Prolapsul rectal: cauze, manifestari si optiuni de tratament

23. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Prolapsul rectal

Prolapsul rectal este o afectiune relativ rara. Nu reprezinta o urgenta medicala, dar poate cauza jena si disconfort, avand adesea un impact negativ asupra calitatii vietii persoanei afectate. De asemenea, poate duce la aparitia incontinentei fecale si a altor complicatii. Cele mai multe cazuri sunt diagnosticate in randul adultilor, in special al femeilor cu varsta peste 50 de ani. Prolapsul rectal apare rar la copii si, in general, cei afectati au varsta pana in 4 ani.[1][3] Continua sa citesti pentru a afla mai multe despre cauzele si simptomele acestei afectiuni, precum si despre optiunile de tratament disponibile!

Ce este prolapsul rectal? 

Prolapsul este un termen folosit pentru a descrie deplasarea sau iesirea unui organ in afara corpului sau a cavitatii in care se afla, de obicei ca urmare a slabirii muschilor care il sustineau. Prolapsul rectal se refera la protuzia, prin anus, a rectului, adica a ultimei sectiuni a intestinului gros.

Exista trei tipuri de prolaps rectal: 

  • prolaps extern - protuzia rectului in afara anusului; 
  • prolaps partial - deplasarea in afara anusului doar a mucoasei rectului; 
  • prolapsul intern - rectul a inceput sa coboare, dar nu a alunecat inca din anus.[2]

Cauzele prolapsului rectal

Cauzele exacte ale prolapsului rectal nu au fost inca identificate, dar se pare ca anumite defecte structurale pot creste riscul dezvoltarii acestei afectiuni. De exemplu, in cazul adultilor cu prolaps rectal, medicii au descoperit anumite anomalii structurale ale pelvisului sau ale tractului digestiv inferior, in timp ce in cazul copiilor au fost identificate anomalii structurale la nivelul rectului. 

De asemenea, exista mai multe afectiuni ce pot creste riscul de a suferi de prolaps rectal. Printre acestea se numara si: 

  • constipatia cronica; 
  • diareea cronica;     
  • fibroza chistica
  • boli si tulburari care afecteaza nervii sau tesuturile muschiului
  • planseului pelvin;    
  • infectii intestinale cu anumiti paraziti;  
  • chirurgia pelvina;     
  • tusea convulsiva;
  • varsta inaintata (odata cu inaintarea varsta, muschii si
  • ligamentele din zona rectala slabesc);  
  • sarcina; 
  • complicatiile aparute in timpul nasterii vaginale.[1][2] 

Simptomele prolapsului rectal 

Simptomele prolapsului rectal pot include: 

  • o masa de culoare rosiatica ce iese din anus; 
  • constipatie si/sau diaree; 
  • senzatia de defecare incompleta; 
  • scurgeri anale (mucus si sange); 
  • incontinenta fecala (pierderea involuntara de gaze si materii fecale); 
  • durere rectala sau anala.

La inceput, prolapsul rectal poate fi confundat cu hemoroizii, mai ales ca o parte dintre simptomele lor sunt similare. Este vorba insa de doua afectiuni diferite. Medicul tau te va ajuta sa afli de care dintre acestea suferi si de ce fel de tratament ai nevoie.[1][2]

Tratamentul prolapsului rectal 

Tratamentul prolapsului rectal

Fara tratament, simptomele prolapsului rectal se vor agrava si pot aparea diverse complicatii, inclusiv: 

  • Ulceratii la nivelul rectului (pot provoca sangerari); 
  • Un prolaps rectal care nu poate fi impins inapoi in interiorul corpului (reprezinta o urgenta medicala deoarece poate intrerupe alimentarea cu sange a acelei parti a rectului care s-a deplasat in afara corpului); 
  • Leziuni ale muschilor si nervilor sfincterului, care pot agrava problemele legate de controlul miscarilor intestinale (incontinenta fecala).

Tocmai de aceea, in vederea prevenirii agravarii simptomelor si a aparitiei complicatiilor, este important sa consulti cat mai repede un medic. Dupa efectuarea investigatiilor necesare, acesta va putea stabili un plan de tratament. 

In cazul copiilor, tratamentul prolapsului rectal presupune, de obicei, tratarea cauzei de baza, cum ar fi, de exemplu, constipatia sau diareea. Daca acest lucru nu este suficient, se poate recurge la o interventie chirurgicala. In cazul adultilor, in schimb, interventia chirurgicala reprezinta principala metoda de tratament a prolapsului rectal.[1]

Exista mai multe tipuri de astfel de interventii la care se poate apela. Medicul ti-o va recomanda pe cea potrivita pentru tine in functie de varsta si de gradul tau de sanatate, dar si de stadiul prolapsului rectal. 

In general, corectia chirurgicala a prolapsului rectal se realizeaza fie pe cale abdominala (prin metoda clasica, ce presupune realizarea unei incizii abdominale mari, sau prin metoda laparoscopica), fie pe cale perianala.[2]

Majoritatea persoanelor vor observa o ameliorare semnifica a simptomelor dupa interventia chirurgicala. Prognosticul depinde insa de starea muschilor sfincterului anal inainte de operatie, tipul prolapsului (intern sau extern), precum si de sanatatea pacientului.[3]

Cum se poate preveni prolapsul rectal?

entru a preveni prolapsul rectal este indicat sa incerci sa nu te incordezi in timpul defecarii. Cum, de obicei, acest lucru se intampla din cauza constipatiei, ameliorarea sau prevenirea acesteia poate contribui la prevenirea prolapsului rectal. Iata cateva sfaturi care te-ar putea ajuta: 

  • Consuma alimente bogate in fibre! Se recomanda consumul a cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi.
  • Hidrateaza-te - bea 6 pana la 8 pahare de apa in fiecare zi! 
  • Fa miscare in mod regulat! 
  • Mentine-ti greutatea la un nivel normal!

In cazul in care constipatia reapare des, cel mai bine ar fi sa ceri sfatul unui medic. El iti poate recomanda laxative sau chiar remedii naturiste pentru sistemul digestiv care te-ar putea ajuta.[2]

Prolapsul rectal nu este o afectiune des intalnita si nici nu reprezinta o urgenta medicala. Totusi, iti poate afecta calitatea vietii si poate duce la aparitia anumitor complicatii. Cu cat mai repede este depistata, cu atat mai usor poate fi tratata. Mergi la medic daca observi simptome ce indica existenta unei astfel de probleme! 

Bibliografie: 

  1. Rectal Prolapse. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, NIDDK | National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 11 Oct. 2022, www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/anatomic-problems-lower-gi-tract/rectal-prolapse. Accessed 11 Oct. 2022.
  2. Rectal Prolapse. WebMD, WebMD, 28 Apr. 2017, www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-rectal-prolapse. Accessed 11 Oct. 2022.
  3. Rectal Prolapse | ASCRS. Fascrs.org, 2012, fascrs.org/patients/diseases-and-conditions/a-z/rectal-prolapse. Accessed 11 Oct. 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Cititi mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Cititi mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice