Praz: proprietati, beneficii, utilizari

19. 4. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Praz

 

Prazul este o leguma care se foloseste in scopuri culinare sub forma de condiment, se poate manca si crud sau pregatit termic. De asemenea, prazul poate fi folosit in scopuri medicinale, deoarece poate oferi diverse beneficii pentru sanatate. 

Ce proprietati are prazul?

Prazul sau Allium porrum, este o leguma care provine din Europa si Asia de Vest. Acesta este inrudit cu ceapa si usturoiul si a fost cultivat din cele mai vechi timpuri. Prazul se caracterizeaza prin bulbul sau alb si cu forma alungita care se formeaza la baza frunzelor, aceasta fiind si partea pe care o consumam, in general. Frunzele prazului sunt de culoare verde si pot atinge aproximativ 40 sau 50 cm inaltime.

Aceasta leguma este destul de rezistenta la clima foarte rece si este semanata in ultimele luni de iarna, deoarece primele plante pot creste chiar primavara. In general, prazul infloreste in al doilea an dupa ce a fost semanat [1].

Prazul este bogat in flavonoide, in special unul numit kaempferol sau robigenina. Flavonoidele, compusi care se gasesc in fructe si legume, sunt antioxidanti si pot avea proprietati antiinflamatorii, anti-diabetice si anticancerigene [2].

La fel ca usturoiul si ceapa, prazul are un continut ridicat de compusi sulfurati, in principal alicina, care dau acestei legume potentiale proprietati antibacteriene, diuretice si circulatorii. De asemenea, prazul mai contine [2],[3]:

  • vitamina K;

  • vitamina A;

  • zinc;

  • mangan;

  • cupru;

  • acid folic;

  • fier;

  • acid ascorbic;

  • vitamina B6.

Prazul este sarac in calorii, bogat in fibre si are zero grasimi. O portie de o cana contine aproximativ [3]:

  • calorii: 54;

  • proteine: 1 gram;

  • grasime: 0 grame;

  • carbohidrati: 13 grame;

  • fibre: 2 grame;

  • zahar: 4 grame.

Care sunt beneficiile prazului?

Iata cateva dintre beneficiile principale ale prazului!

Contine o mare diversitate de nutrienti

Prazul este bogat din punct de vedere nutritiv, ceea ce inseamna ca are un continut scazut de calorii, dar contine multe vitamine si minerale. Are o aroma oarecum usoara si mult mai dulce decat cea a cepei. O portie de 100 de grame de praz fiert are doar 31 de calorii [2].

In acelasi timp, prazul are un continut ridicat de provitamina A carotenoide, inclusiv beta-caroten. Corpul transforma aceste carotenoide in vitamina A, care este importanta pentru sanatatea ochilor, pentru functionarea sistemului imunitar si comunicarea celulara. De asemenea, este o sursa buna de vitamina K1, care este necesara pentru coagularea sangelui si sanatatea inimii [2].

Continutul sau ridicat de seleniu poate contribui la intarirea imunitatii, deoarece poate oferi mai multa protectie impotriva aparitiei unor boli contagioase [1].

Componente de mare importanta, cum ar fi alicina, ajuta corpul nostru sa evite formarea de trombi sau cheaguri in sange. In plus, continutul ridicat de zinc poate fi un aliment potrivit pentru prevenirea unora dintre bolile cum ar fi vene varicoase si hemoroizi [1].

Prazul constituie o sursa buna de mangan, care poate ajuta la reducerea simptomelor sindromului premenstrual si la sustinerea sanatatii tiroidei. Mai mult, prazul contine si cantitati mici de cupru, vitamina B6, fier si acid folic [2].

Sursa bogata de antioxidanti

Prazul este o sursa bogata de antioxidanti, in special polifenoli si compusi sulfurati.

Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi, care dauneaza celulelor organismului si contribuie la aparitia unor boli precum diabetul, cancerul si bolile de inima. Prazul este o sursa deosebit de mare de kaempferol, un antioxidant polifenol gandit pentru a proteja impotriva bolilor de inima si a unor tipuri de cancer [2].

Prazul se bucura de un continut ridicat de alicina care ii confera proprietati antimicrobiene, de scadere a colesterolului si potential anticancerigene [1].

Potential rol antiinflamator si de protectie a sanatatii inimii

Prazul contine mai multi compusi benefici despre care pot reduce inflamatia si protejeaza sanatatea inimii. De exemplu, kaempferolul din praz are proprietati antiinflamatorii, alimentele bogate in kaempferol fiind asociate cu un risc mai mic de atacuri de cord sau deces din cauza bolilor de inima [2].

Mai mult decat atat, prazul este o sursa buna de alicina si alte tiosulfinate, care sunt compusi oligosulfurici care pot contribui la mentinerea sanatatii inimii prin reducerea colesterolului, a trigliceridelor si formarea cheagurilor de sange.

Prazul poate contribui la ameliorarea simptomelor hipertensiunii arteriale, datorita continutului ridicat de potasiu care ajuta la echilibrarea continutului de sare [1].

Poate ajuta la gestionarea greutatii

Deoarece prazul este un aliment cu continut scazut de calorii, poate face parte dintr-un program de gestionare a greutatii. Mai mult, prazul este o sursa buna de apa si fibre, care pot preveni foamea, pot da o senzatie de satietate si te pot ajuta sa manci in mod natural mai putin. Prazul contine fibre solubile, care formeaza un gel in intestin si este deosebit de eficient in reducerea foamei si a apetitului [2], [3].

Poate contribui la reducerea riscului de cancer

Plantele din familia allium pot avea o legatura cu un risc mai mic de apartiie a anumitor tipuri de cancer. Cancerele de prostata, stomac, colon si esofag sunt mai rare la persoanele care consuma mult usturoi, ceapa, arpagic si praz [2].

De exemplu, kaempferolul din praz este asociat cu un risc mai mic de boli cronice, in special de cancer, prin contributia sa la reducerea inflamatiei, la eliminarea celulelor canceroase. Aportul ridicat de alicina poate fi legat de un risc mai mic de cancer colorectal [3].

Poate stimula o digestie sanatoasa

Prazul poate imbunatati digestia pentru ca reprezinta o sursa de fibre solubile, inclusiv prebiotice, care lucreaza pentru a mentine intestinul sanatos. Aceste bacterii produc apoi acizi grasi cu lant scurt, care poate reduce inflamatia si pot contribui la sanatatea sistemului digestiv [2].

Prazul poate ameliora problemele legate de constipatie deoarece continutul sau ridicat de mucilagii ii confera proprietatile indicate pentru acest tratament. Fibrele continute in praz pot fi fermentate de bacteriile continute in colon si ajuta sa crestem microbiota intestinala, care ajuta la prevenirea unor boli precum cancerul de colon [3].

Prazul este, in general, considerat ca un bun antibiotic de origine naturala, deoarece poate contribui la elimina microorganismelor care pot provoca un numar mare de boli intestinale [1].

Poate stimula sanatatea oaselor

Prazul este bogat in vitamina K, ceea ce poate reduce riscul de osteoporoza. Unele studii arata ca exista o relatie directa intre un aport mai mare de vitamina K si sanatatea sistemului osteo-muscular, ceea ce duce la un risc redus de fracturi de sold [3].

Poate contribui la sanatatea ochilor

Prazul contine luteina si zeaxantina, doua substante care protejeaza ochii. Aceste substante, cunoscute sub numele de carotenoide, reduc riscul de cataracta si degenerescenta maculara legata de varsta. Aceste doua afectiuni oculare pot afecta grav vederea si pot avea un impact negativ asupra calitatii vietii [3].

Remediile naturiste si consumul de suplimente alimentare nu pot inlocui un tratament medical. Daca te confrunti cu efecte adverse, opreste cura si adreseaza-te unui medic specialist!

Cum se utilizeaza prazul ?

 

Praz feliat

 

Prazul poate fi consumat crud, dar poate fi si consumat termic, prajit, fiert sau murat. Acesta poate fi adaugat la supe, tocane, salate, se amesteca cu cartofi prajiti sau piure.

Curata mai intai prazul taind radacina, pastrand doar partile albe si verde deschis. Apoi aseaza prazul vertical si tine-l sub apa de la robinet.

Iata cateva modalitati de utilizare [3]:

  • taie felii subtiri si foloseste-le crude ca topping de salata;

  • adauga-l intr-o mancare de legumele inainte de a fi pregatita termic;

  • foloseste prazul pentru a condimenta fasolea, supele si tocanele;

  • poti pregati un sote de praz langa o portie de somon;

  • prepara ceai de praz pentru afectiuni respiratorii [1]. 

  • combina prazul cu fenicul pentru un amestec unic de arome.

Atentie! Articolul are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate.

Prazul poate fi folosit in scopuri culinare si pentru ameliorarea simptomelor unor afectiuni medicale. Daca te confrunti cu probleme de sanatate, adreseaza-te medicului pentru a urma cel mai adecvat tratament!

Surse de informare: 

[1] Gardening on. Properties, benefits and uses of leek., Jardineriaon, 2022, https://www.jardineriaon.com/en/leek-properties-benefits.html Accesat in 07.04.2023.

[2] Petre, Alina. 10 Health and Nutrition Benefits of Leeks and Wild Ramps. Healthline, 2019,

https://www.healthline.com/nutrition/leek-benefits Accesat in 07.04.2023.

[3] WebMd. Health Benefits of Leeks. Webmd, 2022, 

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-leeks Accesat in 07.04.2023.

 

  • Dr. Max Vitamina A+E Forte este un supliment alimentar ce contine o combinatie de vitamina A si E. Vitamina A contribuie la mentinerea sanatatii pielii, a membranelor mucoase si la mentinerea vederii normale. Vitamina E are proprietati antioxidante, ajutand la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ.
  • Protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ (vitamina E, vitamina C, zinc, seleniu), ajuta la reducerea oboselii si a extenuarii, contribuie la formarea normala a colagenului pentru functionarea normala a pielii (vitamina C).
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice