fizica a piciorului.
Piciorul plat poate cauza durere sau disconfort la nivelul picioarelor, dar si o instabilitate a acestora. Picioarele plate nu sunt o problema pentru majoritatea oamenilor. Daca acestea provoaca dureri sau alte probleme, antrenamentele pot ajuta. In prezent, platfusul este tratat prin purtarea unor pantofi ortopedici speciali sau chiar prin interventia chirurgicala pentru corectarea deformarii piciorului. De asemenea, medicul poate recomanda fizioterapie, cu scopul de a redresa pozitia piciorului si de a preveni simptomele asociate platfusului (2).
Tipuri de platfus
Picioarele plate pot pune probleme daca persista dupa copilarie sau daca se dezvolta la varsta adulta. Tipurile de picioare plate includ:
picior plat flexibil: este cea mai frecventa forma. Arcul este vizibil cand nu exista presiune asupra piciorului. Cand persoana sta in picioare (exista presiune asupra piciorului), arcul se prabuseste;
picior semi-flexibil: este piciorul care nu poate fi adus complet in pozitia normala;
picior plat rigid: nu are arc indiferent de pozitie si nu poate fi facut sa stea in pozitia normala (1).
Cauzele platfusului
Platfusul nu este neobisnuit la sugari si copii mici, deoarece arcul piciorului nu s-a dezvoltat inca. Arcadele majoritatii oamenilor se dezvolta de-a lungul copilariei, dar unii oameni nu le dezvolta niciodata. Persoanele fara arcade pot avea sau nu probleme. Factorii genetici, obezitatea, postura corpului si leziunile tesuturilor moi sunt principalele cauze ale platfusului. Fiecare dintre aceste cauze trebuie luata in considerare pentru a identifica si trata aceasta conditie.
Factori de risc
Factorii care pot creste riscul de picior plat includ:
inaintarea in varsta;
obezitatea;
ranirea piciorului sau a gleznei (in special leziuni ale tendonului, tendinita);
diabetul (3);
un dezechilibru muscular din cauza unei activitati excesive sau a unei diete necorespunzatoare poate contribui, de asemenea, la aparitia platfusului. Muschii slabiti nu pot face fata presiunii constante exercitate asupra articulatiilor piciorului, provocand instabilitate si deformare.
Cum se manifesta platfusul?
Deformarea piciorului este principalul simptom al platfusului, iar aceasta poate fi usor detectata vizual. Este afectat mersul, ceea ce duce la suprasolicitarea structurilor de la nivelul piciorului. Pot aparea si alte manifestari precum:
durerea in mijlocul talpii, care se accentueaza la efort;
durerea in zona soldurilor, genunchilor, zonei lombare;
rigiditatea picioarelor, mai ales dupa un repaus prelungit;
mersul incorect.
Complicatiile platfusului
Cele mai importante complicatii ale platfusului sunt:
artrita;
scolioza;
cifoza;
lordoza;
tulburari circulatorii (1).
Cand trebuie consultat medicul?
Este indicat un consult medical daca apar dureri sau daca activitatea este limitata. De asemenea, se poate apela la consult ortopedic si in urmatoarele situatii:
probleme de echilibru;
durere la mersul pe jos;
rigiditatea picioarelor;
dezvoltarea brusca a platfusului.
Cum se trateaza piciorul plat?
Tratamentul platfusului poate include mai multe optiuni terapeutice, inclusiv purtarea unei orteze pentru a asigura o pozitie corecta a piciorului. Orteza trebuie sa fie potrivita pe picior, adaptata la nevoile pacientului si schimbata regulat. Purtarea unei orteze poate creste stabilitatea si reduce durerea cauzata de platfus.
Terapia de recuperare prin masaj si alte exercitii fizice regulate este un alt tratament comun pentru platfus. Aceste exercitii pot ajuta la intarirea muschilor piciorului, corectarea posturii si ameliorarea simptomelor.
Daca deformarea piciorului este severa, ar putea fi necesara inlocuirea fasciilor si a ligamentelor afectate. Acest tratament chirurgical implica inlocuirea tesuturilor deteriorate cu tesuturi sanatoase si ofera pacientului posibilitatea de a se misca din nou normal si de a preveni simptomele si complicatiile ulterioare ale platfusului.
Pentru a se preveni simptomele asociate platfusului, este important sa se urmeze un program de exercitii specifice (stretching-ul si exercitiile de fortificare musculara. Acest lucru va ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine in zona picioarelor si va ameliora durerea si disconfortul cauzat de platfus. Este recomandata purtarea incaltamintei adecvata, conform prescriptiei medicului, pentru a evita suprasolicitarea picioarelor.
In concluzie, tratamentul prompt si corect al platfusului poate preveni complicatiile ulterioare, cum ar fi durerea cronica sau deformarea permanenta a piciorului. Exercitiile regulate pot fi utile in ameliorarea simptomelor și stabilizarea structurii piciorului. Purtarea unei incaltaminte ortopedice adecvate poate oferi suport suplimentar gleznei si piciorului si poate contribui la tratamentul platfusului. Respectarea recomandarilor medicului este cruciala pentru obtinerea rezultatelor optime din tratament.
Platfusul poate avea efecte negative asupra vietii unei persoane si trebuie tratat cu seriozitate. Daca nu este tratat, deformarea piciorului se poate agrava si pot aparea complicatii severe. Pentru a preveni si trata platfusul, este important sa se faca exercitii regulate pentru intarirea musculaturii picioarelor, sa se acorde atentie posturii corecte in timpul mersului si sa se respecte recomandarile medicului. Purtarea unei incaltari ortopedice corespunzatoare poate fi de asemenea benefica in ameliorarea simptomelor asociate cu aceasta conditie. Prin urmare, tratamentul adecvat al platfusului poate reduce durerea si deformarea piciorului si ofera o calitate mai buna a vietii pacientilor
Disclaimer
Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
Cleveland Clinic, Flat feet: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17005-flat-feet
Mayo Clinic, Flatfeet: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flatfeet/symptoms-causes/syc-20372604
Foot & Ankle, Flat feet: causes, symptoms & treatment: https://www.footandanklegroup.com/flat-feet-causes-symptoms-treatment/