Primul ajutor in tratamentul ranilor, arsurilor, plagilor chirurgicale sau piciorului diabetic

18. 8. 2023 · 11 minute de citit

Descopera de cate tipuri sunt ranile, care sunt simpomele acestora si ce poti face pentru a preveni agravarea lor, utilizand produsele KAdermin.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Primul ajutor in tratamentul ranilor, arsurilor, plagilor chirurgicale sau piciorului diabetic

Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru ce formeaza o bariera protectoare fata de mediul inconjurator si factorii externi care pot fi daunatori. Pielea ne protejeaza de agentii patogeni cum ar fi bacteriile si virusurile, are rol de termoreglare si mentine mediul interior al organismului in conditii optime de hidratare. Orice lovitura, zgarietura sau arsura poate fi o poarta deschisa pentru bacterii, acestea pot patrunde si cauza infectii si inflamatii locale. Daca ranile nu sunt tratate eficient acestea pot determina infectii generalizate cum ar fi septicemia. (1, 2)

Ranile se impart in doua mari categorii: deschise sau inchise. Pielea traumatizata poate prezenta atat plagi inchise cat si plagi deschise. Intr-o rana inchisa, sub suprafata pielii apar leziuni ale tesuturilor si sangerari. Ranile inchise sunt adesea cauzate de traumatisme contondente si, desi tesutul ranit nu este expus, pot exista sangerari si leziuni ale muschilor subiacente, organelor interne si oaselor. Spre deosebire de ranile inchise, cum ar fi vanataile sau fracturile inchise, ranile deschise sunt leziuni care implica o ruptura a pielii si lasa tesutul intern expus. (3)

Tipuri de rani

Rani deschise

Aproape toata lumea va experimenta o rana deschisa la un moment dat in viata lor, dar nivelul de severitate va varia semnificativ in functie de tip:

  • Rani penetrante
  • Plagi perforate
  • Plagi si incizii chirurgicale
  • Arsuri termice, chimice sau electrice
  • Muscaturi si intepaturi
  • Rani prin impuscatura sau alte proiectile de mare viteza care pot patrunde in corp
  • Rana provocata de un obiect contondent
  • Abraziuni
  • Laceratii

Rani inchise

Principalele tipuri de rani inchise includ:

  • Contuzii – traumatism contondent care provoaca leziuni ale presiunii pielii si/sau tesuturilor subiacente
  • Seromul – o zona plina de lichid care se dezvolta sub piele sau tesut
  • Hematom – o zona plina de sange care se dezvolta sub piele sau tesut (care apare atunci cand exista leziuni interne ale vaselor de sange la o artera sau o vena)
  • Leziuni prin strivire

Ulcerele

Ulcerele sunt un al treilea tip de rana din care exista patru tipuri principale - de presiune, venoasa, arteriala si neuropatica. Ulcerele venoase si arteriale sunt rani vasculare cauzate de probleme ale sistemului circulator. Dupa cum sugereaza numele lor, ele rezulta din fluxul sanguin insuficient in vene si, respectiv, artere; ambele tipuri sunt dureroase.

Ulcerele neuropatice, pe de alta parte, pot fi nedureroase, deoarece apar din traumatisme minore neobservate din cauza unei pierderi de senzatie, cunoscuta sub numele de neuropatie periferica. Neuropatia periferica interfereaza cu capacitatea de a simti leziunile, determinand pacientii sa puna, fara sa stie, stres asupra punctelor de presiune ale unui membru pana cand se dezvolta un ulcer. Diabetul este cea mai frecventa cauza a neuropatiei periferice si a ulcerelor neuropatice. Daca este prezenta si boala vasculara periferica, exista un risc mai mare de infectie si uneori poate fi necesara amputarea.

Piciorul diabetic

Problemele cu picioarele sunt frecvente la persoanele cu diabet. Acestea evolueaza in timp, cand glicemia crescuta afecteaza nervii si vasele de sange de la picioare. Leziunile nervoase, numite neuropatie diabetica, pot provoca amorteala, furnicaturi, durere sau pierderea senzatiei de la picioare.

Daca nu puteti simti durere, este posibil sa nu stiti cand aveti o taietura, vezicule sau ulcer (rani deschise) pe picior. O astfel de rana s-ar putea infecta. Este posibil ca infectia sa nu se vindece bine, deoarece vasele de sange deteriorate pot cauza un flux sanguin slab la nivelul membrelor inferioare.

A avea o infectie si un flux sanguin slab poate duce la cangrena. Asta inseamna ca muschiul, pielea si alte tesuturi incep sa moara. Daca cangrena sau ulcerul evolueaza in sens negativ, nu se amelioreaza cu tratamentul, este posibil ca acel membru sa necesite amputare pentru a preveni raspandirea infectiei si pentru a putea salva viata pacientului.

Piciorul pacientului cu diabet necesita tratament adecvat si de lunga durata pentru a putea preveni raspandirea infectiei si tratarea plagii. (6)

Simptome

Cele mai frecvente simptome ale ranilor sunt durerea, inflamarea si sangerarea. In functie de locatia si tipul ranii, unele rani vor sangera si se vor inflama mai mult decat altele. Ranile minore, cum ar fi taieturi, zgarieturi, vanatai si abraziuni, sunt foarte frecvente si, de obicei, nu necesita asistenta medicala; dar unele, inclusiv ranile infectate, necesita tratament pentru a pastra functia si a preveni complicatiile. Semnele unei rani infectate includ durere, roseata si puroi in rana.

Alte rani care necesita adesea ingrijire medicala sunt cele care:

  • Sunt rezultatul unei forte sau unei traume semnificative
  • Sangereaza persistent
  • Necesita cusaturi pentru a se inchide
  • Sunt cauzate de o muscatura de animal
  • Nu poate fi curatat usor

Plagile chirurgicale

Sunt taieturi sau incizii in piele de catre un bisturiu sau un dren plasat in timpul interventiei chirurgicale. Ele sunt de obicei inchise cu suturi, dar uneori sunt lasate deschise pentru a se vindeca. Plagile chirurgicale sunt clasificate in una din patru categorii (Clasa I, II, III si IV), in functie de cat de contaminata sau curata este rana, riscul de infectie si locul in care se afla rana pe corp.

Semnele de infectie dupa interventie chirurgicala includ durere si roseata crescuta in jurul ranii, vindecare intarziata, o rana plansa sau prezenta puroiului sau a unui miros urat.

Avand o problema medicala, cum ar fi diabetul sau un sistem imunitar slabit, poate creste riscul unei persoane de a dezvolta o complicatie la locul interventiei chirurgicale, precum si fumatul, varsta crescuta si obezitatea. Urgentele, operatiile abdominale si operatiile care dureaza mai mult de doua ore au un risc mai mare de infectie.

Ranile cronice

Ranile cronice, care nu se vindeca, sunt cele care nu progreseaza in timp util, de obicei intr-un interval de timp de patru saptamani pana la trei luni.

Exista multi factori care contribuie la ranile cronice, care nu se vindeca, inclusiv boli sistemice, varsta si traume repetate, precum si afectiuni precum:

  • Diabet, anemie, cancer si alte afectiuni medicale pe termen lung, inclusiv artrita si bolile de rinichi
  • Probleme cardiace, cum ar fi hipertensiune arteriala, boli de inima sau varice
  • Imobilitatea, cum ar fi limitarea intr-un scaun cu rotile sau un pat
  • Obiceiuri daunatoare precum fumatul, o dieta nesanatoasa sau inactivitatea
  • Un sistem imunitar slabit din cauza chimioterapiei, medicamentelor imunosupresoare sau afectiunilor medicale precum SIDA
  • Rani infectate
  • Probleme de circulatie
  • Istoric de ulcer cutanat
  • Anumite medicamente

Semnele ranilor cronice, care nu se vindeca, sunt similare cu ranile infectate si includ puroi, roseata sau caldura in jurul ranii, un miros neplacut, cresterea durerii, intunecarea pielii la margini.

Complicatii ale plagii

Cea mai frecventa complicatie a ranilor este infectia. Daca o infectie nu este diagnosticata sau netratata, aceasta poate provoca o infectie bacteriana sau se poate raspandi la tesutul si osul de baza, o afectiune cunoscuta sub numele de osteomielita. Ranile infectate pot duce, de asemenea, la sepsis, care poate provoca insuficienta de organ.

Complicatiile suplimentare ale vindecarii ranilor sunt:

  • Dermatita periplaga – o forma de afectare a pielii
  • Edem si edem periplaga – edemul provoaca compresia vaselor mici si scaderea fluxului sanguin, crescand probabilitatea unui ulcer de presiune sau a unei leziuni
  • Hematoame – o colectie de sange in afara celulelor sanguine
  • Dehiscenta – despicarea sau deschiderea unei rani
  • Maceratie – o rana macerata apare atunci cand pielea este in contact cu umezeala prea mult timp, incetinind vindecarea si facand pielea mai vulnerabila la infectii

Ingrijirea si recuperarea ranilor

Ranile cronice, complexe si care nu se vindeca sunt dureroase si pot fi debilitante. Daca nu sunt tratate corespunzator, acestea pot duce in cele din urma la amputarea unui membru, o reactie sistemica severa sau, potential, chiar moartea, asa ca sunt necesare interventii oportune si adecvate pentru un rezultat de succes.

Este foarte important sa gasim cea mai buna strategie pentru prevenirea, diagnosticarea si gestionarea infectiilor ranilor.

Strategii de interventie timpurie pentru managementul infectiei plagilor

O evaluare amanuntita a ranilor este esentiala pentru prevenirea si tratarea infectiilor ranilor si a tuturor tipurilor de complicatii care le pot insoti.(4,5) Diagnosticul adecvat si strategiile de selectie a produsului va pot ajuta sa preveniti si sa tratati infectiile ranilor.

KAdermin Spray si KAdermin Crema se potrivesc excelent in lupta impotriva infectiilor ranilor si accelerarea vindecarii lor.

Gama KAdermin include doua produse recomandate pentru tratamentul ranilor deschise: KAdermin Spray si KAdermin Crema.

KAdermin

Un produs unic, inovator si foarte eficient in vindecarea si prevenirea reinfectarii ranilor.

Tehnologie inovatoare in tratamentul leziunilor cutanate:

  • Complexul SCX format din dioxid de siliciu optimizat cu ioni de argint si clorhexidina
    Ionii de argint sunt instabili fotochimic, lumina poate cauza fotoreductia Ag+ in Ag° si astfel scade considerabil actiunea antimicrobiana.
  • Formula patentata SILVERSIL CLOREX (SCX) din KAdermin garanteaza stabilitatea fotochimica si termica a ionilor de argint.
  • Complexul SILVERSIL CLOREX are un mecanism unic si inovator de actiune prin interactiunea sa cu toate ingredientele active.

TEHNOLOGIA SCX

Mecanism unic de actiune:

  • Ionii de argint distrug instant peste 650 de tipuri de bacterii, virusuri si fungi (prin producerea de energie).
  • Actiunea antimicrobiana este potentata de prezenta clorhexidinei.
  • Clorhexidina, este de asemenea un biocid, are ca mecanism de actiune slabirea membranei celulare a microorganismelor.

KAdermin Spray si Crema sunt recomandate pentru tratarea tuturor tipurilor de leziuni cutanate:

  • Minore: rani, taieturi, abraziuni, arsuri solare, iritatii, eczeme, micoze
  • Majore: picior diabetic, escare, plagi exudate, leziuni ulcerative, leziuni chirurgicale, epiziotomie sau iritatii cauzate de incontinenta urinara
Gama KAdermin include doua produse recomandate pentru tratamentul ranilor deschise: KAdermin Spray si KAdermin Crema.

KAdermin Spray: Formula inovatoare - Clorhexidina, Ioni de argint, Acid hialuronic, Caolin

Mod unic de actiune:

  • Actiune specifica
  • Acidul hialuronic si caolinul
  • Caolinul actioneaza ca material absorbant in cazul plagilor exudate, iar acidul hialuronic actioneaza ca un polimer cu formare de pelicula, ajutand la hidratarea tesuturilor si accelerand procesul de vindecare.

Actiune sinergica

Clorhexidina si ionii de argint

  • Au proprietati antibacteriene, antiseptice si dezinfectante
  • Distrug peste 650 de tulpini diferite de bacterii (inclusiv M.R.S.A), virusuri si ciuperci
  • Nu dezvolta rezistenta bacteriana
KAdermin Spray: Formula inovatoare - Clorhexidina, Ioni de argint, Acid hialuronic, Caolin

Mod unic de actiune:

Prima etapa:

  • Formarea barierei de protectie
  • KAdermin formeaza o pelicula de protectie antimicrobiana cu efect de bariera, realizata prin asocierea caolinului cu acidul hialuronic, creand astfel un mediu protejat impotriva agresiunilor microbiene.

A doua etapa:

  • Actiune la nivelul ranii
  • Complexul de pudra SCX (ioni de argint si clorhexidina), este incorporat in bariera creata de caolin si acidul hialuronic, in acest fel se previne reinfectarea si se creeaza conditiile optime pentru vindecarea ranilor.

Modul de utilizare:

  • Se pulverizeaza pe rana deschisa, direct pe arsura sau plaga
  • Dezinfecteaza si previne infectarea ranilor
  • Formeaza o bariera de protectie antimicrobiana.
     
Modul de utilizare Kadermin

Particularitati Kadermin Crema

Recomandat in tratamentul tuturor tipurilor de leziuni cutanate, in cazul ranilor deschise si a plagilor exudate se poate aplica direct pe rana. KAdermin Crema distruge toate tipurile de bacterii, virusuri si fungi de la nivelul ranii, previne infectarea si protejeaza impotriva agresiunii microbiene externe.

Formula inovatoare - Clorhexidina, Ioni de argint, Acid hialuronic, Polidimetisiloxan (Dimeticona)

Formula inovatoare - Clorhexidina, Ioni de argint, Acid hialuronic, Polidimetisiloxan (Dimeticona)

Acidul hialuronic

  • Mentine tesuturile hidratate creand un mediu benefic pentru vindecarea rapida a ranilor.
  • Stimuleaza procesul de regenerare a pielii
  • Accelereaza procesul de cicatrizare prevenind formarea cicatricilor inestetice.

Polidimetisiloxan (dimeticona) formeaza un film protector, ca un pansament transparent cu efect de bariera prevenind pierderea apei

  • Mentine un mediu steril si stimuleaza elasticitatea pielii
  • Asigura o vindecare rapida si scade riscul de formare al cicatricilor hipertrofice
  • Amelioreaza durerea, reduce eritemul si pruritul
  • Previne deschiderea ranilor recente

CLORHEXIDINA si IONI DE ARGINT

Actiune antimicrobiana sinergica:

  • Distrug bacteriile, virusurile, fungii
  • Previn infectarea ranilor
  • Protejeaza impotriv agresiunii microbiene externe
  • Previne dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice

ACID HIALURONIC+ POLIDIMETILSILOXAN

Actiune sinergica de accelerare a procesului de vindecare:

  • Hidrateaza ranile, creeaza un mediu propice vindecarii
  • Formeaza o bariera de protectie
  • Previn formarea cicatricilor inestetice

TEHNOLOGIA SCX

Mecanism unic de actiune:

  • Ionii de argint distrug instant peste 650 de tipuri de bacterii, virusuri
    si fungi (prin producerea de energie).
  • Actiunea antimicrobiana este potentata de prezenta clorhexidinei.
  • Clorhexidina, este de asemenea un biocid, are ca mecanism de
    actiune slabirea membranei celulare a microorganismelor.

Avantaje KAdermin Spray si KAdermin Crema:

  • Recomandate pentru toate tipurile de rani chiar si cele deschise:
  • Recomandate pentru toata familia
  • Vindeca si previn reinfectarea ranilor
  • Dezinfecteaza ranile
  • Formeaza un film protector cu efect de bariera
  • Hidrateaza ranile grabind procesul de vindecare
  • Previn formarea cicatricilor inestetice
  • Reduc durerea, calmeaza pruritul
  • KAdermin Spray si Crema nu dezvolta rezistenta bacteriana

Cand se recomanda Kadermin Crema:

  • Taieturi
  • Abraziuni
  • Iritatii
  • Eczeme
  • Arsuri usoare
  • Arsuri solare
  • Micoza piciorului
  • Picior diabetic
  • Escare
  • Plagi exudate
  • Leziuni ulcerative
  • Leziuni chirurgicale
  • Epiziotomie
KAdermin

Referinte:

1.     https://www.medicalnewstoday.com/articles/325260

2.     1.Skin Lesions: What They Are, Types, Causes & Treatment (clevelandclinic.org)

3.     https://www.kindredhospitals.com/our-services/ltac/conditions/wound-care

4.     Gottrup F. A specialized wound-healing center concept: importance of a multidisciplinary department structure and surgical treatment facilities in the treatment of chronic wounds. Am J Surg. 2004 May;187(5A):38S-43S. doi: 10.1016/S0002-9610(03)00303-9. PMID: 15147991.

5.     Falcone M, De Angelis B, Pea F, Scalise A, Stefani S, Tasinato R, Zanetti O, Dalla Paola L. Challenges in the management of chronic wound infections. J Glob Antimicrob Resist. 2021 Sep;26:140-147. doi: 10.1016/j.jgar.2021.05.010. Epub 2021 Jun 16. PMID: 34144200.

6.     https://medlineplus.gov/diabeticfoot.html

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice