Polineuropatie: cauze, simptome, tratament

20. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Polineuropatie

 

Polineuropatia este o conditie medicala in care mai multi nervi periferici sunt deteriorati. Apar furnicaturi la maini si picioare, durere, lipsa coordonarii. Simptomele sunt diferite, in functie de zona afectata, iar tratamentul adecvat poate oferi ameliorare, ingrijirile avand in vedere tratarea cauzei afectiunii. 

Polineuropatia este o tulburare generalizata a sistemului nervos periferic ce poate rezulta din leziuni traumatice, infectii, mostenire genetica, expunere la toxine, dezechilibre metabolice, cea mai cunoscuta cauza ramane, insa, diabetul. 

Ce este polineuropatia?

Polineuropatia numita si neuropatie periferica, deoarece afecteaza nervii periferici multipli, situati in afara creierului si a maduvei spinarii, este o tulburare ce poate fi frecvent intalnita la adulti, procentul varstnicilor cu aceasta deficienta fiind mare. Obiectivul principal al specialistului este identificarea prompta a cauzei si interventia rapida, deoarece boala afecteaza mai multi nervi din zone diferite ale corpului simultan si mai rar sunt inregistrate cazuri de mononeuropatie, caz in cand este lezat un singur nerv. (1)

Polineuropatia poate afecta nervii responsabili de:

  • simturi - neuropatie senzoriala;
  • miscare - neuropatie motorie;
  • simturi si miscare - neuropatie senzorio-motorie. 

Aceasta conditie medicala isi poate pune amprenta asupra nervilor autonomi responsabili pentru controlul functiei digestive, urinare, precum si a celor implicati in mentinerea echilibrului tensiunii arteriale si a ritmului cardiac. In timp ce unele polineuropatii se dezvolta pe parcursul mai multor ani, altele au o evolutie rapida si devin severe in doar cateva zile de la debutul simptomelor. (2)

Tipuri de polineuropatie

Exista peste 100 de tipuri de neuropatie periferica, majoritatea sunt polineuropatii, clasificate in functie de locul aparitiei, leziunile produse, cauza manifestarilor si simptomele specifice. Cand nu exista o cauza care sa poata fi identificata medicul va spune ca ai neuropatie idiopatica. 

Literatura de specialitate face referire la polineuropatie ca fiind acuta sau cronica, dar exista si alte clasificari: 

  • neuropatie periferica simetrica cronica - se dezvolta pe parcursul mai multor luni;
  • mononeuropatie multipla - leziunile nervoase sunt evidentiate in cel putin doua zone separate;
  • neuropatie acuta simetrica periferica - rara, cauzata de sindromul Guillain-Barré, ce poate fi fatal. (2)

Cauzele polineuropatiei

  • Boli autoimune - sindrom Sjögren, lupus, artrita reumatoida, sindromul Guillain-Barré, polineuropatie demielinizanta inflamatorie cronica, vasculita;
  • Diabet - neuropatie diabetica;
  • Infectii - virale sau bacteriene, boala Lyme, zona zoster, virusul Epstein-Barr, hepatitele B si C, lepra, difteria, HIV;
  • Deficiente ereditare - boala Charcot-Marie-Tooth;
  • Tumori - canceroase sau necanceroase, unele tipuri de cancer;
  • Probleme ale maduvei osoase - prezenta unei proteine anormale in sange determina gamopatii monoclonale, mielom, limfom, amiloidoza;
  • Alte boli - hipotiroidism, insuficienta renala, boli hepatice, tulburari ale tesutului conjunctiv;
  • Vicii - alcoolism;
  • Expunere la droguri sau substante toxice;
  • Unele medicamente - o parte a celor folosite pentru a trata cancerul, unele medicamente anti-convulsive, unele antibiotice;
  • Leziuni sau compresii ale nervilor periferici;
  • Deficiente de vitamine - B1, B6, B12, B3, E; 
  • Forma ereditara de polineuropatie. (3), (4)

Simptome in polineuropatie

  • Aparitia furnicaturilor, intepaturilor sau a unei amorteli in maini si picioare care se pot raspandi mai apoi pe toata lungimea bratelor si picioarelor;
  • Durere ascutita, cu senzatie de arsura resimtita chiar si in activitati sau pozitii in care nu ar trebui sa se manifeste, precum statul in picioare sau intins si acoperit cu o patura;
  • Sensibilitate extrema la atingere;
  • Tulburari de coordonare, dezechilibru si caderi numeroase;
  • Slabiciune musculara accentuata;
  • Senzatia de maini si picioare acoperite, chiar si cand nu porti sosete si manusi;
  • Intolerenta la caldura;
  • Transpiratie excesiva sau imposibilitatea realizarii acestui proces fiziologic normal;
  • Piele palida si uscata;
  • Probleme digestive, intestinale sau ale vezicii urinare;
  • Disfunctie sexuala;
  • Scaderea tensiunii arteriale, ceea ce duce la ameteala;
  • Paralizie. (3)

Pentru oricare dintre aceste simptome trebuie sa mergi la medic pentru a beneficia de tratament corespunzator. 

In polineuropatie acuta muschii care controleaza respiratia pot fi afectati, iar acest lucru determina insuficienta respiratorie. In polineuropatie cronica muschii devin rigizi, ceea ce favorizeaza scurtarea lor permanenta. Persoanele cu polineuropatie ereditara pot prezenta degete in ciocan" sau indoite si coloana curbata - scolioza. (4)

 

Simptome in polineuropatie

 

Stabilirea diagnosticului in polineuropatie

Medicul va avea nevoie de istoricul tau medical si familial, vei beneficia de examinare clinica si neurologica, vei face teste de laborator de sange, investigatii imagistice complete - CT, RMN, dar si electromiografie, testari variate pe nervi, biopsie de nervi si de piele. (3)

Tratamentul in polineuropatie

Tratament medicamentos

Medicul specialist isi poate prescrie analgezice, medicamente anti-convulsii, creme si lotiuni ce contin substante de relaxare musculara, precum si antidepresive. Va trebui sa acorzi atentie sporita in acest ultim caz, efectele adverse ale antidepresivelor sunt puternice. (3)

Daca polineuropatia a survenit pe fondul diabetului este necesara o monitorizare atenta a nivelului de zahar din sange care poate incetini progresia bolii si chiar sa amelioreze simptomele. Poti primi indicatie de transplant de celule insulare pancreatice pentru a atenua neuropatia. 

In hipotiroidism care cauzeaza polineuropatie administrarea hormonului tiroidian poate oferi rezultate excelente si pentru afectiunea nervilor periferici. 

Corticosteroizii, imunosupresivele, imunoglobulina sunt alte variante de tratament in functie de cauza care a dus la aparitia polineuropatiei. In acelasi timp, in cazul in care afectiunile nervilor periferici au aparut ca urmare a unor droguri sau toxine, identificarea acestora in testele de laborator ofera sansa eliminarii din sistem cu ajutorul medicamentelor specifice. (4)

Suplimentele alimentare pentru neuropatii pot fi incluse in reteta acordata de medic. 

Terapie fizica

Ameliorarea slabiciunii musculare si a durerilor articulare, precum si redobandirea libertatii de miscare se poate obtine cu terapie fizica si exercitii personalizate. (4)

Alte terapii

Stimularea nervoasa electrica transcutanata vizeaza aplicarea de electrozi pe piele si furnizarea unui curent electric bland, la frecvente diferite, in mai multe sedinte. (4)

Interventie chirurgicala 

Indepartarea chirurgicala a cancerului care a condus la polineuropatie, acolo unde se poate, reduce manifestarile bolii. Cand neuropatia este cauzata de presiunea exercitata asupra nervilor asa cum se poate intampla cand exista tumori, operatia poate conduce la diminuarea presiunii. (3), (4)

Acest articol este informativ si nu poate inlocui un consult medical de specialitate. Daca te confrunti cu unele simptome asemanatoare celor descrise in acest material si care vizeaza polineuropatia, mergi la medic de urgenta si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare: 

1. Polyneuropathies - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5832891/

2. What to know about polyneuropathy - https://www.medicalnewstoday.com/articles/317212

3. Peripheral neuropathy - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peripheral-neuropathy/symptoms-causes/syc-20352061

4. Polyneuropathy - https://www.msdmanuals.com/home/brain,-spinal-cord,-and-nerve-disorders/peripheral-nerve-and-related-disorders/polyneuropathy#:~:text=Polyneuropathy%20is%20the%20simultaneous%20malfunction,many%20peripheral%20nerves%20to%20malfunction.

 

  • Multivitamin Energy de la Dr. Max are in compozitie 13 vitamine si 10 minerale + rutin si luteina.
  • Supliment alimentar cu 10 vitamine: vitamina C, grupul vitaminelor B (incluzand acidul folic), biotina, vitamina E si minerale (calciu, potasiu, fosfor, magneziu), care aduce printr-o compozitie echilibrata, necesarul zilnic de vitamine si minerale. Formula efervescenta face din produs o bautura energizanta pentru vitalitatea si rezistenta zilnica.
  • Magnesium B6 Premium este un supliment alimentar ce contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si muscular, la mentinerea sanatatii psihice si la reducerea oboselii si extenuarii (vitamina B6).
  • Produs sub forma de jeleuri gumate cu aroma de fructe, cu magneziu si vitamine.​
  • Produsul este un supliment alimentar ce sustine sanatatea sistemului osos, muscular si nervos, contribuie la mentinerea sanatatii dintilor, la coagularea normala a sangelui, ajuta la reducerea oboselii si a extenuarii.

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor