Puls normal: ce trebuie sa stii?
Chiar daca nu esti un atlet profesionist, cunoasterea aspectelor despre ritmul cardiac (puls) te poate ajuta sa-ti monitorizezi indeaproape starea de sanatate si nivelul de fitness.
Pulsul reprezinta numarul batailor inimii pe minut, iar acesta variaza de la o persoana la alta in functie de mai multi factori. In plus, ritmul cardiac nu ramane intotdeauna acelasi. De fapt, s-ar putea sa fii familiar cu faptul ca uneori pulsul se poate schimba ca raspuns la lucruri precum nivelul de activitate si starea emotionala.
Tocmai de aceea, numarul batailor inimii pe minut este adesea masurat atunci cand esti intr-o stare relaxanta, de repaus.
Pentru persoanele adulte, pulsul normal masurat in stare de repaus poate fi oriunde intre 60 si 100 de batai pe minut. De asemenea, ritmul cardiac in randul copiilor poate fi mai mare decat cel al adultilor, in functie de varsta lor (1).
In timp ce pulsul poate varia de la o persoana la alta in conditii normale, anumite intervale pot fi periculoase.
Citeste in continuare pentru a afla cat mai multe despre puls!
Care este valoarea normala a pulsului masurata in stare de repaus?
In timp ce nivelul de activitate poate influenta valoarea obisnuita a ritmului cardiac, asa cum am mentionat anterior, exista cativa „parametri” dupa care te poti ghida.
Pulsul normal in stare de repaus este atunci cand inima ta pompeaza o cantitate minima de sange de care corpul are nevoie in starea respectiva (1). Factori precum varsta, nivelul de activitate si anumite medicamente pot afecta pulsul normal.
Pulsul normal pentru adulti
Potrivit Asociatiei Americane pentru Inima, valoarea normala a pulsului in randul adultilor se afla in intervalul de 60 - 100 de batai pe minut (bpm) (2). Dar unii oameni pot avea un puls considerat normal chiar daca acesta este mai mic de 60 bpm.
De exemplu, persoanele care fac antrenamente fizice regulat si sportivii de performanta pot avea un ritm cardiac mai scazut, uneori chiar de 40 de bpm. In plus, persoanele care iau anumite medicamente pentru tratarea unor afectiuni, pot avea o rata cardiaca mai mica in stare de repaus (1).
Pulsul normal pentru copii
Pe masura ce copiii cresc si se dezvolta, valorile normale ale pulsului se schimba. Potrivit Departamentului de Sanatate si Servicii Sociale, intervalele in care se incadreaza pulsul normal la copii sunt (3):
- pana la 3 luni: 85 - 205 bpm cand sunt activi si 80 - 160 bpm cand dorm;
- intre 3 luni si 2 ani: 100 - 190 bpm cand sunt activi si 75 - 160 bpm cand dorm;
- intre 2 ani si 10 ani: 60 - 140 bpm cand sunt activi si 60 - 90 bpm cand dorm;
- peste 10 ani: 60 - 100 bpm cand sunt activi si 50 - 90 bpm cand dorm.
Factori care pot afecta valoarea normala a pulsului
In plus fata de varsta, mai exista o serie de factori care pot afecta valoarea normala a pulsului (1, 2).
- Temperatura aerului. Cand temperaturile si umiditatea cresc, inima incepe sa pompeze mai putin sange in corp. Ca urmare, pulsul poate creste, dar nu mai mult de 5 pana la 10 batai pe minut.
- Pozitia corpului. In stare de odihna, asezat sau in picioare, pulsul este, de obicei, acelasi. In unele situatii, in primele 15 pana la 20 de secunde in starea de repaus, pulsul poate creste putin, dar ar trebui sa revina la valoarea sa normala dupa cateva minute.
- Emotiile. Daca te afli intr-o situatie stresanta, deprimanta, esti anxios sau nemaipomenit de fericit, emotiile tale pot face ca valoarea pulsului sa creasca rapid.
- Greutatea corporala. In mod obisnuit, greutatea corporala nu ar trebui sa aiba o influenta directa asupra ritmului cardiac. Cu toate acestea, persoanele foarte obeze (conform parametrilor de greutate) pot avea un puls mai mare decat normal, dar nu mai mult de 100 de bpm.
- Anemia. Persoanele anemice produc mai putine globule rosii in sange, fapt care face ca inima sa bata mai repede pentru a compensa lipsa globulelor rosii cu sange oxigenat.
- Dereglarile endocrine sau hormonale. Nivelurile anormale ale anumitor hormoni pot influenta ritmul cardiac. De exemplu, hipertiroidismul (nivel mare de hormon tiroidian) poate creste numarul batailor inimii pe minut, in timp ce hipotiroidismul (nivel mic de hormon tiroidian) poate descreste valoarea pulsului.
- Sindromul tahicardiei posturale. Acest sindrom produce o crestere anormala a frecventei cardiace dupa o perioada de stat in picioare. In plus fata de palpitatii, unele simptome tipice ale sindromului tahicardiei posturale includ stari de ameteala si chiar lesin.
- Fumatul. Fumatorii tind sa aiba un puls mai ridicat chiar si in stare de repaus. Renuntarea la fumat poate ajuta la aducerea ritmului cardiac inapoi la normal. Acest lucru este adesea dificil, dar produsele farmaceutice pentru renuntarea la fumat si sfaturile medicului te pot ajuta in aceasta calatorie.
Cand valoarea pulsului devine periculoasa?
Pot exista momente cand simti ca pulsul iti creste sau iti descreste abrupt. Dar nu toate situatiile in care se intampla acest lucru sunt neaparat periculoase.
Adreseaza-te unui medic de urgenta daca observi o schimbare brusca a ritmului cardiac care este insotita de:
- dificultati de respiratie;
- durere toracica, ameteala sau delir;
- lesin;
- incapacitatea de a te misca (1).
Aceste simptome ar putea reprezenta complicatii cardiace grave.
Cum sa-ti masori pulsul la domiciliu?
Exista o mare varietate de dispozitive portabile care te pot ajuta sa-ti verifici pulsul, numite pulsoximetre.
Dar, de asemenea, poti face acest lucru si manual in cativa pasi simpli (2):
- cauta pulsul in interiorul incheieturii mainii;
- folosind varfurile primelor doua degete, apasa usor peste artera;
- numara bataile timp de 30 de secunde, apoi inmulteste rezultatul cu doi pentru rezultatul final.
Desigur, metoda manuala s-ar putea sa nu fie la fel de precisa ca in cazul utilizarii unui pulsoximetru.
De asemenea, nu te baza pe metoda manuala daca simti ca inima ta bate prea repede sau prea incet si te simti inconfortabil. Cea mai buna solutie pentru acest scenariu este sa ceri sfatul medicului.
Disclaimer: Articolul prezent este redactat exclusiv in scop informativ si nu inlocuieste consultatiile medicului. Adreseaza-te unui medic specialist in cazul in care simti o schimbare brusca a pulsului si te confrunti cu simptomele mentionate mai sus!
Surse de informare:
- DiGiacinto, J. & PhD. Seladi-Schulman, J. (2022). Normal vs. Dangerous Heart Rate: How to Tell the Difference. Medically Reviewed by MSN., PhD. Weatherspoon, D. https://www.healthline.com/health/dangerous-heart-rate
- American Heart Association. All About Heart Rate (Pulse). https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/the-facts-about-high-blood-pressure/all-about-heart-rate-pulse
- U.S. Department of Health & Human Services. Pediatric Basic and Advanced Life Support. https://chemm.hhs.gov/pals.htm